Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

On 9. 11. 2011. at 21:23, Tribun_Populi said:
Ne zaboravi politički faktor, ništa bez Francuza, a iskreno ne znam kako i čime će to naterati Holandeze i Austrijance da prihvate. Čak se i Brits tome protive.A odakle ti ideja da će Švedi in kad nisu hteli ni u postojeću?
Ne kazem da tu nece biti Francuza. Ali ima nagovestaja krvave borbe na berzi za petlove.Holandija i Austrija sigurno ne zele da budu svrstane sa Rumunijom, Latvijom, Bugarskom i Hrvatskom :P . Hoce da budu u eliti.Svedi i Danci su sada van evrozone ali ako dodje po proredjivanja evrozone i ako se uvedu strozija pravila i kontrola, usli bi oni u takvu evrozonu.
  • Replies 3k
  • Views 371.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

Sad je šansa. :) 220px-Balkan_Federation.gif

On 9. 11. 2011. at 20:05, hazard said:
Mislim da si u fazi u kojoj previse mracis. :) Nije da te ne razumem, i sam zapadnem ponekad :) i takodje mislim da potcenjujes odgovor EU na sve ovo...previse je toga ulozeno u celu pricu da se tek tako raspadne. Nikome nije u interesu. Jedini problem do sada je sto Nemci nece da daju pare, i nece da puste ECB da ih stampa, jer nece da spuste sopstveni standard ni jotu da bi odrzali standard u Italiji, Grckoj, i sl. Ali kada shvate da ce i onako da im se standard srolja nekih 30-50% (sto bi se desilo u slucaju raspada evrozone), delice oni lovu sakom i kapom. Na kraju ce svi pristati na svi, i fiskalnu uniju, i kontrolna tela EU nad domacim finansijama, i sve, samo da izbegnu apokalipsu.
Upravo to i ja mislim. Postoji opcija da se ovo završi raspadom EU i postoji opcija da se završi još čvršćom integracijom. Ako Francuska i Nemačka ostanu zajedno - završiće se još čvršćom integracijom. Tako da bi pre brzog zaboravljanja na EU većina u EU pre mogla da razmisli o relativno brzom gubitku nekih osobina nezavisnih država. Jer, upravo ovo što je Hazard rekao, nezavisnost je nezavisnost, ali pare korporacija su pare, a previše je para tu uloženo. Ali da li će baš biti 27, 19, 24 ili 30 - to stvarno ostaje da se vidi.
  On 9. 11. 2011. at 21:03, Ted said:
pa trebalo bi da ima direktne veze, ako imamo u vidu koji su odlučujući faktori koji će uticati na građane da glasaju ili ne glasaju. stanje u Uniji može da obesmisli trenutnu politiku onih kojima je to i jedina politika, što svakako može da utiče na odluku da li glasati uopšte.
Sad ja trolujem ovu novu temu, ali neću dugo: ne slažem se, nije stanje u uniji obesmislilo njihovu politiku, to su oni sami učinili, ne može jadna unija biti kriva baš za svaku glupost u ovoj zemlji.
  On 9. 11. 2011. at 21:31, Tribun_Populi said:
Sad je šansa. :) 220px-Balkan_Federation.gif
Sad je sansa da se ispravi istorijiska nepravda. Pravac Atina:dc.jpg :lol:edit: Atina

Edited by Sirius

I evo, Anđelka se slaže sa mnom:

Angela Merkel said the situation had become "unpleasant", and called for euro-members to accelerate plans for closer political integration."It is time for a breakthrough to a new Europe," she said. "Because the world is changing so much, we must be prepared to answer the challenges. That will mean more Europe, not less Europe."
http://www.guardian.co.uk/business/2011/nov/09/european-debt-crisis-eurozone-breakup

Edited by MancMellow

On 9. 11. 2011. at 22:03, MancMellow said:
I evo, Anđelka se slaže sa mnom:http://www.guardian.co.uk/business/2011/nov/09/european-debt-crisis-eurozone-breakup
Samo sto ce od sada evropljani od sada imati novu definiciju. ;)

DŽORDŽ FRIDMAN (STRATFOR): U KOM PRAVCU SE SE DANAS MENJA EVROPAEvropski projekat propada baš na onoj tački koju je i pokušavao da reši – na nacionalizmu

Reveal hidden contents

On 9. 11. 2011. at 22:05, Sirius said:
Samo sto ce od sada evropljani od sada imati novu definiciju. ;)
To sve ostaje da se vidi@ TedKako zamisljas da tekst u kome stoji ovo "Tako je, na primer, od 1950. do 1991. godine svetska hegemonija Evrope bila stalni princip" bilo ko shvati ozbiljno?

Edited by MancMellow

On 8. 11. 2011. at 19:37, luba said:
joshua ce morati da nas sve casti, djed bozicnjak ce joj doneti novog premijera.
ih, đošua da časti jer je berlu nešto obećao :skinisenećutiništa: , ta mante se biggrin.gifmože, ali kad stvarno kljokne. ne verujem dok ne vidim. priča se ovde (i odzvanja po svetu) o tome kako njegov pdl navija da izbori budu već u jan/feb, jer se berluskoni nada da će još i moći da se izvuče i nakocka glasove dok tikva skroz ne pukne. u tom slučaju bi na njegovo mesto došao onaj alfano, bivši min. pravde, poznat po ad personam zakonima (a vi pogodite ko je persona).što se ekonomije i finansija tiče, to još pokušavam da prokljuvim, ali ne ide. znam samo da se spread širi i da još malo neće imati šta da se razmazuje. iz eu su lepo rekli da fondovi za krpljenje nisu dovoljni za spasavanje italije ni u snu i da će talijani manje-više morati da se snalaze.italija je prošlog meseca podigla pdv sa 20 na 21%. ovaj novi paket, posle koga će kavalir kao da kaže ćao, a koji ovde zovu maksi amandman, predviđa i podizanje doprinosa za one koji ih sami sebi plaćaju. ljudi masovno pizde jer se poslednjih godina intenzivno poseže za fondovima iz INPSA (National Social Insurance Agency) kad se rade ti seci uši krpi dupe manevri, što znači da ću vas još jednom častiti ako ikad vidim i p. od pemzije. al to me ne brine uopšte.

Edited by Joshua

On 9. 11. 2011. at 22:07, MancMellow said:
To sve ostaje da se vidi
Mozda i hoce ali se to ne vidi iz texta koji si citirao:
European debt crisis spiralling out of controlReports that Germany and France have begun talks to break up the eurozone amid fears that Italy will be too big to rescue
  On 9. 11. 2011. at 22:12, Sirius said:
Mozda i hoce ali se to ne vidi iz texta koji si citirao:
pa odvajanje nekih zemalja iz evrozone ne znaci i raspad EU. No, ono sto je dobro je sto se dogadjaji prilicno brzo odigravaju.
Najvažnije je da ove dve suverene države imaju fundamentalno različite interese.
Kako sve ovo neodoljivo podseća na ... hm, 1986. (jel' tako?) u jednoj bivšoj zemlji?
  On 9. 11. 2011. at 22:07, MancMellow said:
To sve ostaje da se vidi@ TedKako zamisljas da tekst u kome stoji ovo "Tako je, na primer, od 1950. do 1991. godine svetska hegemonija Evrope bila stalni princip" bilo ko shvati ozbiljno?
Mozda misle na SSSR, i oni su deo Evrope :DDa li iko grupu uber-seratora zvanih Stratfor uopste i shvata ozbiljno?
  On 9. 11. 2011. at 22:17, MancMellow said:
pa odvajanje nekih zemalja iz evrozone ne znaci i raspad EU. No, ono sto je dobro je sto se dogadjaji prilicno brzo odigravaju.
Zato ti i rekoh za novu definiciju.