Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted (edited)

nisam mislio etnicko jugoslovenstvo direktno jednoako etnicko srpstvo, nego bas to - drzavno.  ne da ce svi ili vecina postati Srbi, nego da je to u sustini 1 srpska drzava. Dakle: centralizacija = velikodrzavlje = velikosrpski hegemonizam. 

Edited by MancMellow
Posted

nego da je to u sustini 1 srpska drzava. Dakle: centralizacija = velikodrzavlje = velikosrpski hegemonizam.

Kako, ako u toj državi imaš 1945. 40% Srba, a 1981. već 36%, plus od 1966. u vrhu države nema nijednog Srbina (a ni do tad, Ranković je bio Jugosloven i pandur a ne velikosrbin)? Prosto činjenice ne idu u prilog tome, niti govori političkog vrha, niti pa akcije koje su preduzimali. Baš naprotiv, srpski predratni hegemonizam je bio prokazan i kuđen među samim Srbima prvo.

Stoga iza te priče o velikodržavlju za mene samo može da stoji "malodržavlje" tj. etnonacionalizam. Taj je sentiment, onda kad uzroka za njega više nije bilo, morao biti jedino potpirivan. A motiv za to mislim da leži upravo u nacionalizmu.

Posted

ne govorim o "objektivnom", nego o "subjektivnom" (ili, ako vise volis, percepciji). 

jugoslavija kao prava, nepatvorena federacija: glavni grad i sve krovne drzave institucije su u Beogradu + Srba ima, to, skoro 40%. (sa CGorcima). Ja isto mislim da je Jugoslavija neodrziva kao etnicka federacija tj federacija etnickih federalnih jedinica. To bi puklo kad tad sa svim razlikama koje postoje izmedju pojedinih i tu su u pravu bili predratni srpski politicari. Ono gde nisu bili u pravu je sto nisu hteli nikakvu federaciju, a gde jos vise nisu bili u pravu je sto su svu vlast skoncentrisali u Beogradu tj Srbiji.  

Mislim, ja te necu ubedjivati ni u sta povodom Druge Jugoslavije, jer, sta god da je ona postigla tokom tih 45 godina, ja sam nisam uopste siguran da je ta drzava na dug rok mogla da opstane, posebno ne takva jednopartijska. 

Posted

Da li se ikada razmatralo da glavni grad bude npr. Sarajevo i ako ne, zasto?

Posted

ovak

u rvatskoj je bilo pozeljno da si jugoslaven.bolje nego srbin.u mne takodjer.u bosni verovatno.ne poznam toliko tu scenu.

no isti ti lideri rvatske su bili teski antijugoslaveni na saveznom nivou jerbo je jugoslaven = srbska hegemonija.pa i dan danas predsednica hrvatske objavi tvit da su neki navijaci zapravo orjunasi.ne srbi nego orjunasi.

drugo,ne moze se oduzeti pravo na nacionalne teznje jednom rvatu ili slovencu ili mnegorcu ili makedoncu.pitanje je sta je dozvoljeno u toj borbi a sta nije.

i to je taj veciti bipolarni premecaj u jugoslaviji koji je prevagnuo u odnosu na sve druge prednosti.

a ko je to pitao bazu za bilo sta u sfrjot? narafski niko.jedno duboko korumpirano i klijentelisticko drustvo je bila sfrjot,fnrj,kraljevina etc

sloba i oni iza njega na cijoj je podrsci mic po mic dojahao do neprikosnovenog jugoslovena i naravno levicara su se bavili nedozovoljenim sredstvima.nisu valda dobro opipali puls pada berlinskog zida.mislili su da mogu razulareno da podjarme ostatak drzave.pa za to je bilo kasno jos posle prvog word wara.

no najmudriji je rastko mocnik i boris buden.rastko jer je jedino resenje bilo pobiti "komuniste" i to sto danas to znaci u mesnim zajednicama.nisu djaba na njega svi skocili od subnora do raznih debeloguzih birokrata,partijskih radnika i sadasnje patriotske bagre.sef mesne zajednice je rak rana ovih nesrecnih zemalja.to je bog po selima,bog po blokovima zgrada

Posted

Da li se ikada razmatralo da glavni grad bude npr. Sarajevo i ako ne, zasto?

to sam i ja mislio 90.e

pitao sam neke sto ne podelite drzavu na niziju,planine i primorje.seljak u niziji ima iste interese u slovenackom vukojebu i u makedoniji.onaj brdja je isti u slo,cro,mne,bih mak.kao i onaj izdavac cimerroom u izoli,budvi ili dubrovniku.ista su to sve govna i isti eko interes.

no emocije su sjebale ovaj koncepat :)

Posted

Ne, ali totalno ima smisla. Em je tu negde geografski u centru, em je visenacionalna sredina. Na simbolickom planu savrsen izbor.

Posted

ne govorim o "objektivnom", nego o "subjektivnom" (ili, ako vise volis, percepciji).

jugoslavija kao prava, nepatvorena federacija: glavni grad i sve krovne drzave institucije su u Beogradu + Srba ima, to, skoro 40%. (sa CGorcima). Ja isto mislim da je Jugoslavija neodrziva kao etnicka federacija tj federacija etnickih federalnih jedinica.

Pa onda tek ništa nema smisla jer nikako drugačije i nije moglo da bude. Ako je isprazniš od takve vrste federalizma tj. ako joj odbiješ komponentu savezne države Jugoslovena, onda si je delegitimisao totalno. Šta je to, brak iz interesa? Šta biva kad više tog interesa iz xyz razloga nema?

Ako toga ne može biti onda se takva država ne pravi, a te predratne srpske političare iznakačim na kalemegdan baš tako vidovite. :frust:

Posted (edited)

^^ ^^^ Onako "kafanski" pricajuci, a sto puta sam razmisljao o tom "alternativnom" gavnom gradu, dosao sam do zakljucka da jedina dva prava kandidata su Banja Luka i Dubrovnik.

Edited by MancMellow
Posted

Ajde Banja Luka, ali kako sad Dubrovnik? I zasto ne Sarajevo?

Posted

Pa onda tek ništa nema smisla jer nikako drugačije i nije moglo da bude. Ako je isprazniš od takve vrste federalizma tj. ako joj odbiješ komponentu savezne države Jugoslovena, onda si je delegitimisao totalno. Šta je to, brak iz interesa? Šta biva kad više tog interesa iz xyz razloga nema?

Ako toga ne može biti onda se takva država ne pravi, a te predratne srpske političare iznakačim na kalemegdan baš tako vidovite. :frust:

pa napisao sam vec dovoljno puta da mi je neprijatno: hrvatsko-srpska/srpsko-hrvatska drzava

Posted

Serbokroatija.

Cak ni ne zvuci lose.

Posted

ali kako sad Dubrovnik?

Manč ima fiksaciju na srpsko-hrvatske odnose, Dubrovnik je međa uticaja.

pa napisao sam vec dovoljno puta da mi je neprijatno: hrvatsko-srpska/srpsko-hrvatska drzava

Pa zar posle ovoliko napisanih strana ne kapiraš da je Druga Juga pukla po srpsko-slovenačkoj a ne srpsko-hrvatskoj osi?

Posted

Ajde Banja Luka, ali kako sad Dubrovnik? I zasto ne Sarajevo?

povezano je sa ovim gore: zato sto su jedino ta dva grada u dovoljnoj meri istorijski i srpski i hrvatski na neki nacin. Plus BL se zaista nalazi skoro u centru drzave i ima dobru komunikaciju na sve strane, a drugi je...na moru + simbolicki predstavlja ono sto je zemlja zaista i trebalo da bude, a to je sustinski mediteranska drzava. 

Posted

dubrovnik je ustaski grad antigospara.grad ljutih hercegovaca ustasa.vecinski..