Turnbull Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Hm, ne bih tekst potpuno otpisivao. Ima istine u tome je to postao jedini dogadjaj na kome se bilduje javni identitet razlicitih grupa bez ikakvog rizika za bilo koga, osim za gej populaciju. Ventil za nacionaliste da se spremaju i misle da su znacajni u svojoj bespomocnosti i saradnji sa rezimom (tipa Dveri i Treca Srbija), drzave koja jos od doba Djilasa salje signale malogradjanstine koje se dopadaju medijalnom glasacu, itd... Da Prajda jednostavno nema, ili da se jednostavno odrzi, sta bi Dveri, na primer, radile? Ovako, evo vam pederi, guslajte malo jednom godisnje, i to je to. Drugim recima, ovaj model je postao self defeating i samo radja dodatnu frustraciju. Okej, mislim da smo na hiljedu mesta pretresli priču zašto je Prajd važan, i stvarno ne mogu ponovo da se vraćam na to. Umesto odgovora, malo o Zgb Prajdu. 2013The 12th Zagreb Pride took place on 15 June 2013, attracting a record-breaking 15,000 participants. It was supported by many celebrities, NGOs, and politicians, including Vesna Pusić, Mirela Holy, and prime minister's wife Sanja Musić Milanović. The motto of the march was "This is a country for all of us", and it was a direct reaction to the initiative introduced by the right-wing organisation called "In the name of the family" (Croatian: U ime obitelji), that would limit the name "marriage" to heterosexual couples by introducing a constitutional amendment through a referendum. The initiative was backed by the Church and other right-wing organisations and political parties. Many who were against it decided to support Zagreb Pride, making it almost four times bigger than the one in 2012. The Government officially opposed the possible referendum, and announced it will send the referendum question to the Constitutional court for a review. The Pride went without a single incident, with many bystanders supporting it. Mile Kekin, a frontman of the Croatian punk rock band Hladno pivo was named a "homofriend" of the year.[27][28][29]
Budja Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) A šta se dešava sa tim desničarskim grupama kad prajd zaživi? Bice sve manje i manje opasni. No, i ti i Turnbull masite poentu. Poenta nije da li bi trebalo prajda da bude: da, trebalo bi, poenta je sto ga NEMA upravo na zagrebacki nacin. Vec treca ili cetvrta godina isto, dan mrmota, ista meta isto odstojanje. Zasto? E, to je pitanje koje treba videti, pa umesto lupanja glavom koje samo donosi medijsku vidljivost Dverima i "zabrinutim", mozda izokolo prvo ispritiskati, izlobirati i sl. koga treba pre nego sto se krene u najave. A ako to ne funkcionise, onda ostaju dve mogucnosti: ili ostro protiv Vlade dizanjem medjunarodne galame ili odustajanjem od simbolickog velikog skupa, zarad pravljenja manjih koraka. Ja sam za prvo, ali je pitanje sta je za gej zajednicu produktivnije. Nije fer da se LGBT isturaju u prvu liniju borbe protiv Pusilipsa. Edited September 22, 2014 by Budja
Ryan Franco Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Moja procena je da će prajd ponovo biti odložen zbog smetnji i deluje mi da je sad očigledno da svim akterima (sem organizatorima, u to ne ulazim) apsolutno odgovara ova situacija. Žandari ne moraju da se cimajju, vlasti su između redova udovoljile narodu, fašisti su dobili osećaj pobede i tako... Srbija će biti jedina zemlja u kojoj se zapravo održava godišnja zabrana parade. Edited September 22, 2014 by McCabe
bergasa19 Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Bice sve manje i manje opasni. No, i ti i Turnbull masite poentu. Poenta nije da li bi trebalo prajda da bude: da, trebalo bi, poenta je sto ga NEMA upravo na zagrebacki nacin. Vec treca ili cetvrta godina isto, dan mrmota, ista meta isto odstojanje. Zasto? E, to je pitanje koje treba videti, pa umesto lupanja glavom koje samo donosi medijsku vidljivost Dverima i "zabrinutim", mozda izokolo prvo ispritiskati, izlobirati i sl. koga treba pre nego sto se krene u najave. A ako to ne funkcionise, onda ostaju dve mogucnosti: ili ostro protiv Vlade dizanjem medjunarodne galame ili odustajanjem od simbolickog velikog skupa, zarad pravljenja manjih koraka. Ja sam za prvo, ali je pitanje sta je za gej zajednicu produktivnije. Nije fer da se LGBT isturaju u prvu liniju borbe protiv Pusilipsa. Mislim da su ti misli veoma zbrkane, pa ti ne mogu dati odgovor. Edited September 22, 2014 by bergasa19
Ryan Franco Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Zapravo je čovek vrlo artikulisano izneo svoju misao.
Turnbull Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Bice sve manje i manje opasni. No, i ti i Turnbull masite poentu. Poenta nije da li bi trebalo prajda da bude: da, trebalo bi, poenta je sto ga NEMA upravo na zagrebacki nacin. Vec treca ili cetvrta godina isto, dan mrmota, ista meta isto odstojanje. Zasto? E, to je pitanje koje treba videti, pa umesto lupanja glavom koje samo donosi medijsku vidljivost Dverima i "zabrinutim", mozda izokolo prvo ispritiskati, izlobirati i sl. koga treba pre nego sto se krene u najave. A ako to ne funkcionise, onda ostaju dve mogucnosti: ili ostro protiv Vlade dizanjem medjunarodne galame ili odustajanjem od simbolickog velikog skupa, zarad pravljenja manjih koraka. Ja sam za prvo, ali je pitanje sta je za gej zajednicu produktivnije. Nije fer da se LGBT isturaju u prvu liniju borbe protiv Pusilipsa. Pa nije ga ni u Zagrebu bilo na zagrebački način dok nije počelo da ga bude. Ali slažem se sa mnogim stvarima koje si napisao. Edited September 22, 2014 by Turnbull
bergasa19 Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Onda mogu artikulisano mu reći da je Zagreb bliže Beču i Ljubljani od Beograda i da nema Kosovo. Edited September 22, 2014 by bergasa19
Budja Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Pa nije ga ni u Zagrebu bilo na zagrebački način dok nije počelo da ga bude. Ali slažem se sa mnogim stvarima koje si napisao. Koliko puta? Ako me secanje ne vara, jednom.
Ryan Franco Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Onda mogu artikulisano mu reči da je Zagreb bliže Beču i Ljubljani od Beograda i da nema Kosovo. A ja ću da kažem da smo bliži Atini i Istanbulu i da Kosovo već dve godine nije argument za neodržavanje prajda međ srpskim narodom.
Turnbull Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 Pa prvih par puta je bilo vrlo slično Beogradu, pretnje, neredi, prebijanja učesnika kad su se razilazili, itd. ALi Bergasa je dobro poentirao. Koliko je Hrvatska bila bliže EU, toliko je vlast bila motivisanija da insistira na prajdu.
Аврам Гојић Posted September 22, 2014 Author Posted September 22, 2014 (edited) ja mislim da će ipak biti Prajda ove godine. signali pretežu na tu stranu, bar u ovom trenutku. naravno, odluka je na Vučiću. za njega je najvažnije da je društvo postiglo prećutni konsenzus da poštovanje ustava zavisi isključivo od njegove volje, pa sad može i da pokaže despotsku benevolenciju. Edited September 22, 2014 by Грешни Василије
Ryan Franco Posted September 22, 2014 Posted September 22, 2014 (edited) Dobro i pošto Srbija neće skoro u EU i pošto je udaljenija geografski od nje i pošto ima kosovski problem kako onda da se održi? Da se prihvati bolje 1 realnost? Edited September 22, 2014 by McCabe
Recommended Posts