Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted

putin verovatno nema državnih para da ih tek tako upumpa na kipar, ne verujem ni da je oligarhija spremna da se učipi, niti postoje mehanizmi kojim bi se to odradilo za par dana i time presekla nova runda brisel-kipar natezanja. no stvarno bi to bila šamarčina prve klase, tim slađa jer se eu namerila baš na ruske depozite.

Posted
Ma dobro, bank run svakako, ali kako oni misle da izbegnu bankrot? Da neće Kina, Iran i Rusija da investiraju™?
Meni je od početka malkice sumnjiva retorika po kojoj je bankrot potpuno neizbežan ukoliko ne bude bailouta. Mislim da je to bilo malkice preuveličano. Da je bila frka, bila je, ali možda ne baš tolika.Međutim, kao što je Duško Radović odavno definisao, mali problemi se najbolje rešavaju većim problemima. Tako je problem određene opasnosti od bankrota uspešno zamenjen problemom bank run-a koji se sada može rešiti jedino novim još većim problemom a to je zamrzavanje štednih uloga. Krajnji ishod je u svim varijantama neizbežan, a to je da Kipar može da zaboravi da će im u dogledno vreme bilo ko poveriti pare na štednju. To jest, zemlja ostaje bez glavnog izvora prihoda, plus dobija unutrašnje nemire.Jedini način da se to izbegne je neograničen bailout bez ikakvog uslovljavanja uz dodatne pogodnosti poput podizanja kamatnih stopa na štednju i kresanja poreza na prihod od kamate. Međutim, ne vidim ko bi i zašto finansirao tako nešto. Rusija će se sutra pobrinuti da nekako zaštiti svoje ulagače™ i neće se previše potresati oko dalje sudbine Kipra. Kapiram da će i njima biti preskupo da uopšte pomišljaju na neku igru nabijanja magarećih ušiju Evropskoj Uniji.
Posted

Nije Kipar problem. Pustice ga niz vodu pa nek se snalaze kako umiju. Problem je u tome sto ce krah kiparskih banaka povuci za sobom i osiguravajuca drustva, razne ulagace u hartije od vrednosti kiparskih banaka, poverioce Kipra itd..... Zvijer je suvise velika i suvise ranjiva. Novi udarac krize.

Posted (edited)
putin verovatno nema državnih para da ih tek tako upumpa na kipar, ne verujem ni da je oligarhija spremna da se učipi, niti postoje mehanizmi kojim bi se to odradilo za par dana i time presekla nova runda brisel-kipar natezanja.no stvarno bi to bila šamarčina prve klase, tim slađa jer se eu namerila baš na ruske depozite.
pa ne verujem da bi bas upumpali kes, nego da bi nasli nacin da ucestvuju u reprogramiranju duga, a da se zauzvrat daju koncesije Rosnjeftu za taj famozni gas. ne znam koliko je to realno, ali cenim da Moskva ne bi bila s raskida da to uradi, pogotovo sto je ovde prisutan i element osvete.@nautilus: da. ovo je pocetak novog ciklusa krize, nema nikakve sumnje u to.i dalje me jako zanima koji je plan za ocuvanje likvidnosti banaka. jednom ce morati da ih otvore. ili mozda nece? Edited by Marko M. Dabovic
Posted (edited)
bank run ce sprecavati svim sredstvima. ukinuce e-banking, limitirace iznos koji moze da se podigne na sto evra za fizicka lica, transfere van zemlje ce isto limitirati, ... banke u grckoj vec dugo nemaju kesa, sve u svemu, nista sto mi vec nismo videli.al nije ovo jos gotovo, sad sledi drugi krug zavrtanja usiju.
za pocetak, bank holiday je produzen do 26. marta :mellow:jedan interesantan detalj:
Germany has a worse record on money-laundering than Cyprus, according to assessments by the Financial Action Task Force (FATF), the global body charged with tackling money-laundering.The FATF and MoneyVal have published evaluation reports for all 17 countries in the eurozone.A comparative table that was published on the Cyprus Ministry of Finance website this week shows that Germany is completely non-compliant in five of the FATF-recommended areas, whereas there are no areas in which Cyprus is completely non-compliant.Cyprus is totally compliant in 12 areas, whereas Germany is totally compliant in only 5.Cyprus also has the toughest regime in the EU for identification of beneficial ownership, with the obligation to identify ownership kicking in at 10%, instead of the obligation 25% threshold provided for in the 3rd EU anti-money-laundering directive .On the basis of the number of areas in full compliance, Cyprus ranks 7th out of 17, whereas Germany ranks close to the bottom, at 14th, ahead of Greece, Slovakia and financial centre Luxembourg.The FATF report on Germany says “substantial proceeds of crime are generated in Germany, estimated to be EUR 40 to EUR 60 billion (approximately USD 60–80 billion), inclusive of tax evasion, annually.”In the past few weeks German media and lawmakers have accused Cyprus of being a centre for money-laundering and threatened to veto a bailout for Cyprus, whose banks were severely hit when eurozone leaders agreed to a massive write-down of Greek sovereign debt.The head of the Cyprus anti-money-laundering unit, MOKAS, Eva Papakyriacou, presented these and other findings to EU ambassadors earlier this week.“The reason we introduced the specific table was not to blame anyone and make negative reference to countries, but to defend ourselves and to show how unfair the accusations against Cyprus for money laundering are”, she told the Cyprus News Agency. For table, click here.
Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Ja kontam da ce smisliti uskoro neki plan b kako ce magijom skupiti tih 6 milijardi, onda ce se malo rukovati i slikati zajedno, Brisel uplatiti svojih 10 milijardi (smesna cifra) a cdu ce pojesti govno. Kupljeno jos godinu dana, taman da prodju izbori. Samo mislim da im Nemci nece bas zaboraviti ovo.

Posted

niti ce oni nemcima. a i pitanje je koji nemci, SDP bi im mogla biti i zahvalna, ako budu dovoljno pametni da ovo iskoriste protiv CDU-a. ja nekako i dalje ocekujem pobedu SPD-Zeleni koalicije.

Posted (edited)

Nesto kao kod nas. Banke ce uci u neku vrstu restruktuiranja i prinudne uprave. Komitenti ce dio uloga dobiti u gotovom novcu, dio u obveznicama koje ce dospjevati u slijedecih 30 godina a za koje ce garantovati drzava. Postojace vise rangova komintenata, prioritetni ce biti tekuci racuni, zatim stedise i na kraju ulagaci u hartije od vrednosti (ukoliko je za njih garantovala drzava). Resetovace se bankarski sistem i sve iz pocetka. Kiparske banke su ubijene onog dana kad je objavljen predlog paketa EU i nema tih para koje ce to zaustaviti, ovoje pitanje zastite evropskih ulagaca.Sutra treba pratiti evropske berze.

Edited by nautilus
Posted (edited)
Ja kontam da ce smisliti uskoro neki plan b kako ce magijom skupiti tih 6 milijardi, onda ce se malo rukovati i slikati zajedno, Brisel uplatiti svojih 10 milijardi (smesna cifra) a cdu ce pojesti govno. Kupljeno jos godinu dana, taman da prodju izbori. Samo mislim da im Nemci nece bas zaboraviti ovo.
to je racionalno resenje. no, mene brine potpuna iracionalnost i grotesknost same pocetne zamisli. sve vise mi se cini da su ovde na delu neke unutarnjepoliticke sile u evropskim zemljama, i da njihovim nosiocima vise nije bitna finansijska stabilnost evrozone. apsolutno odbijam da poverujem da MMF i Berlin nisu znali sta ce se dogoditi.inace na twitteru je histerija. ima puno poredjenja sa sarajevskim atentatom, retvituju se neke vesti iz Novog Zelanda gde zeleni upozoravaju da njihova vlada priprema slican scenario...a svi ti ljudi koji histerisu imaju tekuce racune. Edited by Marko M. Dabovic
Posted
to je racionalno resenje. no, mene brine potpuna iracionalnost i grotesknost same pocetne zamisli. sve vise mi se cini da su ovde na delu neke unutarnjepoliticke sile u evropskim zemljama, i da njihovim nosiocima vise nije bitna finansijska stabilnost evrozone. apsolutno odbijam da poverujem da MMF i Berlin nisu znali sta ce se dogoditi.inace na twitteru je histerija. ima puno poredjenja sa sarajevskim atentatom, retvituju se neke vesti iz Novog Zelanda gde zeleni upozoravaju da njihova vlada priprema slican scenario...a svi ti ljudi koji histerisu imaju tekuce racune.
Wtf sad Novi Zeland? Evo sinoc zena i ja uz vino metanisemo da li ce sve ipak da ode u qrac i ja kazem: nismo dovoljno daleko otisli, trebalo je da izaberemo Novi Zeland, tamo sem nas i hobita nema nista.
Posted
Wtf sad Novi Zeland? Evo sinoc zena i ja uz vino metanisemo da li ce sve ipak da ode u qrac i ja kazem: nismo dovoljno daleko otisli, trebalo je da izaberemo Novi Zeland, tamo sem nas i hobita nema nista.
verovatno nista. no, ova vest se retvitovala stotinama puta, sto je ilustracija sentimenta ljudi slabijih nerava (koji su u ovoj prici kljucni igraci):
National planning Cyprus-style solution for New ZealandThe National Government are pushing a Cyprus-style solution to bank failure in New Zealand which will see small depositors lose some of their savings to fund big bank bailouts, the Green Party said today.Open Bank Resolution (OBR) is Finance Minister Bill English’s favoured option dealing with a major bank failure. If a bank fails under OBR, all depositors will have their savings reduced overnight to fund the bank’s bail out.“Bill English is proposing a Cyprus-style solution for managing bank failure here in New Zealand – a solution that will see small depositors lose some of their savings to fund big bank bailouts,” said Green Party Co-leader Dr Russel Norman.“The Reserve Bank is in the final stages of implementing a system of managing bank failure called Open Bank Resolution. The scheme will put all bank depositors on the hook for bailing out their bank. “Depositors will overnight have their savings shaved by the amount needed to keep the bank afloat.“While the details are still to be finalised, nearly all depositors will see their savings reduced by the same proportions.“Bill English is wrong to assume everyday people are able to judge the soundness of their bank. Not even sophisticated investors like Merrill Lynch saw the global financial crisis coming.“If he insists on pushing through this unfair scheme, small depositors can be protected ahead of time with a notified savings threshold below which their savings will be safe from any interference.”Dr Norman questioned the Government’s insistence on pursuing Open Bank Resolution when virtually no other OECD country uses it.“Open Bank Resolution is unprecedented in the world. Most OECD countries run deposit insurance schemes which protect people’s deposits up to a maximum ranging from $100,000 – $250,000,” Dr Norman said.“OBR is not in line with Australia, which protects bank deposits up to $250,000.“A deposit insurance scheme is a much simpler, well-tested alternative to Open Bank Resolution. It rewards safe banks with lower premiums and limits the cost to taxpayers of a bank failure.“Deposit insurance will, however, require the Reserve Bank to oversee and regulate our banks more closely – a measure which is ultimately the best protection against bank failure.”
Posted

EEEEvvvvvvooooo gaaaaaa :lol:http://www.youtube.com/watch?v=u78zfmXiS9ASada se desava "pokerska igra"-blef i pregovori. Kiprani znaju da su izbori u Nemackoj za 6 meseci i da Merkelova ne sme da ide do kraja jer ce bankrot Kipra da izazove lancanu reakciju u evro-zoni. Barem tako oni misle.Rusi bi mogli da koriste Kipar za neke svoje koncesije oko npr. Ukrajine ili naftno-gasnih koridora. Uostalom, mozda oni zele SPD u Berlinu jer Putin ima odlicne odnose sa Srederom.Javalja mi se :P : Rusi ce da kao zatezu dok ne dobiju nesto oko gore pobrojanog. Putin ce u Rusiji predstaviti uzimanja dela depozita kao borbu protiv izvlacenja novca iz Rusije. On je, kao, vec krenuo sa tim jer je u Dumi provukao zakon kojim se zabranjuje da politicari imaju racune u stranim zemljama. Jos ce optuziti zapad da su kriminalci. :lol:Merkelova ce popustiti oko velicine naplacivanja. Predstavice to kao jos jednu pobedu, iako su Nemci sve sto su pricali da nece pristati na kraju pristali, govorim o ovoj krizi. Zato Srbiji nece dati nista. Sto ce nasi proglasiti za pobedu.Kipar ce dobrim spinom preziveti jedan period a za posle...pa ionako ce propasti svet :lol:

Posted

SPD moze da sa trenutnim kandidatom za kancelara dobije izbore samo ako se Angela u medjuvremenu slika za Playboy. A i tad bi bilo tesno. Mozda tu lezi odgovor na pitanje zasto se glupiraju. To i licna borba koju Schäuble neumorno gura: evro nema alternativu. Pre teorija zavere ili sloma zapada ne treba zanemariti pojedinacni tj. licni politicki interes.

Posted
verovatno nista. no, ova vest se retvitovala stotinama puta, sto je ilustracija sentimenta ljudi slabijih nerava (koji su u ovoj prici kljucni igraci):
Da vas ja pozdravim sa Novog Zelanda. Ovo jeste jutros objavljeno (tj iskopano je, jer je ekipa Rezervne Banke odavno donela plan sta ce se desiti ako je neka banka pred bankrotom), i stupa na snagu u junu mesecu. E sad, za ovo treba odobrenje Vlade, jer Rezervne Banke donose milion ekstra hardcore opcija, za koje su neke i van dometa science fiction, pa treba uzeti sa rezervom.Pored toga, kao i u Australiji, sansa da neka banka ovde propadne je (za sada) ravna nuli. Nisu eksponirane prema losim dugovima, novac sa strane jeste teze dobiti, ali imaju dosta pokrica i likvidnosti. Uz to, sve osim jedne su u vlasnistvu australijskih banaka, iako operisu odvojeno.Mozda je ovo i cunning plan RB da smanji vrednost NZ dolara, na sta kuka velika vecina naroda ovde. Kivi dolar je upravo skliznuo, sto ce biti olaksanje za izvoznike (skoro 75% income).
Posted
i dalje me jako zanima koji je plan za ocuvanje likvidnosti banaka. jednom ce morati da ih otvore. ili mozda nece?
Hoće, ali ne baš sasvim. Otvoriće ih delimično™ tj. do određenog limita koji se može povući. Kipru kamen oko vrata dolazi na duži rok jer u narednih ko zna koliko godina mogu da očekuju samo odliv štednih uloga (koliko god budu dopustili) uz nulti priliv. I to sve ukoliko ne izgube živce i proglase generalno zamrzavanje. Prosto je neverovatno kakva svinjarija je napravljena, po svemu sudeći samo zbog nečije lične averzije prema Rusima.
  • Create New...