Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

I nije tacno da je svaka ptedstavnicka demokratija liberalna, parlamentarna, itd. Evo ti Rusije danas

Posted

Pokrao prve izbore? :D

Ne, pitanje je - da li su to bili slobodni izbori? Sa potpunom kontrolom medija, privrede, novcanih tokova i informacija (DB). Nema demokratije u zemlji gde se na demonstracije za smenu direktora drzavne televizije izvode tenkovi.

Posted

A zašto učitavaš sopstveni wishful thinking? Nema ni države u kojoj si do juče za psovanje partije išao u zatvor, koja je preko noći postala liberalna kao Engleska.

Posted

A zašto učitavaš sopstveni wishful thinking? Nema ni države u kojoj si do juče za psovanje partije išao u zatvor, koja je preko noći postala liberalna kao Engleska.

Fora je u tome da je u tom trenutku liberalnija bila Rusija. Ili Makedonija. Kakva crna Engleska. Mislim realno nije mi preterano stalo da te ubedim posto znam da niko ziv nema sanse da ozbiljno dokaze da je Milosevic bio neka perjanica nikad docekane jugoslovenske liberalne demokratije koga su samo zli "kardeljevci" sprecili da demokratizuje citavu Jugoslaviju. Jogurt & Zuta greda style. Tanks included. Mislim, nismo Engleska.

Posted

Fora je u tome da je u tom trenutku liberalnija bila Rusija. Ili Makedonija. Kakva crna Engleska. Mislim realno nije mi preterano stalo da te ubedim posto znam da niko ziv nema sanse da ozbiljno dokaze da je Milosevic bio neka perjanica nikad docekane jugoslovenske liberalne demokratije koga su samo zli "kardeljevci" sprecili da demokratizuje citavu Jugoslaviju. Jogurt & Zuta greda style. Tanks included. Mislim, nismo Engleska.

Ma nije, bio je najgora rankovićevska komunjara. Ali je isto tako jedini hteo očuvanje jugoslovenske federalne države, u kojoj bi verovatno stvorio makar elementarne pretpostavke da se vlast bira i smenjuje na izborima tj. državu postavio kao parlamentarnu demokratiju. Što je za pravno-politički sistem tadašnje Juge bio korak napred, svakako.

Posted

Ako je to uooste bilo moguce, 100% nije bilo moguce onako kako je on to radio. I toga nema sanse da nije bio svestan

Posted

Pa izgleda da ga nije mnogo bilo briga, terao je dokle može.

Ja rekoh, da je razmišljao i da je imao ozbiljnu strategiju i viziju, prigrlio bi A. Markovića i kovao ga u zvezde.

Posted

To je drugo. ali to nije moglo upravo zato sto je bio to sto je bio

Posted

Pa dabome. Da ponovim još jednom, to što je radio je bilo zakasnelo, taktički loše i naišlo na očekivani otpor iliti Kardeljevu minu™, te samim tim od starta osuđeno na neuspeh.

Pravo pitanje za razmišljanje je zašto NIKO od ostalih nije podržavao A. Markovića.

Posted (edited)

Zato sto ni srpsko ni hrvatsko ni slovensko rukovodstvo nije podrzavalo opstanak onakve Jugoslavije (u HR i SLO su izbori bili samo dva meseca posle efektivnog raspada SKJ). Delima nisu podrzavali. 

Edited by MancMellow
Posted

opstanak onakve Jugoslavije

Kakve?

Posted (edited)

Svaka Jugoslavija raspadala se iz ista dva razloga : zbog nerešenih agrarnog i nacionalnog pitanja.

Seljaci/radnici nisu hteli da budu više samo seljaci/radnici, to je bilo teško i neisplativo, gubilo je smisao već treću generaciju uzastopce.

Nacionalisti su ih lako ubedili da se više isplati da budu bolji (veći): srbi, hrvati, albanci, turci kurci, palci...... Što nije bilo teško, jer su videli vide da se kulačenje ne isplati i da nacionalisti lepše i lakše žive bez motike i znoja.

Jugoslovenska nacija nije bila većina u tim propalim državama i kao takva je izgubila bitku sa svim ostalim nacijama.

Sad su svi vraćeni u period pre agrarnih reformi, u devetnaesti/osamnaesti vek, i tek treba da se akumulira kapital i obrazje revolucionarna radnička klasa.

Znači još 3-4 generacije nema ničega novog!

Edited by zmanic
Posted

Kakve?

Federalne, ravnopravnih republika, u kojoj su sve one podjednako podredjene centralnoj vlasti i vladi. 

Posted

Svaka Jugoslavija raspadala se iz ista dva razloga : zbog nerešenih agrarnog i nacionalnog pitanja.

Seljaci/radnici nisu hteli da budu više samo seljaci/radnici, to je bilo teško i neisplativo, gubilo je smisao već treću generaciju uzastopce.

Nacionalisti su ih lako ubedili da se više isplati da budu bolji (veći): srbi, hrvati, albanci, turci kurci, palci...... Što nije bilo teško, jer su videli vide da se kulačenje ne isplati i da nacionalisti lepše i lakše žive bez motike i znoja.

Jugoslovenska nacija nije bila većina u tim propalim državama i kao takva je izgubila bitku sa svim ostalim nacijama.

Sad su svi vraćeni u period pre agrarnih reformi, u devetnaesti/osamnaesti vek, i tek treba da se akumulira kapital i obrazje revolucionarna radnička klasa.

Znači još 3-4 generacije nema ničega novog!

pa nisu bas svi. Neko nije skoro uopste, neko je malo vise, neko puno vise, a neko je totalna tragedija. 

Posted

Federalne, ravnopravnih republika, u kojoj su sve one podjednako podredjene centralnoj vlasti i vladi.

Ja to za Srbiju ne bih mogao reći.