Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted
.... a sve to kako bi pošto-poto naterali Ruse da plate polovinu bailouta čiji iznos je smešan u poređenju sa onim što je ranije odobreno drugim zemljama bez zahteva da deponenti učestvuju. U redu, naterali su ih da plate, ni centa ruskoj mafiji, pravda za nemačke poreske obveznike, a sad možemo polako da pečemo kokice i čekamo nova klanja volova zarad kilograma mesa.
Jos jednom da ponovim posto vidim da je ovaj detalj stalno promice - ne placaju "Rusi" nikakav bejlaut nego su njihove pare izgubile kiparske banke.Te banke su godinama placale kamate mnogo vislje nego drugde u EU a "investirale" su depozite veoma pametno u grcke obveznice.Koliko sam cuo - u Rusiji su uveli kapitalizam pa cenim da su i culi za rizik prilikom ovakvih "investicija".Dakle, da ponovimo - bejlaute placaju evropski poreski obveznici ciji predstavnici itekako imaju pravo da odlucuju kome ce da pomognu a kome ne + buduce generacije koje niko nije ni pitao.Po Mastrihtskom ugovoru su bejlauti zapravo zabranjeni jer uopste nije bilo predvidjeno da jedna drzava placa dugove/garancije druge drzave. Ovo sto se sada desava je preuzimanje u hodu tih dugova/garancija ali uz delimicnu finansijsku kontrolu koja sa tim ide.
Reakcija ruske vlade: Nastavljaju da kradu ono sto je vec ukradeno :lolol: :...
Ruska vlada moze da zacepi jer je tokom krize 1998. i sama pokrala minimum 50% depozita i vlasnistva u tadasnjim bankama.
...inace ono sto sledi na Kipru je veliko srozavanje GDP-a i pauperizacija zemlje, uz austerity programe. ta zemlja je pustena niz vodu, a njeno napustanje evra je samo odlozeno za neko vreme.
10 milijardi kredita na jedva milion stanovnika meni ne izgleda kao pustanje niz vodu.Izgleda da ovde nekima nije jasno kako bi pravo pustanje niz vodu izgledalo. Sa svim aktuelnim poredjenjima Nemacke i Merkeleve sa nacistima mozda Nemackoj i ostalim "nacistima" zaista pukne film. Dovoljno je da ona nova partija u Nemackoj udje u Bundestag i to bi odjednom iz osnove promenilo pravila igre....Izlazak Kipra iz Evra je svakako pozeljan kao i u Grckoj, mada bi paralelno koriscenje Evra i funte/drahme verovatno bilo najbolje resenje. Momentalno bi se stimulisala domaca proizvodnja i izvoz, smanjili drzavni troskovi a uvoznici bi i dalje mogli da koriste platni promet u Evrima radi sigurnosti.
Posted

hajde jos jednom, nije na odmet: Lisabonski ugovor ne predvidja mogucnost da neka zemlja napusti evrozonu; promena ugovora u vidu dodavanja aneksa da Kipra vise nema tu znacila bi mesec dana smisljanja tacne formulacije tog anexa a onda, odoka, jedno godinu i po dana dok se ne obavi ratifikacija aneksa (ili ajde, 9 meseci minimum, dok ratifikuje pola ili 2/3 zemalja), a sta bi se za to vreme desavalo u Italiji i Spaniji (i drugde) bog zna.Jedino mogu da napuste EU altogether.

Posted
Jos jednom da ponovim posto vidim da je ovaj detalj stalno promice - ne placaju "Rusi" nikakav bejlaut nego su njihove pare izgubile kiparske banke.Te banke su godinama placale kamate mnogo vislje nego drugde u EU a "investirale" su depozite veoma pametno u grcke obveznice.Koliko sam cuo - u Rusiji su uveli kapitalizam pa cenim da su i culi za rizik prilikom ovakvih "investicija".Dakle, da ponovimo - bejlaute placaju evropski poreski obveznici ciji predstavnici itekako imaju pravo da odlucuju kome ce da pomognu a kome ne + buduce generacije koje niko nije ni pitao.
Izvini, služio sam se zvaničnom retorikom koja glasi da Kipar mora sam da obezbedi polovinu bailouta a drugu polovinu će poreski obveznici EU čiju većinu predstavnika niko nije pitao za mišljenje pošto su odluke doneli predstavnici nemačkih poreskih obveznika.Zvanična retorika takođe ponosito ističe da Kipar neće obezbediti polovinu bailouta od svojih građana već od Rusa koji drže pare na Kipru. To se izričito podvlači u svim objašnjenjima i predstavlja kao nekakvo neverovatno civilizacijsko dostignuće. Dakle, Rusi će platiti makar polovinu.Ja samo pitam da li je zaista to isterivanje maka na konac vredno rizikovanja bank run-a u barem 5-6 zemalja Evrozone? I zašto je odjednom postalo toliko važno da ruski deponenti nauče lekciju iz kapitalizma koju nisu morali da uče grčki, portugalski, irski i španski deponenti?Nije uopšte problem u tome što su kiparske banke proćerdale ruske pare. Problem je u tome što za ruske pare važi da se gubici naplaćuju od deponenata, dočim za evropske pare važi da se gubici naplaćuju od poreskih obveznika. A ti obveznici se doje rusofobijom kako bi kliktali od sreće što su njihove elite ošišale Ruse za 20 milijardi evra dok u isto vreme jednu reč ne prozbore kada te iste elite ošišaju njih za stotine milijardi.Da ne pominjem da postoje i neki Kiprani koji su poštenim radom i štednjom stekli 105k evra pa će im to sada biti oduzeto, a oni koji su se igrom slučaja 15. marta zadesili na 95k biće pošteđeni. Mislim, jesam li ja jedini koji ovde primećuje da je u novijoj evropskoj istoriji jedino Slobodan Milošević zamrznuo štednju građana? I da Evropska Unija, ej, Evropska Unija sada ide njegovim stopama? Da nije tragično bilo bi više nego komično.
Posted
Ruska vlada moze da zacepi jer je tokom krize 1998. i sama pokrala minimum 50% depozita i vlasnistva u tadasnjim bankama.
Samo to nije bila vlada Putina, već zapadnog miljenika Kirijenka.
Posted

U Grckoj su "seceni" vlasnici obveznica a ne depozitari. Gle cuda, to su, dobrim delom, kiparske banke koje su to radile uz pomoc ruskih novaca. ;)Kada je Rusija odobrila pomoc Kipru od preko $3 milijarde 2011 nije samo spasavala Kipar vec, delimicno, i Grcku.Veca je tu prica od samih banaka. A, kako ce se zavrsiti, videce se.

Posted

Samo sto su fr banke spasavali fr poreski obaveznici a ne evopski.

Posted
Anduril objasnio.
Odlično je objasnio. Vlade evropskih država u XXI veku rade ono što je ruska vlada radila potkraj XX veka, usput narušavajući osnovna načela na kojima ja, naravno, zasnovana. Ali dobro, kapiram da mnogi vole da cilj bude ispravan, bez obzira na sredstva.
Posted
U Grckoj su "seceni" vlasnici obveznica a ne depozitari. Gle cuda, to su, dobrim delom, kiparske banke koje su to radile uz pomoc ruskih novaca. ;)Kada je Rusija odobrila pomoc Kipru od preko $3 milijarde 2011 nije samo spasavala Kipar vec, delimicno, i Grcku.Veca je tu prica od samih banaka. A, kako ce se zavrsiti, videce se.
To. Kipar je poginuo proslog juna kad je palo shishanje u Grckoj. Posledice se osecaju sada jer je prethodni predsednik i vlada mu sedeo na ushima pevajuci lalala, ukljucujuci i prikrivanje cinjenice da je Kipru jos juna receno da ce izleteti iz ELA zbog situacije u bankama. ELA je trebalo konacno da presusi pocetkom januara, medjutim to je nakon sastanka evropskih konzervativnih partija u Limassolu 14. januara i sastanka Merkelove sa predstavnicima svih kiparskih partija odgodjeno do posle izbora. AKEL (tzv komunisti) sad glumi ludilo i demonstrativno se uzdrzava od glasanja iako ih je Merkelova kolektivno stegla za muda u januaru i izvukla pristanak na mere bez obzira ko pobedi na izborima.
Posted (edited)
Samo sto su fr banke spasavali fr poreski obaveznici a ne evopski.
Nacionalni bailouti nisu isto što i bailouti koje su od EU zatražile četiri države pre Kipra, i koje su platili svi poreski obveznici EU. Platili su čak i za par zemalja van Evrozone. Upucano je bezmalo 300 milijardi evra, pola od toga samo u Grčku, i sad nije moglo na isti način da se upuca još deset milijardi nego odjednom moraju deponenti malo da nauče rizike kapitalizma. Edited by beowl
Posted
Mislim, jesam li ja jedini koji ovde primećuje da je u novijoj evropskoj istoriji jedino Slobodan Milošević zamrznuo štednju građana? I da Evropska Unija, ej, Evropska Unija sada ide njegovim stopama? Da nije tragično bilo bi više nego komično.
Nisi jedini, bilo je tih analogija na pocetku ovog dela topica. Medjutim, imam utisak da ljudima uglavnom izmice sustina ovog poteza (zahvatanje u privatnu stednju i arbitrarno kaznjavanje bez sudske odluke), i da bi reakcije bile potpuno drugacije da su ovo uradili u, na primer, Belorusiji.
Posted
Jos jednom da ponovim posto vidim da je ovaj detalj stalno promice - ne placaju "Rusi" nikakav bejlaut nego su njihove pare izgubile kiparske banke.Te banke su godinama placale kamate mnogo vislje nego drugde u EU a "investirale" su depozite veoma pametno u grcke obveznice.Koliko sam cuo - u Rusiji su uveli kapitalizam pa cenim da su i culi za rizik prilikom ovakvih "investicija".Dakle, da ponovimo - bejlaute placaju evropski poreski obveznici ciji predstavnici itekako imaju pravo da odlucuju kome ce da pomognu a kome ne + buduce generacije koje niko nije ni pitao.Po Mastrihtskom ugovoru su bejlauti zapravo zabranjeni jer uopste nije bilo predvidjeno da jedna drzava placa dugove/garancije druge drzave. Ovo sto se sada desava je preuzimanje u hodu tih dugova/garancija ali uz delimicnu finansijsku kontrolu koja sa tim ide.
A, da li su se depoziti uzimali u Irskoj? Zasto ne u Grckoj, koja je i uzrok problema na Kipru?Kako je uopste moguce tako velika kriza u Evrozoni?Ima mnogo pitanja ali skoro svi odgovori vode ka Briselu i Berlinu. A, za ove danas dogadjaje idu i prilicno zapadnije ;)
Posted
Odlično je objasnio. Vlade evropskih država u XXI veku rade ono što je ruska vlada radila potkraj XX veka, usput narušavajući osnovna načela na kojima ja, naravno, zasnovana. Ali dobro, kapiram da mnogi vole da cilj bude ispravan, bez obzira na sredstva.
Da, zanimljiv momenat. Upravo je izjednacio pljackasko Jeljcinovo vreme sa danasnjom EU. Mislim da to nije ideal EU ali na to se svelo. Upravo o tome se i radi. Rusi kazu: vidite, sada smo isti. Nemojte da vam padne na pamet da nam prebacujete ako malo zategnemo oko gasa ili nafte ili bilo cega.Eto, tu je problem.
Posted
Nacionalni bailouti nisu isto što i bailouti koje su od EU zatražile četiri države pre Kipra, i koje su platili svi poreski obveznici EU. Platili su čak i za par zemalja van Evrozone. Upucano je bezmalo 300 milijardi evra, pola od toga samo u Grčku, i sad nije moglo na isti način da se upuca još deset milijardi nego odjednom moraju deponenti malo da nauče rizike kapitalizma.
Upravo zbog svoje beznacajnosti Kipar je idealno mesto za povlacenje crte. Cemu se ja u principu ne protivim, Kipar je zreo za restruktuiranje celog modela, zasnovanog na servisiranju stranjskih para.Videcemo, nesto ne vidim u Anastasijadesu (ili bilo kom drugom ovde) coveka koji ce da digne Kipar na zdrave noge. Covek ima u planu da pretvori zemlju u kazino... ja tu vidim rast samo za prostituciju, drogu, ubistva i slicno.
Posted (edited)
Mislim, jesam li ja jedini koji ovde primećuje da je u novijoj evropskoj istoriji jedino Slobodan Milošević zamrznuo štednju građana? I da Evropska Unija, ej, Evropska Unija sada ide njegovim stopama? Da nije tragično bilo bi više nego komično.
Da. I to samo zato što nisi otišao korak dalje (gde se ja već nalazim) i konstatovao da to rade usput onako prebrojavajući krvna zrnca i poreklo deponovanog novca, verovatno sporta radi (što čak ni Slobodan Milošević nije radio).Naravno, videćemo šta će biti za koju godinu (ili par meseci) kada ovakav potez povuku u sopstvenim zemljama, tamo gde neće biti (toliko) ruskih para da opravdaju svinjariju. Edited by Filipenko
  • Create New...