Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

prava mala armija zlih falangista, jel tako?

kingmaker: hvala na altruizmu & odvojenom vremenu. sve mi je jasno. skroz.

Posted

prinudjena sam da uletim, posto se par dana savetujem sa vernicima strucnim za pitanja vere. ne verujem svojoj intuiciji, pa onda moram da opsesivno ispitam dostupne izvore do kraja, sta cu. naime, mene je brinulo to sto ja toliko temeljno taj tvit vidim drugacije od praslina. u svakom slucaju, da skratim pricu, prasline, tebi nepoznati ljudi koji nisu registrovani na forum, verujuci su i srbi su (najmanje 50%) kazu da nisi u pravu i da oni takve stvari procenjuju po kontekstu u kom su izrecene. odnosno, eksplicitno su rekli da se 'biti gej' i 'biti vernik' nikako ne iskuljucuje. razumi sto im vise verujem nego tebi. sto me sve dovodi do pitanja, koje stvarno nije zlonamerno, vec me stvarno zanima:

da li si prvo imao stav da homoseksualnost nije hriscanska ili si prvo postao hriscanin pa usvojio taj stav?

Наравно да "бити геј" не искључује "бити верник", али мислити да хомосексуалност није грех је, једноставно, погрешно - бар за православце. Не бих судио о ставовима твојих познаника пошто Бог зна како си им ти препричала цео ток дискусије, не због зле намере већ због неупућености. Рецимо, и ја сам претходних дана размишљао о примеру који је Мос наводио, како су његовог познаника потапали у буре са хладном водом како би га излечили од хомосексуалности. Стварно ми било блесаво да то неко уради, па сам се и ја распитивао код људи који су у догматска питања далеко упућенији од мене и онда су ме ти људи питали "а да се није он крстио". И ето га можда решење за тај наизглед варварски чин који Мосов друг доживљава као средњевековно мучење. Можда, кажем, заиста не знам шта је права истина, више ми је то пример за неразумевање које је по правилу једнако на обе стране него неки доказ да ли су у неком манастиру нормални или луди.

Што се редоследа усвајања тиче, рекао бих да сам прво постао хришћанин, али нисам претерано сигуран јер не знам шта је за тебе тачан тренутак у коме неко постаје хришћанин. Ако је сам чин крштења, онда сам свакако прво постао хришћанин, а ако није, онда немам појма јер ми тај третман хомосексуалности у хришћанству никада није била тема пре него што смо се на форуму распричали око тога, једном због звиждања учесника геј параде када су пролазили крај цркве и други пут када се појавио овај твит.

Оно што мени није јасно и то понављам од почетка је зашто би се ико љутио на догму коју не прихвата и која казну за одређено понашање прописује након смрти. То зрно грашка која онемогућује миран сан у људима који се изјашњавају као атеисти ја видим као траг неког осећања да Бог постоји, док атеисти то виде као зрно грашка (или атомску бомбу) које верницима онемогућава да прихвате хомосексуалце као - е, ту се веза прекида пошто очигледно није довољно да кажемо да људи имају право на свој избор. Како бисмо требали да прихватимо хомосексуалце? Као добре хришћане? А хомосексуалност као нешто хришћанско? Не знам, мени ту нешто не штима, а нисам хомофоб. У ствари, мислим да нисам: ове што туку хомосексуалце бих слао на робију, легализовао бих брачну заједницу истополних партнера, сматрам да су у Србији угрожена мањина...

Још једна ствар која је важна и коју нисам споменуо јер сам мислио да се подразумева: може неко да буде добар човек, а да не буде добар хришћанин.

Posted

da, koji su ujedno i vernici. propustila sam nesto, strucni je neki mim ovde na ppp ili sta?

Posted (edited)

@ Topola

Kakva armija, kakvih falangista? Ne preuvelicavaj svoju bitnost. Samo uocavam patern u ponasanju. To jos uvek ne znaci da si zavredeo pomenutu kvalifikaciju. Ima jos mnogo da se vozis do te stanice i to ne po forumu. Ali vidim da se i ti povlacis, tako da je sve ok.

Edited by gagorder
Posted

Vožnja? Stanica? Patern?

u pravu si, povukao bih se sada, ako ne zameraš. dosta je sve to kompleksno, ovako kako predstavljaš.

Posted (edited)

da, koji su ujedno i vernici. propustila sam nesto, strucni™ je neki mim ovde na ppp ili sta?

Pa valjda misli da dogma ne moze biti predmet ekspertize. Sto je po sebi kontradiktorno, posto i taj svestenik dogmu saznaje, spoznaje tumacenjem reci kojima mu je saopstena. Mora makar tu da zna pravila tumacenja. Evo recimo ja znam barem jedno tumacenje onog Verterovog citata koje svesteniku ne bi bilo dopusteno, verujem, a promenilo bi mu (tom citatu) znacenje tako da se samo tice nacina na koji je dozvoljeno leci s muskarcem.

Edited by gagorder
Posted

Vožnja? Stanica? Patern?

u pravu si, povukao bih se sada, ako ne zameraš. dosta je sve to kompleksno, ovako kako predstavljaš.

Tutanj.

Posted

...(tako je i woodoinstalater često govorio)

Posted

Ma dajem ti priliku za report. Da se casno izvuces.

Posted

@ Topola

Drugari to the rescue. Praslin se povlaci da tihuje, a ostali nastupaju. Saljenje, hvatanje za slamku.

Pa sta ako je rekla strucnim? Benevolentno tumacenje bilo bi: razgovarala je s nekim crkvenim licem ili s nekim, recimo, istoricarom ili filozofom religije.

Димитри, Леви, чекмеже, Газо, Френк, кингмејкерка, Газо... Рекла вам гагордерка да јој нисте другари. :p

Него, како иде оно отварање топика о мени, је л' потребна нека помоћ? Можда ми бицепс није упалио, али да видиш како сам вешт са компјутерима. ;)

Posted

Још једна ствар која је важна и коју нисам споменуо јер сам мислио да се подразумева: може неко да буде добар човек, а да не буде добар хришћанин.

Dodao bih i da je sve češće pravilo da biti dobar hrišćanin ne znači i biti dobar čovek, pogotovo među ovim novovercima porodičarima.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Posted

Димитри, Леви, чекмеже, Газо, Френк, кингмејкерка, Газо... Рекла вам гагордерка да јој нисте другари. :p

Него, како иде оно отварање топика о мени, је л' потребна нека помоћ? Можда ми бицепс није упалио, али да видиш како сам вешт са компјутерима. ;)

Pa ti imas probleme sa elementarnom logikom. Ono, a contrario ... Nadam se da si barem lep.

Posted

Pa ti imas probleme sa elementarnom logikom. Ono, a contrario ... Nadam se da si barem lep.

Fuj

Posted

Nadam se da si barem lep.

Отварање топика, пипкање бицепса, сада и ово... И после ја спинујем. :(

Dodao bih i da je sve češće pravilo da biti dobar hrišćanin ne znači i biti dobar čovek, pogotovo među ovim novovercima porodičarima.

Све чешће је правило да нововерци породичари нису добри хришћани.

Posted

Отварање топика, пипкање бицепса, сада и ово... И после ја спинујем. :(

Све чешће је правило да нововерци породичари нису добри хришћани.

Pa oni misle da jesu, a i sama crkva (lokalni sveštenici, članovi svetog sinoda) im svojim izjavama i delovanjem, daju za pravo da misle da je nasilje deo pravoslavnog i hrišćanskog folklora.