Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 (edited) Lupam, ali mozda zato stokad su videli da ne mogu dwmokratizaciju da proguraju kroz republiku onda mozda kroz federaciju? U svakom slucaju ja to drzim za vrhunsko zajebavanje SrbijeAli federacija je time razglavljena do nepostojanja. Treba da pročitaš muke tantalove kroz koje je prolazila svaka savezna vlada od početka jake krize 1978-9. na dalje. Kardeljizacija je dala mogućnost republikama i pokrajinama da se zadužuju direktno u inostranstvu, što su one iskoristile da u jeku globalne ekonomske krize ispodižu kredite i upumpaju u svoje autarhične privrede koje su krenuli da grade, kako bi se pokazale uspešnijim od centralne vlasti. To je dovelo do toga da npr. Hrvatska već 1983. ne može da servisira dugove i bude pred bankrotom, te da u potpunosti zavisi od federalnih dotacija što je dovelo do famozne "hrvatske šutnje" osamdesetih, jer je ostala bez argumenata kojima bi branila kardeljizam (kao zajedničko čedo njih i Slovenaca) pred nastojanjima antikardeljista (najviše u Srbiji) i SIVa za ustavnom reformom i vraćanjem ovlašćenja federalnim vlastima. Federacija je, budući uvek zavisna od kardeljističke partije, bila paralisana totalno, a smehotres je da joj je opozicija bila savezna vlada, koja je kao neposredni upravljač svakodnevno gledala kuda sve to vodi. Milošević je upravo reakcija na to, otud i "antibirokratske revolucije" tj. razjebavanje republičkih i pokrajinskih rukovodstava koja su kočila federaciju. Priča mu je čak, za onovremena poimanja, možda i bila legitimna, samo je bila em zakasnela kad je startovana, em je nagazila na Kardeljevu minu, em je izvođač bio budala. Edited August 20, 2016 by Tribun_Populi
MancMellow Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Ali federacija je time razglavljena do nepostojanja. Cime?
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Cime? Kardeljevom koncepcijom Jugoslavije tj. Ustavom iz 1974. Nije moglo doći do demokratizacije federacije nikako, to se je već tad moglo videti iz aviona, jer si imao na jednom mestu skup država koje su trebale odlučivati putem konsensualizma u situacijama u kojima su im interesi neretko bili i oprečni.
MancMellow Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Necu da previse pisem napamet ali videli smo kako je prosao pokusaj da se prvo drzava centralizuje pa tek onda demokratizuje
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Ne pričamo o istoj vrsti demokratizacije uopšte, liberalnu demokratizaciju niko od njih nije zagovarao.
MancMellow Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Da, trebalo je tamo 70 i neke istovremeno da se nacrtaju i kao "neprijatelji socijalizma" i kao zagovornici "velikodrzavnog centralizma"...
hazard Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Ima jedna tačka u njegovom programu koje se sve vreme čvrsto držao a koju nikad nije objasnio, koja mene navodi na zaključak na koji me navodi, kad se dovede u vezu sa Pirjevčevim ondašnjim izlaganjima i stavovima. To je teza da u Jugoslaviji postoje "dovršene nacije" te da se to mora uvek imati u vidu prilikom konstruisanja države. Interesantna teza imajuci u vidu da su se 3 od tih 6 nacija ,,dovrsile" tek u Jugoslaviji, i to, fakticki, tek u FNR/SFRJ. Zapravo se samo za Makedonce moze reci da su se ,,dovrsili" 100% u prvoj polovini postojanja komunisticke Jugoslavije, Bosnjaci su se dovrsili tek tokom raspada (kada su od Muslimana sa velikim m postali Bosnjaci) a Crnogorci tek 2000tih zapravo, dakle dobrano posle raspada SFRJ.
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 (edited) ^^Pa dobro, ako je bila taktika da se kroz "liberalizam" proturi višepartijska predstavnička demokratija (u šta ja lično ne verujem, ali ajde) onda svaka njima čast. Ali okretanje "srbijanstvu" (kako je to nazvala ekipa s Peščanika) tj. saglašavanje sa konfederalizacijom Jugoslavije i (kon)federalizacijom Srbije je u konačnici i državu i narod skupo koštalo. Obrni-okreni, to nikako nije moglo da prođe. Edited August 20, 2016 by Tribun_Populi
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Interesantna teza imajuci u vidu da su se 3 od tih 6 nacija ,,dovrsile" tek u Jugoslaviji, i to, fakticki, tek u FNR/SFRJ. Zapravo se samo za Makedonce moze reci da su se ,,dovrsili" 100% u prvoj polovini postojanja komunisticke Jugoslavije, Bosnjaci su se dovrsili tek tokom raspada (kada su od Muslimana sa velikim m postali Bosnjaci) a Crnogorci tek 2000tih zapravo, dakle dobrano posle raspada SFRJ. Upravo, što će reći da je čovek mislio na SHS osovinu, a pošto su mu prvi S bili hegemonisti logično da su HS u njegovoj koncepciji morali biti zaštićeni od njih. Nije nacionalista, myass.
Prospero Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Interesantna teza imajuci u vidu da su se 3 od tih 6 nacija ,,dovrsile" tek u Jugoslaviji, i to, fakticki, tek u FNR/SFRJ. Zapravo se samo za Makedonce moze reci da su se ,,dovrsili" 100% u prvoj polovini postojanja komunisticke Jugoslavije, Bosnjaci su se dovrsili tek tokom raspada (kada su od Muslimana sa velikim m postali Bosnjaci) a Crnogorci tek 2000tih zapravo, dakle dobrano posle raspada SFRJ. Pitanje "dovršetka" pomenutih naroda je itekako uslovljeno tačkom gledanja, tj pre svega svojevrsnom diskurzivnom borbom za nomenklaturnu jednakost tih "nedovršenih nacija" sa ostalima. Srpski beef je naravno uglavnom u tome što na koncu smatra da se dobar deo tog korpusa "nedovršenih" mogao dovršiti u smislu da postanu Srbi, ako ne etnički a ono nekakvi građanski ili kakvi već, te da je onakva Jugoslavija nekako isekla te mogućnosti srbizacije.
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Srpski beef je naravno uglavnom u tome što na koncu smatra da se dobar deo tog korpusa "nedovršenih" mogao dovršiti u smislu da postanu Srbi, ako ne etnički a ono nekakvi građanski ili kakvi već, te da je onakva Jugoslavija nekako isekla te mogućnosti srbizacije. Srpski etnonacionalistički diskurs da, onaj dominantni od 1990. naovamo.
MancMellow Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Zato sto se jugoslovenstvo prosto receno i dalje posmatralo kao nekakvo mimikricno srpstvo.
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Da li je? Ja to za period od 1945-1990. ne bih rekao. Jedino gde toga verovatno ima je kod Bošnjaka, koje se nastojalo prevesti u Srbe i Hrvate i to sa saveznog vrha, pa kad nije dalo rezultate priznati su kao Muslimani. To je meni više postjugoslovenska priča, od višepartizma naovamo.
MancMellow Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Ne znam, cini mi se da jeste kod dobrog dela bar partijskih rukovodilaca a i dela naroda u slo i hr
Tribun_Populi Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Ne znam, cini mi se da jeste kod dobrog dela bar partijskih rukovodilaca a i dela naroda u slo i hr Kog naroda? Da je percepcija dela Hrvata i Slovenaca da je jugoslovenstvo ustvari latentno velikosrpstvo, koje njih treba da pretopi u Jugoslovene a samim tim da budu i Srbi? Msm, u uslovima federalne Jugoslavije za tako nešto treba da budeš ili paranoik svoje vrste, ili da imaš nacionalističku republičku elitu koja ne želi federalizaciju i približavanje (koje se nužno dešava u zajedničkoj državi, hint: Nemci). Ja tipujem na ovo drugo.
Recommended Posts