6 hours ago6 hr Imho, za nas laike i hobiste sa 10ak biljki nije veliki problem nista ako smo u stanju da identifikujemo problem na vrijeme. Ja svaki dan izadjem i pregledam svoje biljke i ako primijetim nesto sto ne bi trebalo da bude, nadjem sta je i sta treba da radim. Na primjer, uslijed stresa, dal od hladnoce ili neceg drugog, jedna od papricica koja nije veca od 18cm je pocela da cvjeta. Ja bih radije da ona naraste barem 5 puta toliko i da se razgrana prije nego pocne razmisljati o reprodukciji pa sam makazama otfikario vrh do prvih sljedecih noda. Ocekujem da ce time probudjeni hormoni usmjeriti rasta na izdanke sa strana na kojima ce se u dogledno pojaviti pupoljci, a zatim i plodovi.Sto se tice smrdibuba i tuta absoluta (leaf miner) i slicnog olosa, ako se primijeti na listovima, te listove treba odstraniti i unistiti, a onda pronaci neko rjesenje za prevenciju dalje infestacije. Ima toliko toga na YT, nesto od toga vjerovatno radi ako ne 100%, onda da barem spasi bolji dio usjeva.Druga stvar je ako se sadi 2 hektara ali za nasih 10ak biljcica, moze se drzati pod kontrolom. Edited 6 hours ago6 hr by Seabass
5 hours ago5 hr 43 minutes ago, Boksi said:Ako je to to nisam ljubitelj: brašnasto-vlaknaste teksture tipa kaki? A slatko i ako ubaciš celu u usta treba dobro da se izmanevriše da se odvoji od semenke u sredini?kod mene se zove dzindzula, jedan od dva primera 31. cg glasa, dz. plod je hrskave teksture, slatko-kiselkast. od kostice se odvaja zubima, kao sljivciga. ubrasnjavi se kad prezri. raste kao drvo, sa granama koje se savijaju slicno zalosnoj vrbi, ali ne toliko zalosno. ima bodlje, slicno limunu. ne znam da li bi rasla na kontinentu jer moze da promrzne. zimi je zastitim folijom.nespola, nešpola, nešpula takodje je u mom vrtu, nisam je umotavala preko zime jer ima debele kozaste listove i zimzelena je. ne znam kakvog su ukusa plodovi, jos nije cvetala ni rodila, 3. joj je godina. doduse, i dzindzula je pocela tek 4. ili 5, ne secam se.poz
5 hours ago5 hr za nespulu nisam doznala iz poseta rodjackim i komsijskim vrtovima nego iz price alberta moravije o malenoj grbavoj krojacici nespoli koja stiti i pomaze sina, grmalja i sitnog kriminalca. divna prica. preporuka za citanje na stolicici dok se vrebaju stetne bube po liscu nasih ljubimaca: rimske price.poz
2 hours ago2 hr Sta predlazete od jestivog za male biljke za sobu? Razmisljao sam o sumskim jagodama i cheri paradajzu Ne znam ni gde se to kupuje.
2 hours ago2 hr 15 minutes ago, Shan Jan said:Sta predlazete od jestivog za male biljke za sobu? Razmisljao sam o sumskim jagodama i cheri paradajzu Ne znam ni gde se to kupuje.U sobi tesko ista od toga ali ako imas balkon koji nije sjeverno orijentisan imas sanse. Eventualno mozes uzgojiti bosiljak, thyme, oregano i slicne travke na osuncanom prozoru. U sobi, dalje od prozora bez lampi i kojekakvih skalamerija, skoro nemoguce. Jedino da kupis neki grow tent sa lampama, ventilacijom i filterima ali onda bolje uzgajaj vutru. Edited 2 hours ago2 hr by Seabass