Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

....

Daj jbt, ni sam ne veruješ u ono što pišeš.

Upao je u svoj stari mod ^_^

Ti si počeo o tim saveznim izborima ko onomad o upisu na univerzitete. ^_^

Posted (edited)

Ma morao bi zbog odnosa snaga, jbt, misliš da bi mu iko u Sloveniji i Hrvatskoj klicao na način na koji su mnogi u Srbiji to činili? Bi 100jka. Drugo, on bi tu bio samo i jedino kao nekakav predsednik nekog "reformisanog" SKJ te pored sebe imao i Šuvara i Račana i sl. likove. Šta, da ne bi nekog ubijao? 

Ma gde bi on to...možda bi ih samo uhapsio? Uostalom uvek je najviše vodio računa o ekonomiji. Ok Tribune :D

Edited by MancMellow
Posted

A OK, složićemo se da se ne slažemo, nema smisla raspravljati. :)

Posted

Da. Mišljenja o tome su podeljena  ^_^

Posted

Neam pojma da li su, ovo je moje, zadržavam pravo na isto. Ovo je demokracki forum na kome nema (auto)cenzure. :)

Posted

Sad vidim da sam ja, u stvari, topic starter ove nesrećne diskusije, možda da se postupi po uvodnom postu.

Posted (edited)

Gledam koliko se svi kunete u tu liberalnu parlamentarnu demokratsku℗ demokratiju℗, pa sta je sada, jel moze da se bira izmedju Vucica, Dacica, Tadica, Cede i ostalih i jeste srecni sada nezaposleni ili mobingovani od strane privatnika ili nekog partokrate, sa privatnim zdravstvom i skolstvom, bez odmora, prinudno sa mamom i tatom u 30/40-im, a o penziji niko ni ne misli, cek da vidimo da li cemo prvo preziveti od plate pa da penziju docekamo...?

Demokratija (prava, a ne ona zaokruzi A ili B, a i A i B su ista stvar, drugo pakovanje, mozda jedan ima manje prezervativa, ali bez razlike nakon sto si zaokruzio ko god je izbore dobio radi sta hoce dok se opet ne bira po istom principu) i nacionalna drzava su tesko kompatibilne stvari. Moze da uspe jedino ako je zemlja brojcano mala poput Islanda ili imamo funkcionalnu konfederaciju poput svajcarskih kantona (uz podrazumevajucu debelu debelu demokratsku tradiciju). To iz ove mainstream matrice, a iz alternativne matrice kada se ratosilja sa drzavom onda je lako kao Spanija za vreme gradjanskog rata, Mahnovljeva Ukrajina, Zapatiste u Chiapasu ili Kurdi u Rodzavi.

Edited by noskich
Posted

Zavrsih juce uvece Jovicevu knjigu - definitivno se vidi da je proizasla iz akademskog rada, u fusnotama ima informacija skoro koliko i u samom tekstu.

Takodje, poziva se na mnogo drugih izvora/dokumenata, bez kojih je ponekad malo teze ispratiti sve.

U svakom slucaju, meni je bilo zanimljivo, jer nisam imao pojma o tom periodu.

Posted

Odatle je najzanimljiviji onaj period u sredini, gde pojašnjava efekte ustava iz 1974. na odnose u zemlji i njenu ekonomiju, kako je došlo dotle da se republike potpuno zatvore u sebe, međusobna robna razmena i međurepubličke migracije radne snage svedu na minimum i time stvore preduslovi za dolazak nacionalističkih elita na vlast pri uspostavljanju višestranačja. Kao i potpunu nemoć Saveznog izvršnog veća da se tome ikako odupre.

Posted

Još malo zanimljivosti iz knjige: Josip Vrhovec, savezni sekretar za inostrane poslove 1978-1982 i predsednik radnog tela SKJ za analizu društveno-političkog sistema, formiranog 1985. na inicijativu Srbije za ustavnim promenama; inače Bakarićev kadar iz SKH.

"Za Srbiju je pitanje unutrašnjih odnosa u republici bez sumnje bilo centralno, ali su za Hrvatsku globalni odnosi u Jugoslaviji bili na prvom mjestu. Mi smo se sve više razlikovali od Srbije u pitanju - kakvu Jugoslaviju. Oni su polazili od toga da Jugoslavija mora svakako opstati, a onda se možemo natezati oko toga kakva, jer je to drugorazredno pitanje. Mi smo smatrali da je najvažnije pitanje kakva Jugoslavija, jer nismo bili spremni živjeti u bilo kakvoj Jugoslaviji i po svaku cijenu. Mi smo smatrali da je bilo kakav povratak na predratnu unitarnu Jugoslaviju, makar i u formi "treće Jugoslavije" neprihvatljiv... Nastupile su nove okolnosti i u svijetu i u zemlji. U svijetu je nastala nova Europa posle Helsinkija i Pariške povelje. Aktualizirano je pitanje ljudskih prava kao primarni politički koncept, a opsesiju državom zamijenjuje pitanje civilnog društva. Nove okolnosti su značile da se Jugoslavija mogla organizirati i opstati samo na konceptu koji bi bio drukčiji od unitarističkog i koji bi je uvodio u Europu. Kritička analiza je polazila od te pretpostavke - da se novi model treba zasnivati na principu konfederacije, a nikako ne na povratku na unitarizam, koji se skrivao iza načela "jedan čovjek, jedan glas". Tu smo se razišli ne samo s Mirićem nego i s onom, uvjetno govoreći, prohrvatskom oficijelnom tezom sklonom da prihvati to načelo, koje je u sebi nosilo opasnost majorizacije. Smatrao sam da bi prihvaćanje tog principa bilo pogubno za Hrvatsku. To bi rušilo položaj federalnih jedinica, koje nikako ne bi mogle biti ravnopravne pod tim okolnostima. Taj je princip moguće apsolutno poštovati samo tamo gdje ne postoji nacionalno pitanje i gdje je država jednonacionalna i gdje ravnopravnost etničkih zajednica nije uopće u pitanju. Ja sam mislio da je opstanak Jugoslavije moguć samo bez hegemonije bilo kojeg naroda, i da se Jugoslavija, povijesno gledano, može evolutivno ragraditi tako da postupno postaje dio nove Europe. Ono što se nije moglo vidjeti je da će se Jugoslavija raspasti u plamenu novog ratnog požara, pa se time udaljiti od Europe, a ne postati dio novog europskog koncepta."

Dakle, mislilo se da Jugoslavija može da odumre sama od sebe, a posve iznenadilo činjenicom da Srbi, koji su je u dva rata stvarali, nisu baš hteli da je bez rata puste da propadne. Jbg. :(

Posted (edited)

Nisu Srbi u ratu spasavali Jugoslaviju nego ono sto su zamislili kao svoj etnicki/kulturni prostor.

Jugoslaviju na kraju, a i ne samo na kraju, nije spasavao prakticno niko.

Naravno, Vrhovec propusta da uvidi da je kraj Jugoslavije za Srbe u HR i BiH takodje znacio majorizaciju i degradaciju pravnog polozaja, to ga izgleda nije puno dojmilo.

Edited by Prospero
Posted (edited)

Ma kad postoji dobra volja sve se može premostiti. Ustavom se napravi definicija pitanja za koje ne važi jedan čovek jedan glas, i u tu svrhu postoji dvodomni parlament gde nema preglasavanja. Nešto mi govori da bi taj drugi dom paramenta i Srbiji ponekad bio potreban. No, dobre volje nije bilo nigde, a prvenstveno u Sloveniji i Srbiji. Onda je došao i Tuđman i sve je otišlo bestraga. 

Edited by MancMellow
Posted

Nisu Srbi u ratu spasavali Jugoslaviju nego ono sto su zamislili kao svoj etnicki/kulturni prostor.

Sto je lepo ilustrovano srpskom kurcoboljom po pitanju Slovenije i Makedonije.

Posted

Errr, đe je Srbin u Postojni? Jes' bio desetodnevni, ali je bio neki rat, svakako. Posle jeste bilo šta je bilo.

Ma kad postoji dobra volja sve se može premostiti. Ustavom se napravi definicija pitanja za koje ne važi jedan čovek jedan glas, i u tu svrhu postoji dvodomni parlament gde nema preglasavanja. Nešto mi govori da bi taj drugi dom paramenta i Srbiji ponekad bio potreban. No, dobre volje nije bilo nigde, a prvenstveno u Sloveniji i Srbiji. Onda je došao i Tuđman i sve je otišlo bestraga.

Ma ne može. Ako nema volje za federacijom najgore što može je praviti državu trulih kompromisa. Češka-Slovačka fazon, nećeš federaciju, ćao.