hazard Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 Ja jos uvek cekam da kazu sta ce da bude sa senior bondholders i akcionarima.Ovo fokusiranje na sakacenje depozitara je potpuno necuveno.Kao i dozvola da se ograde grcki ulagaci.Sve kipti od neprincipijelnosti koja ce skupo kostati finansijski sitem EU.Upravo, +106.Mislim, generalno gledano, ne postoji moralni, eticki, zakonski problem sa tim da svaki cent preko tih garantovanih 100.000 evra bude zbrisan sa racuna deponenata, ako je banka propala i tih para nema. Mislim, drzava je rekla dokle ti garantuje, preko toga - jebiga. Medjutim, ako stedise gube sve preko drzavno garantovanog iznosa, to znaci da i svi ostali kreditori banke (svi koji su joj pozajmljivali novac, bilo kroz kredite, bilo kroz kupovinu obveznica) treba takodje da izgube sve. Svaki cent. A akcionarima i da ne pricamo.
CPP Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 Akcionari ce biti srezani za onoliko koliko drzava mora da uleti + koliko osisaju deponente drugih banaka. Po ovom planu za Laiki, banka je mrtva i akcionari pocisceni. I BOC se sprema slicna sudbina.Kako mi je receno kad sam pitao isto pitanje za bondholdere, em je kolicina bondova nedovoljna da pokrije minus, em su u pitanju insured bonds (sto meni kao laiku ne znaci nista).
Dr Arslanagić Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 A sta bi sa predlogom crkve da se zaduzi na konto zemlje i kupi obveznice? (mada nisam shvatio koje obveznice, neke drzavne ili da kupe udeo u vlasnistvu u bankama).
CPP Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 A sta bi sa predlogom crkve da se zaduzi na konto zemlje i kupi obveznice? (mada nisam shvatio koje obveznice, neke drzavne ili da kupe udeo u vlasnistvu u bankama).Ne znam. Crkva je poprilicno glasna ali sve je to vise na duhovnom nego finansijskom planu.Drugo, crkva raspolaze zemljom ali ne (potrebnim) keshom. Pitanje je ko bi im dao kesh i pod kojim uslovima.
Muwan Posted March 24, 2013 Posted March 24, 2013 I dalje ostaje pitanje šta su smislili za utorak. Da produže praznik do petka, ili da otvore banke sa štednjom zamrznutom daljnjeg (što de facto znači ne 10% nego 100% šišanje), ili da otvore banke regularno pa kom opanci tom i džeri.
Muwan Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 (edited) Dogovor postignut.Sve do 100k je garantovano i ne dira se. Preko toga najverovatnije zamrzavanje jer se ne pominju bilo kakve stope oporezivanja već se samo najavljuju "heavy losses", "big hits on large investors" i "Russians would lose billions". Reklo bi se da sve velike štediše mogu da se pozdrave sa svim parama preko 100k. U slučaju regularnog bankrota to zvuči sasvim normalno ali ovako trenutno izgleda homepage Guardiana:Cyprus siezes big deposits in last-minute EU bailoutLaiki odlazi u večna lovišta, a njen zdrav deo tj. depoziti do 100k biće garantovani i prebačeni u Bank of Cyprus. Ostatak više ne postoji.Za razliku od prethodnog paketa, ovaj predviđa zaobilaženje nepotrebnih administrativnih procedura kao što je izjašnjavanje parlamenta. Edited March 25, 2013 by beowl
Muwan Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Evo (još uvek nezvanične) suštine: • A €10bn bailout that will shut down Cyprus' second largest bank and inflict heavy losses on uninsured depositors, including wealthy Russians.• The deal will spare the country a financial meltdown by winding down Popular Bank of Cyprus, also known as Laiki, and shifting deposits below €100,000 to the Bank of Cyprus to create a "good bank".• Deposits above €100,000, which under EU law are not guaranteed, will be frozen and used to resolve debts, and Laiki will effectively be shuttered, with thousands of job losses.BBC je u jednom trenutku pomenuo oporezivanje od 40% preko 100k ali za sada je jedino zamrzavanje izvesno.Evo i jednog interesantnog bloga.
dragance Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Laiki u Srbiji je potpuno odvojen od Laikija na Kipru. Niko zbog Kipra nece izgubiti svoju ustedjevinu, jer nisu branch, vec subsidiary. Najverovatnije ce promeniti vlasnika i to je sve.
čekmeže Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Kontam da štediše neće izgubiti depozit, kao što kontam da će banka izgubiti depozite u nekoj meri. Pitanje se više odnosilo na tvoju drugu rečenicu, da li će se prodati i li zatvoriti. Gledam sad na NBSu po poslednjem izveštaju imaju gubitak.
CPP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Ovo sto moze da se procita je previse uopsteno, cenim da niko tamo nije imao predstavu o detaljima, nisaneci svoj target. A targeti su bili redom kresanje kiparskog bankarstva na nivo unutrasnjih potreba (imf), nepokrivanje gubitaka pozajmicama (Nemacka I prijatelji), opstanak bar jedne banke za elasticno prizemljenje (Kipar). Mislim da u ovom trenutku ni ne mogu da daju tacne procente.Zanima me sta se desava sa penzionim fondovima u ove dve banke; hoce li dobiti poseban tretman ili deliti sudbinu ostalih "bogatuna".Ostale banke se ne spominju uopste. Ako solidarity fund nije prosao onda ih jedino kaci capital controls. Nominalno, ovo resenje mi ne uzima ni evra iz dzepa. Nisam siguran da ce steta biti manja nego da su rasporedili shishanje na sve banke. A da nisu probali svinjariju sa diranjem racuna ispod 100k to je moglo I da prodje.
dragance Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Ovo ce, po normalan svet, jos biti i najbolje resenje. Cuh da penzione nece dirati i da ce najebati samo ovi iznad 100k, sa minimum 40% sisanja iznad te sume. Znaci, vecinom strani i "domaci", koji su se na Kipar sklonili. Pazi kad Delta pukne sada skroz u Srbiji i/ili jos nekog ovo povuce na dno, pa pocnu da se samorokaju ko Berezovski.
CPP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Hm, ne drzi normalan svet samo pare u banci, vec mora negde i da radi. Krsh firmi sa tekucim racunom u jednoj od ove dve banke (bar 80% svih) je u govnima. Igranka je tek pocela.
Lezilebovich Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 Dogovor postignut.Sve do 100k je garantovano i ne dira se. Preko toga najverovatnije zamrzavanje jer se ne pominju bilo kakve stope oporezivanja već se samo najavljuju "heavy losses", "big hits on large investors" i "Russians would lose billions". Reklo bi se da sve velike štediše mogu da se pozdrave sa svim parama preko 100k. U slučaju regularnog bankrota to zvuči sasvim normalno ali ovako trenutno izgleda homepage Guardiana:ovde samo spominju štediše. da li to znači da su kiparske firme koje imaju račune izuzete iz ovih mera ?
CPP Posted March 25, 2013 Posted March 25, 2013 ovde samo spominju štediše. da li to znači da su kiparske firme koje imaju račune izuzete iz ovih mera ?Nigde se ne spominju stedise, rec koja se koristi je depositors u sta spada sve sto ima racun.
Recommended Posts