Jump to content
IGNORED

Криза на вратима Јапана

Yoyogi

Recommended Posts

Posted
Neko bi pomislio, Japanci za godinu dana izgubili kompas i naglo propali.Kako neko ko izdvaja za istrazivanje i razvoj 3 puta vise nego Apple moze tako naglo da propadne.Javnost jos misli da su Kinezi i Koreanci dostigli kvalitet i da je to razlog.Razlog je mnogo ocigledniji i jednostavniji , neverovatno da se niko nije prvo njega setio: jak Yen.Posle zemljotresa, svetski investitori su, u ocekivanju privrednih aktinosti oko obnove Japana, nagrnuli na Yen i podigli mu cenu.Za 1 dolar je trebalo 120 Yena. Danas treba 80. To unistava sav izvoz iz Japana, ne samo TV aparate.Svaki japanski proizvod je 40% skuplji nego pre zemljotresa.Sada, u radnji stoje 2 TV aparata, Samsung i Sharp, Sharp 50% skuplji, ko ce da ga kupi? Iako je Sharp bolji, nije bolji 50%.Stvarno, 100,000 dinara Samsung i 150,000 dinara Sharp, istih dimenzija, slicnih funcionalnosti...ko dobije kupca?Nista to nema sa kvalitetom i nesnalazenjem japanskih proizvodjaca.Da "pobegnu" iz Japana, gde? To rade decenijama, otvaranjem fabrika u Tajlandu. Thai valuta je uvek bila jaka sada pogotovo, to ovaj put ne spasava.Za automobile za izvoz u Koreju, Japan ih pravi u Americi, sa svim troskovima prevoza (3 nedelje) to je opet jeftinije nego praviti ih u Japanu i slati jedan dan brodom u Koreju.
Ovaj komentar je sa mog sajta, Yoyogijev sajt www.srbijadotokija.com.Hvala na popularizaciji! Kol'ko kosta?
  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Yoyogi

33

• dekss

12

• dig_chohano

8

• brusli

7

Posted

ja sam 5 puta dok sam čitao taj post, proveravao da li sam dobro video ime autora - siguran sam da je yoyogi, a piše noskich :Da zašto ne obore vrednost yena?

Posted
ja sam 5 puta dok sam čitao taj post, proveravao da li sam dobro video ime autora - siguran sam da je yoyogi, a piše noskich :Da zašto ne obore vrednost yena?
Kako? Da kazu svetu "Ne verujte nam, mi smo buranija koja veruje sta joj Tanjug i RTS kazu, koji qrac cenite nas novac, begajte dok mozete!".Ko je oborio vrednost valute 40%? Cak je i Mugabe doveo svog Deda Avrama i inflacija mu je 5%.Ako je ukupan uvoz Japana 1 trilion $ godisnje (kanadski nacionalni dohodak je 1.3 triliona) to bi znacilo extra 400 milijardi dolara da stanovnistvo plati.Sa ugasenim nuklearkama i uvoznom strujom i gorivom, to bi slomilo drzavu.
Posted (edited)
Kako? Da kazu svetu "Ne verujte nam, mi smo buranija koja veruje sta joj Tanjug i RTS kazu, koji qrac cenite nas novac, begajte dok mozete!".Ko je oborio vrednost valute 40%? Cak je i Mugabe doveo svog Deda Avrama i inflacija mu je 5%.Ako je ukupan uvoz Japana 1 trilion $ godisnje (kanadski nacionalni dohodak je 1.3 triliona) to bi znacilo extra 400 milijardi dolara da stanovnistvo plati.Sa ugasenim nuklearkama i uvoznom strujom i gorivom, to bi slomilo drzavu.
pa to ti govorim - ne mogu ništa da urade. zato će (izmedju ostalog) i pući. Edited by dekss
Posted (edited)
pa to ti govorim - ne mogu ništa da urade. zato će (izmedju ostalog) i pući.
Ako zanemarimo da Japan nema nikakve resurse i da sve mora da uveze. Sve sto te firme prave je od uvoznih materijala ...pa tako je i njima ulaz, osim rada, 40% jeftiniji.Crno-belo "puci" nije tako jednostavno.Glupost koja dominira clankom je da nevolja dolazi zbog njihovog zaostajanja za Kinom ili Korejom i to odjednom, za samo godinu dana.Pazi molim te.Koliko neko treba da bude glup (pri tome i da ima posao kao novinar) da nema predstave o 40% skoku Yena?2006. kada je Airbus bio na pragu da obustavi proizvodnju, otkaze A380 i raspusti sve radnike.Ne sto je Boeing postao bolji nego sto je EURO bio 1.5$, troskovi u EUR a cene u US$, u startu 50% gubitak pa i da su prefektni. Ista situacija (Airbus je otplike velicine i prihoda kao sam Sharp). Edited by Yoyogi
Posted
Ako zanemarimo da Japan nema nikakve resurse i da sve mora da uveze. Sve sto te firme prave je od uvoznih materijala ...pa tako je i njima ulaz, osim rada, 40% jeftiniji.Crno-belo "puci" nije tako jednostavno.Glupost koja dominira clankom je da nevolja dolazi zbog njihovog zaostajanja za Kinom ili Korejom i to odjednom, za samo godinu dana.Pazi molim te.Koliko neko treba da bude glup (pri tome i da ima posao kao novinar) da nema predstave o 40% skoku Yena?2006. kada je Airbus bio na pragu da obustavi proizvodnju, otkaze A380 i raspusti sve radnike.Ne sto je Boeing postao bolji nego sto je EURO bio 1.5$, troskovi u EUR a cene u US$. Ista situacija (istina Airbus je nista porema Sharp, Panasonic, Sony).
pa nećemo da zanemarimo. što bi zanemarivali. treba sve uzimati u obzir. to da japan nema resurse a ima takvu privredu je za :Hail: alisad je stanje takvo kakvo je. imaju jak jen i uvoz im je jeftiniji, ali ipak imaju probleme i ne mogu ništa da urade u vezi s tim. to neče da izadje na dobro za japan. slažem se ja da to ni bilo šta drugo nije crno belo. samo sam malo skratio. kao što su skratili i novinari u članku.
Posted
.... kao što su skratili i novinari u članku.
Nisu novinari nista skratili. Oni pojma nemaju o cemi se radi, ko moze da previdi 40% prednosti u ceni koju imaju pa makar im proizvodi bili istog kvaliteta?Mislili su da su sve japanske firme odjednom izgubile kompas (za samo godinu dana). Pa Robinzon Kruso bi cuo za 40% skok yena a ko god je pisao clanak - nije.Vid na B92 kometare, skoro svi su u tom duhu.
Posted (edited)

Ako je problem jak jen, to onda i nije problem.Nek dovedu recimo Bena B. i nek pocnu QE 1,2,3,... Ima jen da se vuce po podu...Evo im ideja besplatno :)Posto Japan duguje 200 % BDP, nek CBJ pocne da kupuje dugove i to tako masovno da im i Ben pozavidi.Jen oslabi, dugovi se smanje, ma milina...

Edited by brusli
Posted (edited)

dupli post.

Edited by brusli
Posted
Ako je problem jak jen, to onda i nije problem.Nek dovedu recimo Bena B. i nek pocnu QE 1,2,3,... Ima jen da se vuce po podu...Evo im ideja besplatno :)Posto Japan duguje 200 % BDP, nek CBJ pocne da kupuje dugove i to tako masovno da im i Ben pozavidi.Jen oslabi, dugovi se smanje, ma milina...
Milina...samo pucnes prstom. Da bi se to deslio, Japan treba da bude ono sto Putin rece za Ameriku , "parazit na grbachi covecanstva". A nije. Yen niko ne drzi kao rezervnu valutu.Imas to i ovde na Forumu, ovde cak imas i graf, nacrtano.
Posted (edited)

Cek, ne razumem, ti kazes da u slucaju da Japan zapocne QE, jen nece pasti ili sta ?Ili nek primene Svajcarski model, kazu branice nivo 80 jena za $ svim raspolozivim sredstvima (citaj stampanjem).

Edited by brusli
Posted
Milina...samo pucnes prstom. Da bi se to deslio, Japan treba da bude ono sto Putin rece za Ameriku , "parazit na grbachi covecanstva". A nije. Yen niko ne drzi kao rezervnu valutu.Imas to i ovde na Forumu, ovde cak imas i graf, nacrtano.
nema graf (a ja baš volim grafove :wub: )stvarno zašto ne naštampaju jene i tako reše (sve) probleme.ne dozvoljava im moral? cool.gif
Posted
Cek, ne razumem, ti kazes da u slucaju da Japan zapocne QE, jen nece pasti ili sta ?Ili nek primene Svajcarski model, kazu branice nivo 80 jena za $ svim raspolozivim sredstvima (citaj stampanjem).
Ko drzi yen vestacki jakim?Kriminalci sa Wall Streeta. Oni su to izazvali.Po tebi, kada se kriminalcimam (sa blekberijima ) digne i daju se u stampedo, drzava treba da stampa novac i igra kako oni i njihove spekulacije sviraju? Pa ne znam da li bi to radila i Crna Gora (da ima svoj novac). Njihov stampedo prodje a ozbiljna drzava ostaje ozbiljna upravo ako im ne podilazi.Probali su to Tajland, Koreja, Indonezija, Malezija...da im pariraju kada su Soros i njegova banda napali i razorili jugoistocnu Aziju 1997. Ne ide to tako lako a ostaje utisak o miki maus drzavi kada se izgubi trka.Nemajuci svet da na njega strovali trosak i rizik, vlast koja bi tome pribegla bi visestruko ugrozila standard obicnog stanovnistva (ogroman broj penzionera) i sigurno izgubila vlast.Amerika je moglada uradi QE, pri cemu je prakticno devalvirala dolar. A nije devalvirala cenu nafte i svega sto se obracunava u dolarima tako da joj je super. Cena nafte nije mrdnula navise zbog 30% manje vrednog dolara. Ostala je ista. Jos, pri tome je Amerika ucinila svoj izvoz jeftinim a uvoz skupljim. Zato sto je to mogla (lepo joj Putin i nadenu ime).Nili Japan niti ko drugi to moze.
Posted
nema graf (a ja baš volim grafove :wub: )stvarno zašto ne naštampaju jene i tako reše (sve) probleme.ne dozvoljava im moral? cool.gif
Dobro, nije graf, trabela je. Treba samo da vidis 1. i 4. red. Budala koja je pisala clanak za RTS je uporedjivala Japan i Grcku. Ta 2 reda tabele pokazuku kolosalnost te budalastine. Yebo ih Komrakov.
Posted

tačno, ne može. zato će vrovatno pući, jer nema rešenje za trenutne, a pogotovo ne buduće probleme.