Tolaa Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 (edited) nešto se mislim, kako bi bilo šmekerski da su se, pri prolasku pored crkve, vernici iz kolone prekrstili, uz odobravanje ostalih ali ne, ogledalo, prslin i tako Pa ne verujem da je u tih 1000 ljudi bilo bas previse vernika, pogotovo ne onih koji se krste u prevozu kad prolaze pored crkve. Mada, devojka pored mene se prekrstila (ne znam da li je bilo ironicno), a ljudi koji su bili okolo uglavnom nisu zvizdali, nego tapsali kad su krenula zvona. Meni su ta zvona bila nadrealna. Ne znam kako ocekujete da ljudi reaguju kad zvona krenu tacno dok povorka prolazi pored crkve, u 12.47 kad im bas i nije vreme. Sta je trebalo, da prodjemo postidjeno pognutih glava pored institucije koja otvoreno poziva na nasilje? Kao i svi, i crkva je podlozna kritici, pa i zvizducima. Edit: A da, gori od zvona mi je bio neki lik koji se natakao na ogradu crkve (s unutrasnje strane), prebacio preko glave nekakve kapuljace da mu se ne vidi lice, i slikao kolonu. Otisao na prajd sa devojkom, a u stan se vratili odvojeno. Izgleda smo se oboje zarazili :( Daj broj. Njen. Veliki pozdrav za sve forumase koje sam upoznala, i posebno hvala MayDay. :) Nadam se da ce nas sledece godine biti i vise. Prsline, bas mi je zao sto nisi uspeo da prodjes, mogli smo da regrutujemo ljude za Mocin gay chat. Edited September 29, 2014 by Tolaa
Lezilebovich Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 meni deluje da budja piše o nekim ateistima i nekim crkvama, a ne o konkrentoj SPC u Srbiji. Ovde to veze nema sa dogmama, verovanjima i sl., nego sa pozovima na linč, povicima ubij ubij ubij pedera i pokušajima da se homoseksualci predstavu kao najveće zlo u srbiji (ne zaboravimo povezivanje prajda sa poplavama)
bergasa19 Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Dakle, red bi bio da se malo napravi razlika izmedju dogme i politickog delovanja crkve. Turnbull cesto ignorise tu razliku, kao sto se vidi u gornjem postu. O tome je i reč. Kako da mi napravimo tu razliku kad crkva to ne želi?
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 meni deluje da budja piše o nekim ateistima i nekim crkvama, a ne o konkrentoj SPC u Srbiji. Ovde to veze nema sa dogmama, verovanjima i sl., nego sa pozovima na linč, povicima ubij ubij ubij pedera i pokušajima da se homoseksualci predstavu kao najveće zlo u srbiji (ne zaboravimo povezivanje prajda sa poplavama) Ja polemisem osa Turnbullom koji, takodje, uopstava i ne pise o SPC konkretno. Upravo da bi kritika SPC imala uverljivost neophodno je da se pitanje dogme ("homoseksualnost je smrtni greh") razdvoji od politicke instrumentalizacije koju vrsi SPC (placenici iz budzeta, skriveni poziv na nasilje, itd...). Ako se drugo zameni prvim, zapravo se daje za pravo SPC da se iz subjekta nasilja preobrazi u objekt nasilja kome ateisti hoce da menjaju dogmu.
namenski Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Izjasnjavanje SPC o homoseksualnosti, danas i u Srbiji, je prvenstveno i pre svega politicka instrumentalizacija. Politika cista ko suza, jebe se njima za dogmu.
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 O tome je i reč. Kako da mi napravimo tu razliku kad crkva to ne želi? Upravo sam odgovorio, crkva to ne zeli jer joj je to jedini nacin da se predstavi kao objetk nasilja i zastitnik opstih interesa. Ako upadnes u tu zamku, na njihovm si terenu. Dakle, nista smrtni greh, Biblija, Isus... vec samo Ustav, tacka ta i ta, raspirivanje mrznje po tacki toj i toj, i sl.
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 I opet si promasio? Praslin je vec rekao, ne verujes u Boga, sta te briga za bozanske zakone. U tome i jeste ponekad problem ateista, umesto ignorisanja dogme u koju ne veruju ubise se mesajuci se u tudja posla i menjanje crkve. Da ponovoim dogme, a ne pojediniacnih krivicnih dela pedofilije, na primer, koje cine svestenici u svetu unaokolo sto je potpuno drugi problem. Buđo, promašuješ ti. Somalijski ne pretenduju da važe za tebe, hrišćanski zakoni pretenduju da važe i za ateiste. Ja stvarno ne razumem šta ti ovde nije jasno. Crkva nije bridž klub, pa da njeni zakoni važe samo za članove, ona pretenduje na istinu.
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Citajte na sta sam odgovorio. Na post Turnbulla o bozijim zakonima. Drugim recima, isto sto kaze i Agni. Dakle, red bi bio da se malo napravi razlika izmedju dogme i politickog delovanja crkve. Turnbull cesto ignorise tu razliku, kao sto se vidi u gornjem postu. Ne ignorišem razliku, nepažljiv si čitalac, a jako si uporan.
bergasa19 Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Upravo sam odgovorio, crkva to ne zeli jer joj je to jedini nacin da se predstavi kao objetk nasilja i zastitnik opstih interesa. Ako upadnes u tu zamku, na njihovm si terenu. Dakle, nista smrtni greh, Biblija, Isus... vec samo Ustav, tacka ta i ta, raspirivanje mrznje po tacki toj i toj, i sl. Ovo je opako svadjanje sa logikom. Mi treba da čitamo izmedju redova i da to što poglavari govore prevodimo kao njihov poziv u pomoć da se vrate veri.
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Buđo, promašuješ ti. Somalijski ne pretenduju da važe za tebe, hrišćanski zakoni pretenduju da važe i za ateiste. Ja stvarno ne razumem šta ti ovde nije jasno. Crkva nije bridž klub, pa da njeni zakoni važe samo za članove, ona pretenduje na istinu. I, eto, vi hajku na mene, a ovde Turnbull misionari. Preostaje ti jedino da ukines sve univerzalne religije, posto su, je l, da univerzalne i pretenduju da im zakoni vaze sa sve. Ovo je, zapravo, vrlo konzervativan stav koji je slika u ogledalu onih islamo-mrzaca koji islamski terorirzam izjednacavaju sa islamskom religijom. Eto, i taj ISIS i slicna ekipa ne razdvajaju dogme od svog politickog delovanja. Stoga, zabranimo Islam i Pravoslavlje i Katolicizam, to je jedina logicna posledica nerazdvajanja na kome insistirate.
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 (edited) Upravo sam odgovorio, crkva to ne zeli jer joj je to jedini nacin da se predstavi kao objetk nasilja i zastitnik opstih interesa. Ako upadnes u tu zamku, na njihovm si terenu. Dakle, nista smrtni greh, Biblija, Isus... vec samo Ustav, tacka ta i ta, raspirivanje mrznje po tacki toj i toj, i sl. Buđo, ti ne praviš neke značajne distinkcije - naravno da ima okvira - institucionalnih, npr, gde se treba i mora govoriti iskljuivo jezikom javnih razloga. Ali ovo nije taj prostor. U raznim drugim forumima, poput ovog, npr, gde ne razgovaraš sa instutcijom, nego sa pojedincima, sasvim je legitimno i razumljivo ovditi i ovakve razloge. Mislim da je ponižavajuće pre svega za vernike, tretirati nešto što je njima tako značajno, kao idee fixe i zaobilzati oko njega kao kiša oko kragujevca. Vernici su kao i svi drugi ljudi, sa svojim razlozima i uverenjima, za koje mogu biti držani odgovornim, a posebno u ovakvim razgovorima. Edited September 29, 2014 by Turnbull
Budja Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 gde ti ode... Na vrlo logicno mesto, sad sto vam se ne svidja, to je druga prica. Kako bese ono Kimovo: "realno vase zelje".
Turnbull Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 I, eto, vi hajku na mene, a ovde Turnbull misionari. Preostaje ti jedino da ukines sve univerzalne religije, posto su, je l, da univerzalne i pretenduju da im zakoni vaze sa sve. Ovo je, zapravo, vrlo konzervativan stav koji je slika u ogledalu onih islamo-mrzaca koji islamski terorirzam izjednacavaju sa islamskom religijom. Eto, i taj ISIS i slicna ekipa ne razdvajaju dogme od svog politickog delovanja. Stoga, zabranimo Islam i Pravoslavlje i Katolicizam, to je jedina logicna posledica nerazdvajanja na kome insistirate. Baš te mrzi da misliš večeras. Aj se malo skoncentriši. U javnim institucijama, i onome što ih okružuje - ustav, public reasons, itd. U manje formalnim setinzima, sve je otvoreno i treba da bude otvoreno za razgovor.
Recommended Posts