Čutura Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Nije potrebna vidovitost da bi znao koliko puta je Grcka bankrotirala u poslednjih 100 godina niti je potrebna vidovitost da bi znao da Kipar sam ne moze da garantuje depozite koji visestruko premasuju godisnji GDP i da je takva garancija najobicnija laz.Inace, pravno gledano ne zanima kako se ovaj porez razlikuje od recimo drasticnog povecanja poreza na imovinu? ma sve moze, dok ne ustane kuka i motika..
nautilus Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Za porez dobijes neko resenje na koje se mozes zaliti. Niko ti neće oduzeti jednu sobu. Ovde ti samo skinu pare sa računa.
Indy Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Inace, pravno gledano ne zanima kako se ovaj porez razlikuje od recimo drasticnog povecanja poreza na imovinu?Možda se ne razlikuje, ali se ne razlikuje naročito ni od udaranja mrtvom ribom po glavi... Šta znači to poređenje, gde je to bilo drastičnog povećanja poreza na imovinu? Čak sad pročitah u nečijem postu, pa kiparska država je čak garantovala uloge do 100k funti... wtf, oni su se (naravno pod pritiskom EU) popiškili na sopstvenu garanciju. To je raspad sistema. Lepo onaj reče, bolje da su banke dali Turcima.
Anduril Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) Ovo je zapravo najveci problem u celoj prici da opet rizike ne snose svi.Pre nego sto budem poverovao u ovo, cekam prvo da se obistini tvoje predvidjanje o neizbeznom krahu turske ekonomije.Polako, pisalo se pocetkom 2000. o ovoj krizi pa ce isto tako doci i Turska na red. Timing je obicno veoma tesko predvideti ali obicno zavisi i od faktora kao sto je recimo demografija.Mladi Turci se jos uvek osecaju dovoljni jaki i hrabri da uzimaju kredite bez obzira na globalna desavanja, korumpiranu drzavu i rat u Siriji (kao sto su to nekad cinili i mladi Grci) - no, nisi zauvek mlad i ljudi postaju obicno finansijski konzervativniji i manje produktivni kako vreme prolazi.Kad bi mogao tacno da predvidim kad nastaje tipping point bio bi vec odavno milioner. Ovako covek moze samo da se osigurava kao sto je i bila prica sa zlatom od negde 2005. godine na FB92. Edited March 18, 2013 by Anduril
burekdzija Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Nije potrebna vidovitost da bi znao koliko puta je Grcka bankrotirala u poslednjih 100 godina niti je potrebna vidovitost da bi znao da Kipar sam ne moze da garantuje depozite koji visestruko premasuju godisnji GDP i da je takva garancija najobicnija laz.U svakoj drzavi je ukupan depozit visestruko veci od gdp, samo je prosek u EU 3-4, a na Kipru je (bio) preko 8, sto je za zemlju koja ne proizvodi bas mnogo. I jedna i druga cifra su medjutim jednako neodrzive drzavnom garancijom ako dodje do bank run-a.
Luther Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Lupas gluposti.Hvala za kompliment i ponovo i isključivo ad hominem argument..Kad bi hteo čovek da ti oponira, naprosto ne bi znao odakle da počne. Kraće je reći da ti u postu nijedna tvrdnja nije ispravna.Ajde ne budi stipsa daj bar jednu. Make my day.
Indy Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Ajde ne budi stipsa daj bar jednu. Make my day.Ne može, upravo mi ponestalo... I'm just a son of a bitch (oprosti inspirisao me tvoj avatar).Što se mene tiče, tema se dosta iscrpla... pa dok ne bude nekih novih vesti, prepuštam vas Andurilu.
Anduril Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) U svakoj drzavi je ukupan depozit visestruko veci od gdp, samo je prosek u EU 3-4, a na Kipru je (bio) preko 8, sto je za zemlju koja ne proizvodi bas mnogo. I jedna i druga cifra su medjutim jednako neodrzive drzavnom garancijom ako dodje do bank run-a.Pa zato se ni ne garantuje ukupan iznos nego samo deo. Ali, kao sto vidis, ovde neke drzave nisu u stanju da garantuju ni deo jer cak i to premasuje realne mogucnosti.Inace, ovi dogadjaji su zapravo i posledica verovanja da banke ne mogu da propadnu iako je to nekada bilo uobicajeno.Nesto kao da stalno kupujes kola iste marke iako se konstatno kvare pa drzava mora da ti kupuje delove da bi odrzala losu firmu. Edited March 18, 2013 by Anduril
Agni Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Hvala za kompliment i ponovo i isključivo ad hominem argument.Stricto sensu, bio bi ad hominem argument da ti je reko da si glup, ovako se obrusio iskljucivo na tvoj post, istina bez obrazlozenja.
Agni Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Ovo je zapravo najveci problem u celoj prici da opet rizike ne snose svi.Polako, pisalo se pocetkom 2000. o ovoj krizi pa ce isto tako doci i Turska na red. Timing je obicno veoma tesko predvideti ali obicno zavisi i od faktora kao sto je recimo demografija.Mladi Turci se jos uvek osecaju dovoljni jaki i hrabri da uzimaju kredite bez obzira na globalna desavanja, korumpiranu drzavu i rat u Siriji (kao sto su to nekad cinili i mladi Grci) - no, nisi zauvek mlad i ljudi postaju obicno finansijski konzervativniji i manje produktivni kako vreme prolazi.Kad bi mogao tacno da predvidim kad nastaje tipping point bio bi vec odavno milioner. Ovako covek moze samo da se osigurava kao sto je i bila prica sa zlatom od negde 2005. godine na FB92.Ah so, znao sam da je "uskoro" rastegljiv pojam, dobro videcemo recimo do kraja decenije.
Аврам Гојић Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Razumem ja tebe, ipak pisanje samo ovde 30k postova ostavlja nepovratne posledice.za jednog novog clana, vrlo je interesantno kako se zanimas za moderaciju i post count.
Luther Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 [/size]za jednog novog clana, vrlo je interesantno kako se zanimas za moderaciju i post count.Ovo za moderaciju mi je nejasno, a broj postova ti je ispod avatara. Šta li sam sad zgrešio? :o
Shan Jan Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Možda se ne razlikuje, ali se ne razlikuje naročito ni od udaranja mrtvom ribom po glavi... Šta znači to poređenje, gde je to bilo drastičnog povećanja poreza na imovinu? Čak sad pročitah u nečijem postu, pa kiparska država je čak garantovala uloge do 100k funti... wtf, oni su se (naravno pod pritiskom EU) popiškili na sopstvenu garanciju. To je raspad sistema. Lepo onaj reče, bolje da su banke dali Turcima.Pritom porez na imovinu se placa na godisnjem nivou. Porez koji je jednokratan se placa pri kupovini/prodaji. Ovaj jednokratni porez na tvoju ustedjevinu koja mirno stoji je prosto pljacka, to nema veze sa redovnim odrzavanjem drzave. Ono sto je zapravo kljucna razlika je sto sa godisnjim porezima i sa jednokratnim porezima koji dolaze pri kupovini/prodaji imas izbor, mozes odustati, ovde nema izbora - samim tim u pitanju je prilicno nasilan cin. Ovo se zapravo ne razlikuje od toga da ti neko izvrsi inspekciju kuce i odredi da platis 10% njene vrednosti, sad, odmah, a sta ce biti kasnije - videcemo, mozda i nastavimo. To nije ponasanje normalne drzave.Najvise me nervira jedenje govana o ruskim dilerima droge. Da, ima ih gomila a zasto onda nisu samo oporezivali samo iznose preko milion funti? Ma i preko 100 iljada. Izgovori.
Luther Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 nemojte o broju postova ovdeIzvini nisam znao za zabranu.
Recommended Posts