svashtabezneshto Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Da me se ne bi shvatilo kao homofob, jer to nisam, povućiću se iz rasprave uz nadu da će stoka koja je dečka unakazila biti brzo uhvaćena i kažnjena.
S.L. Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 ...Kljucno pitanje je sledece, nasilje postoji, intenzitet nasilja ce se sigurno povecavati, kako bi ga ti artikulisao? Drzava tu i nema mehanizama koji mogu ukloniti nasilje, ali ako nasilje svoj kraj nalazi u politickoj artikulaciji (rasa, nacija, seks, politicki neistomisljenik), onda je jedino resenje preusmeravanje i artikulisanje nasilja ka drugim objektima, kao sto je to uradjeno koriscenjem navijackih grupa 5og oktobra npr. Kanalisanje viška energije je moguće.Više slobodnih terena za sport, besplatni termini za treninge, spremljeni programi za deci u tom uzrastu, da se odvoje od dokolice i usmere ka pražnjenju na lopti, džaku, čemu god, osim na drugim licima.Država može da stvori mehanizme, ali naša država, rekao bih deluje u drugom smeru.Svi tereni su ograđeni i nedostupni, dok teretana, treniranje bilo kog sporta ili zakup sportske sale koštaju 2+ hiljade mesečno.Bilo koja osoba se ponervozi kada je non stop u zatvorenom i nema nikakve fizičke aktivnosti.A tek klinci koji su puni energije koju nemaju gde da usmere i utroše.
panta rhei Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Pa sad, nisam siguran da postoji obično i neobično nasilje, sam čin nasilja iz mržnje, je nešto što većina stanovnika Balkana nosi u sebi, bilo da je mržnja prema gej populaciji, drugom narodu ili pripadniku suprotnog navijačkog tabora.I mislim da je za svako nasilje podjednako važno (ili nevažno) utvrditi kako je i zašto do njega došlo, ne vidim razloga za posebno drečanje zato što je u pitanju pripadnik gej populacije. Ali (zato sam i napisao ili nevažno), na državi nije da traži uzroke, time treba da se bave psiholozi i sociolozi, pa tek onda država kroz nekakve mere pacifizacije stanovništva.Ono što država mora da obezbedi svim svojim građanima maksimalan i pri tome podjednak stepen bezbednosti, kao i da vrši sankcionisanje problematičnih protuva prema kome god ispoljavali nasilje. Samo što će to biti malo morgen™ , dok je ovakva kakva je.mislim da je ipak vazno nad kim se vrsi nasilje i zasto i da u zavisnosti od toga treba da bude manje ili vece dreke. nije isto ako je neki baja krenuo na drugog baju nozem, sto je nasilje, i kada baja krene na invalida u kolicima istim tim nozem i dreka za jedno ili drugo nasilje nikako ne treba da bude isto. svakako da drzava i drustvo treba da se bore protiv nasilja generalno, ali zastita suparnickog navijaca i pedera prema nasilju i dreka koja nastaje nikako ne treba da bude ista. svidjalo se to nekome ili ne ali prebijanje pedera ili stranaca na beogradskim ulicama nije isto sto i prebijanje suparnickih navijackih grupa.
casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Prvi bold: Zato što je on napadnut zbog toga što je gej. Uzrok napada je mržnja prema seksualnim manjinama. Prosto, to je povod za ovo, konkretno nasilje. Ono se nije desilo u društvenom vakuumu nego u određenom kontekstu o kome se mora misliti i pričati. Inače, ja nisam rekla da možda baš ti isti napadači ne mrze i Rome i žene i recimo pse. Samo što ne vidim kakve to sad veze ima. Šesti put: ovaj čovek je napadnut zbog svoje seksualne orijentacije.Drugi pasus: Ekonomska situacija i loša kaznena politila su samo deo problema. Drugi deo su sistemska, pa čak i institucionalizovana homofobija i sveopšta atmosfera mržnje prema manjinama, uključujući i LGBT.Vezano za prvi bold, kakvo je tvoje misljenje kada je neko napadnut zato sto je nosio sal neke ekipe? Btw, heteroseksualci i homoseksualci su u manjini cak i u zbiru. :P Na sta mislis kad kazes "institucionalizovana homofobija"? Ako mislis na otkazivanje Gay Pride, onda okej, tu se mogu sloziti, ali bih i dodao tu jos par fobija drzavi i vladajucoj klasi. Btw, ako je uzrok povecanja nasilja ekonomska situacija, zasto se onda bojite preusmeravanja nasilja ka resenju ekonomske situacije i ulazite upravo u tu zamku borbe unutar politike identiteta i potpunog eliminisanja nasilja kao drustvenog viska? U principu, moja teza o ozbiljnosti i jeste delimicno vezana za ekonomsku situaciju, ozbiljni su prerasli te sitne ekscese i bave se kriminalnim delatnostima koji ih sklanjaju od ulicnih problema. U principu, onog trenutka kad dodjes u poziciju da prodas spid klincima koji idu na tekmu ili neki miting je mozda i jedini izlaz koji ti ljudi imaju iz maloletne delikvencije, drugi je neka sljaka na gradjevini i slicno.
dig_chohano Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 svidjalo se to nekome ili ne ali prebijanje pedera ili stranaca na beogradskim ulicama nije isto sto i prebijanje suparnickih navijackih grupa.Meni je šokantno da to nekima treba crtati.
svashtabezneshto Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 mislim da je ipak vazno nad kim se vrsi nasilje i zasto i da u zavisnosti od toga treba da bude manje ili vece dreke. nije isto ako je neki baja krenuo na drugog baju nozem, sto je nasilje, i kada baja krene na invalida u kolicima istim tim nozem i dreka za jedno ili drugo nasilje nikako ne treba da bude isto. svakako da drzava i drustvo treba da se bore protiv nasilja generalno, ali zastita suparnickog navijaca i pedera prema nasilju i dreka koja nastaje nikako ne treba da bude ista. svidjalo se to nekome ili ne ali prebijanje pedera ili stranaca na beogradskim ulicama nije isto sto i prebijanje suparnickih navijackih grupa.Još samo ovo: Problem je što nema dreke, nikakve (čak ni šaputanja, osim vrlo malo o vršnjačkom nasilju po školama), osim kad dođe do fatalnog ishoda. Samo u tom slučaju nasilje kao problem dođe u medije, inače ne postoji.
casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Kanalisanje viška energije je moguće.Više slobodnih terena za sport, besplatni termini za treninge, spremljeni programi za deci u tom uzrastu, da se odvoje od dokolice i usmere ka pražnjenju na lopti, džaku, čemu god, osim na drugim licima.Država može da stvori mehanizme, ali naša država, rekao bih deluje u drugom smeru.Svi tereni su ograđeni i nedostupni, dok teretana, treniranje bilo kog sporta ili zakup sportske sale koštaju 2+ hiljade mesečno.Bilo koja osoba se ponervozi kada je non stop u zatvorenom i nema nikakve fizičke aktivnosti.A tek klinci koji su puni energije koju nemaju gde da usmere i utroše.Ne slazem se. Visak energije nije nuzno destruktivan nagon, upravo se problematicni klinci i bave treningom boksa, kik boksa i slicnih sportova koji im doprinose "uspehu" u snalazenju u ulicnim tucama. Koliko znam, u SFRJ je sport bio poprilicno pristupan vecini drustvenih slojeva, pa opet nasilje nije reseno na taj nacin. Daleko je to kompleksniji problem(odmah da naglasim da nisam siguran u resenje problema), ali sam uveliko siguran da ovde niko resenje nije ni ponudio, sem sto ga je osudio i zatrazio sto hitnije hapsenje...
luba Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Meni je šokantno da to nekima treba crtati.+1isto kao i za teze o jadnim tinejdzerima punim energije koji nemaju gde da se iskazu. nedavno se na besplatni kurs animacije ponudjen svim bgd gimnazijama prvog dana skole prijavilo osam (8) tinejdzera. znam da nije sport, ali nek drkaju makar, umorice se.
InvisibleLight Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 (edited) Još samo ovo: Problem je što nema dreke, nikakve (čak ni šaputanja, osim vrlo malo o vršnjačkom nasilju po školama), osim kad dođe do fatalnog ishoda. Samo u tom slučaju nasilje kao problem dođe u medije, inače ne postoji.to je veliki problem drustva, slazem se, ali ne ulaziu korpus politickih pitanja nasilja nad ugrozenim grupama motivisanih razlicitom rasom/nacijom/seksualnom orijentacijomedit - treba sto vise drecati (i delovati) po pitanju svake vrste nasilja, ovo ALI je da naglasi razliku tj opravda podvlacenja motiva prebijanja gej decaka juce Edited September 9, 2012 by InvisibleLight
panta rhei Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Još samo ovo: Problem je što nema dreke, nikakve (čak ni šaputanja, osim vrlo malo o vršnjačkom nasilju po školama), osim kad dođe do fatalnog ishoda. Samo u tom slučaju nasilje kao problem dođe u medije, inače ne postoji.a to je argument za sta? da li jedno drugo iskljucuje, ako tamo nema dreke ne treba je ni ovde biti?
sailorman Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 (edited) Vezano za prvi bold, kakvo je tvoje misljenje kada je neko napadnut zato sto je nosio sal neke ekipe? Btw, heteroseksualci i homoseksualci su u manjini cak i u zbiru. :P svidjalo se to nekome ili ne ali prebijanje pedera ili stranaca na beogradskim ulicama nije isto sto i prebijanje suparnickih navijackih grupa. Na sta mislis kad kazes "institucionalizovana homofobija"?Mislim na homofobiju u medijima, školama, u javnom diskursu, mislim na neadekvatan odnos institucija države prema LGBT populaciji. Mislim i na otkazivanje prajda, dakako. Edited September 9, 2012 by sailorman
yolo Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 tako da, cenim, prajda ove godine na ulici biti nece.
casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 svidjalo se to nekome ili ne ali prebijanje pedera ili stranaca na beogradskim ulicama nije isto sto i prebijanje suparnickih navijackih grupa.A prebijanje pedera i stranaca je isto? Ne zajebavaj. Naravno da nije isto, ali sustina price i jeste u tome da nije svako nasilje isto, ali onda se manite podsmevanju bilo kakvoj gradaciji nasilja. Uzrok nasilja je kljucan, povod se artikulise na razne nacine u zavisnosti od situacije do situacije, a onda se naivno skoci na svaku prebijanje homoseksualca, ali se precuti kad je neko prebijen zbog navijackog sala(koji moze nositi bilo cije dete u skolu, a ne 20 clanova navijacke grupe), sto donekle i doprinosi reprodukciji nasilja nad tim ugrozenim grupama. Zabole bilo koga iz Vlade sto je nekoliko gejeva prebijeno, bolje da tuku gejeve nego njih, kad vec moram da simplifikujem.
dig_chohano Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Druže, veruj mi, i uz najbolju volju i nadljudski trud ja tebe ništa ne razumem.
luba Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 malo je degutantno da se, ako nista drugo zbog jedinog prajda, ovde i dalje vrte teze o razlicitosti i istosti nasilja.nekako je zadelovalo da je forum malo evoluirao.zenama je u neku ruku ozakonjeno nosenje minica, a gejevima nije da budu gejevi. i zato na svaki napad na geja treba da skace svako i da se drugacije kaznjava nego napad na zenu u mini suknji. ne sumnjam da je strah, bol i rane isti, ali sve ostalo nije.
Recommended Posts