bergasa19 Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Na vrlo logicno mesto, sad sto vam se ne svidja, to je druga prica. Kako bese ono Kimovo: "realno vase zelje". Aman šta je realno naše želje. Objasni već jednom.
namenski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 +1 Budalastina o zabrani religije kao da je bilo ko to pomenuo. Budja teoretise, da ne kazem mrsomudi, zaboravljajuci da se radi o crkvi koja se debelo bila uplela u ratove 90-ih, ciji su se velikodostojnici slikali sa mitraljezima, koja je sebi uzimala za pravo da se izjasnjava o zestoko politickim pitanjima, da pridikuje vlastima, da se kompromituje ponasanjem sopstvenih popova, da ne pokusava ni najmanji napor u pravcu promena, modernizacije... Pa jbt...
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Na vrlo logicno mesto, sad sto vam se ne svidja, to je druga prica. Kako bese ono Kimovo: "realno vase zelje". Ej, Buđo, uspori. Ne misliš, ne čitaš, ne pokušavaš da shvatiš tuđu poziciju.
Аврам Гојић Posted September 29, 2014 Author Posted September 29, 2014 (edited) a moramo li baš da razgovaramo kao kabadahije? ("kenjanje" i sl.) Edited September 29, 2014 by Грешни Василије
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Baš te mrzi da misliš večeras. Aj se malo skoncentriši. U javnim institucijama, i onome što ih okružuje - ustav, public reasons, itd. U manje formalnim setinzima, sve je otvoreno i treba da bude otvoreno za razgovor. To bi bilo OK, ako bi svoju tezu branio nekim religioznim razlozima zasto homoseksualnost ne bi trebalo da bude smrtni greh. Ubedjujes svog ortaka da ne treba da bude pravoslavac. Medjutim, ti to ne cinis, ne objasnjavas zasto homoseksualnost nije smrtni greh, vec odrices pravo religioznoj ustanovi na univerzalizam. To nije isti predmet polemike.
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 +1 Budalastina o zabrani religije kao da je bilo ko to pomenuo. Budja teoretise, da ne kazem mrsomudi, zaboravljajuci da se radi o crkvi koja se debelo bila uplela u ratove 90-ih, ciji su se velikodostojnici slikali sa mitraljezima, koja je sebi uzimala za pravo da se izjasnjava o zestoko politickim pitanjima, da pridikuje vlastima, da se kompromituje ponasanjem sopstvenih popova, da ne pokusava ni najmanji napor u pravcu promena, modernizacije... Pa jbt... Ljuti smajli: RAZGOVARAM SA TURNBULLOM. CITAJTE STA PISE TURNBULL I STA MU JA ODGOVARAM. UOPSTE NIJE REC SAMO O SPC U RASPRAVI IZMEDJU NAS.
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 To bi bilo OK, ako bi svoju tezu branio nekim religioznim razlozima zasto homoseksualnost ne bi trebalo da bude smrtni greh. Ubedjujes svog ortaka da ne treba da bude pravoslavac. Medjutim, ti to ne cinis, ne objasnjavas zasto homoseksualnost nije smrtni greh, vec odrices pravo religioznoj ustanovi na univerzalizam. To nije isti predmet polemike. Ma ne odričem pravo na univerzalizam, jbt! To si mi ti učitao! Lenj si, nećeš da misliš, besramno učitavaš.
Agni Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 meni deluje da budja piše o nekim ateistima i nekim crkvama, a ne o konkrentoj SPC u Srbiji. Ovde to veze nema sa dogmama, verovanjima i sl., nego sa pozovima na linč, povicima ubij ubij ubij pedera i pokušajima da se homoseksualci predstavu kao najveće zlo u srbiji (ne zaboravimo povezivanje prajda sa poplavama) Da. Crkva veoma ostro osudjuje abortus. "Cedomorstvo" je mislim dosta tezi greh od "muzeloznistva". Ipak, posto oni koji se podvrgavaju abortusu (ili misle da bi se mogli naci u toj situaciji) nisu manjina kao homoseksualci, SPC po tom pitanju malo ko konstatuje, barem u gradskim sredinama (osim ako nisam dobro upucen), i te osude prolaze bez realnih posledica po fizicki integritet i prava zena. Eto primera gde Crkva sledi svoje dogme i pokusava da bude moralni svetionik, a da to ne rezultira prinudom, nego stvarno vazi (opet, barem u gradskim sredinama) ono "sve mi je slobodno, ali nije mi sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro". Ako je to zaista tako, ja tu kao ateista ne vidim razlog da kritikujem crkvenu dogmu.
namenski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 a moramo li baš da razgovaramo kao kabadahije? Naravno da ne moramo, ali jebi ga. Tema je preznacajna za ovakvu vrstu razgovora, ali sta ces kad uleti mladi liberal-statisticar i pocne da lupeta. Jbt, ja kao ateista moram da podsecam da cela Zapadna civilizacija pociva na tri ugaona kamena: Besedi na gori, Hamletovom 'biti il' ne biti' i ispovesti Ivana Karamazova, a vajni vernici mi ovde tupe o kafici i rakiji sa lokalnim parohom kao panaceji za moral, savest i svasta nesto. I pri tom mi seru o jednom Irineju kao moralnoj gromadi, propisivacu recepata za dug i srecan zivot... Ma daj bre :)
onamonamo Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Kakvo odvratno prokenjavanje. Zemlja sa domom lordova i monarhom koji je istovremeno i crkveni poglavar nekome kenja o konzervativizmu. Pu, barabe! A, šuknuće ga Škotlanđanin Englezu za desetak godina, pa ćemo da vidimo ko će da se smeje... skoro nisam video vecu glupost napisanu, jebena austrija je za par kopalja konzervativnija od srbije
namenski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 "muzeloznistva". То је!!! Мужеложник!!!! 3 дана покушавам да се сетим израза јебем ти мене излапелог!!! Хвала :)
Аврам Гојић Posted September 29, 2014 Author Posted September 29, 2014 Da.Crkva veoma ostro osudjuje abortus. "Cedomorstvo" je mislim dosta tezi greh od "muzeloznistva". Ipak, posto oni koji se podvrgavaju abortusu (ili misle da bi se mogli naci u toj situaciji) nisu manjina kao homoseksualci, SPC po tom pitanju malo ko konstatuje, barem u gradskim sredinama (osim ako nisam dobro upucen), i te osude prolaze bez realnih posledica po fizicki integritet i prava zena. Eto primera gde Crkva sledi svoje dogme i pokusava da bude moralni svetionik, a da to ne rezultira prinudom, nego stvarno vazi (opet, barem u gradskim sredinama) ono "sve mi je slobodno, ali nije mi sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro". Ako je to zaista tako, ja tu kao ateista ne vidim razlog da kritikujem crkvenu dogmu. bilo je stidljivih pokušaja SPC da se umeša u ovo, ali bez ikakvog uspeha. pre petnaestak godina Sinod je preporučio uskraćivanje pričešća lekarima koji vrše abortuse. veoma samilosna retorika patrijarha Pavla, koji je rekao da su majke poginulih vojnika trebale da rode još dece da im budu uteha, nije se baš najbolje primila u narodu. pitam se zašto.
levi Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Zar nisu izdejstvovali da se pre svakog (legalnog) abortusa, obavezno ide na razgovor/nagovor kod popa?
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Ma ne odričem pravo na univerzalizam, jbt! To si mi ti učitao! Lenj si, nećeš da misliš, besramno učitavaš. Exhibit 1: Mesanje dogme i politickog instrumentalizovanja iste. A ko su ti ateisti homoseksualci iz tvoje priče, koji se, nevezano za bilo kakve društvene i političke efekte koje proizvodi verovanje u grešnost homoseksualnosti, "ljute kada čuju da je homoseksualnost smrtni greh"? Pričaš o nekome konkretnom, ili se radi o mentalnom eksperimentu? Edit: Možda bismo mogli da spekulišemo da li bi se, u svetu u kojem religija nema nikakvih političkih u društvenih uticaja, homoseksualni ateisti ljutili samo zato što neko drugi veruje da su oni grešni, ali u ovom svetu u kojem živimo, to je neodvojivo od vrlo konkretnih posledica ne na onom, nego na ovom svetu. Exhibit 2: Negiranje prava na univerzalizam crkve (implicitno doduse). Opet fulaš. Somalijski zakoni za tebe ne važe niti pretenduju na tako nešto, ali božiji zakoni pretenduju da važe za sve, čak i za one izvan crkve. Dakle, procitajte ovo? Nije li to helizam iz topika na islamofobiji na malo visem nivou. Ovo je 1 Daily Mail, takoreci.
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Da. Crkva veoma ostro osudjuje abortus. "Cedomorstvo" je mislim dosta tezi greh od "muzeloznistva". Ipak, posto oni koji se podvrgavaju abortusu (ili misle da bi se mogli naci u toj situaciji) nisu manjina kao homoseksualci, SPC po tom pitanju malo ko konstatuje, barem u gradskim sredinama (osim ako nisam dobro upucen), i te osude prolaze bez realnih posledica po fizicki integritet i prava zena. Eto primera gde Crkva sledi svoje dogme i pokusava da bude moralni svetionik, a da to ne rezultira prinudom, nego stvarno vazi (opet, barem u gradskim sredinama) ono "sve mi je slobodno, ali nije mi sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro". Ako je to zaista tako, ja tu kao ateista ne vidim razlog da kritikujem crkvenu dogmu. +1
Recommended Posts