Radoye Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 3 hours ago, Hamlet Strašni said: Šta se desilo sa Poljacima i Ukrajincima koji su ostali sa pogrešnih strana granica 1945, otprilike bi se isto desilo sa Srbima i Hrvatima. Veće je pitanje šta bi bilo sa tadašnjim Muslimanima, a sadašnjim Bošnjacima. Ako bi podela bila onako kako je Ruzvelt predlagao a Tribun preneo u postu na koji sam reagovao - okupacija Hrvatske kao nemackog saveznika - onda bi Muslimani/Bosnjaci kao "hrvatsko cvijece" 1914-45 bez sumnje zavrsili sa njima. Znaci "dobrovoljna dobrovoljna razmena stanovnistva" iliti etnicko ciscenje. Sto opet dovodi do pitanja gde bi granica bila povucena? Na Drini? Kavvobag-Oguvin-Vivovitica? Neka arbitarna pravolinijska granica izmedju ova dva poput onih u nekadasnjim kolonijama po Africi i Bilskom Istoku? Sta bi tu moglo da podje pokurcu i da izazove rezentman i poseje seme sledeceg rata?
Tribun_Populi Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 1 hour ago, Radoye said: Ako bi podela bila onako kako je Ruzvelt predlagao a Tribun preneo u postu na koji sam reagovao - okupacija Hrvatske kao nemackog saveznika - onda bi Muslimani/Bosnjaci kao "hrvatsko cvijece" 1914-45 bez sumnje zavrsili sa njima. Znaci "dobrovoljna dobrovoljna razmena stanovnistva" iliti etnicko ciscenje. Sto opet dovodi do pitanja gde bi granica bila povucena? Na Drini? Kavvobag-Oguvin-Vivovitica? Neka arbitarna pravolinijska granica izmedju ova dva poput onih u nekadasnjim kolonijama po Africi i Bilskom Istoku? Sta bi tu moglo da podje pokurcu i da izazove rezentman i poseje seme sledeceg rata? Sporazum Pavelić-Stojadinović?
Radoye Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 45 minutes ago, Tribun_Populi said: Sporazum Pavelić-Stojadinović? Moze i tako. U principu svaka arbitrarna podela Bosne znaci Srbi iz (SR) Hrvatske i Bosanske Krajine u zamenu za Muslimane iz istocne Bosne i Sandzaka. S cim ni jedni ni drugi nece biti zadovoljni, i verovatno nece pristati na dobrovoljno raseljavanje. Ustvari, niko tu ne bi bio zadovoljan osim maksimalistickim resenjem u svoju korist. Sve drugo bi znacilo rezentman i hranilo mitomaniju o istorijskim nepravdama koje treba ispraviti cim se ukaze prva prilika...
Fakundo Sava Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 13 hours ago, Hamlet Strašni said: Ubistvo Vladimira Rolovića: Specijalni izveštaj iz tajnih arhiva - Velike Priče Meni Velike priče deluju kao medij koji ne bi objavljivao tabloidske gluposti. Ako je tačno, daje drugo svetlo na raspad SFRJ. @Кристофер Лумумбо У овом тексту има део одговора како смо постали главни шверцери кокаина-црногорска удба
dragance Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 6 hours ago, Radoye said: Ustvari, niko tu ne bi bio zadovoljan osim maksimalistickim resenjem u svoju korist. Sve drugo bi znacilo rezentman i hranilo mitomaniju o istorijskim nepravdama koje treba ispraviti cim se ukaze prva prilika.. Zajebali smo ih sve i bez toga.
dragance Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 4 hours ago, Fakundo Sava said: @Кристофер Лумумбо У овом тексту има део одговора како смо постали главни шверцери кокаина-црногорска удба Meni je neverovatno da je i ore toga “savezna udba” radila uvoz banana iz južne amerike za svoje black ops.
bradilko Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 18 hours ago, Hamlet Strašni said: Ubistvo Vladimira Rolovića: Specijalni izveštaj iz tajnih arhiva - Velike Priče Meni Velike priče deluju kao medij koji ne bi objavljivao tabloidske gluposti. Ako je tačno, daje drugo svetlo na raspad SFRJ. rolovic je bio jedan od onih koji su u top 5 bacaca u jame u tzv lijevim skretanjima. tezak krvolok udbaski. ima ih jos poznatih ali da ih ne spominjemo
Tribun_Populi Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 40 minutes ago, dragance said: Meni je neverovatno da je i ore toga “savezna udba” radila uvoz banana iz južne amerike za svoje black ops. Tad su bile cigarete. Ima ona urbana legenda da je pozornik prašinar beogradskog gradskog SUPa polovinom osamdesetih slučajno nabasao na štek s cigarama savezne udbe negde u gradu, pa izbila afera. Svaka služba ima neku svoju ekonomiju.
Tribun_Populi Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 7 hours ago, Radoye said: Moze i tako. U principu svaka arbitrarna podela Bosne znaci Srbi iz (SR) Hrvatske i Bosanske Krajine u zamenu za Muslimane iz istocne Bosne i Sandzaka. S cim ni jedni ni drugi nece biti zadovoljni, i verovatno nece pristati na dobrovoljno raseljavanje. Ustvari, niko tu ne bi bio zadovoljan osim maksimalistickim resenjem u svoju korist. Sve drugo bi znacilo rezentman i hranilo mitomaniju o istorijskim nepravdama koje treba ispraviti cim se ukaze prva prilika... Nzm kakav je stav i kakvi su odnosi Grka i Turaka u tom smislu danas, ali ono što sam siguran je da Grci nemaju dogodine u Istanbulu politiku.
Hamlet Strašni Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Grci i Turci su popravili odnose vrlo brzo nalon megali katastrofe. Mislim tridesetih godina jos. 1
Radoye Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 hours ago, dragance said: Zajebali smo ih sve i bez toga. My point exactly - nemoguce je razgraniciti Srbe i Hrvate svi jedni na jednu svi drugi na drugu stranu tako da svi budu zadovoljni i bez nekog velikog pokolja. Kako podeliti leopardove sare tako da sve zuto bude na jednoj strani a sve crno na drugoj? Dok je konsenzus bio da se bude zajedno bio je mir. Kad god se pokusalo sa razgranicavanjem bio je pokolj. 2
Halvard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Nezavisna Hrvatska nakon WW2 je popriličan sci-fi, tako da ne znam o kakvom se definitivnom srpsko-hrvatskom razgraničenju u tom momentu uopšte može pričati. Primeri sa Grčkom i Poljskom nisu baš najprigodniji. Grci su sami uleteli u katastrofu koja je kuliminirala 1923. tako da im nikako nije bilo u interesu da pokušavaju bilo šta slično (što ne znači da je resentiman nestao), plus što se ispostavilo da je priliv izbeglica iz Male Azije na duže staze dosta doprineo njihovoj ekonomiji i demografiji. Slično sa Poljskom, koliko god kukali za Lavovom i dan danas (a on jeste vekovimo bio jedan od glavnih centara poljske kulture), kao kompenzaciju su dobili nemačke oblasti na zapadu, koje koliko kod bile devastirane u ratu, i dalje su bile svetlosnim godinama razvijenije od pustoši po Galiciji i Volinu - a to je nakon proterivanja Nemaca trebalo naseliti, pa su im sunarodnici iz Ukrajine zgodno došli. Kod nas je kontekst bitno drugačiji. Mnogi i danas ne mogu da prežale avnojevske granice Hrvatske, šta bi bilo da je ta država ispala još veća, i da je pritom dobila neke krajeve naseljene gotovo isključivo Srbima (delovi Bosanske Krajine npr.) i onda te iste Srbe iselila, i to sve nakon genocida izvršenog u ratu? Pipe dream.
Turnbull Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Dusan Teleskovic je 1 izuzetna novinarska velicina i sve sto on napise treba ozbiljno razmotriti. https://www.politika.rs/scc/clanak/392778/sasa-jankovic-uhvacen-u-sukobu-interesa https://www.politika.rs/scc/clanak/367041/pogledi/skotove-vrednosti https://www.politika.rs/scc/clanak/347907/tajna-veza-koleta-kurira-i-opozicije https://informer.rs/politika/vesti/621616/svaka-cast-vucicu-novinar-nedeljnika-na-n1-pohvalio-stanje-u-ekonomiji-to-je-cinjenica-stvarno-dobro-odradeno-video 3 1 1
dragance Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago Pretpostavljao sam da je bajka u pitanju. A evo i potvrde.
Recommended Posts