Muwan Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Private sector deposits in Cyprus fell by 2.2% in February, according to data released by the European Central Bank.The drop in savings levels came as deposits in Greece rose by 2.2%.Such monthly figures are volatile, but they do suggest that some Cypriot depositors were canny enough to shift their savings abroad before the bailout was agreed (on 16 March).Procenti se slučajno poklapaju jer Grčka ima 4x veću sumu štednih uloga. Ipak, ovo februarsko povlačenje sa Kipra ukupno iznosi oko milijardu evra, ako su podaci tačni. Takođe je postojao gotovo identičan odliv u januaru.
CPP Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Procenti se slučajno poklapaju jer Grčka ima 4x veću sumu štednih uloga. Ipak, ovo februarsko povlačenje sa Kipra ukupno iznosi oko milijardu evra, ako su podaci tačni. Takođe je postojao gotovo identičan odliv u januaru.Ma nema nista od toga. Juce su doveli neku bogatu gospodu (takoreci bizmismene) na tv da ih pitaju quo vadis Kipre i oni lepo i razlozno napricase sta sve mi moramo. Istrazivacko novinartvo zeljno krvi je insistiralo na pitanju gde su pare i ko je kriv. Nazalost tema nije naisla na interes sagovornika.
CPP Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Informacija iz druge ruke kaze da su sve plate u javnom i polujavnom sektoru, te plate svih branch managera svih banaka srezane accross the board za 40%.Buni me ovaj bold jer mi nije jasno kako drzava moze da naredi privatnoj firmi da sreze plate, medjutim informacija stize od (vrlo zapenjenog) branch managera leve banke (USB).
CPP Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Uzevsi u obzir sledece, informacija postaje jos sumnjivija. Verujem da je covek oshishan, al mi pre deluje da ga je firma oshishala na svoju ruku. NICOSIA - President Anastasiades has cut his salary by a quarter in a show of solidarity with ordinary Cypriots feeling the effects of the country's severe financial crisis.He authorised the country's accountant-general to make the pay cut, undersecretary to the President Constantinos Petrides.Anastasiades' Cabinet ministers have also decided to slash their own pay by 20%.
Anduril Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 Procenti se slučajno poklapaju jer Grčka ima 4x veću sumu štednih uloga. Ipak, ovo februarsko povlačenje sa Kipra ukupno iznosi oko milijardu evra, ako su podaci tačni. Takođe je postojao gotovo identičan odliv u januaru.U Londonu je poslednjih dana bila otvorena filijala Laiki banke.
Indy Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Nije baš zabavno... evo tužne priče 1 kiprana/ozija. ''It's not Russian money, it's not black money. It's my money.''
CPP Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Nije baš zabavno... evo tužne priče 1 kiprana/ozija.Imali smo u firmi nekoliko kiproozija; dolazili su ranih nultih a poceli da odlaze tamo 2008-9. Jos samo jedan kog znam je ovde.
duda Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Nije baš zabavno... evo tužne priče 1 kiprana/ozija.nisam baš u toku sa celom ovom frkom, tj. nemam pojma kako ide sa tim velikim sumama.jel' to sasvim izvesno da će čovek ostati bez svojih para, mislim, svega preko 100 hiljada ?
Indy Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 nisam baš u toku sa celom ovom frkom, tj. nemam pojma kako ide sa tim velikim sumama.jel' to sasvim izvesno da će čovek ostati bez svojih para, mislim, svega preko 100 hiljada ?Pa i za mene je to novi moment. Naime, zbog katastrofalne situacije, izgleda da će neke banke jednostavno propasti, a sa njima i svi ulozi iznad onog što garantuje država. A to je valjda 100k evara. To je znači druga i mnogo gora stvar u odnosu na ovaj danak od x ili y % koji se uzima od štediša (iz svih kiparskih banaka).
Muwan Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Ovaj će gotovo izvesno ostati bez ičega preko 100k jer je držao pare u Laiki banci koja ide u likvidaciju i samo će garantovani ulozi do 100k biti prebačeni u Bank of Cyprus.Ne verujem da će oni što imaju velike depozite u drugim bankama (pre svega BoC) proći mnogo bolje jer im je ono što imaju preko 100k zamrznuto do daljnjeg tj. dok država ne odluči u kom procentu će da ošiša te iznose. Čak i posle tog šišanja, pitanje je da li će imati pristup onome što ostane jer je država uvela kompletne restrikcije tokova kapitala i veliko je pitanje kojom brzinom će iste biti stavljane van snage (vlada kaže 30 dana ali to je čista iluzija, na Islandu i dan danas važe neke restrikcije koje su uvedene pre 4 godine). I kao šlag na tortu, onih garantovanih 100 hiljada moći će da izvlače tempom od 300 evra dnevno, što mu dođe 1500 evra nedeljno, što dalje znači da će mu trebati 18 meseci da to izvadi iz banke osim ako nije u mogućnosti da šalje neke malo veće sume rodbini u inostranstvu (npr. za troškove studija, što takođe podleže nekim restrikcijama). Sve u svemu, nimalo vesela situacija, pare su praktično isparile i ostaje samo da se vidi da li će i koliko od toga država biti u stanju da nadoknadi kada i ako se oporavi.
duda Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 (edited) jbt pa ne mogu da verujem, pa evo kod nas bio i rat i opet ljudi nekako došli do svojih parajeste da je to u raznim oblicima bilo, ali opet, nije sasvim isparilomoja majka je recimo kompletan otkup stana izvela sa starom deviznom štednjomposle joj isplatili ostatak, malo po malo, ali isplatilijedino su izvisili štediše nekih banaka, recimo ljubljanske, ali ovi iz bih, ne verujem da su u sloveniji ikome ostali dužniprosto mi je neverovatno da čovek tako ostane bez regularno zarađenih paraed.ok, to se sve radilo o malim ciframa, ali ista je stvar valjda i sa velikim ako su ''bele'' pare Edited March 29, 2013 by duda
Muwan Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 prosto mi je neverovatno da čovek tako ostane bez regularno zarađenih paraTakva su vremena došla. Pare su isparile u Grčkoj a država nema odakle da ih vrati. Prihode nemaju, da pozajme ne mogu. Sistem se urušio.Srbija je imala društvenu imovinu koju je mogla da menja za oduzete štedne uloge. Kipar to nema. Doduše, da se Srbija našla u situaciji da joj fali 60 milijardi evra (kao Kipru), teško da bi vratila građanima išta više od mrvice tog duga. Tzv. "stara štednja" u Srbiji je neuporedivo manja od onoga što su na Kipar položili ljudi sa svih strana sveta, u želji da izbegnu plaćanje poreza. Ovaj nesrećnik iz Indyjevog teksta je tu postradao ni kriv ni dužan.
duda Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 imaju grci ostrva, ali su izgleda mnogo gadljivi na ideju o prodajimislim, bila neka priča kao o toj mogućoj prodaji nekih ostrva
Muwan Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Eh, da su Grci prodavali ostrva svaki put kada su bankrotirali u poslednjih sto godina, danas ne bi imali niti jednu stenu da štrči iz vode, a kamoli ostrvo...Bilo kako bilo, grčkih 17 plata i neplaćanje poreza su polovina tanga koji se sada pleše. Druga polovina se nalazi širom Evrope, nema tu čistunaca.
Recommended Posts