Eleniko Posted October 23 Posted October 23 Nije now ali biće danas.... Sinoć sam se spustio do glavnog grada da sačekam Panagiju. To je najveći ribarski brod na ostrvu koji radi od oktobra do maja, onda kao invazivni trawler po zakonu mora da miruje 4-5 meseci. Kad radi, tačno u 19h svakog dana sem nedeljom uplovljava u luku gde ga čeka narod da kupuje najsvežiju ribu. Po pravilu bude barbuna, raže, kokota, lignji, san pjera, arbuna, poneki zubatac kapitalac, škarpine ... Uzeo sam san pjera od 2 kile, 31e, ide ili na roštilj ili - verovatnije - u supu, lešo. Lakše je, ima i juhica da se zgrejemo kad zađe sunce, mada je san pjer na žaru neotkrivena tajna Mediterana po mnogo osnova. Bit ćete obavešteni... 3 3
Ras Posted October 24 Posted October 24 Komorač i limun Limun napolje, kobasica unutra! I ljute papričice, mladi luk i beli luk. Pasulj... I voda... Izvor: https://gourmana.com/pasulj-sa-karamelizovanim-limunom-komoracem-i-kobasicom/ 2
dunja Posted October 27 Posted October 27 Nikad mi ne bi palo na pamet da stavljam komorač u pasulj, al deluje zanimljivo. Kod nas se trenutno krčka masaman kari: 4 3
Sandradjer Posted November 6 Posted November 6 Kuvam pasulj sa rebarcima . Novembar je, valja se zagrejati malo 4 1
banatjanin Posted November 10 Posted November 10 (edited) Sam u kući, drugi dan. Jutros lagano do pijace, a sada laptop u krilu, raduckam i kuvam za narednu sedmicu. Našao kod Slavonca u mesari divne saćaste škembiće, propisno oprane, lagano se krčkaju sa korenastim povrćem i začinima. Ima dovoljno da odvojim i za pohovanje i za belu makedonsku škembe čorbicu. Krčka se i juneća supa, od močinga i celog repa. Sebi ispekao na grilu jednog brancinčića, pojeden za ručak uz džinovsku salatu. Potopio pasulj, imam vrhunska špic rebra, to ću sutra da kuvam. Još da očistim jutros kupljene vrganja i napravim nadev za pitu koju ću da razvučem sutra za večeru. Edited November 10 by banatjanin 6 1
Eleniko Posted November 11 Posted November 11 12 minutes ago, ivy said: ustipke sa koprivom i kozijim sirom daj recept
ivy Posted November 11 Posted November 11 13 minutes ago, Eleniko said: daj recept nemam :( umutila sam 3 jajeta,sunula jogurta,so,brasno i mrvu praska p,obarenu i usitnjenu koprivu,namrvila kozjeg sira.. sve od oka bilo bi jos bolje da sam posebno umutila belanca jer bi bili jos flafastiji..al me mrzelo.. 1
Eleniko Posted November 11 Posted November 11 speaking of kopriva, potpuno sam fasciniran koliko ima upotrebljivog divljeg rastinja u srbiji u ovo doba godine. u grčkoj je jeziva suša, bukvalno travka nije iznikla od proleća. juče par min šetanja kučića ispred kafane u leskovcu, mogao sam da naberem punu kesu raznog divljeg zeleniša koji u srbiji skoro niko ne bere i ne kuva sa njim /sem znalaca/ za razliku od grka koji se ubiše berući po livadama čim padne kiša, prave pite, kuvaju hortorizo /pirinač sa hortom/, prilog za razna jela, salata.... https://www.youtube.com/watch?v=SM7QRZDS6Lc
ivy Posted November 11 Posted November 11 da..ovde su zelenis i trava doziveli novo prolece posle onih kisa krajem septembra ja sam vec nekoliko puta jela koprivu,maslacak,misjakinju,mlade listove hajducek trave...a sve lepo,mlado,socno cak mozda i bolje nego u prolece.. 2
Recommended Posts