18 hours ago18 hr Inače, koristi li neko od vas one lepljive pločice za insekte? Komšija mi kaže da su se njemu pokazali korisnim na citrusima.
14 hours ago14 hr 3 hours ago, Boksi said:Inače, koristi li neko od vas one lepljive pločice za insekte? Komšija mi kaže da su se njemu pokazali korisnim na citrusima.Ja ne ubijam vise nista u basti. Svo moje bilje je preraslo osjetljivu fazu i sad pustam sve da zivi. Volim da gledam leptirice, a njih ne moze biti ako pobijem gusjenice. Nasturtium (dragoljub) m je uzgajaliste leptirica i spremiste hrane za grabljive insekte. Moja basta vrvi od zivota, balans izmedju grabljivaca i grabljenih je postignut i imam zdrav eko sistem, sto mi je broj 1 na kraju krajeva.Jedino bih da vjeverica nema, jebem im mater.
13 hours ago13 hr 4 minutes ago, Seabass said:Ja ne ubijam vise nista u basti. Svo moje bilje je preraslo osjetljivu fazu i sad pustam sve da zivi. Volim da gledam leptirice, a njih ne moze biti ako pobijem gusjenice.Nasturtium (dragoljub) m je uzgajaliste leptirica i spremiste hrane za grabljive insekte. Moja basta vrvi od zivota, balans izmedju grabljivaca i grabljenih je postignut i imam zdrav eko sistem, sto mi je broj 1 na kraju krajeva.Jedino bih da vjeverica nema, jebem im mater.Razumem te potpuno. Ali kad vidiš crni limun i pomisliš na biblijske pošasti onda nema mnogo izbora.
12 hours ago12 hr 53 minutes ago, Boksi said:Razumem te potpuno. Ali kad vidiš crni limun i pomisliš na biblijske pošasti onda nema mnogo izbora. De da vidimo crni limun, mozel slika?Pa da procijenimo sta je najbolje da se ocisti. Ako su biljne vaske u pitanju, crijevo sa jakim mlazom i samo ih saperes. Ne mogu se ponovo poeti i drvo se odmori i oporavi. To je najbolje rjesenje za vaske iz mog iskustva. A probao sam i sapunicu i praskove i neem i svaki znani i neznani narodni lijek kao i hemiju.
12 hours ago12 hr Nisam u blizini trenutno, aliPlus nekakvo kovrdžanje lista tipa ovoI još na sve to na donjim granama sa donje strane nešto belo, paučinasto, ali dosta koncentrisano i ne liči mi na pepelnicu koju sam videla na slikama.Mandarine su isto to nešto zakačile. E sad, koliko sam čitala, limun voli vodu po listovima, mandarina ne???
12 hours ago12 hr Nemam pojma Boksi, nemam iskustva sa citrusima, nisam se nikad bavio. To sto imas tu su gljivicna oboljenja, za to trebaju vjerovatno neki anti fungicidi. Prije nego sto se na njih obrusis nekom hemijom probaj skontati zasto su se uopste pojavili. koji su faktori koji su ucinili da im je pogodno za razvoj. Da li su klimatski, pozicija biljke, kvalitet tla, redovno-neredovno navodnjavanje i sl. Pa onda to rektifikuj uz fungicid.Znam da plijesni ne vole kiseline i eventualno da probas da namocis krpu u neko sirce i time obrises nekoliko listova za pocetak i onda vidi sta ce biti.
11 hours ago11 hr Hvala mnogo, Sibi! Sa komšijom sam na vezi pa ću da mu kažem da proba lagano sa sirćetom. Samo da mi ih održi u životu dok ja ne dodjem.
10 hours ago10 hr @Seabass hvala mnogo još jednom! Kreće video, kaže on ‘Do you have black fungus that looks like this?’, skačem momentalno: “Yes, I do! Yes, I do!” Edited 10 hours ago10 hr by Boksi
10 hours ago10 hr 1 minute ago, Boksi said:@Seabass hvala mnogo još jednom! Kreće video, kaže on ‘Do you have black fungus that grows like this?’, skačem momentalno: “Yes, I do! Yes, I do!”
10 hours ago10 hr 7 hours ago, Boksi said:Inače, koristi li neko od vas one lepljive pločice za insekte? Komšija mi kaže da su se njemu pokazali korisnim na citrusima.lepljive pločice umeju da budu korisne kod najezde tute absolute, naročito ako su tamnije boje površine, braon ili crne.e da, zdravo svima. bio sam odsutan 6 nedelja, standarno iz izmišljenih razloga ali dobro, sve za radost vrhovnih ćacija foruma.ovde je situacija po sistemu kako smo se nadali dobro smo se udali, not too great ali certainly not terrible.pisaću kako mi bude dolazilo, za početak neke slike iz ranijih faza bašte. sada je sve to mnogo džunglastije.biljka bašte za sada je tzv azijski bosiljak iliti limun bosiljak, kakav mamojeb majčice mila.ovo je prva berba, bukvalno, santorini čerija uz malo omraženog tušta (zato što je senzor nedostatka kalcijuma u zemlji)ovde je levo hios a desno santoriniovo su slike pre 10-tak dana, sada je sve to dosta bogatije pa i šarenijeprvo egejski jabučar iliti batala iliti varvronahios, za sušenjeparadajz sam kod sadnje našopao kalcijumom do granice spaljivanja pa je zdrav ali tikvica pomalo zajebava, dosta se bacilo i neće da rastedinjica, šampionka bašte. u međuvremenu je krenula da žuti pa ćemo je uskoro bratiovo su paprike kraljice kilavosti, nikad u životu nisam video da ovako kilaveovo su inače neke mlađe sestre grčke crvene šilje, tzv florina, čekam da pocrvene pa da berem.ima dosta da se piše i da se komentariše, ali polako. jedva sam se izborio sa ćacijevskom 6-nedeljnom zabranom ne pisanja nego pristupa forumu uopšte, iza koje su ostali mnogi bugovi od čega je nedostatak funkcionalnog submit reply uglavnom glavnieto tako pa polako.
6 hours ago6 hr Bakica u Grckoj pri odlasku kaze ima basta pozadi, uberite koliko hocete, samo upalite zalivanje svaki dan. I tako ja palim zalivanje dok jutros nisam naisao na ostavljenu zmijsku kozu barem metar duzine bas kod paradajza. Jel zna neko jel zmija skida kozu negde gde voli da obitava ili je vec daleko.
6 hours ago6 hr 21 minutes ago, glibav said:Bakica u Grckoj pri odlasku kaze ima basta pozadi, uberite koliko hocete, samo upalite zalivanje svaki dan. I tako ja palim zalivanje dok jutros nisam naisao na ostavljenu zmijsku kozu barem metar duzine bas kod paradajza. Jel zna neko jel zmija skida kozu negde gde voli da obitava ili je vec daleko.Može biti da je još u blizini, a može biti i da je samo u prolazu. Pogledaj na kući i okolo ima li pukotina u kamenu/betonu, naslaganog kamenja i sl. gde bi mogla da se zavuče. Ima li podrum? Ima li miševa? Ali bez panike. Kod mojih je u bašti jednom bila koža pre nekoliko godina, zmije vidjene nisu. A u poslednjih 30 godina možda dva puta da su se pojavile, malo dalje od kuće i to neotrovne.
5 hours ago5 hr 1 hour ago, glibav said:Bakica u Grckoj pri odlasku kaze ima basta pozadi, uberite koliko hocete, samo upalite zalivanje svaki dan. I tako ja palim zalivanje dok jutros nisam naisao na ostavljenu zmijsku kozu barem metar duzine bas kod paradajza. Jel zna neko jel zmija skida kozu negde gde voli da obitava ili je vec daleko.kad bi nam rekao gde si u grčkoj pa da proverimo kako stojimo sa otrovnicama tamo. generalno, u grčkoj najgore što može da ti se desi je poskok ili nešto iz familije istog a grčka je u tim krajevima dobro snabdevena protivotrovima koje daju čak i u apotekama, ne mora nužno da se ide u ambulantu. u krajnjoj liniji pitaj tu neke lokalce, oni znaju manje više sve o opasnostima gde žive.inače zmije se svlače tamo gde im je prijatno i gde su opuštene (zvuči poznato haha), moja pretpostavka je da se zmijče sunčalo u bašti u kojoj se dobrano sasušila zemlja. i da, vraćaju se tamo, ne samo konkretne jedinke nego to provlače kroz nekakav memorijski kod svojih potomaka. kada sam kupio kuću u zakopanoj amfori pored kuće sam našao odbačenu zmijsku kožu. nekih 5 godina kasnije sam u kući našao njenog potomka a moja žena, ako joj je verovati, videla je zmiju bukvalno par metara dalje od mesta gde je bila amfora. jbga priroda je čudo.