Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

Serbokroatija.

Cak ni ne zvuci lose.

zvuci prilicno lose ako si makedonac ili slovenac, ali...zongliranje 6...necega je politicka alhemija. 

Posted

dubrovnik je ustaski grad antigospara.grad ljutih hercegovaca ustasa.vecinski..

dobro, ne pricam o 1990 ili 2016.

Posted

dobro, ne pricam o 1990 ili 2016.

a mnogi su kivni jos od 1945. od daxe.ne potcenjuj 45.

Posted

Da ti kažem, ja bih prvi bio ljuti protivnik te Serbokroacije.

Jugoslavija je imala smisla koliko što ga i 1 Nemačka ima, taj ustaško-četnički monstrum ni u ludilu.

Posted

Može nešto više za neupućene?

Posted

ma nikako ne potcenjujem, pa napisao sam da nisam siguran da je, poetski govoreci, Jugoslavija prezivela Drugi sv. rat.

Posted

Da ti kažem, ja bih prvi bio ljuti protivnik te Serbokroacije.

Jugoslavija je imala smisla koliko što ga i 1 Nemačka ima,

Nije tacno, u Nemackoj je bilo moguce sazidati jedinstven jezik

taj ustaško-četnički monstrum ni u ludilu.

Opet me vracas na 45tu

Posted

Može nešto više za neupućene?

to je ona stena ispred dubrovnika i tu su,po prici ustaskih potomaka, partizani pocinili veliki masakr hrvatskih znamenitih domoljuba..

tu jugoslaviju je odrzao sssr i komunisticki teror podrzan od strane svih naroda i narodnosti tih godina.jer to je ono sto buden govori.90-ih i do sad se ujedinila lopovska bagra sfrjot a tad se ujedinio narod

Posted

Nije tacno, u Nemackoj je bilo moguce sazidati jedinstven jezik

Sazdan je i ovde 55 godina pre ikakve Jugoslavije, to što ga naziva ko kako hoće je druga stvar.

Njime i dalje govori 17 miliona ljudi.

Opet me vracas na 45tu

Ma jok, tvrdim da bi to bila država u kojoj se ne želi živeti.

Posted (edited)

Sazdan je i ovde 55 godina pre ikakve Jugoslavije, to što ga naziva ko kako hoće je druga stvar.

Njime i dalje govori 17 miliona ljudi.

Ma jok, tvrdim da bi to bila država u kojoj se ne želi živeti.

Pa, realno, to bi bila drzava koja bi bila da je Jugoslavija nekako 45-te (p)ostala deo tzv slobodnog sveta. Nekakav kompromis sa "ustaskim" delom te drzave bi morao biti nacinjen i snagom kapitalizma i dominantnog jezika na 1 trzistu to bi na kraju, vise-manje, ispalo upravo to. Mislim da masa ljudi u Srbiji koja zamislja tu nekomunisticku Jugoslaviju posle 45-te je prilicno pogresno zamislja. 

Edit: pa i u Nemackoj je sazidan ranije, ali jeste jedan jezik koji je upravo u toj drzavi koju si ti naveo kao primer bio mocan alat ujedinjenja. 

Edited by MancMellow
Posted

Pa, realno, to bi bila drzava koja bi bila da je Jugoslavija nekako 45-te (p)ostala deo tzv slobodnog sveta. Nekakav kompromis sa "ustaskim" delom te drzave bi morao biti nacinjen i snagom kapitalizma i dominantnog jezika na 1 trzistu to bi na kraju, vise-manje, ispalo upravo to. Mislim da masa ljudi u Srbiji koja zamislja tu nekomunisticku Jugoslaviju posle 45-te je prilicno pogresno zamislja.

Edit: pa i u Nemackoj je sazidan ranije, ali jeste jedan jezik koji je upravo u toj drzavi koju si ti naveo kao primer bio mocan alat ujedinjenja.

Ja ne zamišljam ništa tog tipa niti sam, a ako bi zamišljao (u toj nekoj Draža pobediJo došli Englezi) rekao bih da bi bila podjednako versajska, federalna sa slovenačkom, hrvatskom i srpskom (a ona pak bila izdeljena na SAOe) fed. jedinicom te ličila na UK, Španiju ili Italiju.

Moćan alat ujedinjenja je bio Bizmark, Nemac sa severa razume Nemca s juga koliko i Slovenac Makedonca, obojica književno govore hochdeutsch kao što su i Slovenac i Makedonac srpskohrvatski.

Posted (edited)

Ja ne zamišljam ništa tog tipa niti sam, a ako bi zamišljao (u toj nekoj Draža pobediJo došli Englezi) rekao bih da bi bila podjednako versajska, federalna sa slovenačkom, hrvatskom i srpskom (a ona pak bila izdeljena na SAOe) fed. jedinicom te ličila na UK, Španiju ili Italiju.

Moćan alat ujedinjenja je bio Bizmark, Nemac sa severa razume Nemca s juga koliko i Slovenac Makedonca, obojica književno govore hochdeutsch kao što su i Slovenac i Makedonac srpskohrvatski.

Nije bas tako ali nema veze. Da, bio je Bizmark, ali Srbija nije uporediva sa Pruskom, ma koliko je i mnogi iz inostranstva u to vreme poredili. 

Ovo gore - pa, ono, sigurno ne bi bilo 6+2 federalne jedinice

Edited by MancMellow
Posted

Pitanje "dovršetka" pomenutih naroda je itekako uslovljeno tačkom gledanja, tj pre svega svojevrsnom diskurzivnom borbom za nomenklaturnu jednakost tih "nedovršenih nacija" sa ostalima.

Srpski beef je naravno uglavnom u tome što na koncu smatra da se dobar deo tog korpusa "nedovršenih" mogao dovršiti u smislu da postanu Srbi, ako ne etnički a ono nekakvi građanski ili kakvi već, te da je onakva Jugoslavija nekako isekla te mogućnosti srbizacije.

Meni se čini da su Srbi (ili srpska elita, kako god to definisali) odustali od srbizacije ,,nedovršenih" još između dva svetska rata i išli na to da se nedovršeni ,,jugoslaviziju", tj. da se dovrše samo kao deo jedinstvene jugoslovenske nacije. Upravo ti nedovršeni su mogli da posluže kao kritična masa koja bi, uz deo dovršenih koji su bili jugo-entuzijasti, stvorila ,,prave" Jugoslovene (u političko-nacionalnom smislu), tj. dovoljno njih da se država dugoročno održi. Za nacionalistički i postjugoslovenski srpski beef ti si naravno upravu, ali ovo je moj beef...i onih koji su bili projugoslovenski orijentisani.

Posted (edited)

Ne znam koliko je za ovu raspravu dobar primer vestacki stvorenog knjizevnog nemackog jezika (Hochdeutsch) koji je u 19 veku govorila samo elita, a narod sasvim druge jezike (ili politicki korektno "dijalekte" koji se medjusobno razlikuju kao srpski i slovenacki, pa i vise, u zavisnosti od regiona; u poredjenju s razlikama izmedju govora u Hamburgu i Minhenu, govor Vranjanaca i Splicana je izuzetno slican). Pre ce biti da je tu bilo nesto drugo, a ja nisam nikakav ekspert za istoriju nemackog ujedinjenja...

Edited by IndridCold
Posted

Meni se čini da su Srbi (ili srpska elita, kako god to definisali) odustali od srbizacije ,,nedovršenih" još između dva svetska rata i išli na to da se nedovršeni ,,jugoslaviziju", tj. da se dovrše samo kao deo jedinstvene jugoslovenske nacije. Upravo ti nedovršeni su mogli da posluže kao kritična masa koja bi, uz deo dovršenih koji su bili jugo-entuzijasti, stvorila ,,prave" Jugoslovene (u političko-nacionalnom smislu), tj. dovoljno njih da se država dugoročno održi. Za nacionalistički i postjugoslovenski srpski beef ti si naravno upravu, ali ovo je moj beef...i onih koji su bili projugoslovenski orijentisani.

Srpska elita se pred rat uglavnom bila okrenula "ogradjivanju" srpskog etnickog prostora