sailorman Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Pa to i jeste osnovni problem svakog Gay Pridea, politika identiteta. Veterani imaju isto politicki problem kao i Gay Pride, a ne cisto finansijski kao sto si navela da su Prideu cisto politicki. Ako vec tvrdis da si ugrozen, omrazen, onda makar radi na taktickim potezima i povezuj se sa svima sa kojima imas priliku(koju su takodje ugrozeni) a da to ne budu Zene u crnom, Helsinski odbor itd. Odvajanje problema u zavisnosti od drustvenih grupa je bas ono sto drzavi i olaksava da takve proteste razbije, otkaze, depopularizuje...Da bi se s nekim povezao i da bi to imalo nekakvog smisla i urodilo plodom, morate pronaći kakav-takav zajednički imenitelj (da ne govorim o tome da mora da postoji obostrana želja za povezivanjem). Po mom mišljenju to što su i jedni i drugi oštećeni od strane države nije dovoljan zajednički imenitelj. Ili, drugačije rečeno, to je negativno definisan imenitelj - i jedni i drugi su protiv sadašnjeg stanja stvari, ali ne postoji saglasnost o tome za šta se zalažu. Mislim, ne moraju njihovi ciljevi da se podudaraju, ali moraju bar da budu kompatibilni, u smislu da postoji svest o njihovoj kompatibilnosti, kao i svest o ugroženosti ovih drugih. Organizatori skupa veterana nisu pokazali razumevanje za LGBT nago su ismevali njihovu retoriku i zahteve. Ja sad sve ovo pišem na osnovu tog, konkretnog saopštenja koje, bez ikakve sumnje, nije ni malo solidarno. Inače, ne kažem da teoretski nije moguće da se dve grupe različitog identiteta i različitih zahteva međusobno povežu.
teacher Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Pa to i jeste osnovni problem svakog Gay Pridea, politika identiteta. Veterani imaju isto politicki problem kao i Gay Pride, a ne cisto finansijski kao sto si navela da su Prideu cisto politicki. Ako vec tvrdis da si ugrozen, omrazen, onda makar radi na taktickim potezima i povezuj se sa svima sa kojima imas priliku(koju su takodje ugrozeni) a da to ne budu Zene u crnom, Helsinski odbor itd. Odvajanje problema u zavisnosti od drustvenih grupa je bas ono sto drzavi i olaksava da takve proteste razbije, otkaze, depopularizuje...zašto?
kim_philby Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 zašto?pa to su po definiciji grupe koje ne reprezentuju siru drustvenu zajednicu. mislim da je casper zeleo da kaze da bi prajd trebalo da nadje nacina da prosiri svoju platformu podrske.
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 pa to su po definiciji grupe koje ne reprezentuju siru drustvenu zajednicu. mislim da je casper zeleo da kaze da bi prajd trebalo da nadje nacina da prosiri svoju platformu podrske.Upravo to, a prvi korak je, po mom misljenju, napustanje pozicije ugrozene manjine i prelazak na pozicije ugrozene vecine.Uostalom, gledajuci stavove veterana, oni su vrlo liberalni i na slicnim pozicijama kao i stavovi Gej Alijanse, sto je jos jedan od "zajednickih imenitelja" u politickoj borbi koja je neodvojiva od finansijske. Odnosno, ako Gay Pride ima za cilj politicku emancipaciju to je upravo ono sto ih stavlja u istu poziciju kao i veterane, tj. kao odredjenu vrstu potvrde pravila da je drzava diskriminatorna. Jos jedan od razloga zasto mislim da su veterani pravi izbor za javni poziv na saradnju jeste taj sto su vojnici i sto bi mogli da predstavljaju pruzanje ruke "nacionalistickoj deci", jer nijedan napad na geja nije napad koji je uzrokovan seksualnim opredeljenjem, jer ne postoji nikakva urodjenost seksualne netrpeljivosti, vec je to politicka artikulacija koja se jedino politicki moze razrezisiti, ali ne saradnjom sa drzavom, vec saradnjom sa "nasilnim elementima".
bergasa19 Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 (edited) Pa to i jeste osnovni problem svakog Gay Pridea, politika identiteta. Veterani imaju isto politicki problem kao i Gay Pride, a ne cisto finansijski kao sto si navela da su Prideu cisto politicki. Ako vec tvrdis da si ugrozen, omrazen, onda makar radi na taktickim potezima i povezuj se sa svima sa kojima imas priliku(koju su takodje ugrozeni) a da to ne budu Zene u crnom, Helsinski odbor itd. Odvajanje problema u zavisnosti od drustvenih grupa je bas ono sto drzavi i olaksava da takve proteste razbije, otkaze, depopularizuje...Prvi put cujem da Gay Pride ima problem sa politikom identiteta. Ako neka grupa gradjana ima identitet onda su to homoseksualne osobe koje bi tvojim predlogom izgubile identitet i ugusile se u pojedinacnosti. Edited September 12, 2012 by bergasa19
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 (edited) Prvi put cujem da Gay Pride ima problem sa politikom identiteta. Ako neka grupa gradjana ima identitet onda su to homoseksualne osobe koje bi tvojim predlogom izgubile identitet i ugusile se u pojedinacnosti.Drzava, kao opstost, jedino i postoji preko gomile pojedinacnosti, a ako si kao grupa nedovoljno jak jer si se ideoloski svrstao i postao ideoloski prepoznat kao neprijatelj vecine, onda je jedini nacin promeniti politiku delovanja i zauzeti drugacije ideoloske pozicije. Odnosno, ako nastupas kao clan Gay Pride i boris se za prava Gay populacije, onda mi nije jasno sta je problematicno zaplivati kroz vode nacionalizma taman toliko da umanjis netrpeljivost onih koji te registruju kao protivnika. Ali upravo ta nemogucnost da se zaista vodi politika je i kljucno pitanje da li je Gay Pride uopste direktna politicka borba ili jedno kukanje i moljenje drzave da im izadje u susret i obezbedi prava koja im garantuje. Sto je opet slicnost sa veteranima koja je nedovoljna upravo iz razloga sto Gay Pride nema nikakve aspiracije ka ugrupnjavanju mase koja bi podrzala njihove zahteve. Prostije receno, mozda nemamo iste zahteve, ali sta nas sprecava da protestujemo zajedno? Drzava te u tome ne moze spreciti, jedini kocnicari su organizatori obe Parade. Edited September 12, 2012 by casperbgd
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Evo i mojih pet centi. Mislim da je Mekkejb u pravu, i meni prva saopštenja veterana zvuče uzorito razumno sa svе insistiranjem na slobodi svih da demonstriraju za svoju prava, i naglašavanjem da nemaju ništa protiv parade ponosa. S druge strane, veteranskih pokreta ima raznih, i neki od njih su, provereno, u krevetu sa ekstremnom desnicom. Tako da zadržavam pravo da budem sumnjičav.Konačno, mislim da je pitanje odnosa prema veteranim, kao i žrtvama proteklih ratova, jedno od centranih političkih pitanja u Srbiji. Tim ljudima mora da se ponudi neka priča - ili će im država reći da su ratovali uzalud i da im se na neki način oduži za svoju grešku, ili će se insistirati na ispravnosti ratova koje su vodili, u kom slučaju će oni nastaviti da vuku društvo udesno - odnosno ka onoj opciji za koju veruju da će jedina da ispoštuje njihovu žrtvu i da im da odgovarajuće priznanje. Sve to nije toliko kritično kao u Hrvatskoj, jerbo kao što se zna, Srbija nije ratovalatm sve do 99, ali postaje sve bitnije. Tih ljudi, sa sve porodicama, ipak ima puno.
bergasa19 Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Drzava, kao opstost, jedino i postoji preko gomile pojedinacnosti, a ako si kao grupa nedovoljno jak jer si se ideoloski svrstao i postao ideoloski prepoznat kao neprijatelj vecine, onda je jedini nacin promeniti politiku delovanja i zauzeti drugacije ideoloske pozicije. Odnosno, ako nastupas kao clan Gay Pride i boris se za prava Gay populacije, onda mi nije jasno sta je problematicno zaplivati kroz vode nacionalizma taman toliko da umanjis netrpeljivost onih koji te registruju kao protivnika. Ali upravo ta nemogucnost da se zaista vodi politika je i kljucno pitanje da li je Gay Pride uopste direktna politicka borba ili jedno kukanje i moljenje drzave da im izadje u susret i obezbedi prava koja im garantuje. Sto je opet slicnost sa veteranima koja je nedovoljna upravo iz razloga sto Gay Pride nema nikakve aspiracije ka ugrupnjavanju mase koja bi podrzala njihove zahteve. Prostije receno, mozda nemamo iste zahteve, ali sta nas sprecava da protestujemo zajedno? Drzava te u tome ne moze spreciti, jedini kocnicari su organizatori obe Parade.Drzava kao opstost je i stvorena da brani pojedinacnost. Koje druge ideoloske pozicije da zauzmu kada su to ljudska prava. Toliku zbrku pravis da je to neopisivo.
sailorman Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Drzava, kao opstost, jedino i postoji preko gomile pojedinacnosti, a ako si kao grupa nedovoljno jak jer si se ideoloski svrstao i postao ideoloski prepoznat kao neprijatelj vecine, onda je jedini nacin promeniti politiku delovanja i zauzeti drugacije ideoloske pozicije. Odnosno, ako nastupas kao clan Gay Pride i boris se za prava Gay populacije, onda mi nije jasno sta je problematicno zaplivati kroz vode nacionalizma taman toliko da umanjis netrpeljivost onih koji te registruju kao protivnika. Ali upravo ta nemogucnost da se zaista vodi politika je i kljucno pitanje da li je Gay Pride uopste direktna politicka borba ili jedno kukanje i moljenje drzave da im izadje u susret i obezbedi prava koja im garantuje. Sto je opet slicnost sa veteranima koja je nedovoljna upravo iz razloga sto Gay Pride nema nikakve aspiracije ka ugrupnjavanju mase koja bi podrzala njihove zahteve. Prostije receno, mozda nemamo iste zahteve, ali sta nas sprecava da protestujemo zajedno? Drzava te u tome ne moze spreciti, jedini kocnicari su organizatori obe Parade.Ili ja tebe baš ništa ne razumem, ili si ti upravo rekao da LGBT treba da naprave populistički kompromis sa desničarima, a sve u cilju udruživanja protiv zle države.
Verterdegete Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 zašto? Zato sto, sustinski - gej pitanje nema nista zajednicko sa ciljem ovih organizacija.Takodje, saradnja sa ovakvim grupacijama im otezava zivot i borbu, jer osim sto moraju da pravdaju svoju seksualnu "nekorektnost", sebi na ledja tovare i niz drugih stvari prema kojim ovo drustvo ima averziju. Jedan od sustinskih gresaka gej pokreta u Srbiji je, po mm misljenju, upravo to sto su se sami gurnuli u nisu Druge Srbije, i time stavili znak jednakosti izmedju sebe i Natase Kandic, Sonje Biserko itd. Zbog toga, danas u Srbiji biti gej ne znaci samo biti sklon osobi istog pola, vec i to da si za nezavisnost Kosova, prikljucenje NATOu, svaljivanje krivice na Srbe za raspad i rat u ex-Yu, izlozbe posvecenu Jasariju. Umesto da su se u startu distancirali od politike, oni su se priklonili najomrazenijoj politickoj opciji. Sad je pitanje kako i da li ce se osloboditi drugosrbijanske etikete, a ja iskreno ne vidim nacin da ih ovo drustvo prihvati bez toga.
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Daj Kaspere, stvarno, ja razumem donekle tvoju poziciju,i slažem se da prosto treba tražiti jednu širu levičarsku platformu koja će biti u stanju da ujedini i teko raznorodne grupe kao što su gejevi i veterani u borbi za jednakost, ali moraću po hiljaditi put da ti citiram Vladimira Ilića (a ako treba i hiljadu i prvi) - stvarno ne vidim kako misliš da paktiranje sa nacionalističkom desnicom može doneti ikakvo dobro. Ali ako levica podrži krajnju desnicu, preko navijačkih grupa ili desnih grupa i desnih organizacija, bilo protiv mondijalista ili protiv države kao nosioca legitimnog monopola na prinudu, nova levica će završiti kao pešadija i to kao laka pešadija neofašizma.Nova levica mora da bira. Hoće li da pokuša da koketira sa raznoraznim grupama koje su izložene državnom pritisku, a pre svega, sa fašizoidnim, fašističkim, navijačkim i sličnim nasilničkim grupama, ili će pristati da preispita svoj odnos prema socijal-demokratskim i liberalnim grupama iz mejnstrima, prema NVO sektoru, medijima i državi.Ako nova levica misli da joj je glavni protivnik državna represija, ta nova levica će završiti samo kao meso za topove, ne čak ni domaćih tajkuna, nego njihovih navijačkih i ultradesnih obrazovskih i sličnih eksponenata. Optimalna politika je nešto što je teško formulisati s obzirom na sužen prostor za manevar, ali ona podrazumeva politiku narodnog fronta, osavremenjenu naravno.Potreban je savez nove levice sa socijal-demokratima i liberalima, sa nefašističkim konzervativcima i pre svega, jedan nedvosmislen i trajan savez sa državom, zakonom i Ustavom. U onoj meri u kojoj nova levica osporava aparat legitimne državne prisile, u toj meri otvara prostor za uspeh ne sebi, nego onim mnogobrojnijim fašistima i onima koji stoje iza njih
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Ili ja tebe baš ništa ne razumem, ili si ti upravo rekao da LGBT treba da naprave populistički kompromis sa desničarima, a sve u cilju udruživanja protiv zle države.Ko misli da moze da vodi politiku bez kompromisa, taj uopste ni ne vodi politiku nego se igra moralnih principa. Sustina nije u zaobilasku kompromisa, vec donosenja kompromisa i prolaska kroz njih bez gubljenja ostrice u svojim zahtevima. Ako si vec ranije rekla da drzava institucionalno vodi diskriminatornu i homofobnu politiku, kako onda to da ona nije "zla"? Pretpostavljam da se tebi vise svidja kompromis sa Dacicem i Nikolicem, jer kao sto rekoh, bez kompromisa se Parada nikada nece ni odrzati, ali pitanje saveznika je ono koje je kljucno i to je jedno od mimoilazenja mojih stavova i stavova vecine forumasa.
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 (edited) Zato sto, sustinski - gej pitanje nema nista zajednicko sa ciljem ovih organizacija.Takodje, saradnja sa ovakvim grupacijama im otezava zivot i borbu, jer osim sto moraju da pravdaju svoju seksualnu "nekorektnost", sebi na ledja tovare i niz drugih stvari prema kojim ovo drustvo ima averziju. Jedan od sustinskih gresaka gej pokreta u Srbiji je, po mm misljenju, upravo to sto su se sami gurnuli u nisu Druge Srbije, i time stavili znak jednakosti izmedju sebe i Natase Kandic, Sonje Biserko itd. Zbog toga, danas u Srbiji biti gej ne znaci samo biti sklon osobi istog pola, vec i to da si za nezavisnost Kosova, prikljucenje NATOu, svaljivanje krivice na Srbe za raspad i rat u ex-Yu, izlozbe posvecenu Jasariju.Umesto da su se u startu distancirali od politike, oni su se priklonili najomrazenijoj politickoj opciji. Sad je pitanje kako i da li ce se osloboditi drugosrbijanske etikete, a ja iskreno ne vidim nacin da ih ovo drustvo prihvati bez toga.Pa čuj, ima tu istine, ali treba biti iskren pa priznati da se nisu oni gurnuli, nego ih niko drugi nije hteo. To ti je sad kao kad američke desničarke kukaju - zašto su sve feminiskinje na levici? Pa valjda možemo i mi da budemo feministkinje, samo na desnici. Pa možete, nakon što je levica dobila sve vaše bitke, vi onda možete da se zalažete za status quo koji uključuje i izvesna dostignuća feminističkog pokreta. Ali u vreme kada se ta borba vodila, desničarska feministkinja je bila prosto contradictio in adjecto.Ja sam siguran da će jednog dana biti autovanih gejeva u srpskim mejnstrim desničarskim strankama, i to je super, ali za to se neće izboriti desnica, to budi siguran. Edited September 12, 2012 by Syme
casperbgd Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Daj Kaspere, stvarno, ja razumem donekle tvoju poziciju,i slažem se da prosto treba tražiti jednu širu levičarsku platformu koja će biti u stanju da ujedini i teko raznorodne grupe kao što su gejevi i veterani u borbi za jednakost, ali moraću po hiljaditi put da ti citiram Vladimira Ilića (a ako treba i hiljadu i prvi) - stvarno ne vidim kako misliš da paktiranje sa nacionalističkom desnicom može doneti ikakvo dobro. https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/475700_408234689207874_1261619308_o.jpgMeni sasvim dovoljno da vidim klasni instinkt u ovoj koreografiji, ali isto tako i da vidim klasni instinkt u Ilicevom tekstu u kojem poziva na saradnju levice sa drzavom i Ustavom... Moram priznati da mi je to jedan od skandaloznijih tekstova, koji pritom govori o nekoj imaginarnoj levici koja i ne postoji u Srbiji. Elem, uopste se ni ne slazem da je nuzno uvoditi pitanje levice u organizaciju Gay Pridea, odnosno sira drustvena platforma moze biti i gradjanska, tako da se veterani i gejevi mogu udruziti potpuno nezavisno od levice i nekih njenih organizacionih pristupa.
Turnbull Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Pa čuj - poštovanje Ustava za početak jeste sasvim dobra građanska platforma iza koje mogu stati i gejevi i veterani. A nadam se da veterani polaku shvataju kakav je značaj nadnacionalnih evropskih institucija, nakon što je Strazbur presudio u njihovu korist.
Recommended Posts