Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ideologija & Arhitektura

Featured Replies

jojj, puno ti hvala za ovo. pojma nisam imala da je to tako scary. :(
Samo tako izgleda ;) U sustini, to je cudo ljudske prirode i pobeda zivota. Zamisli koliko je tesko organizovati samo zivot u tako necemu a ne imati ogromnu industriju?!5_235547346_1.jpg5_poslepurgi5_1.jpgPoceli da farbaju zgrade da bi se smanjila depresija kod stanovnika:5_3683_1.jpg :)
  • Replies 362
  • Views 100.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• makaronee
    makaronee

Titovim stopama i vilama Ima zanimljivosti, Plečnik crtao Brijune, Tito kao barmen, Ranković napija čoveka sa spavaćom kapicom, Tito nervozan u pm u društvu princea Charlsea, Brežnjev vazda u istom đe

• Ako postoji predlozaktm za arhitekturu i ideologiju, mozda svih vremena, evo ga: Svetska izlozba, Exposition Internationale, Pariz, 1937. godine - evo ga... I - sovjetski i nemacki paviljon: radn

• Ja cim sam video sliku pomislio kako tamosnja deca idu na tu rupu da se muvaju. Kao mi nekada na Kalish :)

Posted Images

sta znaci 'visoki standard', mozes li malo pribliznije da ispricas?

U sustini, to je cudo ljudske prirode i pobeda zivota.
:thumbsup: kad se bude kolonizovao mars, oni ce prvi da se snadju. kakvo mesto :o : :Hail:

Grad se u stvari nalazi u okolini rudnika ciju eksplataciju vrsi jedna od najvecih svetskih metalurskih kompanija-Norilsk NickelProsecna mesecna plata radnika u polarnoj oblasti, a to je grad Noriljsk, u okviru kompanije iznosi(u prvoj polovini 2010):

The average monthly salary of the employees of the Polar Division in the reporting year was RUB 57.6 thousand, 3.7% higher than last year.
Norilsk Nickel Employee Receives 2.6 Times More Than Average RussianProsecna plata je oko $2000. Nije to samo slucaj sa Noriljskom. Ima jos nekoliko takvih gradova u Rusiji/Sibir(pustara hiljadama km u okolo). Primer je Jamalska oblast u Sibiru gde su velika nalazista gasa i nafte. Centar Jamalske oblasti je Salehard, uvecao se za skoro 30% u odnosu na 1989.russia-yamalo-nenets.gifInace, granicna, istocna oblast sa Jamalom je Krasnojarsk kraj i tu se nalazli Noriljsk.Plate su velike i znam dosta geo inzenjera i radnika iz Srbije koji pokusavaju da dobiju posao tamo. :) Ovo je Salehardsal1.jpgsalehard.jpgx400_images_pictures_image_big_11686.jpg.jpegOvako to izlgeda leti u Sibiru:salekhard201130049.jpgKao sto se vidi, Salehard je noviji grad jer je on ekspanziju doziveo u poslednjih 20 godina. Te on za ovu temu nije zanimljiv.

Inace, sve su to bivsi gulazi. Eto, kakva ironija-nekada simbol komunistickog progona i mucenja a danas najbogatiji, kapitalisticki, gradovi. :) Noriljsk je nastao kao tipican gulag. Za one koji ne znaju kako je to izgledalo:Noriljsk i drvene barake za progonjenebd4feb8f4e109687360473b9429_prev.jpgI, ti ljudi su izgradili danasnji Noriljsk.Velika sreca:d4f37423e2852c55898509e68fd3dd48_full.jpg:lol:

• 2 months later...

ovih dana u tim sibirskim gradovima živi uglavnom mladi svet.ciljano tamo odu mladi parovi da zarade lovu, vraćaju se posle u toplije krajeve.naravno, nisu samo parovi, ima tu raznih slučajeva.glavna zabava je ispijanje votke.

nesto mislim da sam i ja gledala, ali nisam sigurna...elem, prijavite se/posetite
bumpprimili su mi rad... Projekat Olimpijskog stadiona u Beogradu arh. Vernera Marha.EDIT ne pismenos

Edited by Arbeitmann

daj neki tizer... zaplet, drama, csi :)

bumpprimili su mi rad... Projekat Olimpijskog stadiona u Beogradu arh. Vernera Marha.EDIT ne pismenos
odlicna tema Arbeitmanne, vrlo zanimljiv projekat nastao u zaista specificnim okolnostima i nemoguce ga je posmatrati van konteksta ideologije, tj. odnosa unutar tadasnje Evrope pa tako i odnosa izmedju Kraljevine Jugoslavije i nacisticke Nemacke.

super, arbajtmene :)

hvala, okačiću članak čim ga završim.u suštini, dolazi do poklapanja nekoliko stvari koje pogoduju projektu izgradnje ovog objekta: 1) Oduševljeni onim što su videli na Olimpijadi u Berlinu 1936. domaći političari (Stojadinović pre svih) insistira na tome da se Beograd kandiduje za organizaciju OI.2) Izuzetno jak pritisak se vrši iz Sokola KJ (koji je u periodu sredine 30-tih na vrhuncu moći) da se napravi centralni stadion i centralno vežbalište (Sokolana) u Beogradu.3) Jugoslovenski arhitekti napuštaju akademizam i eklekticizam karakterističan za period do 1930. godine i spremni da prihvate uticaje koji dolaze iz Evrope, najviše iz Nemače i Italije.4) Mastodontski zajednički projekat poput Olimpijskog stadiona bi potvrdio dobre političke i ekonomske odnose Jugoslavije i Rajha.Marh je bio očigledan izbor, jer je projektovao Olimpijski stadion u Berlinu a i zgradu jugoslovenske ambasade u Berlinu.Zašto projekat nije ostvare, čitajte u našem feljtonu...par ilustracija kako je to trebalo da izgledamaketa.jpgplan2.jpgplan.jpg

projektant ambasade Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, iz koje je kao poslednji ambasador izasao Ivo Andric...vidis, mogao bih malo ovu temu da poguram na istoriji :) btw poslao sam ti pm ;)

Šta, srušili bi pola Kališa?

• 4 weeks later...
:thumbup: ah da, znamo ko je zaslužan kao poslovni motivator

vermez3.jpg

;)