May 19May 19 Imho, za nas laike i hobiste sa 10ak biljki nije veliki problem nista ako smo u stanju da identifikujemo problem na vrijeme. Ja svaki dan izadjem i pregledam svoje biljke i ako primijetim nesto sto ne bi trebalo da bude, nadjem sta je i sta treba da radim. Na primjer, uslijed stresa, dal od hladnoce ili neceg drugog, jedna od papricica koja nije veca od 18cm je pocela da cvjeta. Ja bih radije da ona naraste barem 5 puta toliko i da se razgrana prije nego pocne razmisljati o reprodukciji pa sam makazama otfikario vrh do prvih sljedecih noda. Ocekujem da ce time probudjeni hormoni usmjeriti rasta na izdanke sa strana na kojima ce se u dogledno pojaviti pupoljci, a zatim i plodovi.Sto se tice smrdibuba i tuta absoluta (leaf miner) i slicnog olosa, ako se primijeti na listovima, te listove treba odstraniti i unistiti, a onda pronaci neko rjesenje za prevenciju dalje infestacije. Ima toliko toga na YT, nesto od toga vjerovatno radi ako ne 100%, onda da barem spasi bolji dio usjeva.Druga stvar je ako se sadi 2 hektara ali za nasih 10ak biljcica, moze se drzati pod kontrolom. Edited May 19May 19 by Seabass
May 19May 19 43 minutes ago, Boksi said:Ako je to to nisam ljubitelj: brašnasto-vlaknaste teksture tipa kaki? A slatko i ako ubaciš celu u usta treba dobro da se izmanevriše da se odvoji od semenke u sredini?kod mene se zove dzindzula, jedan od dva primera 31. cg glasa, dz. plod je hrskave teksture, slatko-kiselkast. od kostice se odvaja zubima, kao sljivciga. ubrasnjavi se kad prezri. raste kao drvo, sa granama koje se savijaju slicno zalosnoj vrbi, ali ne toliko zalosno. ima bodlje, slicno limunu. ne znam da li bi rasla na kontinentu jer moze da promrzne. zimi je zastitim folijom.nespola, nešpola, nešpula takodje je u mom vrtu, nisam je umotavala preko zime jer ima debele kozaste listove i zimzelena je. ne znam kakvog su ukusa plodovi, jos nije cvetala ni rodila, 3. joj je godina. doduse, i dzindzula je pocela tek 4. ili 5, ne secam se.poz
May 19May 19 za nespulu nisam doznala iz poseta rodjackim i komsijskim vrtovima nego iz price alberta moravije o malenoj grbavoj krojacici nespoli koja stiti i pomaze sina, grmalja i sitnog kriminalca. divna prica. preporuka za citanje na stolicici dok se vrebaju stetne bube po liscu nasih ljubimaca: rimske price.poz
May 19May 19 Sta predlazete od jestivog za male biljke za sobu? Razmisljao sam o sumskim jagodama i cheri paradajzu Ne znam ni gde se to kupuje.
May 19May 19 15 minutes ago, Shan Jan said:Sta predlazete od jestivog za male biljke za sobu? Razmisljao sam o sumskim jagodama i cheri paradajzu Ne znam ni gde se to kupuje.U sobi tesko ista od toga ali ako imas balkon koji nije sjeverno orijentisan imas sanse. Eventualno mozes uzgojiti bosiljak, thyme, oregano i slicne travke na osuncanom prozoru. U sobi, dalje od prozora bez lampi i kojekakvih skalamerija, skoro nemoguce. Jedino da kupis neki grow tent sa lampama, ventilacijom i filterima ali onda bolje uzgajaj vutru. Edited May 19May 19 by Seabass
May 20May 20 Zalio sam paradajz i papricice govnastim djerizom od gaveza, uspjelo mi je da se ne olesim. Skupio sam jako, jako pazljivo plasticnom casom, sve zadrzavajuci dah. Nisam kanuo nigdje gdje nije trebalo, kao da prenosim neki jako osjetljivi eksploziv.Paradajz fino napreduje, papricice i ne bas.
May 20May 20 ja uopšte ne znam šta se dešava u mojoj bašti, ostavio sam se u neizvesnosti i predao rukama komšinice koja će zalivati ženino cveće i baciti oko i na moju bašticu. u principu onda je dokazano pouzdana, čak i ako se ne dogovoriš sa njom ona uradi na svoju ruku najbolje. a oni baš puno paradajza proizvedu jer snabdevaju seosku tavernu tako da zna šta i kako. prošle godine me spasila kada sam sa drugarom dogovorio da mi zalije paradajz, pa mi je kada sam ga pitao kako napreduje on priznao da je zaboravio i da je paradajz umro, što bi se desilo da elisavet nije na svoju ruku krenula da zaliva 2x nedeljno - to je neki standard kod nas - tako da me je kada sam došao na otok u totalnom zabezeku sačekalo sve živo i zdravo. taj šok u 3 ujutro da zatičem ogromnu, rascvetalu baštu umeso osušenog rasada teško je prepričati. nemajući druge opcije, trenutno povremeno bacim pogled na vremenske izveštaje i baš danas vidim da do kraja meseca temp ulazi u ekstremnih 30C danju sa 15-17C noću. to je velika razlika tako da očekujem veliku vlagu noću što je i dobro i loše. dobro je što će noćna kondenzacija kvasiti biljke, loše je što je ovo skoro pa nacrtan scenario za plamenjaču. ali s obzirom da je nije bilo do sada, da ne baksuziram, nadam se dobrom.
May 20May 20 Ja cu moj paradajz prestati da zaljevam cim se pojave prvi cvjetovi. Tad cu da uzmem plasticne flase od 2/3L, probusim par rupica i napunjene vodom postavim pored svakog paradajza da polako kaplje non=stop. Racunam da ce mi to smanjiti mogucnost plamenjace i oslobodice me brige da zaljevam svakih par dana jer redovno zalijevanje je izgleda od esencijane vaznosti. Uhvatio sam foru iz jednog YT videa; kad se formiraju plodovi nakon cvjetanja, onaj najmanji na kraju treba otkinuti da se biljka ne muci, svakako ga nikad nece napraviti da valja, a izgleda da umanjuje mogucnost plamenjace. U slucaju da se plamenjaca pojavi, treba sto prije skinuti ostecene plodove, to ce dati sansu ostalima da uzriju. Tako kaze simpaticni cikica iz mog regiona.
May 21May 21 Sinoc kod mene roknula dobra kisa, sve je natopljeno i raste ko ludo.U ovom planteru imam nesto graha, amaranth, purslane, jedan Marmande paradajz, red chard, uglavnom sitno sto je preteklo od puzeva i hladnoce. Meni dosta da vidim kako izgleda kad skroz izraste.Paradajz se uozbiljio, dziklja.
May 22May 22 Naidjoh na ovo:Capitularies of Charlemagne For garden historians, the most famous Capitulary (below) deals with the list of plants to be grown on royal estates.ListFlowers: (1) Lily; (2) Rose; (17) Flag IrisPhysical Herbs: (3) Fenugreek; (4) Costmary; (5) Sage; (6) Rue; (7) Southernwood: (10) Gourd; (12) Cumin; (13) Rosemary; (14) Caraway; (16) Squills: (18) Dragons; (19) Anise: (20) Colocynth (see Appendix, p.166); (22) Ammi: (25) Black Cumin (Nigella sativa L.); (28) Burdock: (33)Lovage; (34)Savin: (35) Dill; (36) Fennel: (46) Centaury?; (47) Poppy: (49) Asarabacca: (50) Marshmallow; (69) Coriander; (71) Caper Spurge; (72) Clary; (73) HouseleekSalads: (8) Cucumber; (9) Melon: (24) Lettuce; (26) Rocket; (27) Cress; (30) Alexanders: (31) Parsley; (32) Celery; (38) Dittander ?; (39) Mustard; (59) Chives; (61) Radish: (70) ChervilPulses: (11) 'Kidney Bean'; (15) Chickpea; (67) Broad Bean; (68) PeaPot-herbs: (21) Chicory: (29) Pennyroyal: (37) Endive; (40) Savory: (41) Horse Mint (Mentha aquatica L.); (42) Mint (M. spicata L.); (43) Wild Mint (M. rotundifolia (L.) Huds.): (44) Tansy; (45) Catmint; (48) Beet; (51) Mallow: (54) Orach; (55) Blite (Chenopodium spp.); (56) KohI-Rabi; (57) ColewortRoots: (23) Skirret?; (52) Carrot: (53) Parsnip: (58) Onion; (60) Leek: (62), (63) Shallot; (64) GarlicIndustrial Plants: (65) Madder: (66) Teasel Fruit trees: (74) Apple; (75) Pear; (76) Plum: (77) Service; (78) Medlar: (80) Peach: (81) Quince; (84) Mulberry; (87) Fig: (89) CherryNut trees: (79) Chestnut; (82) Hazel: (83) Almond; (86) Pine (Pinus pinea L.); (88) Walnut
May 24May 24 Mislim da je ovo zloglasni tuta absoluta, courgette leaf miner. Sinoc je opet roknula obilna kisa pa su puzevi masakrirali dva krastavca za koje ionako nisam imao prostor pa sam ih posadio na mjesta uz hail Mary. Juce sam razbacao nesto peleta za puzeve i ima ih dosta mrtvih ali ne volim ove pelete, danas cu kupiti jedno pivo da ih pocastim.Chili papricice se i dalje muce, od 10 biljki dvije-tri rastu fino, ostale slabo. Imao sam slicnu situaciju i ranije ali su se oporavile pa se nadam tome i ovog puta.Sad moram da vidim sta cu za tuta fucking absoluta.
May 24May 24 @Seabass da se ne vraćam nazad, da li si stavljao ljuske od jaja protiv puževa? Komšinica kaže da će mi ovo cveća što psi ne unište direktnim djubrenjem sigurno pojesti golaći i da stavim ljuske.Edit: druga bašta, druga klima, drugi puževi, nemam pepeo. Edited May 24May 24 by Boksi
May 24May 24 4 minutes ago, Boksi said:@Seabass da se ne vraćam nazad, da li si stavljao ljuske od jaja protiv puževa? Komšinica kaže da će mi ovo cveća što psi ne unište direktnim djubrenjem sigurno pojesti golaći i da stavim ljuske.Edit: druga bašta, druga klima, drugi puževi, nemam pepeo.Dzaba su ti ljuske od jaja. Ideja ljuske je da puzevi ne vole po tome da idu ali ako im se jede tvoje cvijece, nece ih zaustaviti. Druga stvar, trebaju ti ljuske od 500 jaja da bi to iole imalo smisla.Ja mislim da je pivska klopka najucinkovitija i to cu danas da postavim jer se samom sebi gadim kad stavim otrov.
May 24May 24 Kupio sam pivo nakon vise od 6 godina i bilo je jedno interesantno iskustvo. Cijene alkohola su vise-manje iste dok je vecina drugih namirnica otislo i do preko 100%. Taman da vecina populacije moze da priusti da bude omamljena. Anyways, kupio sam najjeftinije pivo £0.99, 3.4% ABV, fino mirise, nadam se da ce se svidjeti puzevima:Pokrio sam jednom vecom saksijom da ne gledam kutiju, zagrnuo zemljom i sacekacu nekoliko dana pa da vidimo rezultate.Poredao sam jos nekoliko na strateskim pozicijama...