Agni Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Jos jedan od razloga zasto mislim da su veterani pravi izbor za javni poziv na saradnju jeste taj sto su vojnici i sto bi mogli da predstavljaju pruzanje ruke "nacionalistickoj deci", jer nijedan napad na geja nije napad koji je uzrokovan seksualnim opredeljenjem, jer ne postoji nikakva urodjenost seksualne netrpeljivosti, vec je to politicka artikulacija koja se jedino politicki moze razrezisiti, ali ne saradnjom sa drzavom, vec saradnjom sa "nasilnim elementima".To nece da moze: nacionalisti su obicno istovremeno i homofobi, ne zbog politicke artikulacije koju bi bilo moguce ponistiti aktivizmom, vec zbog njima svojstvene karakterne osobine - sklonosti ka osecanju neprijateljstva prema svemu sto ne pripada sopstvenom krdu, a posebno manjinama. Mrznja prema Siptarima, pederima, ciganima, Vatikanu, Amerikancima itd, sve to ide zajedno. Stangor, Sullivan, and Ford (1991) found generalized prejudices in the form of (negative) affective responses toward Americans, Whites, Asians, Jews, Blacks, Hispanics, Russians, Arabs, and homosexual persons. Heyder and Schmidt (2003) revealed a second-order factor (i.e., a higher level factor that accounts for the lower order factors) constituted by anti-Semitism, anti-immigrant sentiments, and in-group favoritism in a German national survey. Guimond, Dambrun, Michinov, and Duarte (2003) developed a reliable scale (a = .94) of prejudices toward 17 ethnic out-groups in France. Bratt (2005) found attitudes toward five non-Western immigrant groups (Turks, Somalis, Pakistanis, Kosovo Albanians, Vietnamese) to be substantially related to a second-order factor among Norwegian adolescents. Ekehammar and his co workers (2004) reduced narrowed racism, modern sexism, and prejudice toward mentally disabled and homosexual persons to a single factor of generalized prejudice in Sweden. They argued that their results support Allport’s (1954) idea of prejudice being a trait of personality. Similarly, Backstr¨om and Bj¨orklund (2007) showed that classical and modern racism, sexism, and classical and modern prejudices toward people with developmental disorders are represented by a general prejudice factor.The Syndrome of Group-Focused Enmity: The Interrelation of Prejudices Tested with Multiple Cross-Sectional and Panel Data
sailorman Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Ko misli da moze da vodi politiku bez kompromisa, taj uopste ni ne vodi politiku nego se igra moralnih principa. Sustina nije u zaobilasku kompromisa, vec donosenja kompromisa i prolaska kroz njih bez gubljenja ostrice u svojim zahtevima. Ako si vec ranije rekla da drzava institucionalno vodi diskriminatornu i homofobnu politiku, kako onda to da ona nije "zla"? Pretpostavljam da se tebi vise svidja kompromis sa Dacicem i Nikolicem, jer kao sto rekoh, bez kompromisa se Parada nikada nece ni odrzati, ali pitanje saveznika je ono koje je kljucno i to je jedno od mimoilazenja mojih stavova i stavova vecine forumasa.Rekla sam da država nije zla kao takva. Zla je ako je fašistička, ukoliko masovno krši manjinska prava, itd. Ali ja onda stvarno ne vidim svrhu kompromisa sa desnicom. Druga stvar, "kompromis" sa državnim institucijama o kome ti govoriš ustvari nije nikakav kompromis - ne postoje dve strane od kojih se očekuje na naprave ustupke, nego se prosto od države zahteva da ispuni svoje obaveze. Čekaj, jesi ti pre nekog vremena kačio tekst čija je glavna teza da je kapitalizam veći neprijatelj levice od fašizma?
Aion Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Kolko su samo termini "desnica" i "levica" izlizali. Meni je jako tesko neke od ovih sto su aktivni oko parade (Azdejkovic na primer) povezati sa terminom "levica".
sailorman Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 To nece da moze: nacionalisti su obicno istovremeno i homofobi, ne zbog politicke artikulacije koju bi bilo moguce ponistiti aktivizmom, vec zbog njima svojstvene karakterne osobine - sklonosti ka osecanju neprijateljstva prema svemu sto ne pripada sopstvenom krdu, a posebno manjinama. Mrznja prema Siptarima, pederima, ciganima, Vatikanu, Amerikancima itd, sve to ide zajedno.+1I ne samo zbog toga, nego i zbog rigidnog i isključivog shvatanja roda i rodnih uloga.
Lezilebovich Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da nema ništa protiv održavanja Parade ponosa kao i da svaki čovek ima pravo da iskaže svoje posebnosti, kakve god da su.Obradović je naveo da je pre nekoliko godina lično bio na protestnom maršu u znak podrške toj populaciji , i dodao da, međutim, nije čuo za deklaraciju protiv homofobiju, za koju organizatori beogradske "parade" žele da bude usvojena u skupštini. Ukoliko je usvajanje bilo kog dokumenta u Narodnoj skupštini u tom pravcu, ja to podržavam, rekao je Obradović novinarima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 (edited) Čekaj, jesi ti pre nekog vremena kačio tekst čija je glavna teza da je kapitalizam veći neprijatelj levice od fašizma?Nikad ne bih rekao da je to poenta teksta ili glavna teza, ali taj tekst jesam ja okacio. Ali bih se morao sloziti sa Aionom da su termini "levica" i "desnica" trenutno neodredjeni, jer levica uopste i ne postoji, a ni desnica nije u preterano boljem polozaju, iako taj polozaj jeste bolji, sto je svakako istorijski razumljivo.Ja idalje tvrdim da vi poznajete vrlo slabo "desnicare" i da su to mahom neki ljudi koje poznajete iz vidjenja ili preko interneta i slicnog. Njihovi stavovi nisu ni izbliza toliko cvrsti da bi bili neskloni promenama i da bi podrazumevali siroku vezu raznih netrpeljivosti. Uostalom, ako sami kazete da je uzrok njihove netrpeljivosti sklop predrasuda, zasto bi onda odustajali u razbijanju tih predrasuda? A to prepoznavanje drugacijeg kao protivnika se itekako lako moze spustiti na nivo indivudalne psihologije, a u psihologiji mase isto tako gejevi vide neprijatelje u "deci" kao sto "deca" vide u gejevima sto je opet posledica odredjenog politickog delovanja koji je vezan za obe grupacije koje su svojim politickim delovanjem uspele da se prikazu drugima kao neprijatelji.edit: istom tom logikom sam ja prosao ovde razne predrasude i uvrede jer sam takodje prepoznat kao neko ciji se stavovi ne podudaraju sa vecinskim. Edited September 12, 2012 by casperbgd
bergasa19 Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Ma da. Ti bi da menjas drustvo i da gejevi cekaju neku 2108 godinu kad se steknu uslovi.
Agni Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 u psihologiji mase isto tako gejevi vide neprijatelje u "deci" kao sto "deca" vide u gejevimaDa, bas je isto: svako malo citamo o "deci" prebijenoj od strane lutajucih gejevskih bandi i utakmicama prekinutim zbog upada razularenih gejeva koji sa penom na ustima urlaju, ubi, ubi, ubi navijaca.
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Ma da. Ti bi da menjas drustvo i da gejevi cekaju neku 2108 godinu kad se steknu uslovi.Pa dobro, cak bismo i u tom slucaju stekli uslove 4 godine pre Rusije. :) Da, bas je isto: svako malo citamo o "deci" prebijenoj od strane lutajucih gejevskih bandi i utakmicama prekinutim zbog upada razularenih gejeva koji sa penom na ustima urlaju, ubi, ubi, ubi navijaca.Banalizujes temu, ne razracunava se svako na isti nacin sa svojim neprijateljem.
Verterdegete Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 To nece da moze: nacionalisti su obicno istovremeno i homofobi, ne zbog politicke artikulacije koju bi bilo moguce ponistiti aktivizmom, vec zbog njima svojstvene karakterne osobine - sklonosti ka osecanju neprijateljstva prema svemu sto ne pripada sopstvenom krdu, a posebno manjinama. Mrznja prema Siptarima, pederima, ciganima, Vatikanu, Amerikancima itd, sve to ide zajedno.Previse generalizujes. Vecina nacionalista koje licno poznajem (mladja populacija mojih godina), nisu iskreni homofobi. Cak sta vise, u konkretnim zivotnim situacijama su ravnodusni prema homoseksualcima, i prihvataju ih kao realnost. Medjutim, da ne bi bili ostrakizovani od strane grlate, ekstremne manjine koja vodi - deklarativno glume homofobe.
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Previse generalizujes. Vecina nacionalista koje licno poznajem (mladja populacija mojih godina), nisu iskreni homofobi. Cak sta vise, u konkretnim zivotnim situacijama su ravnodusni prema homoseksualcima, i prihvataju ih kao realnost. Medjutim, da ne bi bili ostrakizovani od strane grlate, ekstremne manjine koja vodi - deklarativno glume homofobe.Ma čuj, većina nacionalista koje poznajem nisu iskreni nacionalisti - ali ne vidim kakvu ovde vrednost ima pojam iskrenosti. For all intents and purposes, oni su nacionalisti, a uglavnom i homofobi. Mogu promeniti mišljenje, naravno, ali to je prosto priča o ideološkom preumljenju.A pazi, pa i većina nacionalista je u svakodnevnim situacijama ravnodušna prema ljudima drugih nacionalnosti - as long as they know their place. Albanac poslatičar je okej, kao što je okej i gej koji se krije u svoja četiri zida. Problemi nastaju kada se izađe sa političkim zahtevima u ime manjinske grupe. Tada počinje histerija, diktatura manjina, gej lobiji, itd.
Verterdegete Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 (edited) Ma čuj, većina nacionalista koje poznajem nisu iskreni nacionalisti Stekao sam slican utisak.- ali ne vidim kakvu ovde vrednost ima pojam iskrenosti. For all intents and purposes, oni su nacionalisti, a uglavnom i homofobi. Mogu promeniti mišljenje, naravno, ali to je prosto priča o ideološkom preumljenju.Radagast je rekao da je karakterna osobina nacionalista jednoumlje u mrznji prema svemu sto nije njihovo. To nije karakterna osobina koju deli vecina nacionalista, i to nije karakterna osobina koja je rezervisana samo za nacionaliste. Stav "ako nisu s nama onda su protiv nas" je podjednako zastupljen i kod desnicarskih i kod drugosrbijanskih glasnogovornika.Pomalo off topic: Iskljucivost i jednoumlje u Srbiji je posledica autoritarnosti i vertikalne zatvorenosti naseg drustva. U drustveno-politickim organizacijama kod nas ne postoji kultura demokratskog izbora, podnosenja ostavke, meritokratije itd. Jedini nacin da se napreduje u hijerarhiji je skidanje glave onom cije mesto uzimas. To se radi ili otkrivanjem prljavog vesa, ili optuzbama na racun izdaje ideala i ideoloske jeresi. Stoga, da bi se zastitili od moguceg spaljivanja na lomaci, svi se slepo drze ustaljene dogme, bez imalo vrludanja. Ovo narocito vazi za nase desnicare, jer oni narocito potenciraju "sabornost" i "da se svi dogovorimo i slozimo". Ma koliko ovo smesno zvucalo, cest slucaj medju nacionalistickom omladinom je da svoj socijalni polozaj u privatnim krugovima grade medjusobnim skidanjem glave zbog "izdaje". Znam konkretan primer na mom fakultetu gde je radikal oterao dverjanina iz desnicarskog kruga, pri cemu mu je pocetni argument bilo to sto su Dveri promenile ime koje je nekad bilo "Dveri Srpske". Po njemu, to je bio jasan dokaz da su Dveri izdale, i rade za rezim. Sustinski razlog sukoba je naravno bio licne prirode. Edited September 12, 2012 by Verterdegete
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Stekao sam slican utisak.Radagast je rekao da je karakterna osobina nacionalista jednoumlje u mrznji prema svemu sto nije njihovo. To nije karakterna osobina koju deli vecina nacionalista, i to nije karakterna osobina koja je rezervisana samo za nacionaliste. Stav "ako nisu s nama onda su protiv nas" je podjednako zastupljen i kod desnicarskih i kod drugosrbijanskih glasnogovornika.Pomalo off topic: Iskljucivost i jednoumlje u Srbiji je posledica autoritarnosti i vertikalne zatvorenosti naseg drustva. U drustveno-politickim organizacijama kod nas ne postoji kultura demokratskog izbora, podnosenja ostavke, meritokratije itd. Jedini nacin da se napreduje u hijerarhiji je skidanje glave onom cije mesto uzimas. To se radi ili otkrivanjem prljavog vesa, ili optuzbama na racun izdaje ideala i ideoloske jeresi. Stoga, da bi se zastitili od moguceg spaljivanja na lomaci, svi se slepo drze ustaljene dogme, bez imalo vrludanja. Ovo narocito vazi za nase desnicare, jer oni narocito potenciraju "sabornost" i "da se svi dogovorimo i slozimo". Ma koliko ovo smesno zvucalo, cest slucaj medju nacionalistickom omladinom je da svoj socijalni polozaj u privatnim krugovima grade medjusobnim skidanjem glave zbog "izdaje". Znam konkretan primer na mom fakultetu gde je radikal oterao dverjanina iz desnicarskog kruga, pri cemu mu je pocetni argument bilo to sto su Dveri promenile ime koje je nekad bilo "Dveri Srpske". Po njemu, to je bio jasan dokaz da su Dveri izdale, i rade za rezim. Sustinski razlog sukoba je naravno bio licne prirode.Haha, super priča. Pa da, što je sukob ličniji, to ga treba frejmovati načelnije. A nacionalizam je, znamo, pre svega paranoja - zato i vodi sve brojnijim usitnjavanjima i nepovernjima i histerisanju o "izdaji".A mislim da Ragasta nisi baš najbolje razumeo. Ali neka on pojasni svoj stav, da ga ja ne zastupam.
DarkAttraktor Posted September 13, 2012 Posted September 13, 2012 moram priznati da sam intuitivno vrlo blizu svega ovog sto je Casper napisao. ne tacno na nacin na koji je to na kraju napisao, ali somewhere along those lines. mislim super je Vladimir Ilic, on je intelektualac covek i na osnovu svog iskustva i obrazovanja razmislja tri koraka unapred i nudi nam logican scenario gde se mozemo naci (u konkretnom slucaju on prica o levici), no u zbilji stvari se cesto ne pomeraju tako linearno, a najcesce se skoro izvesno nece pomertiti sa mrtve tacke dok god je ideoloski puritanizam druge Srbije prisutan do te mere da se ne moze napraviti jedinstven front protiv vlasti cak ni sa random looking saveznicima poput udruzenja Veterana (ili dok se prethodno ova strana ne izjasni sta misle o LGBT pravima i tako 'verifikuju' kao podobni saborci). a svakako se u nasem konkretnom slucaju nece pomeriti dok god ljudi ovde imaju osecaj da su kolonizovani od strane Zapada. mislim, ljudi kod nas uopste nisu toliko homofobi koliko su zapravo ksenofobi osetljivi na takvo agresivno nametanje percipirano stranih kulturnih matrica.a to je proces koji se dozivljava uzasno nasilno, njegovi glasnogovornici uvek nastupaju sa impertivnih pozicija i tu se nas prosecan covek oseca saterano u cosak. Filbi je jos davno (mozda cak i na topiku o prosloj paradi) imao jednu lepu misao o tome kako prva i druga Srbije zapravo obe uzivaju u svojoj poziciji, svaka monopolisuci svojim nasiljem nad onom drugom (prva bukvalnim-fizickim nasiljem, a ova druga moralnim i intelektualnim nasiljem). bojim se da mi nismo Slovenci i da 1 jedinstveni front freak circus minority politika uz svo doniranje iz inostranstva koji oni nisu imali 1990 i politicku volju koja recimo postoji zadnjih ohohoho godina u Hrvatskoj, ne moze da dovede do poboljsanja statusa nase LGBT zajednice. iliti da moze, ali samo i jedino posle jako dugackog perioda sa jako puno nasilja (sa vrha nadole), sa potencijalno devastirajucim posledicama.nekoliko funkcionalnih kompromisa sa sredinom u kojoj zive, kao i izvesna odstupanja od moralno-besprekornih stavova LGBT proponenata nije tesko prizvati. zamislite Borisa Milicevica & co kako se u jednom trenutku odlucju da naprave kopernikanski obrt u borbi za svoj cause i naprave novu platformu po kojoj ce bataliti ceo internacionalizam LGBT pokreta, trubljenje o univerzalnosti ljudskih prava & pratecu kukumavku te poceti da aktivno rade na svom integrisanju u lokalni folklor (sto ajde nije tesko zamisliti posto on to vec u neku ruku radi). nego zamislite da za pocetak preimenuju svoju organizaciju u Sabor Autohtonih Srbskih Pedera u Inatu (SASPI, cirilicom naravno). da pored gej parada organizuju politicke publicity stuntove tipa Pederski Plan za Kosovo u kome ce flertujuci sa NSPM retorikom vrsiti blatantnu samopromociju i u isto vreme provuci ideju da iako su pederi nisu nista manji nacionalisti/sovinisti od ostalih Svrba. da organizuju eventove u kojima ce parodirati veciti derbi i time 'izaci na crtu' huliganskoj subkulturi kroz njihove revijalne susrete vecitih FK Graficar Guzicar i FK Milicionar Pendrek sa sve pratecim 'sibanjima' navijaca oba kluba (jastucima ili ljubicastim dildoima, votervr). 'popularne Furundzije protiv popularnih Tobdzija 115 put na stadionu u Donjim Mosnicama' - sa malog ekrana cuje se glas Ace Loknera u direktnom prenosu i odjednom uhvatili ste hearts and minds svakog seksualno ambivalentnog teena koji gleda SOS i lozi na fudbal.mislim ovo zvuci kao Top Lista Nadrealista (u stvari ovo zadnje i jeste) ali iznalazenje adekvatnog modusa kulturne aproprijacije domacih LGBT zajednica u samo bice srpskog drustva bi moglo da bude pola bitke u poboljsanju njihovog statusa, ako ne maltene i cela bitka.
sailorman Posted September 13, 2012 Posted September 13, 2012 nekoliko funkcionalnih kompromisa sa sredinom u kojoj zive, kao i izvesna odstupanja od moralno-besprekornih stavova LGBT proponenata nije tesko prizvati. zamislite Borisa Milicevica & co kako se u jednom trenutku odlucju da naprave kopernikanski obrt u borbi za svoj cause i naprave novu platformu po kojoj ce bataliti ceo internacionalizam LGBT pokreta, trubljenje o univerzalnosti ljudskih prava & pratecu kukumavku te poceti da aktivno rade na svom integrisanju u lokalni folklor (sto ajde nije tesko zamisliti posto on to vec u neku ruku radi). nego zamislite da za pocetak preimenuju svoju organizaciju u Sabor Autohtonih Srbskih Pedera u Inatu (SASPI, cirilicom naravo). da pored gej parada organizuju politicke publicity stuntove tipa Pederski Plan za Kosovo u kome ce flertujuci sa NSPM retorikom vrsiti blatantnu samopromociju i u isto vreme provuci ideju da iako su pederi nisu nista manji nacionalisti/sovinisti od ostalih Svrba. da organizuju eventove u kojima ce parodirati veciti derbi i time 'izaci na crtu' huliganskoj subkulturi kroz njihove revijalne susrete vecitih FK Graficar Guzicar i FK Milicionar Pendrek sa sve pratecim 'sibanjima' navijaca oba kluba (jastucima ili ljubicastim dildoima, votervr). 'popularne Furundzije protiv popularnih Tobdzija 115 put na stadionu u Donjim Mosnicama' - sa malog ekrana cuje se glas Ace Loknera u direktnom prenosu i odjednom uhvatili ste hearts and minds svakog seksualno ambivalentnog teena koji gleda SOS i lozi na fudbal.Ti funkcionalni kompromisi nisu mogući ne zbog isključivosti drugosrbijanaca nego iz čisto ideoloških razloga. Ono što je Syme rekao za feministkinje važi i za LGBT aktiviste - LGBT aktivista desničar (dakle ne gej desničar, da ne bude zabune) je contradictio in adjecto. Zašto? Zato što je nacionalizam suštinski nespojiv sa underlying idejama pokreta za LGBT prava (univerzalnost ljudskih prava, egalitarizam). Radagast je rekao da je netrpeljivost prema manjinama karakterna crta nacionalista, ja ne bih rekla karakterna crta već prosto neodvojiv deo same ideologije. Tako da mislim da nemogućnost funkcionalnog kompromisa nije operativne prirode nego ideološke.
Recommended Posts