Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted
Ma gdje bi rusi tako nesto radili.Cini mi se da sam procitao da Srbija placa 500$ ruski gas. Odakle sada ovo 400$?
Sada su smanjili na 399 tj. 370. :whistle:
Posted
Ako je Brisel u pravu, onda je predsednik prilican mafioz.
FTFY.Predsednik je mimo celog ovog igrokaza vrlo zanimljiv lik & businessman. Deo programa nove vlasti koji jos nije stigao na red je legalizacija kockanja i otvaranje kasina na svakom cosku. Takodje je oklevetan da je pokupovao ilegalno krsh zemlje sa druge strane i da aktivno cheka reshenje (npr, jedini je podrzao referendum 2004. o resavanju kiparskog problema).Inace nevezano za temu, u narodu je od milja poznat kao Fuehrer. Sad je malo oronuo ali onomad 2001. kad sam prvi puta upalio TV i naleteo na njega, mislio sam da se radi o sketchu & odushevio se kako je lik skinuo Adolfa 1/1.
Posted

CYPRUS FINANCE MINISTER SUBMITS RESIGNATION - SOURCES

Posted
Imaju dvije price. Kiparski predsjednik sve svaljuje na Brisel i Berlin a ovi drugi kazu da su prvo ponudili da akcionari, zajmodavci i depoziteri koji imaju vise od 100 000€ plate sto je Kiparski predsjednik odbio.
Ako je Brisel u pravu, onda je predsednik prilican mafioz.
Sve ima svoje uzroke, a među njima može da bude par milijardi koje je Kipar ranije zajmio od Rusa:
The Cyprus central bank chief, Panicos Demetriades, has warned that scrapping the tax on small savers would scupper the plan to raise 5.8bn euros in total from bank deposits. He also predicted account holders could suddenly withdraw 10% or more of the total in Cypriot banks if the levy was imposed. At the same time, Mr Demetriades said he favoured imposing the levy only on accounts above 100,000.
Of the estimated 68bn euros in total held in Cypriot bank accounts about 40% belongs to foreigners - most of them thought to be Russians. The government fears a higher levy on these larger deposits would effectively destroy its financial sector. Russia has also said it may reconsider the terms of a 2.5bn-euro loan it made to Cyprus in 2011, which was separate from the proposed eurozone bailout.
Kipar se nalazi između čekića i nakovnja. Ne sme prejako na Ruse, a svako uplitanje sopstvenih građana u ceh nosi dodatni rizik.
Posted (edited)

I onda Evropa treba da upumpa 17M€ da bi spasila te banke bez ikakve garancije.

Edited by borris_
Posted
I onda Evropa treba da umpupa 17M€ da bi spasila te banke bez ikakve garancije.
Pa, mozda bi umesto bialteralnog resenja ovde bilo potrebno trilateralno.Tj,. da Rusij, Kipar, i EU sede za jednim stolom, a ne da Kipar naizmenicno telefonira.Ali je jasno da EU ne moze da dozvoli da se Rusija tu nesto pita tako javno.
Posted

Pa to bi bilo najlogicnije.Bilo bi interesantno znati ko su akcionari Kiparskih banaka.

Posted

Mene u celoj prici posebno dotice pa i zabrinjava kolicina nacionalizma i ksenofobije mojih nemackih prijatelja i generalno komentatora (ruski lopovi, kiparski neradnici). EU sprecava rat u Evropi zauvek? Koliko je malo potrebno da sve ispliva na povrsinu.

Posted
Mene u celoj prici posebno dotice pa i zabrinjava kolicina nacionalizma i ksenofobije mojih nemackih prijatelja i generalno komentatora (ruski lopovi, kiparski neradnici). EU sprecava rat u Evropi zauvek? Koliko je malo potrebno da sve ispliva na povrsinu.
Mda. Da vidish tek ovde antifashizam & crvenoarmejstvo. Jbg, nisu ih josh Rusi spashavali, ne znaju koja je to rados'.
Posted
I onda Evropa treba da upumpa 17M€ da bi spasila te banke bez ikakve garancije.
Nigde ne piše da to treba da se uradi, neka Kipar lepo bankrotira.U vreme kada je pošto-poto uguravala Kipar u svoju avliju, Evropa je vrlo dobro znala kakav novac obitava u tamošnjim bankama i šta te banke sa tim novcem rade. Tada im to nije smetalo i nisu tražili bilo kakve garancije. Uzeli su ih takve kakvi su, pa bi sada bilo super da samo Rusi plate cenu te odluke? Rusi možda jesu bahati razbojnici, ali još uvek nisu kompletno retardirali pa da se slože sa ovako genijalnim planom.
Posted
I onda Evropa treba da umpupa 17M€ da bi spasila te banke bez ikakve garancije.
Zasto se uopste spasavaju banke?Zasto se ne dozvoli da banke bankrotiraju? Ovo je retoricko pitanje. Odgovor ide do Berlina, Pariza, Londona,Vasingtona, Tokija, Peiknga... Povezan je sa korupcijom tj. finansiranjem stranaka i lidera ili uljudnije receno-lobiranje. To je isto kao sto je poslovna pratnja drugi naziv za prostituciju.Znam i zasto je EU izasla sa ovim debilnim predlogom- izbori u Nemackoj.Kratkorocno, Merkelova dobija, dugorocno gubi.EU je ovim potezom opravdala poteze Gazproma u proslosti i buducnosti.Kako mogu da se bunei kada Rusi pocnu da manipulisu izvozom sirovina ili zabranom uvoza, kada Ruse tretiraju kao gradjane drugog reda? Cak se hvale sa time.Da stvar bude grdja i gora, oni misle da su izradili Ruse dok je Deripaska pre dve-tri nedelje izvukao novac sa Kipra. Plus ce ovo odgovarati Rusiji u pokusaju sprecavanja iznosenja novca iz zemlje. Doduse, deo novca ce otici u London na pranje.Sa druge strane, Rusi ce poceti vaditi milijarde sa Kipra cime Kipar ide u cabar. Cime problem u EU nije resen, stavise.Ko je onda tu na gubitku-dobitku? I to zbog izbora u Nemackoj.
Posted (edited)

@beowl: Mi se potpuno slazemo, ovo isto sam napisao prije dvije stranice.

Edited by borris_
Posted
Mda. Da vidish tek ovde antifashizam & crvenoarmejstvo. Jbg, nisu ih josh Rusi spashavali, ne znaju koja je to rados'.
Da naravno, Merkel u ss uniformi je druga strana iste price.
Posted

Ima dobar pbp na Guardianovom sajtu: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/19/eurozone-crisis-cyprus-bailout-government-vote

Cyprus rumour millA sudden sell-off has wiped half a cent off the value of the euro, sending it down to $1.289 against the US dollar.Two rumours, both currently unsubstantiated, are to blame.1) that the Cypriot finance minister Michalis Sarris, has offered to resign, but has had the offer rejected by president Anastasiades.This is running on several newswires, but we don't yet have any official confirmation.2) That the vote on the bailout package will go ahead tonight, but that the government MPs will not support the plan, meaning it certainly fails.Governing party MP tells BBC all 56 Cypriot MPs have decided to abstain from today's vote (via @marklowen) #Cyprus
Posted
Zasto se uopste spasavaju banke?Zasto se ne dozvoli da banke bankrotiraju? Ovo je retoricko pitanje. Odgovor ide do Berlina, Pariza, Londona,Vasingtona, Tokija, Peiknga... Povezan je sa korupcijom tj. finansiranjem stranaka i lidera ili uljudnije receno-lobiranje. To je isto kao sto je poslovna pratnja drugi naziv za prostituciju.Znam i zasto je EU izasla sa ovim debilnim predlogom- izbori u Nemackoj.Kratkorocno, Merkelova dobija, dugorocno gubi.EU je ovim potezom opravdala poteze Gazproma u proslosti i buducnosti.Kako mogu da se bunei kada Rusi pocnu da manipulisu izvozom sirovina ili zabranom uvoza, kada Ruse tretiraju kao gradjane drugog reda? Cak se hvale sa time.Da stvar bude grdja i gora, oni misle da su izradili Ruse dok je Deripaska pre dve-tri nedelje izvukao novac sa Kipra. Plus ce ovo odgovarati Rusiji u pokusaju sprecavanja iznosenja novca iz zemlje. Doduse, deo novca ce otici u London na pranje.Sa druge strane, Rusi ce poceti vaditi milijarde sa Kipra cime Kipar ide u cabar. Cime problem u EU nije resen, stavise.Ko je onda tu na gubitku-dobitku? I to zbog izbora u Nemackoj.
Ne razmjem te. Brines se za ruse a ne podrzavas ovaj EU plan koji bi spasio te ruske depozite jer sve sto je >100000 bi bilo izgubljeno jer nije garantovano u slucaju bankrota.
  • Create New...