MancMellow Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Ali to je podvala novoveraca :) Što nisu razgovarali sa srpskom opozicijom kad su razgovarali polovinom osamdesetih? Što ih nije zanimala Jugoslavija pre svega, sve to ostalo je sporedno. Upravo zato sto vec jesu pricali sa srpskom opozicijom. A drugo - ko jos prica sa opozicijom o necemu ozbiljnom
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Upravo zato sto vec jesu pricali sa srpskom opozicijom. A drugo - ko jos prica sa opozicijom o necemu ozbiljnom Pa opozicija, kao što je i pričala. Opozicija sa opozicijom, da se pravi antikomunistički front, pa se nije napravio. Puklo po državnom pitanju. Msm kapiram ja njih, seva im paja za bosance i južnjake, daj EU i NATO, ali s druge strane srpskoj i poziciji i opoziciji nije.
Prospero Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Njihova vizija je bila 1) civilno drustvo, 2) EU 3) NATO. Koju viziju je imao ostatak Jugoslavije? Sa kim iz ostatka Jugoslavije su mogli da razgovaraju o ove 3 stavke? Sa Milosevicem? 0) zaokružene etničke granice u JU, posledični manjak etničke frustracije i rešeno pitanje da li nacija ili demokratija
hazard Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Ma jok, da doveka vičemo da su kurve jer su nas prodali kad nije trebalo. Da je pretekla Juga rata bilo ne bi, bilo bi već nekakve demokracije koja bi se vremenom uhodala pa ako može - može, ako ne može razlaz. Ionako bi se svi đuture primakli do EU mnogo brže, a unutra bi već bilo svejedno ima li Jugoslavije ili ne. Zapravo, iz srpskog stanovista je Slovenija bila propustena sansa. I Makedonija. I ne samo sa srpskog stanovista, vec i sa evropskog/americkog, jer teorije zavere na stranu, ni velikim silama nije odgovarao neki rat na Balkanu. Slovenija je bila sansa da se uspostave pravila igre. Kako izaci iz federacije cisto & legalno. Da je neki promucurni srpski lider (dakle, ne Milosevic) to uvideo, mogao je da pokusa da definise te uslove. Mora ovako i ovako, mora takav i takav referendum, mora taj i taj procenat da glasa za, tolika izlaznost, tolika vecina u parlamentu i slicno. Dobio bi podrsku Slovenaca (i Makedonaca), i tako razbio slovenacko-hrvatski savez koji je u tom trenutku postojao. Dobio bi i podrsku spoljnog faktora. I mogao bi da definise te uslove izlaska tako da Hrvatska ne bi mogla da izadje bez da se nekako resi pitanje Srba u Hrvatskoj i Krajine, i da BiH ne moze da izadje preglasavanjem 2 naroda kontra 3. Hrvati bi najvise negodovali, ali bi na kraju pristali jer bi shvatili da je ipak u njihovom interesu da legalizuje izlazenje iz federacije. Takodje bi prihvatili da SLO i MKD prve izadju jer bi onda one sa sobom odnele deo oruzija JNA (koje ne bi vise bilo Srbima na raspologanju). Koliko god da bi uslovi bili strogi, odlazak Slovenije i Makedonije bi se odigrali glatko zbog etnicke homogenosti (ne racunajuci nac. manjine) te 2 republike. Ako bi HR i Muslimani i Hrvati u BiH pokusali da prekrse ustanovljenu proceduru i izadju nasilno bez dogovora o statusu Srba u obe republike, Srbija bi bila ta koja bi imala medjunarodni faktor na svojoj strani.
MancMellow Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Pa opozicija, kao što je i pričala. Opozicija sa opozicijom, da se pravi antikomunistički front, pa se nije napravio. Puklo po državnom pitanju. Msm kapiram ja njih, seva im paja za bosance i južnjake, daj EU i NATO, ali s druge strane srpskoj i poziciji i opoziciji nije. Pa ne, oni su imali nacionalni konsenzus oko toga sta hoce, mi nismo. I nemamo.
hazard Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Inace, i ja mislim da su Slovenci ispali najveci pjederi po svim tim pitanjima, ali stvar je u tome da se Jugoslavija uvek vrtela oko srpsko-hrvatskih odnosa. Da je medju Hrvatima bilo dovoljno pro-jugoslovenski orijentisanih, mogla je Jugoslavija da prezivi i bez Slovenije i bez Makedonije. Mislim ima i onaj dokumentarac o raspadu SFRJ, kada jedan od delegata na tom poslednjem kongresu SKJ kaze, nakon sto su izasli Slovenci, mi smo cekali da vidimo sta ce uraditi Hrvati. Ako oni ostanu, bice Jugoslavije, ako izadju i oni, nece biti Jugoslavije. I to je u sustini to.
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Zapravo, iz srpskog stanovista je Slovenija bila propustena sansa. I ja to mislim, ali propuštena šansa da se napendreče 1990. i uredno pokaže da je Unija uvek pobednik. Pa ne, oni su imali nacionalni konsenzus oko toga sta hoce, mi nismo. I nemamo. Naravno, objasnio Prospero i zašto - imali su definisane granice u ravni svog etničkog prostora, miran razvoj, bezbednost koji je garantovao jugoslovenski položaj i poredak i Srbe kad treba da se vojskom objašnjava. Nama je Jugoslavija bila etnički prostor koji branimo i mi nismo mogli da imamo ni pitanje demokratizacije ni pitanje puta kuda idemo dokle god je to prvo upitno. I zato će oni za mene doveka biti kurve, jer su nas prodali kad su nam trebali.
Prospero Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Zapravo, iz srpskog stanovista je Slovenija bila propustena sansa. I Makedonija. I ne samo sa srpskog stanovista, vec i sa evropskog/americkog, jer teorije zavere na stranu, ni velikim silama nije odgovarao neki rat na Balkanu. Slovenija je bila sansa da se uspostave pravila igre. Kako izaci iz federacije cisto & legalno. Da je neki promucurni srpski lider (dakle, ne Milosevic) to uvideo, mogao je da pokusa da definise te uslove. Mora ovako i ovako, mora takav i takav referendum, mora taj i taj procenat da glasa za, tolika izlaznost, tolika vecina u parlamentu i slicno. Dobio bi podrsku Slovenaca (i Makedonaca), i tako razbio slovenacko-hrvatski savez koji je u tom trenutku postojao. Dobio bi i podrsku spoljnog faktora. I mogao bi da definise te uslove izlaska tako da Hrvatska ne bi mogla da izadje bez da se nekako resi pitanje Srba u Hrvatskoj i Krajine, i da BiH ne moze da izadje preglasavanjem 2 naroda kontra 3. Hrvati bi najvise negodovali, ali bi na kraju pristali jer bi shvatili da je ipak u njihovom interesu da legalizuje izlazenje iz federacije. Takodje bi prihvatili da SLO i MKD prve izadju jer bi onda one sa sobom odnele deo oruzija JNA (koje ne bi vise bilo Srbima na raspologanju). Koliko god da bi uslovi bili strogi, odlazak Slovenije i Makedonije bi se odigrali glatko zbog etnicke homogenosti (ne racunajuci nac. manjine) te 2 republike. Ako bi HR i Muslimani i Hrvati u BiH pokusali da prekrse ustanovljenu proceduru i izadju nasilno bez dogovora o statusu Srba u obe republike, Srbija bi bila ta koja bi imala medjunarodni faktor na svojoj strani. Nije imao legalnu osnovu za to, tj ko je on da predlaže uslove drugim republikama. I što je najvažnije - ne rešava srpski problem u onom cajtgajstu a to je pitanje šta sa Srbima van Srbije tj zašto bi oni preglasavanjem drugih izgubili svoje normativne pozicije. Nema kvadrature tog kruga u datom kontekstu.
Halvard Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Inace, i ja mislim da su Slovenci ispali najveci pjederi po svim tim pitanjima, ali stvar je u tome da se Jugoslavija uvek vrtela oko srpsko-hrvatskih odnosa. Upravo to i jeste problem budućnosti Slovenije u Jugoslaviji. Ako Jugoslavija postoji zato da bi Srbi i Hrvati živeli u miru u jednoj državi i da se ne bi klali međusobno oko teritorije, šta se tu nudi Slovencima? Njih problematika srpsko-hrvatskih odnosa ne dotiče, ostaje osećaj ugroženosti spolja od strane većih i moćnijih suseda, a jednom kad se i takva percepcija opasnosti izgubi, šta onda? A naravno, da je i drugima, uključujući i Srbe u konkretnom trenutku, na prvom mestu bila Jugoslavija, ona bi i opstala. Na kraju krajeva, jebeš državu od 20+ miliona ljudi koja ne može da preživi gubitak 2 miliona na svojoj perifieriji. Samo, ispostavilo se da su svi imali neke druge prioritete.
Prospero Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 I ja to mislim, ali propuštena šansa da se napendreče 1990. i uredno pokaže da je Unija uvek pobednik. Naravno, objasnio Prospero i zašto - imali su definisane granice u ravni svog etničkog prostora, miran razvoj, bezbednost koji je garantovao jugoslovenski položaj i poredak i Srbe kad treba da se vojskom objašnjava. Nama je Jugoslavija bila etnički prostor koji branimo i mi nismo mogli da imamo ni pitanje demokratizacije ni pitanje puta kuda idemo dokle god je to prvo upitno. I zato će oni za mene doveka biti kurve, jer su nas prodali kad su nam trebali. Pa mislim mogli smo da smo tako odlučili s tim da, istina, to nije stvar puke dobre volje i "odlučio sam" pristupa; eno ga Tuđman bio izginuo oko štrpkanja kakvih delova Bosne.
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Pa mislim mogli smo da smo tako odlučili s tim da, istina, to nije stvar puke dobre volje i "odlučio sam" pristupa; eno ga Tuđman bio izginuo oko štrpkanja kakvih delova Bosne. Nemere! Imaš permanentno luđenje od '81; Kosovo na jugu, Sloveniju koja bi da ide, Hrvatsku koja kenjka a zna se da će poći za njom, raspad svega. Stambolića koji pokušava da namoli ustavne promene da bi sekao to luđenje i koji nailazi na zid, leranje kao i ranije (razmotrićemo, videćemo, daj da osnujemo komisiju*). I onda dolazi Milošević i sa pozicije kreće da zbija redove oko programa koji delom preuzima i od opozicije, te ona ostaje bez oružja u političkoj borbi. Pri tome mu treba saveznik u liku dogmatsko-komunističke JNA (those guys who founded eskapeju in 1990) i nastaje jedan amalgam svega, sa zadatkom da iscrta granice. Svega toga ne bi bilo da Janez nije ispo pićka.
mlatko Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 (edited) Zapravo, iz srpskog stanovista je Slovenija bila propustena sansa. I Makedonija. I ne samo sa srpskog stanovista, vec i sa evropskog/americkog, jer teorije zavere na stranu, ni velikim silama nije odgovarao neki rat na Balkanu. Slovenija je bila sansa da se uspostave pravila igre. Kako izaci iz federacije cisto & legalno. Da je neki promucurni srpski lider (dakle, ne Milosevic) to uvideo, mogao je da pokusa da definise te uslove. Mora ovako i ovako, mora takav i takav referendum, mora taj i taj procenat da glasa za, tolika izlaznost, tolika vecina u parlamentu i slicno. Dobio bi podrsku Slovenaca (i Makedonaca), i tako razbio slovenacko-hrvatski savez koji je u tom trenutku postojao. Dobio bi i podrsku spoljnog faktora. I mogao bi da definise te uslove izlaska tako da Hrvatska ne bi mogla da izadje bez da se nekako resi pitanje Srba u Hrvatskoj i Krajine, i da BiH ne moze da izadje preglasavanjem 2 naroda kontra 3. Hrvati bi najvise negodovali, ali bi na kraju pristali jer bi shvatili da je ipak u njihovom interesu da legalizuje izlazenje iz federacije. Takodje bi prihvatili da SLO i MKD prve izadju jer bi onda one sa sobom odnele deo oruzija JNA (koje ne bi vise bilo Srbima na raspologanju). Koliko god da bi uslovi bili strogi, odlazak Slovenije i Makedonije bi se odigrali glatko zbog etnicke homogenosti (ne racunajuci nac. manjine) te 2 republike. Ako bi HR i Muslimani i Hrvati u BiH pokusali da prekrse ustanovljenu proceduru i izadju nasilno bez dogovora o statusu Srba u obe republike, Srbija bi bila ta koja bi imala medjunarodni faktor na svojoj strani. ovo sto pises ima smisla, eh da je neko uvideo... edit: samo ne verujem da bi neki Slovenac tih godina prihvatao da mu neko iz Beograda govori "mora(...) ovako i vako..." neki legitimetet tih reci bi svakako cekali od gore a i onda bi postavljali svoje zahteve i primedbe. a dok se taj proces zavrsi eto Gjenerala Jna u nekim satorima... ...poslato sa prinudnog... Edited August 29, 2016 by mlatko
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 A naravno, da je i drugima, uključujući i Srbe u konkretnom trenutku, na prvom mestu bila Jugoslavija, ona bi i opstala. Na kraju krajeva, jebeš državu od 20+ miliona ljudi koja ne može da preživi gubitak 2 miliona na svojoj perifieriji. Samo, ispostavilo se da su svi imali neke druge prioritete. Khm, Jugoslavija u vreme raspada nije bila država, bila je nešto. Nijedna stabilna država se tako ne raspada, a ona koja je bila u sličnoj situaciji vek i po pre toga se je potrudila da se sastavi, malo prinudno doduše ali evo je živa i zdrava i nikad moćnija. Najbliži pandan Jugoslaviji i njenoj situaciji početkom devedesetih je današnji brexit, a videćemo da li će ga EU preživeti, kakvi su trendovi.
Recommended Posts