Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Znam. Izblurujem ponekad realnost do neprepoznatljivosti, čisto mentalnog eksperimenta radi. 

Posted

Па добро, пошто знаш онда да се не гњавим у овај касни сат.

Posted

Ni ja, ALI: osnovna greska nas ovde je sto primenjujemo racionalne modele razmisljanja na oblast koja je apsolutno iracionalna i to ne samo u Srbiji.

Da je bilo po racionalnom i logicnom, Adolf bi okoncao postovanja vrednu karijeru molera tamo negde polovinom sezdesetih, letovao bi uredno na plavom Jadranu i gajio unucice, a Vucic bi danas bio u najboljem slucaju pravni referent i to prosecni.

Ali kumulacija iracionalnog je u Srbiji, bojim se, dostigla razmere kojih mi nismo svesni: pokusaj samo da se prisetis apsurda na kojima je Srbija zivela poslednjih 25 godina, od ratova koje nije vodila, preko pobede nad NATO-om, ubistva predsednika vlade, procerdanih prilika za oporavak, devalvacije demokratije i parlamentarizma, tajkunizacije.

Problem je, kako ga ja vidim, u sledecem: osim radikala i Vucica licno, u Srbiji ne postoji snaga, politicka ili bilo kakva druga, koja bi danas mogla da bude alternativa. Organizovani su i sto je najvaznije - slicno razmisljaju: svet ih je izdao, Evropa glisti, Rusija je daleko, sve floskule i svi stereotipi su davno potroseni, ostaje samo da se ukaze prstom na krivce, a to niko ne ume bolje od njih.

I taj lov na krivce, neistomisljenike, je nesto sto vucicevski mozgovi najbolje rade i u cemu se najbolje snalaze, za razliku od bilo koga ko bi mogao da im stane, izadje na crtu.

Beskrupulozni su, principa nemaju niti su ih ikad imali, ali zato sve pod kapom nebeskom mogu da usvoje i prodaju kao princip: od klanja zardjalom kasikom do Evrope koja nema alternativu, a da pri tom njihov prosecan glasac u tome ne vidi nista kontradiktorno.

Uostalom, ajmo da pokusamo ovako: sta bi Srbija da Vucic sutra padne? Ustala, otresla prasinu sa kolena i nastavila dalje?

Gde?

S kim?

Znam da zvuci onako bas pesimisticki, ali bojim se da je od svih zemalja u Evropi ukljucujuci i Ukrajinu, Srbija danas najblize necem sto bi se moglo okarakterisati kao fasizam.

Za razliku od Ukrajine koju ima ko da spreci, a ima i zbog cega, Srbija je jednostavno neinteresantna: Evropa ce da cuti sve dok Vucic bude imao - a imace - neku vrstu takozvane demokratske legitimacije, upumpavace humanitarnu pomoc i humanitarno uzdisati nemajuci pri tom ni jedan jedini razlog da se izistinski mesa u srpski plej of.

kakav je šampion ovaj namenski, kako do nečitljivosti ume da izždraluje topik. prosto da čovek bergasu pravi od blata. 

ovaj forum je prava ilustracija srbije i to tumacene u kljucu postova namenskog - evo klice jos jedne od zilion podela koja ce naravno ostati benigna ali setimo se ksenije™ pa belih listica™ i tako dalje :P  forum je naravno opstao. kao i srbija sto je opstala posle svih tih podela :lolol:

Posted

deljeno na dočeku košarkaša

627.jpg

red je da se ode. znam da svi imate svoje razloge ali ja bih otisao samo radi ovoga: "Casno i dostojanstveno za opstanak temelja zdrave duhovnosti otadzbine nase".

jer ako se uzdrmaju temelji zdrave duhovnosti, ode sve u picku materinu! onda nas ni 4 zida nece spasiti!

Posted

Ovaj post zahteva poprilično dugačak odgovor, a za tako nešto je potreban neko daleko vredniji od mene. Pokušaću da odgovorim u skraćenoj verziji, a ti me iznapušavaj ako ti nije ok.

Što se tiče iracionalnosti, nisam potpuno saglasan, situacija se odvijala poprilično racionalno, tj. mogla je da bude objašnjena, ukoliko je bilo poznato dovoljno činjenica. Ovde je iracionalno bilo dozvoljeno, te je zato bujalo - međutim, kada god bih pripisivao iracionalnosti određeni sled događaja, kasnija saznanja su me demantovala. Sve ovo što nabrajaš kao kumulaciju iracionalnog je poprilično racionalno (osim ubistva premijera, tu nemam informacije). Jedina suštinska promena u XX veku, kod nas, se dogodila posle komunističke revolucije, ili, možda je bolje reći - tokom. Posle toga, nismo imali korenite promene, ni u jednom trenutku, a da su menjale osnovne elemente sistema. koja je to prava prilika za oporavak, koju smo proćerdali? Video sam jako puno situacija u kojima je klana svinja zbog 200g mesa. I to gledam kontinualno, nisam primetio da je tu bilo većih oscilacija. Ni u jednom trenutku nisu demontirani mehanizmi za sistemsku krađu i iskorištavanje sistema od onih koji su trenutno u mogućnosti.

Vrednoca kod tebe, kvalifikovanost za pricu kod mene, tek ista stvar: pojmove racionalno/iracionalno sam upotrebio da bih podsetio da ljudske reakcije nikako nisu uvek racionalne i da to nije samo srpski specijalitet. Ono, nije da nije: Srbija je narocito devedesetih dala zapazen doprinos.

Ne mislim na prividnu iracionalnost pojava koje pominjes i koje vremenom, kako se pojave informacije, budu ovako ili onako objasnjene s tim sto nastave da budu izvor ili uzrok ponekad jos zescih podela.

Mislim na elementarnu ljudsku iracionalnost (ne znam kako drugacije ovo da nazovem, ima valjda i strucnijih), iracionalnost koja zrele ljude koje u takozvanom realnom zivotu nije lako zedne prevesti preko vode, veze za TV dbevnike, dovede do zapenusanog objasnjavanja kako i zasto je suverenitet nasto bez cega zivota nema, i koji – mrtvi ladni – sednu da tumace kako je na dorucku tom i tom, tada i tada, u sobi broj taj i taj Bele kuce, dogovoreno upravo to i to.

Na iracionalnost koja je, u Srbiji na primer, dovela da je rezultat izbora – ne mislim na politicki proces – iz godine u godinu dovodila do sve gorih i gorih resenja, da bi, na kraju, dovela dovde dokle je dovela danas, sa velikim sansama da povede i jos dalje.

Ne slazem se da prilike za oporavak – sta god to znacilo – nije bilo, narocito posle 5. oktobra: Srbija se nasla u sred Evropske unije koja je bila jos uvek u punoj snazi, naklonjena Srbiji vise nego ikad pre ili posle toga u poslednjih cuvenih 20+ godina, sa ipak zavidnom kolicinom takozvane pozitivne energije, i – sto je najvaznije – sa pod zemlju sakrivenim snagama koje su zarile i palile devedesetih.

To jeste bila sansa, kakva takva, ali ipak sansa: izgubljena je, kao sto kazes demontirano nije bilo bas nista.

Ledja toj prilici da se izvuce, videli smo u danima takozvane Sablje, kad je i povrsan pogled na TV i najneupucenijem pruzio priliku da vidi o kakvom se sljamu i ljigavstini radi, kakav ogavan materijal su nabildovani likovi koji se ko picke tovare u marice, kakve su sline njihovi sponzori iznad.

Bilo pa proslo, mislim da je moglo.

Što se tiče teze da nema ko osim Vučića, mogu samo da slegnem ramenima, te da pitam - a pre tri godine? Sada je mesto napravljeno za Vučića, pa sve dok je koristan, moći će da jaše. Tako je to u kolonijama. Kada mu istekne rok upotrebe, naćiće će se već neko,

Stoji, ali opet i po meni, ima jedno ALI: svaka vlast pre Vucica raspolagala je izvesnim i kakvim takvim resursima.

Danas se doslo do dna kace i Vucic je upravo rezultat struganja sa dna: nema vise niceg.

Potroseni su spoljni neprijatelji, prilika da se unutrasnje tenzije kompenzuju po nekim ratom sa komsijama, talambasanjem da su nam Zapad i Amerika arhineprijatelji, itd, itd.

Ostalo su, a to je moja osnovna tvrdnja, samo mogucnosti igranja na unutrasnjim podelama, njihovo generisanje i eksploatacija, a to je – od kako je sveta i veka – instrument kojem rado i neizbezno pribegava svaka vlast koja bi da po svaku cenu ostane na vlasti.

Vucic i njegovi su u tome majstori, a suludo je i pomisliti da tu mogucnost nece da iskoriste: vezbali su skoro 2 decenije i to je materija kojom – za razliku od svega ostalog – vladaju savrseno.

Srbija danas nema pomena vrednu opoziciju koja bi se tome suprotstavila, organizovano i programski, a kamoli drugacije i efikasnije. Opozicije koje su stajale nasuprot Milosevicu izgledaju kao oklopne divizije nasuprot opozicijama koje Vucic ima protiv sebe.

Stampa, takozvana sredstva informisanja su u Milosevicevo vreme bile uzori borbenosti poredjene sa sadasnjim stanjem u Srbiji.

Nauprot Vucicevom kompaktnom birackom telu, spremnom na svaku mentalnu akrobaciju Vodje, stoji razjedinjena neka Srbija koja bi se do u nedogled raspravljala o problemima koji su zaista u ovom trenutku beznacajni i raspravljace se sve dok se – svi zajedno – ne nadjemo paralizovani pred pogledom zmije koja je zinula da nas proguta, sve ne verujuci da je tako nesto moguce, bas kao sto nismo verovali da je moguce ono sto se dogodilo devedesetih, kao sto smo verovali da je nemoguce bilo sta sto nam se dogodilo vec sutradan u nizu dogadjaja koji su se redjali poslednjih 20 godina.

U tom smislu sam pomenuo fasizam: daleko od toga da ce Vucic da pusti brcice i postavi kosu na razdeljak, ali ce mehanizmi obracunavanja sa svime sto je razlicito i sto se ne uklapa ili ugrozava vlast poprilicno da lice na pomenuto.

Mi cemo se, verovatno, dotle raspravljati da li je to fasizam ili nije.

U pravu si da bi se posle Vucica nasao vec neko: problem je sto je sada i danas tesko zamisliti KO, mada nadu u sposobnost Srbije da ispovrti najgore od najgorih mogucih resenja nikako ne treba potcenjivati iako je ekstremno tesko zamisliti to nesto posle Vucica.

Sadašnja vlast je najnesposobnija, najneobrazovanija, najbeskrupuloznija....... od svih vlasti koje smo imali, ali to ne znači ama baš ništa. Za sada rade posao, Srbija je na dobrom putu, garant stabilnosti, kurac palac, a to što je u zemlji opšti raspad i što situacija za posao, rad i zaradu za plebs, nije bila nikad gora - to nije bitno. 

Slazem se, ali rekoh gore: radi posao, garant je stabilnosti i svaki drugi kurac palac je, ali nema vise niceg, ostalo je nista, i borba za vlast je ogoljena do kristalno ciste jasnoce.

Ostala je samo vlast.

Plebs nece imati sta da jede, bice bez posla, ali ce utoliko ornije da brine brige vezane za pravoslavlje ili bilo koju drugu temu koju joj podmetnu.

Inace, mislim da se teza o Srbiji kao protektoratu zestoko precenjuje: imobilisana i ucinjena bezopasnom da pravi sranja okolo, Srbija naprosto nije vredna ni protektorata koji ipak obavezuje na nesto. U sadasnjem stanju duhova i para u Evropi, bice, ako vec nije, ostavljena da se krcka u sopstvenom sosu, vredna malo po malo neke humanitarne pomoci i dociranja na zadate teme, lekcija tipa jel vidite kako to izgleda kad niste dobri i ne slusate, a toliko smo vam pricali, i ovaj zid kojim smo vas ogradili bi di sad naucio....

Ova teza u vezi fašizma mi malo bode oči. Da ga ima, ima ga. Ne bih nas upoređivao sa Ukrajinom, zato što mislim da nemamo dovoljno informacija. Tamo mislim da će da se sve reši dobro, kada Rusija izgubi. Kao i ovde, uostalom, Iako smo efemerni, potpuno izgubljeni, bez države i bez ijednog simbola suvereniteta, dok god smo dobri za vežbanje, bićemo sasvim dobar poligon. I samo zato smo dobri, kao jedan živi kurac od države. Za vežbu.

Stoji, preterao sam sa Ukrajinom i fasizmom: pomenuo sam ih samo u kontekstu koji lako moze da objasni lakocu kojom se drustva u krizi, dovedena do duvara, okrecu ekstremnim ideologijama i resenjima, bez obzira na cenu i u najvecoj meri iracionalno.

Moguce je i da Srbija bude poligon: poligon za in vivo posmatranje sta se dogadja i sta bi sve moglo da se dogadja u jednoj zemlji u kojoj se sve sto se moze okrenuti jedno protiv drugog – okrene jedno protiv drugog.

Kad smo vec kod Prajda, razlika kako je ja vidim je sitna, skoro nepostojece, ali je ipak razlika: za vakta demokrata, kakvi su da su bili, odrzavanje Prajda je moglo da ima, mogao je da se nazre, jedan uslovni kvalitet zvani osvojili smo, presli i tu granicu, idemo dalje. Danas, u vreme radikala, Prajd je nesto sto se mora, sto treba odraditi, tako da osim sto sluzi da se zapljune i zapisa svako ko bi jeftino da demonstrira pripadanje takozvanim evropskim vrednostima ili necem drugom za ili protiv, svejedno, ne sluzi vise nicemu.

Da je do iole politickog razmisljanja, produktivnog sto bi se reklo, i prajdisti i ostali bi najbolje uradili da se ovakvom, Vucicevom Prajdu zahvale i kazu ‘neka hvala, drugi put…’, onda kad Prajd ne bude bio nesto na cemu ce da se vezbaju politicari i merace svoje rejtinge, gledajuci jednim okom ka Evropi, drugim ka reakciji sopstvenog birackog tela, a trecim ka majci crkvi pravoslavnoj.

Posted

:whistle:

:lolol:

Da nisi, ko sto jesi, ozbiljan kandidat da zajedno sa mnom i ogromnom vecinom ljudi sa ovog foruma u neko dogledno vreme stojis u redu na nekom stadionu dok okolo setaju tesko naoruzani gens d' armes i gde cemo cekati da nam u porcije, manjerke sipaju brutalno dobru tanku corbu od neceg niko ne zna cega ali zasigurno bezukusnog, verovatno smuckanu od ostataka ruske humanitarne pomoci, corbu koja izuva, nesto bih ti jos i odgovorio.

Ovako je OK, drago mi je da pratis, da si priljezan i pazljiv. 

Posted

Namenski igra tika taku, izmori protivnika i onda ga ružno jebe.

Posted

Jel istina da je GO DS-a 28. septembra u Nisu? :lolol:

Posted

+1

Posted

:cry:

Posted

evo da malo razveselimo temu

Goli otok će postati gay oaza?

Među onima koji su poslali prijedlog za Goli otok je i udruga Ekološko socijalni forum iz Rijeke, koja je danas izvijestila da su DUUDI-ju prijavili projektom 'Goli otok - European Gay Resort Croatia', odnosno ideju da se na tom otoku razvije specijalizirana turistička ponuda za LGBT ('gay' i 'lesbian'/homoseksualni parovi i pojedinci) turističko tržište, kao ciljnu skupinu kojoj Hrvatska do sada nije bila jedna od primarnih destinacija.

Posted

:s_w:  :s_w:  :s_w:

„Обраћам се србској јавности ! Необјективно и нетачно информисање домаћих медија у потрази за сензационалистичким насловима и пословична сервилност србских политичара, прети да уништи још младих живота у Србији. Поводом инцидента који се десио на зеленом венцу, у коме је један од учесника геј параде- буквално нокаутиран, десило се нешто што може да се деси само Србима и што ни један народ на свету не би дозволио да му се дешава, осим нашег.

Целог дана 13.09.2014.год. сви медији и јавне мреже брујале су о томе како је један немац брутално и мучки претучен на зеленом венцу. Наши одговорни политичари одмах су дали изјаве за јавност ,, како ће дати све од себе да у најкраћем року похапсе извршиоце “ , а Немачки амбасадор тражио је ангажовање наших власти у откривању и кажњавању изгредника. Све ово одмах је објављено у медијима- чиме је случај добио политичку конотацију и због нетачног информисања подигнут је на највиши ниво. ШТА ЈЕ ПРАВА ИСТИНА ?
Три младића и девојка који су се враћали са рођендана ( који се нису међусобно, добро познавали ) пролазили су поред киоска брзе хране на Зеленом венцу. Тамо је стајала ,, геј група “, која се није ни мало неупадљиво понашала. Један од њих узима од чистачице портвиш-метлу, којом је чистила испред киоска. Да ли то неупадљиво понашанје, које не може да испровоцира ? Какво значење може имати чишћење туђег дворишта-територије ?
Вербални дуел је трајао неколико минута, током кога се младић у црном мантилу држао скроз по страни, док је други ( са брадом ) настојао да смири србског младића који је био у вербалном дуелу. Младић у црном мантилу није ни у каквом контакту са завађенима и стоји све време по страни, док други младић ( са брадом ) покушава да смири ситуацију.
У једном тренутку, када је већ изгледало да ће се мирно разићи, главни актер удара немца који се у том тренутку окретао. Не зна се: ,, да ли му је немац ? и шта ? у том тренутку рекао. Након тога младић у црном мантилу и младић са брадом остају на лицу места и пружају помоћ немцу. Трећи, главни, актер, одлази са лица места. Када је дошла полиција, младић у црном мантилу се легитимисао ,, биометриском личном картом “ , након чега је био лако доступан милицији. Инцидент се дешава око 03 h и 10`.
Сутрадан ( после неколико сати ) следи медијски, а затим и политички притисак, те младић који се идентификовао личном картом, бива приведен у својству грађанина у настојању да се дође до главног актера. Он главног актера, једва да познаје из виђења, што потврђује и његово држање, које се на снимку може видети. Када се пробудио и видео информацију у медијима, младић ( са брадом ) сам одлази у полицију, након чега, убрзо стиже и главни актер. Није познато да ли је ухапшен или се и он сам пријавио.
Овиме је окончана брза и енергична акција србске полиције. Међутим, медији својим необјективним и нетачним информисањем, стварају атмосферу линча. Медиски притисак, узрокује политички притисак и после усијаних телефона, дежурни тужилац мења улогу актера у догађају. Из записника са препознавања у коме је младић ( у црној јакни ) означен као ,, присутан- сведок“ , у решењу о одређивању притвора добија улогу саучесника.
Те је осим главном актеру и двојици младића одређен притвор од 48 сати. Оно што забрињава је чињеница да је милиција била у поседу снимка и апсолутно упозната са чињеничним стањем, које је ,,морало“ као епилог да има пуштање двојице младића након давања изјаве. Младић у црној јакни, успешан је студент прве године правног факултета, док је младић са брадом студент IV године машинског факултета.
КО ЈЕ НЕМАЦ ? КОЈИМ ПОВОДОМ ЈЕ У СРБИЈИ ? КАКО СЕ МОЖЕ ОКАРАКТЕРИСАТИ МАНИФЕСТАЦИЈА НА КОЈУ ЈЕ ДОШАО ? ( да ли је ризична ?; да ли може деловати провокативно ? и да ли је „он“ тога могао и морао бити свестан ? ).
НАРАВНО ДА СВАКО МОРА ДА ОДГОВАРА ЗА ОНО ШТО ЈЕ УРАДИО, НИ МАЊЕ, АЛИ НИ ВИШЕ ОД ТОГА И ТО ТЕК НАКОН ШТО БУДЕ УТВРЂЕНО ТАЧНО ЧИЊЕНИЧНО СТАЊЕ. АЛИ ДА СЕ ОДГОВОРНОСТ ОДРЕЂУЈЕ УНАПРЕД И ТО У СИТУАЦИЈИ У КОЈОЈ ЈЕ ЦЕО ДОГАЂАЈ СНИМЉЕН СИГУРНОСНОМ КАМЕРОМ, ШТО ЈЕ МОГАО ВИДЕТИ И ТУЖИЛАЦ, НЕДОПУСТИВО ЈЕ.
Захвалјујући ,, савесном грађанину“, који је имао приступ видео запису и сазнање о опосности која се надвија и над двојицом недужних младића, снимак је објављен на друштвеној мрежи, што пружа шенсу недужним младићима да избегну последице, које им је неко лаконски предодредио, у настојању да тиме убере политичке поене, а под притиском медија, који су, у ко зна чијем интересу, за кратко време направили атмосферу линча. Ја, мајка младића у црном мантилу, немам деце за бацање, а сматрам да их нема ни Србија.
Да би спасила своје дете ( које се нашло у погрешно време на погрешном месту ), морам да подигнем јавност, јер видео снимак, у насталој ситуацији сам по себи није довољан.
Неопходно је да медији демантују информације које су током целог дана ( 13.09.2014.год. ) проносили, а да политичари опозову своје налоге, како би се случај вратио у нормалне правне оквире, а актери одговарали у складу са својим учешћем у догађају. Али не само актери инцидента на Зеленом венцу, већ и несавесни новинари, који су преносили непроверене и нетачне информације о случају и политичари, који су користећи своју моћ, судбине двојице недужних младића довели на руб катастрофе, заснивајући своје одлуке на таквим сазнањима.
Ово писмо биће прослеђено медијима и институцијама, које након тога морају знати шта им ваља чинити. У сваком случају, за похвалу је став Немачког амбасадора, који је безрезервно стао у одбрану интереса свог судржављанина, да видимо шта ће сада да ураде наши политичари.
Како се заступају интереси сваког појединца, тако се заступају и интереси свих нас заједно.
Мајка младића у црној јакни“
Posted

:isuse:

Gej grupa htela upadljivo da čisti metlom tuđu teritoriju. O, jebem ti...