Jump to content
IGNORED

Ruska, sarma, pečenje i "milion"

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

u mojoj rerni idealni podeljak za ovakve akcije je 175 stepeni.

Posted

Nego Gojiću ta plećka beskosna?

Poslato sa WC šolje by BVK

Posted

da, što?

Posted

Plećka se uvek peče beskosna, osim ako je mlado prase ili jagnje

Posted

Smislih meso najzad. 

Komadina telece plecke od 3 kg ide u marinadu na 70 sati (beli luk, svez timijan, kim, mleveni biber, morska so).

Otvoricu plecku kao knjigu, i unutra staviti nadev od rehidriranih suvih kajsija i visanja i prezli.

To se urola, zatvori koncem, i preko ce ici glazura od meda i redukovanog soka narandze, naravno posle 4 sata pecenja na nizoj temperaturi.

Kao bunjevački zet, izraziću otvorenu sumnju u suve kajsije. Višnje ok, iz dunca. Mogu i čvršće breskve iz dunca, ako nisu preslatke. Ideja sa medom i sokom od narandže je odlična.

Posted

Ma onako...Pre neku nedelju jeo plećku ali sa koske, ortak mi tvrdio da je drugačija termička obrada ... Pa se sad setio. Ali onda ne bi mogao da rolaš ;)

Poslato sa WC šolje by BVK

Posted

Videću još. Višnje su posebna priča. Moj bakalin Bosanac, koji često ima iznenadjujuće dobre proizvode, sada prodaje sušene višnje kakve ranije nisam probao, jako sočne i intenzivnog ukusa. Rehidrirao sam malo, za probu, i dobio savršen sastojak za punjenje bilo čega. Možda ostanem samo na tim višnjama da ne komplikujem ukus previše.

Kristališe se i ostatak gozbe. Moram naći dobre krompire za pečenje u kori, uz koje će se služiti nekoliko salata za mazanje: grčko kiselo mleko sa belim lukom, zaatarom i seckanim korijanderom, potom salata koju stalno pravimo za praznike, seljačka je ali je obožavamo (majonez, feta, praška i praziluk) i recimo seckani sušeni paradajz sa maslinama, inćunima, timijanom i maslinovim uljem. Tu će biti i kajmak.

Prebranac se podrazumeva, old school varijanta sa dobrom crvenom paprikom.

Salata će biti po receptu Sibe sa Food networka: zeleniš razni (zelena salata, rukola, matovilac...), krastavac sečen na tanke trake pa zamotan u "cvetiće", avokado, grčka feta, sve poprskano sokom od limete, zaliveno dresingom od meda i balzamika, i posuto krupnom morskom solju.

Slatko isto jednostavno, obični cheesecake. Hteo sam da pravim key lime pie, ali su me obeshrabrili. Ispada da key lime jednostavno nema adekvatnu zamenu na našem tržištu, a nema ni graham krekera kakve u SAD koriste za to. Ni kondenzovano mleko mi ne uliva poverenje, ne znam da li je to što prodaju kod nas adekvatno za tu primenu, U stvari, nemam ništa za key lime pie osim dobre volje :lol:

Posted

pa zar ovaj lajm što ima da se kupi kod nas nije u stvari key lime (nezreo)?

Posted

Ne, ovaj kod nas je persijski lajm

Posted

Šta pijete za Novu? Skvo i ja se rešili za Tikveš Alexandria.

Posted

salata koju stalno pravimo za praznike, seljačka je ali je obožavamo (majonez, feta, praška i praziluk) i recimo seckani sušeni paradajz sa maslinama, inćunima, timijanom i maslinovim uljem. 

de, elaboriraj ovo malo. kako se secka ovo u zagradi, i jel ovo iza ide u istu salatu ili šta... 

Posted

vrlo je prosto. na jedan paket praziluka (možda pola kile neto?)  ide kutija somborske fete i pola kile majoneza i pola kile praške šunke. izmrviš fetu, iseckaš praziluk jako sitno, šunku isto tako, i umuljaš majonez, promešaš sve kao rusku salatu.

jako zarazna salata.