Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Jest. Jel rekao nešto što nije istina? Ma kamo sreće da jesu, nego mislim da su se kardeljevci i rankovićevci teško mogli udružiti.
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Ma kamo sreće da jesu Jbt, al bi moja ekipa iz srednje i ja to mrzeli tada :D
Prospero Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Upravo. Kačio sam ja negde unazad članak koji je obrađivao upravo tu kategoriju tj. pokušavao da objasni 1 skroz netržišnu i na prvi pogled nelogičnu pojavu da je u različitim delovima zemlje postojala različita stopa nezaposlenosti, koja se nije popunjavala migracijama iz drugih krajeva. Autor je tu pojavu nazvao "socijalističkom nezaposlenošću". Ustav iz 1974. je stvorio zatvorene autarhične privrede, koje su se takmičile kako među sobom tako i sa saveznom vlašću, sve više i više zatvarale u sebe i sve manje sarađivale sa drugim firmama po YU. Bukvalno sve suprotno iole tržišnoj logici. Sistem nije propisivao šte je interes radnog naroda ili samoupravnih interesnih zajednica. Nije morao komercijalni/računovodstveni interes biti zvezda vodilja, iako je takvo možda bilo očekivanje. Ekonomski razlog je bio možda prost - teško si mogao da bankrotiraš stoga si se mogao ponašati i nekomercijalno i preneti troškove na druge.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Jbt, al bi moja ekipa iz srednje i ja to mrzeli tada :D Pa ono, verovatno, ali bi možda ubrzo imali prilike da na saveznim izborima vičete "Slobo pederu!". :D
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Nije morao komercijalni/računovodstveni interes biti zvezda vodilja, iako je takvo možda bilo očekivanje. Ekonomski razlog je bio možda prost - teško si mogao da bankrotiraš stoga si se mogao ponašati i nekomercijalno i preneti troškove na druge. Ma to je već tad prestajalo biti čisto ekonomsko i počinjalo da biva pitanje 1 nacionalne bezbednosti. Plus je u ideološkom smislu bilo ozbiljan poraz, eto i decentralizacije i podruštvljavanja a ona se pretvara u sve suprotno onome što su kreatori imali na umu. Ali su ga bezrezervno ipak branili jako i do samog kraja.
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Pa ono, verovatno, ali bi možda ubrzo imali prilike da na saveznim izborima vičete "Slobo pederu!". :D ja i dalje mislim da je to utopija tj da bi se zemlja pre ili kasnije raspala svakako, samo je pitanje (sto je naravno kljucno) - kako. Ali sa Milosevicem nije bilo dileme i da ce se raspasti i da ce se raspasti ratno.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 ja i dalje mislim da je to utopija tj da bi se zemlja pre ili kasnije raspala svakako, samo je pitanje (sto je naravno kljucno) - kako. Ali sa Milosevicem nije bilo dileme i da ce se raspasti i da ce se raspasti ratno. Zavisi od toga da li bi SSDB uspeo da napravi jugoslovensku desnicu. Milošević nije bio nikakav velikosrbin već jugosloven rankovićevskog tipa, da mu je prošlo to sa SKJ i osvojio vlast na saveznim izborima borio bi se on svim sredstvima za očuvanje zemlje. A njen opstanak bi zavisio upravo od mogućnosti profilisanja projugoslovenske desnice.
Prospero Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Ma to je već tad prestajalo biti čisto ekonomsko i počinjalo da biva pitanje 1 nacionalne bezbednosti. Plus je u ideološkom smislu bilo ozbiljan poraz, eto i decentralizacije i podruštvljavanja a ona se pretvara u sve suprotno onome što su kreatori imali na umu. Ali su ga bezrezervno ipak branili jako i do samog kraja. Imam negde citat SV Tempa (bio zadužen u SIVu za privredu) iz 1954/5. kad kaže da savezna država više nema nikakvih ingerencija u privredi, "ona je već odumrla". Msm lupio je glupost ali je iz njegove perspektive to tada već tako izgledalo.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Imam negde citat SV Tempa (bio zadužen u SIVu za privredu) Taj je 80-ih bio u Miloševićevom taboru.
Prospero Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Taj je bio guska koja nikada nije trebala postati senator.
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Ma OK, ali eto po kojoj osi je bila linija podele po celoj zemlji, u suštini sve do 1990. Više Jugoslavije ili manje Jugoslavije.
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 Zavisi od toga da li bi SSDB uspeo da napravi jugoslovensku desnicu. Milošević nije bio nikakav velikosrbin već jugosloven rankovićevskog tipa, da mu je prošlo to sa SKJ i osvojio vlast na saveznim izborima borio bi se on svim sredstvima za očuvanje zemlje. A njen opstanak bi zavisio upravo od mogućnosti profilisanja projugoslovenske desnice. na stranu SF-nost takvog scenarija, ovo boldovano - kako?
Tribun_Populi Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 na stranu SF-nost takvog scenarija, ovo boldovano - kako? O, ja sam ubeđen da bi, da nije bilo kardeljevske opozicije tj. Šuvara i Račana pre svega. Jednako kao što je i u Srbiji 1990. On bi na saveznim izborima, kao predstavnik jedinstvene jugoslovenske opcije, za protivnike imao etnonacionaliste u liku Tuđmana i sl. To je meka za spinovanje i ubijanje u pojam, good ol' RTB/Politika express style, a sa njim nije bilo neizvesnosti. Plus bi iza sebe imao svu saveznu mašineriju direktno zainteresovanih za status quo, ponajpre JNA.
dillinger Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 ja i dalje mislim da je to utopija tj da bi se zemlja pre ili kasnije raspala svakako, samo je pitanje (sto je naravno kljucno) - kako. Ali sa Milosevicem nije bilo dileme i da ce se raspasti i da ce se raspasti ratno. Nisam siguran da se u svim javnim raspravama ili onolikim silnim nasnimanim emisijama na temu postavlja pitanje ''Zašto se krvavo raspala SFRJ kad je trebala mirno?''
MancMellow Posted August 21, 2016 Posted August 21, 2016 O, ja sam ubeđen da bi, da nije bilo kardeljevske opozicije tj. Šuvara i Račana pre svega. Jednako kao što je i u Srbiji 1990. On bi na saveznim izborima, kao predstavnik jedinstvene jugoslovenske opcije, za protivnike imao etnonacionaliste u liku Tuđmana i sl. To je meka za spinovanje i ubijanje u pojam, good ol' RTB/Politika express style, a sa njim nije bilo neizvesnosti. Plus bi iza sebe imao svu saveznu mašineriju direktno zainteresovanih za status quo, ponajpre JNA. bold 1 - e jbg :D bold 2 - aha, super. znaci 1990-te, on gradi drzavu na vojsci i socijalizmu, podrsci komunisticke nomenklature i neprijateljstvu sa ogromnim delom Hrvata i najvecim delom Slovenaca. 1990-te, posle pada Berlinskog zida. U kojoj galaksiji ti obitavas Tribune :D Milosevic je osvojio 46% glasova u samoj Srbiji. Kakva crna Politika, P.Ekspres i RTS u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Sarajevu, Mostaru...
Recommended Posts