June 9Jun 9 Merab ozbiljna monstrumčina, ne pamtim takav kombo skila, snage i kardia, ne znam sa kim bih ga uporedio iz bilo koje kategorije, možda sa GSP ili prajm Kejnom
June 9Jun 9 Ovo je do sada neviđeno u mma, jer čak i pomenuti Cain, ili Diaz-ovi, Toni, Habib - svi su održavali nivo pace-a veći od protivnikovog, koji je opet očekivano bio slabiji kako runde odmiču. Ovaj od prve do pete kao da je na strujni kabl, izmara ljude tako što rade odbranu od obaranja, a njegova kriva kondicije je ravna kao tepsija. Jedini ovakav fenomen koji mi pada na pamet kao usporedba je Salvador Sančez.
June 9Jun 9 nepobediv je trenutno plus ne deluje kao lik koji će da se smori i smanji gas treningamislim da je on jedan od onih retkih koje samo neka freak povreda tokom meča ili starost mogu da skinu sa trona. bukvalno ne vidim da je moguće da se pojavi veći monstrum od njega u sledeće 2-3 godine dok je on još u prajmu
June 29Jun 29 Jeste Oliveira van forme i sve to stoji ali ovaj Gruzijac Spanac je bas jako zajeban i uvek mrtav ladan
June 29Jun 29 Ne da je zajeban nego je ovo možda i najimpresivniji niz pobeda ikada. Nokautirao Volka, Holoveja i Oliveiru za redom.
June 29Jun 29 Lik je prebrz, ali očigledno i suvi talenat da pročita obrasce protivnika. Inside kontraš, ne česta pojava, obično su to strajkeri koji kontrolišu distancu. Ovo kako je tajmingovao Čarlsovu kretnju posle svega 2.5min je 👌.Nešto kao Yan, samo 3.0 verzija, a udara k'o konj.
June 30Jun 30 Odgledao sam pre meča skoro sve Topurijine bitnije pobede pre svega protiv Volka i Holoveja, čovek je ubica, boks i rad ruku mu je nadrealno dobar a pri tom mu je osnova valjda Grčko Rimsko rvanje što će reći ne loš ni na zemlji, naprotiv. Ono što ga dodatno čini jakim je rekao bih ogromna inteligencija, jako racionalno i duboko priča, odslušao sam svih 2.2h kod Rogana. Za Oliveiru je bukvalno sve rekao kako će da bude: pašće u prvoj jer će ići napred i tražiti razmene, a meni je najveći problem da priđem ljudima jer svi beže od mene... Pored toga, ima para i van MMA, salu od 2 miliona dolara (tako nešto) i ceo tim koji samo za njega radi i diše svaki dan, pričao je o tome Janičić često u poslednje vreme, pošto ga je odmah posle Bojkovića zvao na sparing. Zanimljiv jako za gledanje, još najavio nokaut u prve 3 minute i ispunio, car.Dvostruki šampion u 2 kategorije bez poraza i naređao nokautima sve same legende Volka Holoveja i Oliveiru, ne znam jel neko nešto slično uradio, ja sam doduše novi fan oni koji prate duže znaju bolje.
June 30Jun 30 Grčko-rimski stil nema uopšte jaku igru u parteru i generalno i nije neka baza za mma pošto ne smeju ni noge da se napadaju. Slobodni stil već ima single i double leg što su glavne metode rušenja u mma i zato u mma ima puno američkih rvača, ali ni tu nema ne znam kakvog greplinga. Rvanje ti je generalno obaranje sa nogu na pod i da ga dole pinuješ tj. kratko kontrolišeš plus naravno odbrana od toga. Nije baš toliko siromašno ali u kontekstu mma to je to Ilija je dobar u parteru jer je rano počeo sa BJJ u kome ima crni pojas. Mislim, pomaže mu sigurno i grčko rimski u klinču, rvanju uz žicu i kontroli ako je gornji, ali nije sigurno zbog toga toliko dobar u parteru nego zato što je odličan no-gi džicer.Lik ima sve osim high i middle kikova ali to mu ni ne treba sa ovakvim boksom. Doduše ne sećam se ni nekih laktova/kolena. Bio bi haos da se izgasira na tajlandski boks jedno godinu dana pa da bude bukvalno savršen borac, kao cheat neki u igrici. Edited June 30Jun 30 by Heaviside
June 30Jun 30 Dosta ljudi mudruje da je G-R bolja baza za mma, šatro jer se radi iz uspravljenog stava, ali to mi nikad nije pilo vodu. Ja sam doduše pristrasan, jer uopšte ne volim "francusko" rvanje, kako ga Rusi zovu. Poštujem, ali ne volim, jednostavno nema smisla u celosti ignorisati pola protivnikovog tela (here's looking at you IJF ).Možda grešim, jer sport se nenormalno razvio, ali mi se čini da je i pored toga džudo (posebno ashi-waza) nekako skrajnut, kao da ostatak sveta odbija da unapredi obaranja, dok gleda Kavkasce i ostale ex-Sovjete kako ih čiste iz klinča.
June 30Jun 30 Ma nisam ja uopšte mslio da je Grčko Rimski stil neki poseban faktor već samo činjenica da čovek vuče to "poreklo" ali je i pored toga na stand up-u neverovatno dobar.Stvarno fascinantno deluje, brz, precizan i razoran udarac za tako "malog"čoveka + ima muda da pravi baš duge kombinacije jer kako on kaže "svi idu 1, 1-2, ja idem 12, 12345" Edited June 30Jun 30 by Mil@n
June 30Jun 30 On 30. 6. 2025. at 19:03, Mil@n said: Ma nisam ja uopšte mslio da je Grčko Rimski stil neki poseban faktor već samo činjenica da čovek vuče to "poreklo" ali je i pored toga na stand up-u neverovatno dobar.Stvarno fascinantno deluje, brz, precizan i razoran udarac za tako "malog"čoveka + ima muda da pravi baš duge kombinacije jer kako on kaže "svi idu 1, 1-2, ja idem 12, 12345" Ma samo sam bio inspirisan da se naserem da se rvanje uopšte ne bavi parterom nego klinčom i prelaskom u parter, a onda na scenu stupa bjj i sambo. Nije mi bila namera da tebe nešto ispravljam ili tako nešto.To za boks je skroz u pravu, retki su mma borci koji bacaju toliko dugačke kombinacije kao on. Još on ima i mnogo jak udarac. Edited June 30Jun 30 by Heaviside
June 30Jun 30 On 30. 6. 2025. at 18:57, zorglub said: Dosta ljudi mudruje da je G-R bolja baza za mma, šatro jer se radi iz uspravljenog stava, ali to mi nikad nije pilo vodu. Ja sam doduše pristrasan, jer uopšte ne volim "francusko" rvanje, kako ga Rusi zovu. Poštujem, ali ne volim, jednostavno nema smisla u celosti ignorisati pola protivnikovog tela (here's looking at you IJF ).Možda grešim, jer sport se nenormalno razvio, ali mi se čini da je i pored toga džudo (posebno ashi-waza) nekako skrajnut, kao da ostatak sveta odbija da unapredi obaranja, dok gleda Kavkasce i ostale ex-Sovjete kako ih čiste iz klinča.Daleko sam od nekoga ko se zaista razume. Ovako totalno laički mi deluje da si u pravu da su džudo i sambo idealna kombinacija pa da onda dalazi slobodni stil/koledž rvanje i bjj kao takođe vrhunska kombinacija. Grčko-rimski, sigurno da radi i to ali jebem li ga, lakše je pobeći ili reagovati prednjim direktom ili push kickom ili ako zagusti nasloniti se na žicu ako ti protivnik ide na gornji deo tela nego ako ume vrhunski da se baci u noge Hazmat style.
June 30Jun 30 Nisam baš siguran da je džudo/sambo idealna polazna tačka za mma, rvanje je meni bilo i uvek će biti #1, samo kažem - mma je odavno borilačka veština za sebe, nenormalno je napredovao i svi uče sve, iako ni svaki pojedinačni rvački, ni svaki pojedinačni udarački sport nisu 100% direktno primenjivi, baš zbog kolizije greplinga i strajkinga. Verovatno znaš i sam, Roger Gracie, za ostale - verovatno najbolji BJJ-ica ikad, rekao je npr. - u mma borbi, 80% BJJ-a leti kroz prozor. Rvanje na OI i u kavezu jako liče, ali nisu ista stvar, baš kao ni (kik)boks za mma, ni BJJ, ni džudo.E kod poslednjeg mi stoji ogroman upitnik - u vremenu kada će svako pokupiti bilo šta što radi (gledao sam npr. Dagestance kako imaju zasebne treninge toliko ismevanog Tekvondoa), ogromna većina boraca iz zapadnog sveta ni ne pomišlja da unapredi toliko važan segment kao što su obaranja dalje od single i double lega.Pritom si imao udarac u glavu od primera sa Fedorom, nekih 10 godina najslavnijim mma borcem, koji je za vreme neporaženog niza imao verovatno stotine takedown-a bez da je ijednom šutovao u noge. Tu i tamo se pojave likovi poput Parisiana, Ronde, i dvoglavog Habib-Islam čudovišta koji bacaju ljude na leđa iz klinča i body lock-a kako hoće, i umesto da i poslednja konzerva za napucavanje uvrsti džudo čišćenja i saplitanja u repertoar, ista se van boraca sa ex-CCCP prostora mogu videti tek sporadično. Jon Jones ih je npr. učio sa jutjuba .
June 30Jun 30 Aha, ja sam mislio da u sambu ima dosta rvanja plus bacanja i grepling i u kombat sambu i udarci pa da se ne gubi ništa u odnosu na rvanje. Ali da, mogu da razumem da se u rvanju dobije bolja kontrola i možda generalno bolji atletski razvoj zbog veće razvijenosti sporta. Trenutno postoje dve škole. Jedna koja tvrdi da od starta treba početi sa mma i da ceo trening i treba da bude čist mma bez mnogo ili uopšte treniranja čistog boksa sa bokserima, džice sa džicerima itd. Druga koja misli da treba izabrati bazu od koje se počinje kao dete, obično rvanje i da sport treba gledati kroz segmente. Da boks treba raditi sa vrhunskim bokserskim trenerima i sparing partnerima i tako za svaki segment i da se to onda ispolira kroz mma sparinge. Ima dvorana koje znaju odlično da rade recimo džicu specifično za mma odvojeno od džice kao džice. U kampu onda naravno samo mma sparing. Sport se razvija enormnom brzinom i koliko god mrzeo robovlasnički i monopolistički princip poslovanja ufc-a moram im skinuti kapu što su promovisali jedan toliko kompleksan i zanimljiv sport. Dosta stvari se i radi samo za mma. Na primer ustajanje iz partera i to pod udarcima je bitna tema samo u ovom sportu.