Jump to content
IGNORED

Uopsteni saveti

Venom

Recommended Posts

Posted

Ne znam da li je pitanje za ovaj topik:

Bliska osoba ide na operaciju kuka.

U postoperativnom oporavku joj treba "podignut" krevet.

Ono što ona ima u kući to može da se digne, ali malo mi je to "budženje".

Ono što me interesuje je iznajmljivanje bolničkog kreveta odgovarajuće visine. Da li je neko imao iskustva?

Posted
3 minutes ago, Frank Pembleton said:

Ne znam da li je pitanje za ovaj topik:

Bliska osoba ide na operaciju kuka.

U postoperativnom oporavku joj treba "podignut" krevet.

Ono što ona ima u kući to može da se digne, ali malo mi je to "budženje".

Ono što me interesuje je iznajmljivanje bolničkog kreveta odgovarajuće visine. Da li je neko imao iskustva?

moja majka je operisala kuk

ne sećam se da je krevet trebalo da bude nešto posebno. ima nekih preporučenih položaja pri ležanju, uz pomoć jastuka.

pri sedenju je bilo pravilo da kolena ne smeju da budu u višem položaju od kukova. možda zbog toga ne bi trebao nizak krevet, da bi se izbegao taj položaj pri spuštanju u ležeći položaj.

rekli su joj da nema sedenja na niskom, ni čučanja

• +1 1
Posted

Da, koliko se sjecam kad je cale operisao prvo koljeno, podignut krevet je znacilo da ne smije jos da savija nogu dok lijeze/ ustaje. Provjeri opet, naravno.

Skrenuo bih paznju na malu opasnost koja vreba u postoperativnom periodu; Kod operacije koljena, od dugotrajnog lezanja (20+ dana) cale onomad dobio prvo upalu pluca, pa zatim niz komplikacija, bolnica 30-ak dana, jedva se izvukao. Sad mu operisali drugo koljeno, od lezanja mu se stvorio tromb koji se otkinuo i zaglavio plucnu emboliju. Bolnica, poluintenzivna, kriticno. Za operaciju kuka kazu da je inace dosta bezazlenija od operacije (zamjene) koljena, pa vjerovatno se manje lezi ali opet, budite oprezni zlu ne trebalo, brzo reagovanje je kljucno.