Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

a jer mozete, svi zajedno, da se odlepite od ona 3-4 opsta mesta? ako ne, odo ja na chit chat.

Posted

Наравно да "бити геј" не искључује "бити верник", али мислити да хомосексуалност није грех је, једноставно, погрешно - бар за православце. Не бих судио о ставовима твојих познаника пошто Бог зна како си им ти препричала цео ток дискусије, не због зле намере већ због неупућености. Рецимо, и ја сам претходних дана размишљао о примеру који је Мос наводио, како су његовог познаника потапали у буре са хладном водом како би га излечили од хомосексуалности. Стварно ми било блесаво да то неко уради, па сам се и ја распитивао код људи који су у догматска питања далеко упућенији од мене и онда су ме ти људи питали "а да се није он крстио". И ето га можда решење за тај наизглед варварски чин који Мосов друг доживљава као средњевековно мучење. Можда, кажем, заиста не знам шта је права истина, више ми је то пример за неразумевање које је по правилу једнако на обе стране него неки доказ да ли су у неком манастиру нормални или луди.

Што се редоследа усвајања тиче, рекао бих да сам прво постао хришћанин, али нисам претерано сигуран јер не знам шта је за тебе тачан тренутак у коме неко постаје хришћанин. Ако је сам чин крштења, онда сам свакако прво постао хришћанин, а ако није, онда немам појма јер ми тај третман хомосексуалности у хришћанству никада није била тема пре него што смо се на форуму распричали око тога, једном због звиждања учесника геј параде када су пролазили крај цркве и други пут када се појавио овај твит.

Оно што мени није јасно и то понављам од почетка је зашто би се ико љутио на догму коју не прихвата и која казну за одређено понашање прописује након смрти. То зрно грашка која онемогућује миран сан у људима који се изјашњавају као атеисти ја видим као траг неког осећања да Бог постоји, док атеисти то виде као зрно грашка (или атомску бомбу) које верницима онемогућава да прихвате хомосексуалце као - е, ту се веза прекида пошто очигледно није довољно да кажемо да људи имају право на свој избор. Како бисмо требали да прихватимо хомосексуалце? Као добре хришћане? А хомосексуалност као нешто хришћанско? Не знам, мени ту нешто не штима, а нисам хомофоб. У ствари, мислим да нисам: ове што туку хомосексуалце бих слао на робију, легализовао бих брачну заједницу истополних партнера, сматрам да су у Србији угрожена мањина...

Још једна ствар која је важна и коју нисам споменуо јер сам мислио да се подразумева: може неко да буде добар човек, а да не буде добар хришћанин.

nisam im prepricala, poslala sam im linkove. 

sta je tacan trenutak za mene je potpuno nebitno, to nije moja stvar, nego tvoja. ovo sto vidis kao grasak i bombu nije deo mog pitanja, ali ok, jeste tvoja asocijacija. ti si rekao da je ta izvjava, iza koje stoji uvreda za dogmu, kardinalna glupost i licemerje. da hocu da se ganjam i natezem, insistirala bih na tome da je prilicno bezobrazno i licemerno "dozvoljavati nekom izbor istovremeno ga obelezavajuci glupim i licemernim". ali necu, ne zanima me politicki aspekt*, zanima me samo kako si dosao do tog ubedjenja. 

*pohvalno je, iz moje stolice, to sto bi dozvolio brakove i sto bi se zalagao da se kazne oni koji mlate 

Posted

Pa oni misle da jesu, a i sama crkva (lokalni sveštenici, članovi svetog sinoda) im svojim izjavama i delovanjem, daju za pravo da misle da je nasilje deo pravoslavnog i hrišćanskog folklora.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Slep slepca vodi što se kaže :)

Posted

ja bih te upitao prsline zasto je homoseksualnost greh. mislim, ima li tu neki razlog ili je opet ona logika ne valja da se pere ves na crveno slovo.

Posted

Pa oni misle da jesu, a i sama crkva (lokalni sveštenici, članovi svetog sinoda) im svojim izjavama i delovanjem, daju za pravo da misle da je nasilje deo pravoslavnog i hrišćanskog folklora.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Да ли ја некоме дајем за право да мисли да је насиље део православног фолклора када кажем да се због неокајаног смртног греха завршава у паклу?

Posted

Pa valjda misli da dogma ne moze biti predmet ekspertize. 

a. ne bih se setila jos sto godina.

Posted

trebalo je da napisem 'strucnjacima za veru koji su i vernici'. topola, izvini. 

Posted

ja bih te upitao prsline zasto je homoseksualnost greh. mislim, ima li tu neki razlog ili je opet ona logika ne valja da se pere ves na crveno slovo.

Зато што је у питању удовољавање страсти. Због тога сам упоредио хомосексуалност са хетеросексуалним прељубништвом.

Posted

trebalo je da napisem 'strucnjacima za veru koji su i vernici'. topola, izvini.

Коју веру?

Posted

Зато што је у питању удовољавање страсти. Због тога сам упоредио хомосексуалност са хетеросексуалним прељубништвом.

a seks izmedju bracnih partnera a da ne sluzi reprodukciji, takodje grijeh?   :D

Posted

i seks u braku je udovoljavanje strasti. kod preljubnistva postoji taj maaali momenat lazi i obmanjivanja, tako da to ne da nije isto, nego ni ne lici jedno na drugo.

dakle, zasto je seks muskarca sa muskarcem greh, a seks muskarca sa zenom nije, to te ja pitam.

Posted

takodje, zasto pusenje (cigareta), zdranje i pijenje rakije nije na istoj ravni sa homoseksualnim odnosom, ako se bez sumnje radi opet o udovoljavanju srtrastima.

Posted

dakle, zasto je seks muskarca sa muskarcem greh, a seks muskarca sa zenom nije, to te ja pitam.

zato sto tako pise u svetom pismu

mene zanima jel pisano negde u patristickoj literaturi, nekim drugim zvanicnim spisima na kojima pociva hriscansvo o homoseksualnosti i jel ima negde explicite da je i seks izmedju dve zene greh ili se pominju samo muskarci?