Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Oprezno s ovim jer po toj logici narodu se mogu lako nametnuti bilo koji stavovi, a odatle do pitanja zasto se u tom slucaju ne namecu stavovi koji su na nekom nacelnom nivou prihvatljiviji nije narocito veliki korak. Prica je malo komplikovanija od toga i takodje sadrzi drustveno nasledje, prepoznatljive i dominantne kulturne obrasce, inerciju u stavovima, generalno slabu obrazovanost i pokretljivost stanovnistva, sijaset nekih stvari zbog kojih taj famozni deo elite smatra politicki lukrativnijim da zastupa odredjene stavove ili makar glumi da ih zastupa. Za neki opsti ili makar vecinski preokret u odnosu prema "do juce" prokazanim grupama treba da prodje odredjeno vreme i to aktivno, dobro upotrebljeno vreme. Ceo koncept ljudskih prava kao kodifikovane civilizacijske tekovine mladji je od moje keve, koncept manjinskih prava kao deo ovog prvog je jos mladji.

Naravno, to ne znaci da sad treba svi da cekamo da dodje to neko fenomenalno vreme kako bi se organizovao Prajd, postoji vec zakonski okvir za to i tu ne sme da ima kompromisa. Medjutim, tolerisanje Prajda i tolerancija prema lgbt populaciji su, naravno, dve bitno razlicite stvari i kao dve bitno razlicite stvari se i moraju posmatrati. Prajd je mocno i dobro osmisljeno orudje u podizanju nivoa tolerancije i nista vise od toga. Ali i nista manje od toga.

Харпере буди озбиљан.Да није било 5 000 полицајаца јасно би видео ниво толеранције.Нормалан свет би баш хтео да се дружи са том мањином и да им да подршку али им ти проклети полицајци то недозвољавају.

Свакако овакве слике ће помоћи да их обичан народ заволи.Јебига и попови им угрожавају права.

518354_parada-ponosa280914ras-foto-aleks

Posted

Bio. Došli iz pravca Slavije oko 11. Ulazak bez ikakvih problema, ovlašan pretres, lepljenje narukvica i onih okruglih nalepnica, valjda da nas lakše prepoznaju ako nas neko izbrejvikuje. Odmah nalećemo na neke poznate ljude (neke sam do sada znao sam preko TW ili foruma). Tehno, zastavice, pojavljuje se Mali, daje izjavu i uredno se sklanja da ne bude suviše upadljiv (odbio da u ruku uzme zastavicu, jer #nohomo). Ljudi dobro raspoloženi, mada je celom skupu malo nedostajalo energije. Šetnja bez ikakvih problema, dok prolazimo pored crkve čuju se zvona, zatim glavice koje se stidljivo pomaljaju na prozorima zgrada, teta koja stoji na balkonu na prvom spratu, drži u rukama kučence i smeška se dok joj masa u prolazu maše. Mali napušta kolonu kod Londona (sad mi pada na pamet da je možda tad bio incident sa stricem nacije), Krstić daje izjavu nasred ulice dok ga kolona obilazi, stižemo pred skupštinu, govorancija ambasadora (Volker Beck lepo prozvao Miroslava Gavrilovića i za to dobio najveće ovacije) i nvo-ovaca, a zatim lagani razilazak. Izlazimo peške kroz Bezistan i nijednog trenutka ne deluje kao da nas neko merka sumnjivo. Skoro nestvarno mirno i bez tenzije. Kao da sam bio na bilo kom drugom protestu.

E, da: sreo i upoznao Mau.

I tak. Dogodine opet.

E, da, to nije pametan potez jer se skupu daje politicka nota plus malo nepotrebne municije desnicarima.

A prisustvo ambasadora, kontam, je manje podrska Prajdu vec vise komentar odsustva 1 ambasadora gde je Prajd takodje zabranjen.

Razumem ja da bez ambasadora ne bi bilo Prajda, ali se zahvalnost verovatno moze pokazati i na drugi nacin.

Posted

Ne, nije stvar u tome, ti nisi rekao da ti to misliš, nego da to misli narod. Isto tvrdi i Antonić, isto i Ćirjaković.

Nije stvar dakle u tome što vi ne mislite svojom glavom - nego što vam se čini da imate direktan uvid u glavu famoznog običnog naroda.

Jel' ti ikad razgovaraš (sem "Dobar dan" i "Doviđenja") sa nekim ko nije deo tvoje uže familije?

Posted

Bem li ga mozda sam sasvim u krivu, ali moj utisak je da je odrzavanje ove Parade posledica Vuciceve zelje da pokaze da je 'in charge', da pokaze da je toliko mocan da moze da zauzdi huliganske grupe, one grupe koje Tadic i DS nikada nisu mogle da kontrolisu, a on moze, pa da se to zapise u istoriji, da je Tadic bio pi*ka, a evo sta moze Vucic. Dalje, da dolazi iz sasvim licne psiholoske potrebe, kao sto se iz licne potrebe svadjao sa novinarima iz jutoarnjeg programa RTS stojeci ispred natpisa Vlade Srbije,

dakle..   jedna sasvim licna parada sasvim iracionalnog gospodara Vucica.

Posted (edited)

Pa i ja nesto kontam da bi bilo do jaja da je npr Ceda sam organizovao Paradu a Vucic zaprdjivao sa strane ili bar cutao, ali jbg nije bilo tako. I ko sto reca Vasa jedno 800 500 puta jel sad zbog toga trebalo bojkotovati Paradu ili sta?

A Tadi je sam ispao picka, za to mu nije bio Vucic potreban.

Edited by pavllle
Posted

ne znam, ja ih nisam video...

Ni ja nisam tebe video. Sledi - nisi ni bio na prajdu :bionaprajdumetrija: :isuse:

Posted

Ne znam koji smajli je prikladniji, onaj sto se valja po podu ili onaj sto lupa glavom u zid.

A ako si bio, da bi time mogao da se hvalis, cilj ti je ispunjen.

Posted

Харпере буди озбиљан.Да није било 5 000 полицајаца јасно би видео ниво толеранције.Нормалан свет би баш хтео да се дружи са том мањином и да им да подршку али им ти проклети полицајци то недозвољавају.

Свакако овакве слике ће помоћи да их обичан народ заволи.Јебига и попови им угрожавају права.

ha, jel vidiš koliko si maliciozan?

prvo, ljudi koji su na tim transparentima otvoreno koriste govor mržnje prema lgbt populaciji. iskreno mene čudi što nije bilo više sličnih transparenata. šta treba, da ih volimo? čekaj, tek smo dobili lgbt prajd, parada mazohista dolazi tek mnogo kasnije.

drugo, tekst na transparentima je bio šaljiv i ne preterano uvredljiv, pogotovo ne kad se uporedi sa rečima dotičnih prema nama.

i treće, što ti sigurno znaš, jer se slika tih transparenata samo u tom kontekstu pojavila, je to da su ti transparenti oduzeti koliko čim su se pojavili, i na paradi nisu korišćeni.

a napad na devojku pičkasto ne komentarišeš.

ne znam zašto otvoreno ne kažeš šta misliš, nego izmišljaš neke glupe argumente.

i šta molim te hoćeš reći sa onim normalan svet? hoćeš reći da mi nismo normalni?

Posted (edited)

beč prekjuče

Homofobne pretnje na nemačkom i srpskom u Beču

Na bečkom centru lezbejki, homoseksualaca i transrodnih osoba, poznata po imenu Roza lila vila, nepoznata lica napisala su homofobne pretnje na nemačkom i srpskom.

Na zgradi su u noći na subotu, kako je saopšteno, nepoznata lica napisala pretnje ubistvom homoseksualcima.

Na nemačkom je pretnja napisana ispravno, dok je na srpskom napisano Ubi pedera.

Pošto je pretnja napisana i na srpskom u Beču se to dovodi u vezi sa Paradom ponosa koja je zakazana za sutra u Beogradu.

Roza lila vila je na svom sajtu objavila vest o napadu i najavila da neće dozvoliti da je bilo ko zaplaši.

Ovo savetovalište osnovano je 1982. i okviru zdanja nalazi se kafe Vilendorf.

beč juče

23szmzk.jpg

dlnlfk.jpg

Skup solidarnosti u Beču sa Prajdom u Beogradu

Tanjug | 28. 09. 2014. - 19:36h | Komentara: 2

Oko 200 ljudi učestvovalo je danas posle podne, u Beču, na demonstracijama u znak solidarnosti sa Paradom ponosa u Beogradu i u znak protesta zbog pretnji ispisanih na nemačkom i srpskom na jednoj od glavnih institucija LGBT populacije u Austriji.

Nepoznata lica ispisala su, u noći na subotu, na centru za lezbijke, homoseksualce i transrodne osobe, poznatom pod nazivom Roza lila vila u 6. bečkom okrugu, pretnje smrću homoseksualcima.

Na fasadi Roza lila vila nalazi se grafit sa porukom Ubij pedere (Tote Sćwule), a na srpskom sa pravopisnom greškom parola Ubi pedera.

Kao odgovor pripadnici LGBT populacije postavile su ispod grafita plakat sa porukom Dušo, razmisli malo o posledicama ubistva.

Takođe, preko fejsbuka, predstavnici Roza lila vila poručuju da neće dozvoliti da ih pretnje uplaše.

Predstavnici LGBT institucija pretpostavljaju da grafit sa pretnjama ima veze sa Paradom ponosa koja je održana u Beogradu.

Zbog toga je danas održan skup solidarnosti pod motom Ne damo se zastrašiti, kojem je prisustvovao i predsednik 6. bečkog okruga Markus Rumelhart.

:cry:

Edited by belch