Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted (edited)
It is obvious from the statements made that Anastasiades was blackmailed into accepting what has euphemistically been called the ‘solidarity levy’. If he did not accept it, the European Central Bank would have refused to provide Emergency Liquidity Assistance to the Cypriot banks after the March 21 deadline (it had been extended by two months in January), the banks would have collapsed on the same day, and people would have lost much more of their deposits than the seven to 10 per cent that is to be taken now.
Ok, sad moram da pitam - ako se računa da ima brdo milijardi $ na Kipru, a opet bankama preti bankrot, može li neko pojasniti, pa kako je nastao taj manjak keša?Razumem da banke rade sa fiktivnim novcem, ne zlatnim polugama - ali, ko je (i kako) povukao lovu pa se sad sve klima? :unsure: Edited by S.L.
Posted (edited)
pa kako je nastao taj manjak keša? :unsure:
preigrala se deca.http://www.interflui...com/v2/107.htmlAlice, Bob, and Sue have ten marbles between them. Whenever one kid wants another kid to take over a chore, she promises a marble in exchange. Alice doesn’t like setting the table, so she promises Bob a marble if he will do it for her. Bob hates mowing the lawn, but Sue will do it for a marble....One day, the kids get together to brag about all the marbles they soon will have. It turns out that, between them, they are promised 40 marbles! ...But then Alice, who is smart and foolish all at the same time, points out a curious fact. There are only 10 marbles! Sue says, “That cannot be. I have earned 20 marbles, and I have only promised to give away three! There must be 17 just for me.” But there are still only 10 marbles.Suddenly, when Bob doesn’t want to mow the lawn, no one will do it for him, even if he promises two marbles for the job. No one will eat Sue’s broccoli for her, even though everyone knows she is promised the most marbles of anyone, because no one believes she will ever see those 17 marbles she is always going on about....Perhaps Mom and Dad will decide that the best thing to do is just buy some more marbles, so that all the children can make good on their promises. But that would mean giving Alice 19 marbles, because she was laziest and made the most promises she couldn’t keep, and that hardly seems like a good lesson. Plus, marbles are expensive, and everyone in the family would have to skip lunch for a week to settle Alice’s debt. Perhaps the children could get together and decide that an unmet promise should be worth only a quarter some fraction of a marble, so that everyone is able to keep their promises after all. But then Sue, the hardest working, would feel really ripped off, as she ends up with a much more modest collection of marbles than she had expected. Perhaps Bob, the strongest, will simply take all the marbles from Alice and Sue, and make it clear than none will be given in return, and that will be that. Or, perhaps Alice and Bob could do Sue’s chores for a while in addition to their own, extinguishing one promise per chore. But that’s an awful lot of work, what if they just don’t want to, who’s gonna force them? What if they’d have to be in servitude to Sue for years? Edited by Gandalf
Posted
Ok, sad moram da pitam - ako se računa da ima brdo milijardi $ na Kipru, a opet bankama preti bankrot, može li neko pojasniti, pa kako je nastao taj manjak keša?Razumem da banke rade sa fiktivnim novcem, ne zlatnim polugama - ali, ko je (i kako) povukao lovu pa se sad sve klima? :unsure:
Dve najveće banke obilato ulagale™ u Grčkoj, i to je to.Inače, 40% uloga u kiparskim bankama pripada lokalnom stanovništvu. Ruska mafija drži možda 20%. Anduril je generalno u pravu, kiparski bankarski sistem je pijanka ekvivalentna grčkoj 17-oj plati u javnom sektoru ili masovnom neplaćanju poreza. Sad je došao krčmar, oterao muziku i traži da se plati ceh. Druga stvar je to što umesto krčmara ovde imamo jednu udrugu licimura i ološa koji u jednoj krčmi sipaju koliko god treba, a u drugoj traže da svi gosti ostave desetak, pili ili ne pili. Treća stvar je to što ruska mafija ne sme da ima svoj off-shore ali zato više rase tipa Nemci, Britanci i Francuzi smeju da imaju Lihtenštajn, Gibraltar i Monako.Andurilova postavka je pogrešna u onom utopističkom delu u kojem su odgovorni narodi savršeno svesni šta centralna banka i vlast rade sa njihovim ulozima tj. u kakve ponzi šeme ih ulažu. Takav nivo svesti nigde nije postojao niti će ikada postojati. Sve počiva na nekom minimumu odgovornosti koji elita™ oseća prema svojoj zemlji, što ih motiviše da donesu i sprovode dobru regulativu. Ako se elita™ umesto toga odluči na masovnu orgiju, onda nema druge nego da gradjani ili plate ili uzmu stvar tj. vile u svoje ruke.
Posted
Evo, ovo nije Čomski. I izvini ako sam ja doprineo tvom osećaju uvređenosti. The Cyprus bail-out Unfair, short-sighted and self-defeating
Nisam uvređen pa nema potrebe da se izvinjavaš samo mi je glupo tako da diskutujem. Svejedno hvala za iskazanu kulturu dijaloga.Ovaj tekst iz Ekonomista nigde ne spominje kaubojski kapitalizam a ni njegove branioce. Ja sam tražio teorijsko utemeljenje pojma čisto da znam šta branim. A možda ima i neka udruga pa da se učlanim na vreme.
Posted

Ne znam tačno ko je spomenuo kaubojski kapitalizam, ali bilo je par ljudi koji su navijali za neko totalno neregulisano izmaštano slobodno tržište u kome su pobednici nasmejani, a luzeri su... pa, luzeri. Ko im je kriv! Ja sam sa par upadica pokušao da takvima skrenem pažnju na činjenicu da je jedno (australijsko) vrlo dobro regulisano bankarsko tržište imalo najbolje performanse u godinama od 2008. do sada, a pritom je izbegnuta i tehnička recesija, kao i bankovni bailouti. A, da, i bankovne uloge je država garantovala do visine 1 mil. dolara (smanjeno prošle godine na 250k, jer nismo više ni u kakvoj u opasnosti od bank run-a). Može i tako, dobro regulisano uz sadejstvo privatnog sektora i državnih organa, ne mora da se uvek fantazira o nekakvom free-for-all, pa kom opanci, kom obojci, što ljudima samo (sa pravom) ogađuje "kapitalizam". (Mada je u pitanju čista fantazija, pošto USA, odakle dolaze te ekstremno desno libertarijanske priče, upravo prednjači u socijalizmu za banke i korporacije).

Posted
...Andurilova postavka je pogrešna u onom utopističkom delu u kojem su odgovorni narodi savršeno svesni šta centralna banka i vlast rade sa njihovim ulozima tj. u kakve ponzi šeme ih ulažu. Takav nivo svesti nigde nije postojao niti će ikada postojati. Sve počiva na nekom minimumu odgovornosti koji elita™ oseća prema svojoj zemlji, što ih motiviše da donesu i sprovode dobru regulativu. Ako se elita™ umesto toga odluči na masovnu orgiju, onda nema druge nego da gradjani ili plate ili uzmu stvar tj. vile u svoje ruke.
Meni se cini da su "narodi" savrseno svesni kakve ih elite vode, kakvi su im politicari i kakvi su im bankari.Upravo zato i moraju da traze da se krene u reforme i ukidanje korporativnog bankarskog sektora sa centralnim bankama na vrhu piramide. Ovo je apsolutni prioritet i bez ovoga se situacija nece poboljsati.Centralno planiranje jedne cele industrije na kraju gotovo uvek zavrsi katastrofom.Ovo je socijalizam gde transfere solidarnosti dobijaju nabogatiji a gubitke najsiromasniji.
Posted

Ma daj, čoveče, prvo i osnovno ne može nekakav narod da odredi kakve će elite da ga vode, a drugo to da je centralna banka problem je običan mit (ne moram da znam ništa o ekonomiji, dovoljno mi je da pogledam oko sebe).

Posted
Ma daj, čoveče, prvo i osnovno ne može nekakav narod da odredi kakve će elite da ga vode, a drugo to da je centralna banka problem je običan mit (ne moram da znam ništa o ekonomiji, dovoljno mi je da pogledam oko sebe).
Pa u tome je poenta - ako znas da ti je elita nesposobna i koruptna onda je ludost prepustiti joj centralno planiranje industrije novca.U takvoj situaciji je decentralizovan i trzisni sistem pod jasnim i univerzalnim pravilima (koje postoje za druge industrije) jednostavno bolji.Sto se tice zemalja kao sto su Norveska, Kanada i Australija, sa onakvim odnosom prirodnog bogatstva, populacije i ideoloskih uticaja medju elitom, tesko je zamisliti da mogu da dodju u tesku situaciju.Sa druge strane, drzave kao sto su SAD i UK imaju vec ogromnih problema sa ovim sektorom i centralnim planiranjem.
Posted (edited)

Kako sada stoje stvari, porez nece proci, ni u jednom obliku.

“It looks like it won’t pass,” a Cypriot government spokesman, Christos Stylianides, told state radio.
nema nista ni od one jucerasnje varijante da Gazprom izvuce Kipar, i zauzvrat uzme njihova gasna polja:
MOSCOW, March 19 - RAPSI. Russian energy giant Gazprom claims it did not offer to bail Cyprus out in return for gas exploration licenses in Cyprus's exclusive economic zone, a company official told RAPSI's sister agency Prime Business News.Gazprom spokesman Sergei Kupriyanov firmly refuted the allegation.
izgleda da ce lihvari morati malo da se strpe za svoj reket, osim ako ne zele da uvedu Kipar u nekontrolisani bankrot. Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Ovde su se već svi ukenjali - da ako prodje na Kipru, mi smo sledeći...........

Posted

Kasno je sad da im ovo ne prolazi. Već su napravili dovoljnu svinjariju, niko im neće verovati. Čitav bankarski sistem paralisan 3-4 dana, čim ga otvore prekosutra ima da bude spektakl.Andurile, možda nacije sada (u poslednjih par godina) imaju malo bolju predstavu o tome kakva bulumenta im vodi države i njihove javne finansije, ali prilično sam siguran da pre 2008. godine 90% njih nije imalo pojma o kakvoj kuli od karata se radi. Niko se nije bavio tom temom, ljudi su imali druge prioritete. Primetićeš, takođe, da otkako je tarapana počela, u mnogim zemljama su birači zapravo dali poverenje nekom drugom - samo da bi se ispostavilo da je u pitanju potpuno isti pajac kome konce vuku isti oni koji su zakuvali sve ovo i koji plaćaju pajace na političkoj sceni da obezbede da njihov ceh plati neko drugi tj. sirotinja.Može plebs da traži reforme do sutra ali dobiće ih tek onog trenutka kada fizički bude jači od plemstva, i spreman da tu snagu upotrebi na veoma brutalan način.

Posted
Dve najveće banke obilato ulagale™ u Grčkoj, i to je to.Inače, 40% uloga u kiparskim bankama pripada lokalnom stanovništvu. Ruska mafija drži možda 20%.
Na fr vijestima kazu da je cifra 40%.
Posted
Može plebs da traži reforme do sutra ali dobiće ih tek onog trenutka kada fizički bude jači od plemstva, i spreman da tu snagu upotrebi na veoma brutalan način.
Anduril juče reče da zna kako bi to moglo bez revolucije. Ja bih baš voleo da vidim to, kako se plamstvo odriče svojih položaja iz nekih razloga koji ne liče na giljotinu.
Posted

Ja bih više voleo da vidim kako bi izgledala Andurilova tirada nekome koga bi opljačkali i pokrali mu zlato koje drži u kući ili gde već. Verovatno bi bila personalna odgovornost što to nije čuvao na sigurnijem mestu, ili što nije naučio da rukuje šmajserom i ne nosi pancir svakodnevno pa da se odbrani od 4 provalnika. I krug zatvoren.

Posted

ne razumes, samim tim sto neko drzi zlato na bilo kojoj lokaciji u ovom univerzumu - time automatski deli svojinu sa potencijalnim kradljivcem. resenje je da se svojina izmesti na gornje astralne planove, na kojima obitavaju cist profit i nedeljiva imoviina.

• Create New...