Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted (edited)
Na fr vijestima kazu da je cifra 40%.
BBC se poziva na CBC kao izvor kada kaže da 62% (43 milijarde evra) štednje pripada lokalnom stanovništvu, dok štediše koje dolaze izvan EU imaju 21 milijardu što je oko 30%. Kako god da okreneš, ovo će najviše udariti lokalce.Mimo svega toga ide potpuno nečuveno objašnjenje ovakvog moronskog presedana: zato što će od bailouta Kipra najviše profitirati ruski oligarsi, tajkuni i mafija. Ispašće na kraju da je ruska mafija naterala sirotu EU da spasava kiparske banke. Edited by beowl
Posted
Andurile, možda nacije sada (u poslednjih par godina) imaju malo bolju predstavu o tome kakva bulumenta im vodi države i njihove javne finansije...
pa i dalje nemaju nista od toga. mozes da glasas (ili ne) za fukaru i mozes da ulozis pare u odredjene banke, drugog izbora nemas. i time sto to (ne) cinis ne dajes nikome dozvolu da te pljacka, ponasa se neodgovorno i bude nesposoban. ovaj licimur zivi pod nekim staklenim zvonom gde mu se cini da svako ima milion nekih mogucnosti, tipa da se sutra preseli u drugu drzavu i stavi novac u svajcarsku ili kanadsku banku, te proda vilu na sejselima i kupi drugu na zenevskom jezeru, sve u zavisnosti od geopoliticke dinamike. stoga i ta lakoca kojom opljackane optuzuje da su sami krivi sto ih je neko opljackao.
Posted (edited)

Ne razumem kakve uopšte veze koliko ruski biznismeni imaju novca u kiparski bankama ? ako rade nešto nelegalno nek im uzmu sve pare ili zabrane da ulažu ili ... ? Da li su ruske pare na bilo koji način uticale na loše stanje tih banaka ?

Edited by Lezilebovich
Posted (edited)

Pa rade nelegalno. Ne placaju porez u Rusiji i peru pare na Kipru. Kada bi EU dala pare za spas Kiparskih banaka, automatski bi 40% tih para otislo u ruskim biznismenima (ko zna kome).Problem je sto je kiparska vlada sve to dozvolila, sto je EU dozvoljavala da se to radi do sada i sto su uveli kipar u evro zonu.

Edited by borris_
Posted (edited)

Moje nemačke kolege ekstatične zbog toga što će ruska mafija da zaplati. Ja trepćem i pitam otkad se mafija goni na račun običnog prudent naroda, a oni iznesu argument efikasnosti.Pa da. Kad gledaš s Olimpa i kad su u pitanju tudje sudbine, onda gledaj da se to što pre završi. Da se problem sa privatnog duga banaka prebaci na državni dug i smanjenje plata u javnom sektoru ili kroz podizanje poreza previše maltretiranja i dugo traje. Ovako je lokalizovano i neće se prenositi dalje. Hajd baš sam radoznala da vidim koje su implikacije na poverenje deponenata u banke od četvrtka.Što se mene tiče, ovo je moralo da zakači druge junior claimants ovih banaka, a to bi bili kreditori i akcionari, a ne deponenti kao neprikosnoveni liability svake banke. Ovako će samo nešto malo da razvodnje akcionarski kapital zamenom depozita za equity, ali to je jednostavno jako pogrešno. Luther, u pravu si. Nisam čitala Slavišinu knjigu, ali sam upoznata sa opusom i imali smo par diskusija na TR, tako da mu poznajem polazne osnove. Moj problem u diskusiji sa Austrijancima se svodi na tri stvari. Prva je u tome što se oko velikog broja pitanja rasprava dovede na nivo neslaganja da li je solidarnost lopovluk ili ne. Nakon što se potegne argument da je privatna svojina element nekakvog prirodnog uredjenja, a ne društveni konstrukt, ja diskusiju završavam i podvodim je pod ideološke razmirice.Druga stvar je to što se u najvećoj meri zanemaruju tzv market failures. Tu ne mislim samo na one najočiglednije, nego i na neke manje trivijalne do čijeg identifikovanja je ekonomska nauka došla metodima koje Austrijska škola a priori odbacuje. Konačno, treća stvar sa kojom imam problem je odricanje i nekakvog evolutivnog argumenta. Ako postoje nekakve institucije u ekonomskom životu, postoje kao posledica individualne racionalnosti i optimalnog izbora. Tu mislim na fiat novac, centralno bankarstvo i još mnoge stvari koje bi pre ili kasnije ponovo nastale kada bismo ih sada ukinuli dekretom. Uostalom, imali smo ceo sistem shadow bankinga koji nije bio regulisan, pa je bio jedan od najvećih izvora problema. I dalje je,to jest. Eto odakle povod kod mene da neoravedno unapred diskreditujem čovekovu knjigu. Izvini.

Edited by MayDay
Posted
Ne razumem kakve uopšte veze koliko ruski biznismeni imaju novca u kiparski bankama ? ako rade nešto nelegalno nek im uzmu sve pare ili zabrane da ulažu ili ... ? Da li su ruske pare na bilo koji način uticale na loše stanje tih banaka ?
Naravno da nisu, ali ovim demagozima (u poređenju sa kojima je Vojislav Šešelj malo dete) je mnogo dobra fora da prospu priču kako ne bi bilo fer da ruski biznismeni, čuj, profitiraju na kiparskom bailoutu. Nije im problem šta su dve velike banke (koje su pri tome pod njihovom direktnom ingerencijom) radile sa novcem svojih štediša, neko su im problem krvna zrnca tih štediša.
Posted
ovo je tipicno igranje na gut feeling glasackog tela, i ne razlikuje se mnogo od zalopojki kako izbeglice voze mercedese, cigani zloupotrebljavaju socijalnu sluzbu a crnci ti uzimaju posao u srbiji. pa za njih ne treba da vaze pravila koja vaze za ostale, vec ih treba dokaciti kamdzijom cim ih vidis.
Posted

који је проценат пара милошевићеве мафије у кипарским банкама?ово о 40% пара локалног становништва може да поверује само мали перица.

Posted
Pa rade nelegalno. Ne placaju porez u Rusiji i peru pare na Kipru. Kada bi EU dala pare za spas Kiparskih banaka, automatski bi 40% tih para otislo u ruskim biznismenima (ko zna kome).
Uh, joj, kakve li tragedije za čovečanstvo... Šta misliš, kome je otišlo 40% do sada upumpanih milijardi u bailoute? Poštenom svetu? Privredi? Ne, otišlo je pandanima ovih ruskih biznismena koji direktno kroje sudbinu francuskom i italijanskom poreskom obvezniku i radniku. Ne kroje im sudbinu ruski biznismeni. Meni je potpuno fascinantno da se plemeniti Evropljani raduju udaru na rusku mafiju a ne pada im na pamet da malo bace pogled na mafiju koja im u sopstvenom dvorištu međusobno raspodeljuje pare koje muze direktno iz njihove plemenite bulje. I još su im prodali priču kako će im sačuvati buđelar od Rusa. Potpuno, ali potpuno fascinantan nivo ludila.
Posted

Velika vecina ruskih oligarha je iznela novac sa Kipra. Ne mogu da verujem da na zapadu prolaze price toga tipa?! O ovome se prica vec mesec dana a oligarsi imaju jake veze na Kipru. Mnogo vise od Rusa ce nastradati ljudi sa Bliskog istoka koji su poceli da masovno iznose novac na Kipar kada je krenulo Arapsko prolece 2011. IAli ce ovo, definitivno, Rusima dati neverovatan manevarski prostor da plene po Rusiji. :isuse: i da Putin koristi retoriku, na unutrasnjom planu, da je zapad kriminalan, sto vec radi. Uzgred, Rusija ima veliki problem sa odlivom novca. Tokom 2012, po podacima Ruske CB, je izneseno $50 milijardi. To pokusavaju da sprece.Gazprom nece uletati na Kipar oko gasa jer su vec kupili veliki deo tog gasa u izraelskim vodama pre par dana. Ono sto bi Rusi mogli da traze je vojna baza, ali to nece dobiti.

Pa rade nelegalno. Ne placaju porez u Rusiji i peru pare na Kipru. Kada bi EU dala pare za spas Kiparskih banaka, automatski bi 40% tih para otislo u ruskim biznismenima (ko zna kome).Problem je sto je kiparska vlada sve to dozvolila, sto je EU dozvoljavala da se to radi do sada i sto su uveli kipar u evro zonu.
Doduse, EU nije smetalo kada su ti davali novce kiparskim bankama a onda one kupovale grcki dug, i ko zna ciji jos dug, stvarajuci iluziju da sve moze tako do vecnosti. Uzgred, to se desava u Londonu. Koji je glavni centar pranja crnog ruskog novca.
Posted

Ko je protiv ovog poreza, taj je na strani ruskog kriminala. Velicanstven spin.

Posted

Pa nije tragedija. samo reci to nekom Njemcu, Francuzu, Englezu (drzavama koje najvise doprinose evropskom budzetu) pa ces vidjeti kako reaguju (Mau dau je vec pisala kako razmisljaju njemci).Ja sam protiv ovakvog plana (neki misle kao i ja neki ne), jer mislim da spasavanje tih banaka ne vodi nicemu (ti ti si objasnio jedan od razloga). Banke trebaju da bankrotiraju a depozite manje od 100 000€ naplatiti (100 000€ je valjda norma u EU).

Posted
Moje nemačke kolege ekstatične zbog toga što će ruska mafija da zaplati. Ja trepćem i pitam otkad se mafija goni na račun običnog prudent naroda, a oni iznesu argument efikasnosti.Pa da. Kad gledaš s Olimpa i kad su u pitanju tudje sudbine, onda gledaj da se to što pre završi. Da se problem sa privatnog duga banaka prebaci na državni dug i smanjenje plata u javnom sektoru ili kroz podizanje poreza previše maltretiranja i dugo traje. Ovako je lokalizovano i neće se prenositi dalje. Hajd baš sam radoznala da vidim koje su implikacije na poverenje deponenata u banke od četvrtka.Što se mene tiče, ovo je moralo da zakači druge junior claimants ovih banaka, a to bi bili kreditori i akcionari, a ne deponenti kao neprikosnoveni liability svake banke. Ovako će samo nešto malo da razvodnje akcionarski kapital zamenom depozita za equity, ali to je jednostavno jako pogrešno.Luther, u pravu si. Nisam čitala Slavišinu knjigu, ali sam upoznata sa opusom i imali smo par diskusija na TR, tako da mu poznajem polazne osnove. Moj problem u diskusiji sa Austrijancima se svodi na tri stvari. Prva je u tome što se oko velikog broja pitanja rasprava dovede na nivo neslaganja da li je solidarnost lopovluk ili ne. Nakon što se potegne argument da je privatna svojina element nekakvog prirodnog uredjenja, a ne društveni konstrukt, ja diskusiju završavam i podvodim je pod ideološke razmirice.Druga stvar je to što se u najvećoj meri zanemaruju tzv market failures. Tu ne mislim samo na one najočiglednije, nego i na neke manje trivijalne do čijeg identifikovanja je ekonomska nauka došla metodima koje Austrijska škola a priori odbacuje. Konačno, treća stvar sa kojom imam problem je odricanje i nekakvog evolutivnog argumenta. Ako postoje nekakve institucije u ekonomskom životu, postoje kao posledica individualne racionalnosti i optimalnog izbora. Tu mislim na fiat novac, centralno bankarstvo i još mnoge stvari koje bi pre ili kasnije ponovo nastale kada bismo ih sada ukinuli dekretom. Uostalom, imali smo ceo sistem shadow bankinga koji nije bio regulisan, pa je bio jedan od najvećih izvora problema. I dalje je,to jest.Eto odakle povod kod mene da neoravedno unapred diskreditujem čovekovu knjigu. Izvini.
Ma nema problema. Ja sam i napisao da je isključio Austrijsku školu iz razmatranja i da mi se čini da je dao dosta uravnotežen pristup problemu. Jednostavno nema ekstremne i isključive stavove poput I.Jankovića npr. I dalje knjigu smatram ako ništa ono odličnim polaznim osnovom za razumevanje krize i must read na srpskom ako se o ovome želi diskutovati.
Posted
који је проценат пара милошевићеве мафије у кипарским банкама?ово о 40% пара локалног становништва може да поверује само мали перица.
U lokalni depozit spadaju i pare firmi sa sedistem na Kipru.
Posted
Ma nema problema. Ja sam i napisao da je isključio Austrijsku školu iz razmatranja i da mi se čini da je dao dosta uravnotežen pristup problemu. Jednostavno nema ekstremne i isključive stavove poput I.Jankovića npr. I dalje knjigu smatram ako ništa ono odličnim polaznim osnovom za razumevanje krize i must read na srpskom ako se o ovome želi diskutovati.
ili speaker-a :ziga:
  • Create New...