Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

hvala @Eleniko

negde sam videla ovaj video, prosle godine kad je vec bilo kasno, i zaboravila.

imam jos jedan recept, sa vodom, mlekom i sodom bikarbonom.

obecali su mi recept za tretiranje zemljista, pre sadjenja ili kad se paradajz tek posadi, ali ga jos nisam dobila, a sad je i kasno.

trenutno u bgd, vracam se sledece nedelje dole, pa cu videti da li su cvetovi koje sam ostavila vec presli u plodove, da pocne borba.

samo me obeshrabruje ovo tusiranje svake biljke... trebalo bi mi pola noci za 50 paradajza + 10 paprika.

poz

• Replies 529
  • Views 36k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

50 sadnica paradajza? pa ti snabdevaš ceo svoj kraj....

jok, samo svoju letnju "vojsku" s_dj

i susim ga, naveliko.

nesto ode i u zamrzivac, kao becarac ili kao plodovi, za zimska kuvanja i salate.

poz

Edited by le petit nicolas

Zanimljiv je ovaj video za smrdibube. Pogotovo ovaj dio za deterdzent. Wikipedia potvrdjuje sve sto je bastovanka rekla za brsljan, mada radije bih da ne prskam paradajz uopste ali nuzda zakon mijenja.

dkxoZ6h.jpg

dzEXlPT.jpg

Ide ovo.

u vezi priče o prihrani, tečnosti od gaveza i drugim smrdljevcima, danas sam tražio neke plastične kanistre sa maslinovo ulje za drugare koje naravno nisam našao ali sam u polj.apoteci pitao da li imaju nešto za prihranu paradajza u otprilike 5. nedelji nakon presadnje. ponudila mi je nešto što se zove eko buster 2, organsko NK đubrivo za folijarnu prihranu:

http://www.ekopatent.biz/wordpress/galerija/ekobooster-2/

bilo je 200 dinara za 10 litara tečnosti, uzeo sam. trenutno sam u fazonu bukvalno prskaću ga i fosforom ako treba samo da nešto rodi

kod njih inače na sajtu ima i drugih stvari recimo ovaj eko buster kalcijuma, moguće da bi to trebalo da potražim:

http://www.ekopatent.biz/wordpress/galerija/ekobooster-kalcijum/

ima i jača varijanta prihrane od ekobustera 2, neki ekobuster max

http://www.ekopatent.biz/wordpress/galerija/ekobooster-max/

no nebitno, javiću da li ima efekta ovo.

juče sam inače bacao kiseli kupus sa terase pa me je priča o smradu gaveza dovela dotle da mi padne napamet misao o tome da bi se ovaj rasol u poodmakloj fazi fermentacije (mutan je jako) možda mogao koristiti za neku prihranu, ima tu dosta organskih elemenata koje sadrži i kvasac.

27 minutes ago, Eleniko said:

juče sam inače bacao kiseli kupus sa terase pa me je priča o smradu gaveza dovela dotle da mi padne napamet misao o tome da bi se ovaj rasol u poodmakloj fazi fermentacije (mutan je jako) možda mogao koristiti za neku prihranu, ima tu dosta organskih elemenata koje sadrži i kvasac.

Mozda nece stetiti, a moze biti dobar ali u nekom blagom rastvoru 1:10 ili manje, sa vodom jer sadrzi i so pa ne bih preporucio vise od jednom u sezoni. U principu treba hraniti mikroorganizme u zemlji koji rastvaraju kompleksnije stvari na elemente koje su dostupne biljkama, a ne same biljke. Za fermentaciju kupusa je zasluzan lactobacillus, da li ta bakterija opstaje u substratu ili ga nesto drugo pojede, nemam pojma.

Danas sam vidio smrdibubu ali me je neko nazvao na trelefon taman kad sam htio da je slikam prije nego je zgnjecim pa sam zaboravio. Nadam se da ce ostati kao kuriozitet ali i ako ih bude vise, radice deterdzentr od brsljana.

gotovo je, već su mikroorganizmi stigli do rumunije

a i nema šanse da bi se vozio sa time u kolima do grčke makar zašvajsovao kanister

Joe Trohman Smell GIF by Fall Out Boy

Sto vise citam i gledam o prihrani paradajza zakljucujem da je to minsko polje informacija i misinformacija. Jedan kaze folijarno apliciraj kalcijum, drugi kaze nemoj to raditi, bolje prskaj sa epsom solima, treci kaze epsom soli zakuju nutrients i tako da vise ne znam jesam li jeban ili zbunjen svim tim. Mozda najbolje samo mulchirat kompostom i zaljevat vodom, eventualno zaklati jare kao zrtvu bogovima.

Ne znam ni kako sad da se rijesim ovog gaveza. Ne smijem vise ni dignuti poklopac ove kantice, skroz sam se zajebao s tim.

Imamo i prvu bebu:

dATkX4O.jpg

On 17. 5. 2025. at 18:35, Seabass said:

Imamo i prvu bebu:

dATkX4O.jpg

IMG_7505.jpeg

D

Neko sadio ovo u BG i okolini?

IMG_7509.jpeg

Džidžula, jujube. Probala sam jednom, valjda raste oko Ulcinja?

raste mi na metar iza kuće, na komšijskoj zemlji. kad je bila mala, pomešana sa korovom, nisam dao da je majstor poseče trimerom pa je lepo porasla. u grčkoj se zove cicifies što se slaže sa ovim zizyphus sa slike. raste divlje, prosto ptica donese košticu - izraste celo drvo. zapravo veliki mediteranski žbun koji može lepo da se istrimuje u drvo. volim taj plod a još više ono što grci zovu mušmula a nije ova naša. mislim da je u dalmaciji zovu nešpula tj japanska mušmula. pre bi na to tipovao da će uspeti u beogradu, viđao sam ih po makedoniji. za sneg i minus temp ne znam.

https://www.plantea.com.hr/nespula/

nespula-5-1170x650.jpg

počeo sam da zapitkujem seljake proizvođače u vezi problema sa paradajzom pa su mi dali neke savete

lik koji radi sa svojim semenom starog jabučara, strogo bez hemije, samo sa stajnjakom i bez prihrane tokom sezone

kaže da on smrdibube rešava rastvorom 2 litra mleka plus 8 litara vode

folijarno aplicira, kaže da toliko smrdi kad se to mleko ukiseli ali da je rešenje za smrdibube

i on i druga baba su mi rekli da je najveći problem postala tuta apsoluta, moljac koji leže jaja u plodove

a to su mi pominjali i na ostrvu

baba kaže da je zbog nje odustala od paradajza a lik mi kaže da se tokom sezone kada se pojavi tu ne može ništa

ali se čim se sezona završi treba pozabaviti akcijom stavljanja traka sa lepkom za muve svuda gde ih je bilo, da se zalepe i tako ih se rešiš

59 minutes ago, Eleniko said:

još više ono što grci zovu mušmula a nije ova naša

Ako je to to nisam ljubitelj: brašnasto-vlaknaste teksture tipa kaki? A slatko i ako ubaciš celu u usta treba dobro da se izmanevriše da se odvoji od semenke u sredini?

nije tako mekano kao kaki, a ni kao datula. više je hrskavo i osvežavajućeg ukusa. košpica se svakako odvaja.

barem te neke koje sam probao, ne znam da li gi ima raznih.