August 19, 2025Aug 19 I sad broj kartice potreban za internet placanje (kao i sigurnosni kod za online placanja) a i datum do kada traje - sve to izcitati iz aplikacije na telefonu?
August 19, 2025Aug 19 To je baš super, jer postoji određena mogućnost da dođe do zloupotrebe u slučaju gubitka kartice.Ovako se ne vidi ništa golim okom i mirna Bačka.Nisam siguran od kojih suma se uključuje verifikacija preko aplikacije, nekad mi se desi da plaćanje prosto prođe posle ukucavanja podataka sa kartice.
August 19, 2025Aug 19 Da ne tražim ko je pitao...Debitnom koja ima "deviznu partiju" u Milanu se plaćalo na POS i samo je evro "skidan"...
August 19, 2025Aug 19 E da pitam, stigla mi je od Yettel-a nova kartica sa "podnaslovom" Worl Debit Card.Čemu služi i kako se razlikuje od "obične" Debit Card?
August 19, 2025Aug 19 5 hours ago, JakeBlues said:Rajfajzen banka raskida svoju saradnju sa Mastercard i svi koji su imali ove kartice ce automatski preci na Visu, kako sam nesto nezvanicno cuo zarad smanjenja troskova poslovanja. Elem, poslali su mi postom novu, Visa, karticu, koju jos nisam aktivirao jer mi njenom aktivacijom prestaje vaziti Mastercard (koja ce pak raditi do kraja septembra, pa ce se onda "samougasiti", aktivirali vi Visu koju su vam poslali ili ne).Pitanje za auditorijum - da li je normalno da Rajfajzen Visa kartica izgleda ovako (nema na njoj broj kartice, nema expiry date... a i pozadi je prilicno praznjikavo), ili je to neka greska u personalizaciji kartice? (P.S. zacrnio sam ime i prezime kao i nesto sto moze biti neki serijski broj kartice, sa zadnje strane).I po švajcarskoj furaju slične kartice. Debitne kartice nemaju strogu formu unlike kreditne. Zato i ne prolaze na svim mestima kao kreditne (ovo zna da bude problem u USA, mada manje poslednjih godina kad su uvele modernije POSove zbog apple pay-a i sl).Nego, znate li zašto su na kreditnim karticama broj kartice i ostali podaci reljefni (a nisu na debitnom). E pa, 2019. sam plaćao The Jane hotel u NYCtiju (crappy hotel ali ima zanimljivu istoriju i baš je star) i saznao.Pre bežičnog čipa se koristio čip sa kontaktima, a pre toga magnetni zapis.Ali pre svega toga - bila je neka pasivna naprava gde ti stave karticu i preko račun/virman na onom karbonskom papiru koji kad ga pritisnes pravi kopiju. I tako i meni, stavili, provukli ručku preko koja je pritisnula karticu o taj virman i na njemu se oslikali podaci sa kartice sa reljefnog zapisa.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Credit_card_imprinter Edited August 19, 2025Aug 19 by Spooky
August 20, 2025Aug 20 Auuu druže pa mi neki se naravno toga sećamo.Jer smo tako i plaćali ne samo po hotelima...Inače pored onih kasa u samiškama, za ovo i još par stvari npr. ona fora sa papirom gde ti šalju PIN ali da se ne vidi spolja, patent ima firma NCR...
August 20, 2025Aug 20 3 hours ago, Frank Pembleton said:Auuu druže pa mi neki se naravno toga sećamo.Jer smo tako i plaćali ne samo po hotelima...Tzv "pegla". Naravno da je se sećamo, jer smo je neki i koristili. ŠNK!-ŠNK!, pa zoveš kol-centar tog kreditnog kluba tvoje (kompanijine) banke, pa kad ga dobiješ prvo izdiktiraš šifru prodajnog mesta, pa broj kartice, ime/prezime vlasnika i rok važenja, pa iznos (pre)autorizacije, pa teta s druge strane izdiktira broj odobrenja... Onda se korisnik potpiše na slip, pa upoređuješ sa potpisom na kartici... good times, I guess. Edited August 20, 2025Aug 20 by zorglub
August 20, 2025Aug 20 Sviđa mi se inicijativa o digitalnom evru koja konačno treba da smanji zavisnost od Visa i MC, makar u EU.
August 20, 2025Aug 20 I erste je raskinuo deal sa masterom, presao samo na vizu. sta se to desava sa masterom?
August 20, 2025Aug 20 11 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:a pre par godina su svi bežali od vise i prelazili ma mcPa da...Ja stalno imam obe, jer je Erste davala MC kao zlatnu, vizu ako hoćeš... Sad su mi pored te, "ako hoćeš" vize, dali i i neku novu, koja mi menja zlatnu MC, i ostavili MC do februara...Sad imam 3 kartice, jebo ih ja..
August 20, 2025Aug 20 ja mislim da ti taj zlatni mc prestaje da radim cim aktiviras platinum visu koju si dobio. bar su meni tako rekli i tako je bilo
August 20, 2025Aug 20 Kako da kažeš:Beži sirotinjo ovde se priča o povlašćenim karticama platinum ovo ono 💰💰💰💰A da ne kažeš direktno... Edited August 20, 2025Aug 20 by Frank Pembleton