Singer Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Srbljanović: Franca Ferdinanda ubili jugoslovenski nacionalisti
Anonymous Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Beč -- Biljana Srbljanović ocenila da revolucionari koji su ubili austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda nisu bili srpski, već jugoslovenski nacionalisti. Ona je, u okviru diskusije "Koje su posledice 1914.", održanoj u bečkom "Burgteatru", istakla da multikulturalna ideja tog doba u osnovi nije bila srpski nacionalizam, već hrvatsko-srpska ideja o novom svetskom poretku, koja je, za nju, kako je rekla "revolucionarna ideja". Prvi svetski rat i atentat u Sarajevu, prema njenim rečima, ima mnogo više veze sa komunističkom revolucijom nego sa nacionalizmom tokom 90-tih godina. Takođe je konstatovala da se u Srbiji i u 21.veku nastavila tradicija političkog nasilja, navodeći kao primer ubistvo premijera Zorana Djinđića. :Hail:Izgleda da ovih dana svako, ali baš svako, ima ponešto da kaže na temu velikog rata.
Singer Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Izvinjavam se na postovanju ovde, hteo sam u onu njenu temu al' nisam uspeo da je nadjem (iz cega proistice da bi to mogla ljubazna moderacija da ucini)
Anonymous Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 (edited) Isto. I ja tražio, a znam da je nekad postojala i bila veoma popularna. Edited January 19, 2014 by Anonymous
Anonymous Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Ono što ima nekakve veze sa ovim topikom je da se ovakve pametnice pojavljuju na tim kretenskim događanjima u Beču, realno je da će svako tamo da zaključi da smo budale.
Kampokei Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Hrvatsko-srpska ideja o novom svetskom poretku
Anduril Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Ne razumem cemu toliko uzbudjenje zbog izjave neke tamo BS o istoriji. I u citankama istorije se moze procitati dosta jednostranih gluposti (bar kad sam poslednji put zavirivao) pa se ljudi mnogo manje uzbudjuju.Cenim da je sistematsko (ne)obrazovanje i zloupotreba nauke manje vazno od misljenja selebritija.
Miralem Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 najtragicnije je sto guska verovatno nema neke zle namere. samo ne shvata da se vecini stranaca jebe za to dal je nesto srpski il yu nacionalizam, njima je to isto, dok i sam termin "revolucija" u odredjenim krugovima ima negativnu konotaciju. usput izasere jos neke mumbo- jumbo besmislice, te zavrsi sa zakljuckom da je gavrilo ubio i djindjica. steta sto vise nema onog lepog obicaja da se o vecim dogadjajima i manifestacijama privremeno hapse pijanci i budale.
Kampokei Posted January 19, 2014 Posted January 19, 2014 Cela ta diskusija je bila organizovana od strane Erste fondacije, koja je dosta bliska austrijskoj narodnjackoj stranci, a koja je opet daleko naj KuK-nostalgicnija od iole bitnih tamosnjih stranaka. Zvali su jos i nekog Habsburga, onda austrijskog istoricara koga ne znam, onda onog Amera Snajdera koji zastupa tezu o KuK kao o multinacionalnoj imperiji koja nije bila tako losa i nije morala da se raspadne... e, sad, ako im se prica o Mladoj Bosni, Principu i Srbiji (a prica im se, nema sumnje), tesko mi je da razumem da od svih mogucih sagovornika iz Srbije pozovu Biki...
Anonymous Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Upravo sam ovakav tok diskusuje želeo da izbegnem (a verovatno i Singer), ali, jebi ga, ipak će i njena lupetanja negde osati zabeležena. I to je nekava istorija.
Dagmar Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 E, a taj nestali topic se pre samo par godina zvao obožavanje Biljane, i svi su je zaista obožavali. stgm
Miralem Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 taj drevni misteriozno nestali topik, za koji neki kazu da nikad nije ni postojao, se nalazi na pzd.
Prospero Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 da odmorimo malo glavu od naše drage biki, evo nešto ozbiljnije, a sveže, ispod čekića znamenitog chatham house-a:http://www.chathamhouse.org/sites/default/files/public/International%20Affairs/2014/90_1/INTA90_1_03_James.pdf1sr služi kao osnova teorijskog promišljanja o strukturi i poretku; 20+ strana :) ConclusionThere are some striking structural similarities between today’s world and theworld on the eve of the Great War. The hegemon uses the network to maintain aposition that it believes to be increasingly precarious. Since the network is opaque,the strategy is difficult for outsiders to work out—but it encourages paranoidresponses by countries that believe they have been excluded.Strong regional arrangements represent the best way of providing a stable orderin which rising powers or challengers can ensure that they continue to benefitfrom a global order that is essential to their development strategy. These arrange-ments make it harder for hegemons to waive the rules. The cause of the uniquefragility of the pre-1914 world lay in Germany’s loss—because of the weakness ofAustria—of a viable regional strategy. In the twenty-first century, regional strate-gies look much more robust in Europe; but Asia has the same vulnerabilities andthe same instabilities that characterized the world on the eve of the First WorldWar.International order depends on rules. Increased complexity of rules inevi-tably makes for greater vulnerability. Some countries evolve strategies of usingcomplexity to achieve strategic advantage, and other countries engage in a gameof prevention. Cosmos, chaos. The agreement of all parties that a rules-basedorder is desirable is not necessarily a guarantee of peace or stability. But it offers away of building an architecture based on secure regional structures that preserveand strengthen the overall global rules-based regime
MancMellow Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Unecu se kasnije vise u tekst, ali sad kad preleteh samo - memorandum od 9. septembra - ne bi bilo lose da ga ponovo procitaju kako neki angloamericki istoricari, tako i [troll on]David Cameron[/troll off].
Recommended Posts