Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
moram priznati da sam intuitivno vrlo blizu svega ovog sto je Casper napisao. ne tacno na nacin na koji je to na kraju napisao, ali somewhere along those lines. mislim super je Vladimir Ilic, on je intelektualac covek i na osnovu svog iskustva i obrazovanja razmislja tri koraka unapred i nudi nam logican scenario gde se mozemo naci (u konkretnom slucaju on prica o levici), no u zbilji stvari se cesto ne pomeraju tako linearno, a najcesce se skoro izvesno nece pomertiti sa mrtve tacke dok god je ideoloski puritanizam druge Srbije prisutan do te mere da se ne moze napraviti jedinstven front protiv vlasti cak ni sa random looking saveznicima poput udruzenja Veterana (ili dok se prethodno ova strana ne izjasni sta misle o LGBT pravima i tako 'verifikuju' kao podobni saborci). a svakako se u nasem konkretnom slucaju nece pomeriti dok god ljudi ovde imaju osecaj da su kolonizovani od strane Zapada. mislim, ljudi kod nas uopste nisu toliko homofobi koliko su zapravo ksenofobi osetljivi na takvo agresivno nametanje percipirano stranih kulturnih matrica.a to je proces koji se dozivljava uzasno nasilno, njegovi glasnogovornici uvek nastupaju sa impertivnih pozicija i tu se nas prosecan covek oseca saterano u cosak. Filbi je jos davno (mozda cak i na topiku o prosloj paradi) imao jednu lepu misao o tome kako prva i druga Srbije zapravo obe uzivaju u svojoj poziciji, svaka monopolisuci svojim nasiljem nad onom drugom (prva bukvalnim-fizickim nasiljem, a ova druga moralnim i intelektualnim nasiljem). bojim se da mi nismo Slovenci i da 1 jedinstveni front freak circus minority politika uz svo doniranje iz inostranstva koji oni nisu imali 1990 i politicku volju koja recimo postoji zadnjih ohohoho godina u Hrvatskoj, ne moze da dovede do poboljsanja statusa nase LGBT zajednice. iliti da moze, ali samo i jedino posle jako dugackog perioda sa jako puno nasilja (sa vrha nadole), sa potencijalno devastirajucim posledicama.nekoliko funkcionalnih kompromisa sa sredinom u kojoj zive, kao i izvesna odstupanja od moralno-besprekornih stavova LGBT proponenata nije tesko prizvati. zamislite Borisa Milicevica & co kako se u jednom trenutku odlucju da naprave kopernikanski obrt u borbi za svoj cause i naprave novu platformu po kojoj ce bataliti ceo internacionalizam LGBT pokreta, trubljenje o univerzalnosti ljudskih prava & pratecu kukumavku te poceti da aktivno rade na svom integrisanju u lokalni folklor (sto ajde nije tesko zamisliti posto on to vec u neku ruku radi). nego zamislite da za pocetak preimenuju svoju organizaciju u Sabor Autohtonih Srbskih Pedera u Inatu (SASPI, cirilicom naravno). da pored gej parada organizuju politicke publicity stuntove tipa Pederski Plan za Kosovo u kome ce flertujuci sa NSPM retorikom vrsiti blatantnu samopromociju i u isto vreme provuci ideju da iako su pederi nisu nista manji nacionalisti/sovinisti od ostalih Svrba. da organizuju eventove u kojima ce parodirati veciti derbi i time 'izaci na crtu' huliganskoj subkulturi kroz njihove revijalne susrete vecitih FK Graficar Guzicar i FK Milicionar Pendrek sa sve pratecim 'sibanjima' navijaca oba kluba (jastucima ili ljubicastim dildoima, votervr). 'popularne Furundzije protiv popularnih Tobdzija 115 put na stadionu u Donjim Mosnicama' - sa malog ekrana cuje se glas Ace Loknera u direktnom prenosu i odjednom uhvatili ste hearts and minds svakog seksualno ambivalentnog teena koji gleda SOS i lozi na fudbal.mislim ovo zvuci kao Top Lista Nadrealista (u stvari ovo zadnje i jeste) ali iznalazenje adekvatnog modusa kulturne aproprijacije domacih LGBT zajednica u samo bice srpskog drustva bi moglo da bude pola bitke u poboljsanju njihovog statusa, ako ne maltene i cela bitka.
Ma slažem se da će morati da se iznađu lokalni oblici lgbt politike, i to jeste znamiljiv izazov, i Milićević u izvsnom smislu već jeste prihvatio taj izazov pa ćemo videti šta će napraviti. A da naši homofobi nisu toliko homofobi, koliko ksenofobi, ne slažem se. Homofobija ti je sastavni deo patrijarhalne matrice na koju desnica igra, i mislim da je prilično duboko usađena. Zapravo - nacionalisti često pravdaju svoju ksenofobiju upravo igrajući na kartu homofobije - zato je Dverima parada toliko bitna. Jer je homofobija u velikoj meri gut reaction, bar u uslovima patrijarhata.Pritom, mislim da je Vladimir Ilić zapravo sasvim blizak tvojim idejama kada kaže da treba praviti jedan vrlo širok front, ne samo sa socijaldemokratima i liberalima, već i sa ne-fašističkim konzervativcima. To i ja mislim. Ono što njegovu tvrdnju odvaja od Kasperove, jeste što on tvrdi da moramo poći od pravne države kao svog saveznika, ne kao svog neprijatelja.A meni je zapravo Milk najbolji opis pametnog vođenja LGBT politike.
Posted (edited)

Ilic upravo igra na kartu zbunjivanja "levice" i malo brka loncice govoreci da je veca sansa da izmanipulise levicu neka desnicarska organizacija nego krupni kapital transnacionalnih kompanija. Uostalom, ako je njegova levica u stvari socijaldemokratija, onda okej, tu necu nista da sporim. Mada, ne razumem zasto bi iko i uzimao za ozbiljno "dobronamerne" savete levici koja ionako ne postoji, a sam Ilic nesto i ne vidim da se imalo trudi oko njenog nastanka, vec radi bas suprotno, zbunjuje je u svom pokusaju nastanka. Btw, isti taj Ilic je za Sorosa radio analizu 2003. godine kako otpustati radnike sa izazivanjem sto manjeg nezadovoljstva. Levicar do mojega.edit: uostalom, ta "domaca levica" godinama i radi to sto Ilic savetuje i sta se desilo? Desilo se bas ono sto Ilic tvrdi da bi se desilo sa desnicarskim organizacijama, progutani i ismejani.edit2: samo Ilicevo spominjanje tog Obraza koji je veca pretnja od drzave je vec vremenski dokazano kao smesno, s obzirom da smo upravo videli ko je jaci, drzava ili Obraz ili Nacionalni stroj i da ne nabrajam ostale minorne organizacije koje su zabranjene ili se urusile iznutra.

Edited by casperbgd
Posted (edited)
Ako nova levica misli da joj je glavni protivnik državna represija, ta nova levica će završiti samo kao meso za topove, ne čak ni domaćih tajkuna, nego njihovih navijačkih i ultradesnih obrazovskih i sličnih eksponenata
Ilić nije na forumu tako da ne može da odgovori. Ali, voleo bih da dobijem pojašenje ove tvrdnje da su, recimo, United Force i Naši1389 eksponenti domaćih tajkuna.Buni me ova reč eksponent. Edited by pacey defender
Posted

Konkretno: Obavljaju prljave poslove (stvaranja straha, terorisanja Roma) za Velike Gazde. Cesto pesadinci ne znaju da su na zadatku za koji je vodja dobio kes lovu...

Posted (edited)
Ti funkcionalni kompromisi nisu mogući ne zbog isključivosti drugosrbijanaca nego iz čisto ideoloških razloga. Ono što je Syme rekao za feministkinje važi i za LGBT aktiviste - LGBT aktivista desničar (dakle ne gej desničar, da ne bude zabune) je contradictio in adjecto. Zašto? Zato što je nacionalizam suštinski nespojiv sa underlying idejama pokreta za LGBT prava (univerzalnost ljudskih prava, egalitarizam). Radagast je rekao da je netrpeljivost prema manjinama karakterna crta nacionalista, ja ne bih rekla karakterna crta već prosto neodvojiv deo same ideologije. Tako da mislim da nemogućnost funkcionalnog kompromisa nije operativne prirode nego ideološke.
apsolutno se slazem, scenario je bio postmodernisticka fantazija. naravno da bi fragmentiranje fokusa borbe na odredjenu minority grupu i slabljenje jedinstvenog fronta LGBT pokreta na nacin koji sam to opisao dovela do neodrzivih unutrasnjih protivurecnosti. eskalacije sveopste mizoginije u prvom redu. al nesto u tom smeru stvarno treba pokusati jer generickost i uniformnost LGBT nastupa u srpskom politickom zivotu onako kako ga znamo iz zapadnog sveta / popularne kulture prosto poziva na otpor protiv Moloha savremene civilizacije. pogotovu u situaciji kad smo vec bili u clashu sa doticnim svetom,
A da naši homofobi nisu toliko homofobi, koliko ksenofobi, ne slažem se. Homofobija ti je sastavni deo patrijarhalne matrice na koju desnica igra, i mislim da je prilično duboko usađena. Zapravo - nacionalisti često pravdaju svoju ksenofobiju upravo igrajući na kartu homofobije - zato je Dverima parada toliko bitna. Jer je homofobija u velikoj meri gut reaction, bar u uslovima patrijarhata.
evo, jel moze ovako - koliko su Dveri danas relevantan politicki faktor koji je uspeo kapitalizovati na tome, toliko neka to bude deo srpske nacionalisticke matrice. mislim, daj nemoj zezati, nasa predominantna nacionalisticka matrica je i dalje sekularni postmodernisticki ibarska magistrala nacionalizam radikala iz 90ih. pa evo njihov spawn, njihova watered down verzija je na vlasti + ima predesednika, a ti sad prizivas ove opskurne strane placenike sto prepisuju sa evandjelistickog radija.edit: a Milk i Paradu cu evo sad da svucem. Edited by DarkAttraktor
Posted
Ti funkcionalni kompromisi nisu mogući ne zbog isključivosti drugosrbijanaca nego iz čisto ideoloških razloga. Ono što je Syme rekao za feministkinje važi i za LGBT aktiviste - LGBT aktivista desničar (dakle ne gej desničar, da ne bude zabune) je contradictio in adjecto. Zašto? Zato što je nacionalizam suštinski nespojiv sa underlying idejama pokreta za LGBT prava (univerzalnost ljudskih prava, egalitarizam). Radagast je rekao da je netrpeljivost prema manjinama karakterna crta nacionalista, ja ne bih rekla karakterna crta već prosto neodvojiv deo same ideologije. Tako da mislim da nemogućnost funkcionalnog kompromisa nije operativne prirode nego ideološke.
Promene na mozgu koje dovode do promene erotskog cilja pojedinca ne uticu na politicke stavove bez obzira na tvoju ogradu na ponasanje cesto da. Mnoge pojave iz tog miljea nisu levicarske iako konzervativci i verski radikalisti posebno u USA zele tako da ih predstave. Sta je levo a sta desno? Adolf je sefa jurisnih odreda Rema i drugare zatekao na gomili u Noci dugih nozeva a oni su eto likvidirani i delom sto su ocekivali da se ispune neka od onih socijalnih obecanja iz reci nacionalsocijalizam. Smedjekosuljasi levicari? U nijednoj povelji ljudskih prava se ne pominje homoseksalnost samo u pojedinim evropskim dokumentima. Egalitarizmu odakle tek to?
Posted
Konkretno: Obavljaju prljave poslove (stvaranja straha, terorisanja Roma) za Velike Gazde. Cesto pesadinci ne znaju da su na zadatku za koji je vodja dobio kes lovu...
Pošto očigledno poznaješ materiju, daj objasni kako to ide. Veliki gazda, aka tajkun, da pare vođi navijača da stvara strah i teroriše Rome. Zašto? Šta postiže?
Posted
Promene na mozgu koje dovode do promene erotskog cilja pojedinca ne uticu na politicke stavove bez obzira na tvoju ogradu na ponasanje cesto da. Mnoge pojave iz tog miljea nisu levicarske iako konzervativci i verski radikalisti posebno u USA zele tako da ih predstave. Sta je levo a sta desno? Adolf je sefa jurisnih odreda Rema i drugare zatekao na gomili u Noci dugih nozeva a oni su eto likvidirani i delom sto su ocekivali da se ispune neka od onih socijalnih obecanja iz reci nacionalsocijalizam. Smedjekosuljasi levicari? U nijednoj povelji ljudskih prava se ne pominje homoseksalnost samo u pojedinim evropskim dokumentima. Egalitarizmu odakle tek to?
Ja tebe inače slabo razumem - možda zbog mojih nedovoljnih intelektualnih kapaciteta, a možda i zbog tvoje averzije prema interpunkciji - pa ću se osvrnuti samo na dve stvari. Prvo, ja stvarno nisam govorila o levici i desnici, nego, mnogo konkretnije, o ideologiji LGBT pokreta i (ethnic) nacionalizmu. Drugo, nisam baš sigurna, ali čini mi se da si hteo da kažeš da diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije nije eksplicitno zabranjena međunarodnopravnim dokumentima. To apsolutno nije tačno. Što se tiče povelja, one iovako nisu pravno obavezujuće, a dokumenata kojima se štite prava seksualnih manjina i koji nisu legaly binding ima više. Pretpostavljam da si mislio na konvencije o ljudskim pravima, koje su međunarodni ugovori, dakle obavezujuće za države koje su ih ratifikovale. I tu opet nisi u pravu. Iako se seksualna orijentacija na pominje kao osnov diskriminacije, postoje UN tela koja su zadužena za tumačenje tih konvencija, i koja su u više navrata utvrdila da je seksualna orijentacija obuhvaćena onim "other satus" (other basis of discrimination).
Posted
Ja tebe inače slabo razumem - možda zbog mojih nedovoljnih intelektualnih kapaciteta, a možda i zbog tvoje averzije prema interpunkciji - pa ću se osvrnuti samo na dve stvari. Prvo, ja stvarno nisam govorila o levici i desnici, nego, mnogo konkretnije, o ideologiji LGBT pokreta i (ethnic) nacionalizmu. Drugo, nisam baš sigurna, ali čini mi se da si hteo da kažeš da diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije nije eksplicitno zabranjena međunarodnopravnim dokumentima. To apsolutno nije tačno. Što se tiče povelja, one iovako nisu pravno obavezujuće, a dokumenata kojima se štite prava seksualnih manjina i koji nisu legaly binding ima više. Pretpostavljam da si mislio na konvencije o ljudskim pravima, koje su međunarodni ugovori, dakle obavezujuće za države koje su ih ratifikovale. I tu opet nisi u pravu. Iako se seksualna orijentacija na pominje kao osnov diskriminacije, postoje UN tela koja su zadužena za tumačenje tih konvencija, i koja su u više navrata utvrdila da je seksualna orijentacija obuhvaćena onim "other satus" (other basis of discrimination).
Ja sam ti naglasio da se to odnosi na tvoju pogled na LGBT nezavisno sto si se ogradila na ostale desnicare. Nezavisno ne bih dalje o tome zaboravi.Bez obzira sta sekretar UN prica okolo takvih dokumenata za homosekualne manjine tamo nema. Ogroman broj clanica ima vrlo rigorozne zakone protiv. Ono sto sad Srbiju obavezuje je odgovarajuca evropska dokumenta koja je potpisala, ali ni ona ne garantuju prava na tzv brak i sl. To je ostavljenoclanicama na volju i tako se potepeno desava.
Posted
Bez obzira sta sekretar UN prica okolo takvih dokumenata za homosekualne manjine tamo nema. Ogroman broj clanica ima vrlo rigorozne zakone protiv.Ono sto sad Srbiju obavezuje je odgovarajuca evropska dokumenta koja je potpisala, ali ni ona ne garantuju prava na tzv brak i sl. To je ostavljenoclanicama na volju i tako se potepeno desava.
Ti si uveo u priču međunarodne konvencije (mislim rekao si povelje, ali kapiram da si mislio na konvencije). Ja sam ti samo skrenula pažnju da nemaš dobre informacije o tome, a inače mislim da smo još davno apsolvirali da je diskriminacija LGBT zabranjena pozitivnim pravom (međunarodnim, regionalnim i nacionalnim pravnim aktima), tako da stvarno nema potreba da se vraćamo na to.
Posted

Parada treba da se odrzi i ne vidim nikakav problem u tome, cak sta vise, vidim neku korist za obicnog gradjanina Srbije, prema tome let it be.

Posted
Pacovi izlaze iz jazbina
On je predstavnicima vlasti poručio da ne dozvole da se ove godine održi gej parada i dodao da će dati mogućnost državnim organima da reaguju i izbegnu nerede na dan održavanja parade.
Posted

Degenerik.

Glišić kaže i da Beogradu nije potrebno još jedno izazivanje nereda kao ono 2010. kada je kako ocenjuje, policija tukla građane koji su se protivili Paradi.
Nadam se da će pritisak Evrope biti dovoljno velik i da će goveda da dobiju debele batine od policije, a i da će biti masovno hapšena. To će biti odličan test da vidimo kako će nova vlast da reaguje....