Malkmus Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 I u istoriografiji i geografiji koristi se pridev jadranski.
Skyhighatrist Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Naziv sela potiče od naziva reka u ovom kraju. Od reke Lešnice, koja protiče kroz selo i reke Jadra, po kojoj je cela oblast dobila ime, pa se ili navodi kao Jadranska (po stanovnicima Jadra Jadranima) ili kao Jadarska (po reci Jadru).
Turnbull Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Naziv sela potiče od naziva reka u ovom kraju. Od reke Lešnice, koja protiče kroz selo i reke Jadra, po kojoj je cela oblast dobila ime, pa se ili navodi kao Jadranska (po stanovnicima Jadra Jadranima) ili kao Jadarska (po reci Jadru).Ako je verovati Politici, ipak je Jadranska. У ствари, цела та област се по истоименој реци зове Јадар, па је сваки житељ тог краја Јадранин, а придев од њега изведен је јадрански. Тако је и са Лешницом где и на регионалном путу на жутој табли која означава име места црним словима пише, прво ћирилицом а потом и латиницом!?, Јадранска Лешница. Само што ми слабо читамо а и кад читамо често прочитамо оно што ми мислимо да пише и онако како видимо а не оно што заиста пише. Под тим именом се одвајкада налази у књигама Шабачко-ваљевске епархије и Мачванског округа – и у црквеним и у државним.
Turnbull Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 (edited) Ako je verovati Politici, ipak je Jadranska.Tek sad vidim da me preduhitrio Bergasa. Edited August 10, 2012 by Syme
Indy Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Moji su s caletove strane iz tih krajeva, nikad nisam cuo da za Lešnicu kazu bilo sta osim Lešnica. Al' kako god se zvali, nadam se da će makar da poprave puteve, jer ono zadnji put što sam video je sačuvaj Bože od rupčaga.
Frile Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Izgleda da postoje dve Lešnice jedna blizu druge: "Lešnica", poštanski broj 15307, i ova čudna "Jadranska Lešnica" pošta 15308.Sećam se da je osamdesetih godina bila Jadranska, kad sam gledao karte tog kraja.Kada i kako je (i da li je) Jadarska postalo Jadranska, pitanje je za istoričare i lingviste.
Eraserhead Posted August 10, 2012 Author Posted August 10, 2012 http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/337296/Oblaci-iznad-Pretorije-formirali-figuru-andjelaAndjeo na nebu, Blic na zemlji.I dok jedni smatraju da je neko samo bio vešt u korišćenju fotošopa, ima i onih koji veruju da im nebo zaista šalje poruku. Objektivno i izbalansirano. prikazane obe strane price.
Jolly Roger Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Objektivno i izbalansirano. prikazane obe strane price. Baš me zanima kako bi ovu fotografiju prokomentarisali...
jimi Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Izgleda da postoje dve Lešnice jedna blizu druge: "Lešnica", poštanski broj 15307, i ova čudna "Jadranska Lešnica" pošta 15308.Sećam se da je osamdesetih godina bila Jadranska, kad sam gledao karte tog kraja.Kada i kako je (i da li je) Jadarska postalo Jadranska, pitanje je za istoričare i lingviste.I moj deda je iz tog kraja, odnosno iz te druge Lesnice pa da razjasnim :)Imas Lesnicu 15307 koja je vece mesto (5-6 hiljada stanovnika) ona je na putu Sabac - Loznica i ovu Jadransku, manju, kojoj je dodato Jadranska (verovatno) da bi se razlikovala i nalazi se na Ceru. Cini mi se da je Cotric iz SPO iz Jadranske Lesnice.
salerokada Posted October 23, 2012 Posted October 23, 2012 Samoubica pao pored Seke Sablić dok je prolazila ulicom
copkillah Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 Pripremajući se za koncert, autor hita "Desert Rose" ugrabio je trenutak da se slika sa bivšim ministrom spoljnih poslova.
Parsons Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 (edited) http://www.blic.rs/Z...ijem-Vilijamsomako obrisu:Naša manekenka Isidora Kuzmanović, model agencije „Model skauting ofis“, nastupila je u „Rojal Albert holu“ s Robijem Vilijamsom na muzičkoj manifestaciji na kojoj je počasni gost bila kraljica Viktorija.Poznati pevač izveo je numeru „Different“, a u spotu za tu pesmu glumi i naša Isidora. - To je kraljevski šou, a kraljica nas je počastvovala svojim prisustvom. Ona je bila ta na koju sam se fokusirala po izlasku na scenu, pokušavajući da bliže vidim njen izraz lica - kaže Isidora za „Blic“. Edited November 21, 2012 by Parsons
Recommended Posts