Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted
Možda se ne razlikuje, ali se ne razlikuje naročito ni od udaranja mrtvom ribom po glavi... Šta znači to poređenje, gde je to bilo drastičnog povećanja poreza na imovinu? Čak sad pročitah u nečijem postu, pa kiparska država je čak garantovala uloge do 100k funti... wtf, oni su se (naravno pod pritiskom EU) popiškili na sopstvenu garanciju. To je raspad sistema. Lepo onaj reče, bolje da su banke dali Turcima.
U Grckoj.(Za Spaniju nisam siguran.)
Posted
Ali, ali, Slaviša je jako ideološki obojen.
"Jegor Gajdar Institut".Nije los, ali ova njegova idiotska propaganda oko fiksnog kursa kao svemocnog resenja mi nije jasna.
Posted
ahaha, pijanac i bandit, kakvi primeri, kakav frontiersmen folklor u Andurilovoj glavi dok nam objasnjava sta se desava :lolol:a pritom ledja u odbrani kaubojskog kapitalizma mu drzi ovaj vehementni antikomunista sa Eli Wallachom na avataru :thumbup:samo fali naprednjacki ppposlanik Verterdegete da sad uleti u krcmu sa Lee Van Cleefom i nekim veberovskim argumentom o propasti Kiprana zbog nedostatka protestantske radne etike (ah Kalvine zasto si daleko) and the party is oooon dudeees :s_w:mnogo jaka™ rasprava, davno nismo imali ovakvu delikaciju :jerry:
Nek si nam ti objasnio i ko smo i šta smo. Fala ti i đe čuo i đe ne čuo. Mora da ti je sad mnogo lakše. Mislim i inače ti je jako lako, zalepiš etiketu i u svojoj glavi si sve rešio. Intelektualno dno.Za tri dana postovanja sam sam popio sledeće: lažov, antikomunista( logička besmislica jer ne možeš biti protiv nečeg što odavno ne postoji), pričač gluposti i nemač pojma, branilac kaubojskog kapitalizma( pročitao nešto knjiga iz oblasti ekonomije i filozofije ali ovaj pojam nigde nisam našao pa ako može neko objašnjenje a da nije Čomski/Klajn ili ne daj bože Dejan Lučić/Duci Simonović) a da se niko od ovih nije udostojio da napiše bar dve reči zašto je to tako. Preporučim knjigu na temu o kojoj se piše i dobijem odgovor da je pisac ideološki obojen tj. libertarijanac, a ta etiketa bi trebalo da znači šta? Da ima rep i rogove ili da je idiot koji ne ume ništa suvislo da napiše ili nešto treće? Pri čemu lepilac etikete knjigu nije ni pročitao.Možda ja imam previsoke kriterijume a verovatno i godine ali ja tako diskusije ni u rl ni na forumu ne zamišljam niti vodim. Kad se sa nečim ne slažem(kao sa jednim Andurilovim stavom) napišem i zašto se ne slažem a ne nazovem ga budalom. Moguće je doduše da pišem takve nebuloze da je intelektualnim gromadama foruma ispod časti da to komentarišu ali bar ne moramo da se vređamo.I molim najpokornije da se ne dira gdin.Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez, tipičan predstavnik malih isrednjih preduzeća, koji u znoju lica svog pošteno zarađuje za život svoj i svoje porodice, rizikujući na dnevnoj bazi ono što mu je najvrednije.
Posted (edited)
Nek si nam ti objasnio i ko smo i šta smo. Fala ti i đe čuo i đe ne čuo. Mora da ti je sad mnogo lakše. Mislim i inače ti je jako lako, zalepiš etiketu i u svojoj glavi si sve rešio. Intelektualno dno.Za tri dana postovanja sam sam popio sledeće blablablablabla...
ovo ti je vec drugi ili treci post koji sam zapazio u kojem se zalis na tretman na forumu. imam utisak da bi ti voleo da postoji nekakva institucija virtuelnog kredita koju bi automatski dobio sign-upovanjem na forumu u procesu verifikacije real-life identita a na konto rl tvog pregalastva i tako osigurao da ti se status u rl-u nekako reflektuje i na forumske beneficije. a na forumu tako nesto - kako da ti kazem - nece da moze. prosto na forumima operise sasvim drugaciji set zakona od rl-a i da ces morati na to da se naviknes. misiiim, cak i ljudi sa mnogo vise mane u rl-u od tebe imaju problema kad hoce da izvrse tranziciju svog kredita iz rl na net (pogledati pod Salman Ruzdi i Twitter).tako da - samo polako matori, tek si doso. a ako procitas jos jednom sta sam napisao, videces da je zezanje u pitanju i da nema nikakvog djona :) Edited by DarkAttraktor
Posted
Cyprus: A rescue plan that will kill us 18 March 2013Cyprus Mail Nicosia The EU and IMF have agreed a €10bn bailout of Cypriot banks, but the price to provide rescue funds is a tax on all deposits. This condition has stunned the tiny Mediterranean nation, with the Cyprus Mail accusing the new President and other member states of betraying the island. BOJESEN-cyprus.jpgEven though the haircut of bank deposits had been on the agenda of the EU for more than a month now, featuring in Commission memos and being openly discussed by European politicians, most of whom refused to rule it out, few people thought the Eurogroup would go ahead with it. The prevailing view was that it was an idle threat to force Cyprus to privatise SGOs [semi-governmental organisations] and increase corporation tax.And after all, President Anastasiades had emphatically declared in his inauguration speech that “absolutely no reference to a haircut on public debt or deposits will be tolerated,” adding that “such an issue isn’t even up for discussion.” Finance Minister Michalis Sarris made similarly reassuring statements, arguing that it would be lunacy for the EU to impose such a measure because it would threaten the euro system.Germany and the leaders of the Eurogroup opted for this lunacy, calculating that Cyprus is too small and inconsequential for the haircut on its bank deposits to cause contagion in the eurozone [a 6.75 per cent tax will be imposed on deposits under €100,000, and a 9.9 per cent level on deposits above that limit]. Of course, the markets could view the decision differently, perhaps not when they open on Monday, but a few weeks later as it becomes apparent that not even deposits in European banks are safe from raids by the Eurogroup.It is obvious from the statements made that Anastasiades was blackmailed into accepting what has euphemistically been called the ‘solidarity levy’. If he did not accept it, the European Central Bank would have refused to provide Emergency Liquidity Assistance to the Cypriot banks after the March 21 deadline (it had been extended by two months in January), the banks would have collapsed on the same day, and people would have lost much more of their deposits than the seven to 10 per cent that is to be taken now.Was there an alternative for Anastasiades? Given the pressure for a political agreement by last Friday, it is difficult to say. All indications are that our EU partners had taken their decision before then, and this was why they scheduled the Eurogroup meeting to discuss the bailout on a Friday night. The Cypriot banks were to be closed for three days [there is a public holiday on Monday March 18] during which all the steps for bailing in deposits could be taken, and the banks could re-open normally on Tuesday.One deputy wondered on Saturday [March 16] whether it would have been better to allow the two banks that required liquidity assistance from the ECB to go under instead of accepting the haircut. But given the level of interdependence among the island's banks, the problem would not have been confined to two institutions, and the ensuing bank run would have spread. This will be Anastasiades’ main argument in explaining why he agreed to the bail-in of deposits. The alternative would have been the collapse of the banks, state bankruptcy and exit from the euro.Under the circumstances the president opted for the lesser of two evils, even though we doubt there would be many people who would give him credit for that. In effect, the EU offered a ‘rescue package’ that is designed to destroy rather than rescue what is left of the Cypriot economy.
Posted

Zanimljivo je da neki lik iz ECB koliko danas tvrdi da je procentualna struktura Anastasijadesov problem te da su oni razrezali samo totalnu sumu. Moj utisak na prvu loptu jos u subotu je bio da vlada cinculira izmedju dve vatre, Rusa I lokalne raje, te zato I ova gruba podela na + - 100k. Sarris putuje sutra u Moskvu I verujem dace obecati (I potpisati) kojesta ispod stola u zamenu za rusli pristanak da se jace shisha odozgo a dole da se ostavi malo duze.Za ekipu kojoj je ovo sasma ok - skandal je u tome sto ECB kao nadredjena ustanova pristaje na tu varijantu, ako je vec sama ne diktira.

Posted
ovo ti je vec drugi ili treci post koji sam zapazio u kojem se zalis na tretman na forumu. imam utisak da bi ti voleo da postoji nekakva institucija virtuelnog kredita koju bi automatski dobio sign-upovanjem na forumu u procesu verifikacije real-life identita a na konto rl tvog pregalastva i tako osigurao da ti se status u rl-u nekako reflektuje i na forumske beneficije. a na forumu tako nesto - kako da ti kazem - nece da moze. prosto na forumima operise sasvim drugaciji set zakona od rl-a i da ces morati na to da se naviknes. misiiim, cak i ljudi sa mnogo vise mane u rl-u od tebe imaju problema kad hoce da izvrse tranziciju svog kredita iz rl na net (pogledati pod Salman Ruzdi i Twitter).tako da - samo polako matori, tek si doso. a ako procitas jos jednom sta sam napisao, videces da je zezanje u pitanju i da nema nikakvog djona :)
Ama ništa se ja ne žalim samo konstatujem a i nije mi baš do nekog šaljenja i podprcavanja,prošlo me to. Ako ne možete sa mnom da diskutujete o temi, lepo me prekočite niko neće posebno patiti zbog toga. Zamisli sad da ti ili recimo MMD napišete i obrazložite nešto i onda ja dođem kao padobranac i ispalim nešto kao: koja si ti neznalačka budala, pa se onda pokupim i odem. Ne znam, meni je to glupo i ne zamišljam tako diskusiju.Ali zaista dosta dosta o tome prelazi u trolovanje.
Posted
Andurile, nema apsolutno nikakvog smisla da se racun placa na ovaj nacin iz milion razloga.Ovaj je izarban kao politicki kul ("Rusi lopovi") i kao najkraci nacin da se zakrpi rupa.
Da, racun se mogao platiti i drugacije ali se racun takodje ne mora uopste platiti.Ne znam odakle ideja da kada bankrotiraju banke i drzava neko drugi mora da placa.
Ovako nesto nije uradjeno za Grcku, Italiju i Spaniju vec je ECB stampala pare a u slucaju Grcke se prelomilo preko javnog sektora i povenaih poreza, od kojih je jedan - povecanje poreza na kuce, slican ovoj meri.
Tacno, razliciti kriterijumi za stedise, investitore i razlicite drzave su ovde najveci problem - ali, to nije nista novo i upravo oko toga se pravi Evropljani moraju okupiti bez obzira gde zive.Ova medjunacionalna prozivanja su nesto najgluplje ikad jer kriminalci ne znaju za naciju.
Posted

Ne mogu da verujem. Jebote, Sloba je bio pravi vizionar, on je ovo patentirao jos '89-'90!Lepo, neka se svima dugovi oproste i krenite od nule, zar ne bi bilo mnogo bezbolnije? Sastanu se sve glavonje G8/EU na hitni sastanak, sve banke zatvore na nekoliko sati i objave od ovog minuta niko vise nista nije duzan, nigde. Onda lepo otvore banke i sve od pocetka, sa striktnim pravilima za zaduzenja, minimum depozita, itd.

Posted

Može i da se donese globalna uredba da od sad nema više uloženih sredstava građana u bankama, tj da treba da se štedi od nule. Time se postiže dvostruki pozitivni efekat - spasavaju se banke, a građanstvo dobija korisnu lekciju da treba da pazi kome poverava svoju imovinu. Račun u kafani mora da se plati.

Posted

Pa, zar nismo nešto slično već videli u Srbiji? Koliko se sećam... Koja god avangardna ideja postoji, Srbin je već isprobao i usavršio.

Posted (edited)

Dva su resenja:1. Da bankre bankrotiraju, akcionari plate do visine svog uloga, ostatak gubitka snose poverioci (prvo zajmodavci, a onda depozitari).Ali to se ne dogadja jer banke ne smeju da propadnu, sistemski rizik, i tako to.2. Miralemov predlog: Da ukinemo ogranicen odgovornost, pa da akcionari plate. Ali onda, ostadosmo, na primer, bez penzija. To bi, dovelo, naravno, do strozije kontrole rizika koje preuzimaju menadzeri i ukidanja njihove "ogranicene odgovrnosti" (bonusi, ali ne i negativni bonusi), pa se ne bi tako zajebavali tudjim novcima. Ali, neogranicena odgovornost ukida mogucnost agregacije kapitala i nije realna mogucnost.U nedostatku prva dva resenja, pribeglo se trecem: socijalistickoj socijaziciji gubitaka, i kapitalistickoj privatizaciji dobitaka.Ali, ne lezi vraze, ovi sto hoce vecu regulaciju i kontrolu istovremeno plase narod sistemskim rizikom i tako samo povecavju verovatnocu socijalizacije gubitaka.

Edited by Hamlet Strašni
избрисан квот избрисаног поста
Posted (edited)

Rešenje je da se radi ono što rade australijske banke. evilsmile.gif EDIT. I država, i država.

Edited by Indy
  • Create New...