Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 bold 1 - e jbg :D bold 2 - aha, super. znaci 1990-te, on gradi drzavu na vojsci i socijalizmu, podrsci komunisticke nomenklature i neprijateljstvu sa ogromnim delom Hrvata i najvecim delom Slovenaca. 1990-te, posle pada Berlinskog zida. U kojoj galaksiji ti obitavas Tribune :D Milosevic je osvojio 46% glasova u samoj Srbiji. Kakva crna Politika, P.Ekspres i RTS u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Sarajevu, Mostaru... Pa pitao si me za SF, SF si i dobio, šta sad. :) Rekoh, as if nema opozicije kardeljista, onda nema ni opozicije većeg dela Hrvata - bilo bi opozicije desnog dela Hrvatske ali bi oni bili zicer za plašenje ustaškim baukom. Frka bi bila kod Slovenaca jedino, ali bi se oni našli u jakom procepu (čak i od spolja) i skroz sami. Stoga mislim da bi te izbore on dobio. Šta bi posle bilo to već neam pojma, kažem, to bi u dobroj meri zavisilo od sposobnosti debea da napravi projugoslovensku liberalnu alternativu.
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Sve to o čemu pišeš Tribune zamalo da postigne i ovako, bez izbora, kroz predsedništvo a uz pomoć JNA. Al zajebo ga Bogić Bogićević.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Ma to nije imalo šanse, on je došao na podršci širokih narodnih masa i tražio bi je ovako ili onako.
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Kako da ne, poznat je po tome bio. Zajebavaš se je l' da?
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Pa pitao si me za SF, SF si i dobio, šta sad. :) Rekoh, as if nema opozicije kardeljista, onda nema ni opozicije većeg dela Hrvata - bilo bi opozicije desnog dela Hrvatske ali bi oni bili zicer za plašenje ustaškim baukom. Frka bi bila kod Slovenaca jedino, ali bi se oni našli u jakom procepu (čak i od spolja) i skroz sami. Stoga mislim da bi te izbore on dobio. Šta bi posle bilo to već neam pojma, kažem, to bi u dobroj meri zavisilo od sposobnosti debea da napravi projugoslovensku liberalnu alternativu. Za te "kardeljiste" je glasala vecina Srba u Hrvatskoj 1990. Nema trika da bi Milosevic dobio te izbore. A to je i on znao i zato realno nije ni "cuvao" Jugolaviju, nego je zajedno sa Tudjmanom razbijao cim je ovaj dosao na vlast.
Prospero Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 (edited) Ma to nije imalo šanse, on je došao na podršci širokih narodnih masa i tražio bi je ovako ili onako. On je došao na vlast stranačkim glasanjem a legitimaciju ŠNM je dobio tek nakon nekoliko godina suštinski neometanog vladanja. Edited August 21, 2016 by Prospero
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Milošević je degradiranjem pokrajina a zadržavanjem glasova istih u predsedništvu pokazao ko je i šta je i koliko mu je do demokratije i Jugoslavije stalo. Najgore što činimo sebi jeste da ga se izjednačava sa starim centralistima iz 50-ih i 60-ih i tako se indirektno potvrđuje gnusna teza tih ''kardeljista'' o konstantnoj pretnji velikosrpstva
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Za te "kardeljiste" je glasala vecina Srba u Hrvatskoj 1990. Nema trika da bi Milosevic dobio te izbore. A to je i on znao i zato realno nije ni "cuvao" Jugolaviju, nego je zajedno sa Tudjmanom razbijao cim je ovaj dosao na vlast. Ja kažem da mu je prošla ideja sa XIV kongresa SKJ i da se tu nekako nagodio sa Šuvarom. Onda bi to bio nekakav jedinstveni SPJ i Srbi u Hrvatskoj podjednako kao i Hrvati ne bi imali za koga drugog da glasaju sem ili za njega ili za Tuđmana. E sad između njega i Tuđmana ako misliš da bi odabrali Tuđmana, to je već drugo. Ja ne mislim. Kao što ne mislim ni da mu je nagađanje sa Tuđmanom bio inicijalni plan uopšte, to su ideje Dobrice Ćosića a ne njega.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Milošević je degradiranjem pokrajina a zadržavanjem glasova istih u predsedništvu pokazao ko je i šta je i koliko mu je do demokratije i Jugoslavije stalo. Najgore što činimo sebi jeste da ga se izjednačava sa starim centralistima iz 50-ih i 60-ih i tako se indirektno potvrđuje gnusna teza tih ''kardeljista'' o konstantnoj pretnji velikosrpstva Pa on i jeste bio predstavnik tih starih centralista. Glasove pokrajina nije mogao da izbriše nikako, za to mora da se menja ustav, a to mu je i taktički odgovaralo do ultimativnog cilja - da bude novi Tito.
Roger Sanchez Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Milošević je degradiranjem pokrajina a zadržavanjem glasova istih u predsedništvu pokazao ko je i šta je i koliko mu je do demokratije i Jugoslavije stalo. Najgore što činimo sebi jeste da ga se izjednačava sa starim centralistima iz 50-ih i 60-ih i tako se indirektno potvrđuje gnusna teza tih ''kardeljista'' o konstantnoj pretnji velikosrpstva E!
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Pa on i jeste bio predstavnik tih starih centralista. Glasove pokrajina nije mogao da izbriše nikako, za to mora da se menja ustav, a to mu je i taktički odgovaralo do ultimativnog cilja - da bude novi Tito. Mogao je da povede raspravu/predloži amandmane, to bi iz drugih republika verovatno i podržali ako bi jedina alternativa bila da on jedini u predsedništvu ima tri glasa (sa Milom i Momirom 4, tj punu blokadu) Naravno, nije mu ni padalo na pamet znamo zašto
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Ja kažem da mu je prošla ideja sa XIV kongresa SKJ i da se tu nekako nagodio sa Šuvarom. Onda bi to bio nekakav jedinstveni SPJ i Srbi u Hrvatskoj podjednako kao i Hrvati ne bi imali za koga drugog da glasaju sem ili za njega ili za Tuđmana. E sad između njega i Tuđmana ako misliš da bi odabrali Tuđmana, to je već drugo. Ja ne mislim. Kao što ne mislim ni da mu je nagađanje sa Tuđmanom bio inicijalni plan uopšte, to su ideje Dobrice Ćosića a ne njega. E pa svojom populistickom politikom je morao da dovede do toga. Moja spekulacija je sledeca: da nije on bio predstavnik Srbije nego neko normalniji (ko bi takodje "vratio" pokrajine, ali tu i definitivno stao) taj bi verovatno uspeo da se nagodi sa hrvatskim komunistima i generalno ocuva jednu normalniju atmosferu u drzavi. U tim uslovima mozda (mozda!) bi SDP-SKH dobila izbore u Hrvatskoj (nije im puno falilo) i onda bi te dve nomenklature relaksiranije pristupili opstanku ili razdruzivanju, bez onakvog straha od povampirenja "cetnistva" i "ustastva".
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Mogao je da povede raspravu/predloži amandmane, to bi iz drugih republika verovatno i podržali ako bi jedina alternativa bila da on jedini u predsedništvu ima tri glasa (sa Milom i Momirom 4, tj punu blokadu) Naravno, nije mu ni padalo na pamet znamo zašto Ali on nije gurao tu agendu, već modernu federaciju, onovremeni "demokratski centralizam" tj. "jedan čovek, jedan glas". Pokušao je da to uradi s partijom u nameri da to uradi i s državom, ali za malo nije uspeo i tu je koncepcija pukla. Posle je sve već nebitno, jer je Jugoslavija u uslovima političkog pluralizma mogla da postoji ili tako ili nikako. Msm taj je pokušaj već u startu bio osuđen na neuspeh i prosto bi iznenađenje bilo da je uspeo, kao što rekoh, pokušao je da točak istorije vrati unazad.
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 (edited) Ali on nije gurao tu agendu, već modernu federaciju, onovremeni "demokratski centralizam" tj. "jedan čovek, jedan glas". Pokušao je da to uradi s partijom u nameri da to uradi i s državom, ali za malo nije uspeo i tu je koncepcija pukla. Posle je sve već nebitno, jer je Jugoslavija u uslovima političkog pluralizma mogla da postoji ili tako ili nikako. Msm taj je pokušaj već u startu bio osuđen na neuspeh i prosto bi iznenađenje bilo da je uspeo, kao što rekoh, pokušao je da točak istorije vrati unazad. Dakle pokušaj da federaciju prevede u državu rukovodećeg srpskog naroda 1990? Čovek koji se istakao tolikim mešetarenjem u okviru nedemokratskog sistema odjednom da postane uspešni vožd demokratske Jugoslavije? Jogurt revolucije su bile dopuštene dok ih je god u svom dvorištu sprovodio. Jbg, zemlja je već bila poluraspadnuta i one u Zagrebu i Ljubljani baš nije bilo previše briga šta on radi u svojoj prćiji. To je na neki način i mogli biti ispravljanje nepravde prema Srbiji sa uvođenjem pokrajina koje su se u federaciji ponašale kao nezavisni subjekti zapravo. Ali iz tog ispravljanja nepravde prema Srbiji on prelazi u otvoreno nametanje nepravdi drugima kroz vrhovni organ federacije, preglasavanjem. Umesto da povuče ručnu i kaže ok, evo ja ispravio nepravdu ajd sad da gradimo ravnopravnu federaciju sa 6 federalnih jedinica i pripadajućih glasova. Uveren sam da bi ga podržali i ustav bi mogao biti promenjen Edited August 21, 2016 by dillinger
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Dakle pokušaj da federaciju prevede u državu rukovodećeg srpskog naroda 1990? Čuj, Jugoslavija je posle pada zida mogla da postoji samo i jedino kao parlamentarna demokratija, i nikako drugačije. To nužno podrazumeva mehanizme odlučivanja zv. "jedan čovek, jedan glas". Ako bi to ikome izgledalo kao nametanje volje srpskog naroda (kao da bi svi Srbi odmah poskočili na noge lagane i glasali komuniste, a ne izdelili se na pet partija) onda Jugoslavija nema racio svog postojanja kao država. On nije pokušao da federaciju prevede u državu srpskog naroda, već da konfederaciju prevede u federaciju. (!) Da smo načisto.
Recommended Posts