Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
http://www.blic.rs/V...napade-na-PrajdHoće li tužilaštvo pokrenuti istragu, ako već postoje saznanja? FALSEI hoćeli neko biti uhapšen? FALSEHoće li neko iz medija imati muda da na svakoj konferenciji za štampu priupita premijera i prvog podpredsednika zašto niko nije uhapšen? FALSEHoće li neko iz medija imati muda da na svakoj konferenciji za štampu upita ministra pravde, zašto nema istrage protiv oragnizovanih huliganskih grupa? FALSEHoće li Dveri i slični profitirati na ovome? TRUE
Posted
Uh, zar moramo citati ovakva proseravanja.
Naravno da ne, ali mislim da ovaj tekst vrlo slikovito dočarava jedan od problema o kojima se ovde diskutuje. Zapravo, ovo je argumentacija koja se praktično "kupuje" onaj deo populacije koji suštinski nije protiv LGBT-a, već ga "boli uvo i gleda svoja posla". Ovim podmetanjem: "podržavam LGBT, ali sam protiv parade", takvi se praktično prevode na stranu "protiv", u prividu nekakvog kompromisa. Minimiziranjem problema LGBT populacije, kroz poređenja sa broblemima gladne dece i sl., dolazi se do tog šatro kompromisnog stava - "gej je OK, ali šta koji qr sad moraju da paradiraju. ima u ovoj državi i većih i bitnijih problema."Jeste, ima, ali to što žene u nekim zemljama kamenuju kad pogledaju pogrešnog muškarca ne znači da srpsko društvo ne treba da se bori protiv seksualnog uznemiravanja žena na poslu (npr.), jer su, eto, neke tamo druge žene još više obespravljene, pa ćute. Suština je u tome da su ljudi, koji su uredno prijavili skup, po svim odrednicama PS-a, morali imati mogućnost da taj skup i održe, bez obzira na to kojom su se zgodom i za čije babe zdravlje nakanili okupiti. Naravno, uz uslov da to njihovo okupljanje (odnosno cilj okupljanja) nije protivustavno i protivzakonito. S obzirom da nije - država im je to okupljanje morala (htedoh da napišem "omogućiti") ne omogućiti, već obezbediti, zapravo - omogućiti bezbednost učesnika tog skupa, kao i svih ostalih građana.Priče o "bezbednosnim procenama i rizicima" su priče za malu decu i jasno je da je ovaj događaj mogao i morao biti obezbeđen, a svi oni koji su planirali i koji bi pokušali ugroziti bezbednost građana - na odgovarajući način tretirani od strane za to predviđenih službi.Nije obezbeđen ne zato što se nije moglo, već zato što se nije htelo. I Dačić je u pravu u jednom - ovo zaista nije kapitulacija države pred huliganima, ovo je njen dil sa huliganima.
Posted
nisi se ni osvrnuo na ono što sam ti napisala o reakcionarnosti tvoje pozicije.ali hajde, evo da probam:Nisam homofob NISAM (mislim ja)imam prijatelje gejeve, IMAMALI prajd nikako ne bi trebalo odrzati, zbog bezbednosti NE SLAŽEM SEzato sto se za gej prava se bori citave godine, a ne samo taj dan OVO NIJE ODVOJENA TVRDNJA - POČINJE SA ZATO ŠTO - TO JE OPRAVDANJE ZA PRETHODNU TEZU S KOJOM SE IONAKO NE SLAŽEMaktivisti za gej prava su paraziti i placenici NE SLAŽEM SEdrugi je dan verskog praznika, da ne provociramo vernike NE SLAŽEM SEprajd ne bi resio problem siromastva ni zaustavio globalno zagrevanje OVO JE GLUPOST, POTPUNO JE IRELEVANTNO, TO NIJE RAZLOG IZ KOJEG BILO KO IDE NA PRAJD, PA NE VIDIM ZAŠTO BISMO SE TIME BAVILI. PROSTO, TO NIJE I NE TREBA DA BUDE FUNKCIJA PRAJDA.Srbija jos nije spremna za to... NE ZLAŽEM SE. SRBIJA JE SPREMNA NA SVE NA ŠTA SE OBAVEZALA USTAVOM.
TRUE
Posted
nisi se ni osvrnuo na ono što sam ti napisala o reakcionarnosti tvoje pozicije.
Počeo sam, ali sam shvatio da bih ponovo pisao ono što sam već napisao.Pokušavam da ukažem na to da je problem sa održavanjem prajda samo posledica, i da bez otklanjanja pravih uzroka prajd može biti održan samo "ilegalno", na prepad, kao sinoć. A ni to neće moći mnogo puta, bagra će se organizovati i čekati da nekog unakazi.Što se tiče ostalog, vidim da je moje true tvoje false samo u dva slučaja:
aktivisti za gej prava su paraziti i placenici NE SLAŽEM SESrbija jos nije spremna za to... NE ZLAŽEM SE. SRBIJA JE SPREMNA NA SVE NA ŠTA SE OBAVEZALA USTAVOM.
Što se tiče prvog, mislim da ni ti ni ja ne poznajemo sve aktiviste, pa hajd' da se nađemo na neki jesu neki nisu.Što se tiče drugog, mislim da te stvarnost demantuje.
Posted
@gagorder: Sa kojim od mojih 5 TRUE se ti ne bi složila?
Ja se ne bih složio sa onim o bezbednosti. Ako fašisti prete da će doći da lome, ruše i love ljude, onda policija treba da ih sačeka i naobjasni im se milosne majke nekih stvari. Država koja se suprotstavlja fašistima tako što zabranjuje kretanje njihovim žrtvama, treba da nestane, da je nema, da prestane da svojim postojanjem zagadjuje čovečanstvo. A država koja gaji i huška fašiste kako bi na izborima ugrabila koji procenat više od tihe većine koja vlažno sanja da zajedno sa fašistima iskali svu svoju nadrkanost na nekoj grupi koja ne može da se brani, nepogrešivo vodi i sebe i svoju tihu većinu u pravcu ilovače. I tako treba da bude.
Posted

U dripačkoj državi u kojoj niko ni za šta ne mrda kurcem osim ako mu se ne da lanč paket sve i da su ovi ljudi iz organizacije plaćenici (šta god to bilo) ja im čestitam na hrabrosti.

Posted
Ja se ne bih složio sa onim o bezbednosti.
Pa ni ja se nisam složio. Piše FALSE.
Posted
DS: Otkazivanje Parade ugrožava početak pregovora| 28. 09. 2013. - 13:10h | Komentara: 47Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je zabranom Parade ponosa Vlada Srbije "pokazala svoje pravo lice" i dovela u pitanje dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji."Država je još jednom poklekla i povukla se pred onima koji su joj bili saveznici u prethodnim godinama. Od evropskih vrednosti i vladavine prava ostala su samo mrtva slova na papiru", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik resornog odbora DS-a za ljudska i manjinska prava Miloš Đajić.DS podseća da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prošle godine javno obećao da će biti na čelu Parade, čime je, kako navode, obmanuo gradjane i gradjanke Srbije.U ovoj stranci dodaju da prava LGBT zajednice ne smeju zavisiti od političke volje koalicija, kao ni od ličnih stavova ljudi koji "ne znaju šta su LGBT prava", i da je država dužna da omogući pravo na slobodno okupljanje."Demokratska stranka će u saradnji s partnerima pokrenuti široku kampanju za prevazilaženje predrasuda i poštovanje svačijeg prava na različitost", navodi se u saopštenju DS-a.
Posted (edited)
Što se tiče drugog, mislim da te stvarnost demantuje.
pa šta za tebe znači "srbija još nije spremna za to"?srbija je spremna u smislu da ima resurse da obezbedi prajd. spremna je i u tom smislu što je ratifikovala neke tamo međunarodne konvencije i ustavom garantovala određena prava i slobode, među kojima i ovu.stvarnost ne demantuje moju tvrdnju da je srbija spremna (time što se tobože nisu stekli uslovi), nego nam stvarnost pokazuje da u srbiji nema demokratske kontrole rada izvršne vlasti, da izvršna vlast misli da o stvarima o kojima smo se u formi ustava već dogovorili može povodom pojedinačnog slučaja iznova da se otvara debata te da se ispipava puls nacije, gleda u ovnujsku plećku, postavlja pitanje spremnosti, etc. ne razumem kako možeš da prihvatiš tu floskulu "srbija nije spremna" - ko je ta srbija, nije spremna za šta, koji će biti znak njene spremnosti? sve je to jedno fluidno palamuđenje. nema srbije koja neće prajd. i ako je ima, ona nije ništa organizovanija po sebi od srbije koja hoće prajd. radi se o uzurpaciji, o jednoj strukturi unutar države koja ne postupa po ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, nego eto tako, kako ona smatra. u te svrhe koristi uličnu vojsku, koju ne da nije spremna da hapsi, ili da nema ovlašćenja da je hapsi, ili da nema osnov da je hapsi nego prosto NEĆE da je hapsi. zbog da jedemo govna. Edited by gagorder
Posted (edited)

Eto, lepo im je DS rekla, za njenog vakta ovakvo nešto nikako nije moglo da se desi.@gagorder: Eto, ni ja ti ne bih bolje odgovorio nego što si sama napisala.Ako u ovoj zemlji vlast odlučuje o nečemu, niko je nije uzorpirao, Srbija ju je izglasala. Prosečan stanovnik, da jedemo govna, ali tako je.Ni ona prošla nije bila bolja, i oni su otkazivali, a sad prikenjavaju ovima.Ako u ovoj zemlji ne odlučuje vlast, onda ova zemlja nije spremna ni za demokratiju, a kamoli za gej paradu.

Edited by gotivac
Posted

Možda grešim...ali možda je sad trenutak da ponovo zakažu Prajd...npr.za sledeću sredu, pa za petak, pa za nedelju, a Pičkoliki i Mangulica neka zabranjuju ako smeju...možda je ovo ipak bio opak fail nakon koga svi shvataju da iza huligana stoji SPSdržava i možda baš to na momenat rastrezni masu na tranzicionim bensedinima. Verujem da bi solidarnost bila veća. Posle bi sve bilo isto, ali zašto ne iskoristiti trenutak.

Posted

pa to smo baš spomenuli juče, kako bi bilo super sad da krene zakazivanje prajdova na raznim lokacijama, tempo, tempo ...

Posted

Sa ovakvom akcijom već mogu da se složim. Ili bi pokrenula još neka pitanja ili slavno propala.

Posted

to sam ja rekao za 2011., pa mi neki ljudi odavde, koji se, verujem, bolje razumeju, objasnise da to nije tako jednostavno, da su potrebna i odredjena sredstva, pripreme...