Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

Pa upravo je među "nedovršenima" i bilo najviše deklarisanih Jugoslovena.

Posted

Ovo gore - pa, ono, sigurno ne bi bilo 6+2 federalne jedinice

Poenta je da ih je trebalo biti 12-15, a ne ni 6 a još manje 3.

Posted

Srpska elita se pred rat uglavnom bila okrenula "ogradjivanju" srpskog etnickog prostora

Nisam mislio na odmah pred rat, za to si naravno u pravu. Banovina Hrvatska je definitivno napuštanje do tada postojećeg koncepta Jugoslavije i uvod u onaj posleratni.

Mislio sam na period pre toga. Forsiranje integralnog jugoslovenstva jeste odustajanje od srbizacije Makedonaca i Muslimana.

Posted

^^ ^^^ Onako "kafanski" pricajuci, a sto puta sam razmisljao o tom "alternativnom" gavnom gradu, dosao sam do zakljucka da jedina dva prava kandidata su Banja Luka i Dubrovnik.

Kroz maglu se sećam da sam negde pročitao (kod Lempija? ne znam odakle je citirao) da su partizani razmatrali tokom rata da glavni grad bude Sarajevo...?

Posted

Pa upravo je među "nedovršenima" i bilo najviše deklarisanih Jugoslovena.

Pa da, ali to je jalov posao kao sto se i ispostavio takvim. To je nekakvo gradjenje Jugoslavije iskosa. Gradjenje drzave bez ikakvog ranijeg nasledja, u kome se kulturni, istorijski i politicki temelji te drzave baziraju na opet novim tumacenjima smisla prethodnih i dalekih prethodnih dogadjaja koji su vec jednom tumaceni u XVIII i XIX veku.

Posted

dajmo vise 

srpska elita je bio milosevic.vrh te elite.ko to relevantan njega nije podrzao?jedno tuce ljudi.jel treba da vadimo iz arhiva razne podrske profesora,naucnika,akademika,umetnika? da ne pricamo o slobinim portretima po izlozima zanatlija staarih beogradjana i kacelarijama diljem starog i novog beograda.no mnogi su kao i sad kad je vucic jak to radili iz straha ili klijentelizma.ahh!! jebiga!!taj samozvani branitelj jugoslavije!!eej jugoslavije!!za koju su ginuli partizani,cetnici,dide nase!!

Posted

Kroz maglu se sećam da sam negde pročitao (kod Lempija? ne znam odakle je citirao) da su partizani razmatrali tokom rata da glavni grad bude Sarajevo...?

iskreno - ne znam

Posted

Ono sto je sigurno je da je izbor Beograda jedna prilicno velika greska. Sumnjivo u startu.

Posted

Nisam mislio na odmah pred rat, za to si naravno u pravu. Banovina Hrvatska je definitivno napuštanje do tada postojećeg koncepta Jugoslavije i uvod u onaj posleratni.

Mislio sam na period pre toga. Forsiranje integralnog jugoslovenstva jeste odustajanje od srbizacije Makedonaca i Muslimana.

to integralno jugoslovenstvo je tek fantasticno proslo :D 

Posted

Ono sto je sigurno je da je izbor Beograda jedna prilicno velika greska. Sumnjivo u startu.

ali tragedija je u tome sto je i 1945, a da ne govorim o 1918-toj, sve ostalo - nerealno. 

Posted

Pa da, ali to je jalov posao kao sto se i ispostavio takvim. To je nekakvo gradjenje Jugoslavije iskosa. Gradjenje drzave bez ikakvog ranijeg nasledja, u kome se kulturni, istorijski i politicki temelji te drzave baziraju na opet novim tumacenjima smisla prethodnih i dalekih prethodnih dogadjaja koji su vec jednom tumaceni u XVIII i XIX veku.

Vidiš da Milu to poslednje za sad sasvim fino uspeva. :fantom:

Imala je ta država itekakav raison d'etre, plus je imala odakle da stvori svoju mitologiju, imala je i sasvim dovoljno dežurnih neprijatelja kao i uspehe koje je mogla da slavi.

Problem je, kako rekoh, što je u osvit političkog liberalizma lišena i vezivne komponente i centralne vlasti. To ju je i ubilo.

Posted

ali tragedija je u tome sto je i 1945, a da ne govorim o 1918-toj, sve ostalo - nerealno. 

E o tome bih voleo vise da saznam. Zasto?

Posted

najbolji je bio zagreb

unistio bi se taj purgerski duh

svakakvih bi tu doslo

Posted

najbolji je bio zagreb

unistio bi se taj purgerski duh

svakakvih bi tu doslo

Manc verovatno misli na dominantno srpske zrtve u oba rata. Pretpostavljam.

A i tvoje resenje je zanimljivo. Bukvalno sve je bolje nego da to bude srpski grad.

Posted

Vidiš da Milu to poslednje za sad sasvim fino uspeva. :fantom:

na kratke staze.istorijski govoreci.

al ima mne tu mitomaniju,izrazeniju nego npr srbija.mnogi bi se zacudili ali je tako