gospa buba Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 pravila sarmice od vinovog lisca, sa sampinjonima, clukom, pirincem i sargarepom. u vodu u kojoj su se kuvale, dodala mirodjiju, malo harise, bluka u granulama... jela ih sa kozijim kiselim mlekom /mlekara stara planina, dimitrovgrad - odlicno, ma savrseno!/ e, da. jel ima neki specijalan naputak oko vinovog lishca? nisam nikad, a volela bih, poshto videh na munze pijaci da ima. isto, jel ima neka fora da se to lishce shiftuje u buducnost - mrzne/konzervira?
nezvanova Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 (edited) i ja sam ih prvi put pravila, a sve po uputstvu tete sa pijace...dakle, ona kazala, a ja uradila, da se blansira kratko u kljucaloj vodi sa sircetom, tako da sam uzela tu vezu vinovog lisca i onako, zavezanu i prethodno opranu, prvo drzala jedno 2-3 minuta sa jedne, a potom sa druge strane u serpi sa kljucalom vodom. odsekla drsku, list okrenla sa unutrasnje strane i punila pirincem i sampinjonima. tako zavijene stavila u keramicku posudu u kojoj sam ih i kuvala. dakle, ne mnogo razlicito od onih sa zeljem, jedino sto se duze kuvaju, nekih 50tak minuta u rerni /probala jednu sarmu ranije, ali lisce nije bilo dovoljno smeksalo, tako da sam produzila kuvanje na skoro sat vremena/ Edited June 21, 2015 by nezvanova
mandingo Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 hvala bando, koliko ovih dana cu kusati probaj sa filetima od sardine. incun sabija, ali je skup kao kavijar.
aram Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 (edited) &buba sveze listove kratko obari u slanoj vodi. i gledaj da nema vise od dva reda sarmi u serpi. znaci siroka serpa, inace znaju da se raspadaju one donje. a za zmrzavanje uzmi po 10-12 listova, naredjaj jedan na drugi i svaki posoli malo, umotaj u rolnicu pa u zamrzivac. posle sve te rolnice u kesu, pa uzimaj koliko ti kad treba. kad se odmrzavaju, ta so ce ih omeksati pa nece biti potrebno ovo prokuvavanje kao sa svezim. Edited June 21, 2015 by aram
gospa buba Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 &buba sveze listove kratko obari u slanoj vodi. i gledaj da nema vise od dva reda sarmi u serpi. znaci siroka serpa, inace znaju da se raspadaju one donje. a za zmrzavanje uzmi po 10-12 listova, naredjaj jedan na drugi i svaki posoli malo, umotaj u rolnicu pa u zamrzivac. posle sve te rolnice u kesu, pa uzimaj koliko ti kad treba. kad se odmrzavaju, ta so ce ih omeksati pa nece biti potrebno ovo prokuvavanje kao sa svezim. pojedinachno u slanu rolnicu svaki?
aram Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 (edited) pojedinachno u slanu rolnicu svaki?ne, bre, po desetak u rolnicu :Da izmedju listova da bude so. mislim to 10-12 je meni mera po osobi, ja bez deset ostanem gladan :) Edited June 21, 2015 by aram
gospa buba Posted June 21, 2015 Posted June 21, 2015 ne, bre, po desetak u rolnicu :D a izmedju listova da bude so. mislim to 10-12 je meni mera po osobi, ja bez deset ostanem gladan :) aaa. pa dobro, moram da ustanovim ^_^ hvala svima josh jedared :)
banatjanin Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 sardinama Adriatic queen - bele pljsnate konzerve, bivša Postira sa Brača. odlične. iste takve, samo plava konzerva su maksijeva robna marka, iz iste fabrike, jeftinije, a jednako dobre Maredešić - standardne konzerve, u kartonu, metro robna marka je isto to, ali jeftinije Roda/Merkator robna marka je Mirna Rovinj, dobro kad nema drugo najfinija tuna u nas je Calvo, svetlo plave španske konzerve, imaju i nenormalno dobar pate od tune Delezova tuna u komadu, u konzervicama po tri ili četiri u kartonskom pakovinaj (pominjala Ivy) su odlične za male pare Adriatic queen oslić a la bakalar, isto bela pljosnata konzerva je delikates, ali je i cena delikatesna
darling Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Adriatic queen oslić a la bakalar, isto bela pljosnata konzerva je delikates, ali je i cena delikatesna na pijaci cena normalna ;)
ivy Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 imaju deleze i pojedinacne te tune,zelena konzerva..imaju i u salamuri ali mi je ta nekako suva (moze biti da imaju i u maslinovom ali mi ta skupa ali nisam sigurna) ...sa tunama vise ne ekperimentisem,ova je sasvim kul-lepo cvrsta,u lepim komadima,nije gorka,lepog ukusa nema neki izrazen miris..sasvim pristojna za te pare i za kuvanje,paste i mesanje u salate i ostalo..jos kad se uzme u obzir izbor kod nas.. da,sardina je premia a tuna deleze..uvek pomesam..
banatjanin Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 na pijaci cena normalna ;) uvek se kasno setim... thnx :-)
assück Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 Adriatic queen - bele pljsnate konzerve, bivša Postira sa Brača. odlične. iste takve, samo plava konzerva su maksijeva robna marka, iz iste fabrike, jeftinije, a jednako dobre Maredešić - standardne konzerve, u kartonu, metro robna marka je isto to, ali jeftinije Roda/Merkator robna marka je Mirna Rovinj, dobro kad nema drugo najfinija tuna u nas je Calvo, svetlo plave španske konzerve, imaju i nenormalno dobar pate od tune Delezova tuna u komadu, u konzervicama po tri ili četiri u kartonskom pakovinaj (pominjala Ivy) su odlične za male pare Adriatic queen oslić a la bakalar, isto bela pljosnata konzerva je delikates, ali je i cena delikatesna hvala na detaljnom uputstvu, u relativnoj blizini imam i veliki vero i maxi a i malu aromu, nesto ce se naci
darling Posted June 22, 2015 Posted June 22, 2015 uvek se kasno setim... thnx :-) na kalenicu je crna tuna u maslinovom 170, i ima je na dosta tezgi. na bajloniju na jednoj je 220. bele konzerve su jeftinije.
renne Posted June 23, 2015 Posted June 23, 2015 Usolio prasetinu sa donje teme, namazao našću, malo pobiberio, između kože i karea ubacio dva seckana čilija, sa sve semenkama. Sad će da stoji do uveče pa u rernu uz projaru od juče mlevenog brašna 1
ivy Posted June 23, 2015 Posted June 23, 2015 tikvice punjene piletinom i sredinom iz njih,preliveno sa pavlakom i na kraju zapečeno sa sirom
Recommended Posts