burekdzija Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Pa naravno da podvlace jer je to i istina - ruske i druge lopine su prale decenijama pare na Kipru od cega je profitirala drzava i celo drustvo, te banke kao i drzava jednostavno nisu kadri da barataju tim novcem i sada je doslo vreme da racun neko plati.D'accord.Ali kako je ovo resenje?A sta cemo sa nemackim lopinama koji pare drze u Svajcarskoj i Lihtenstajnu? Ili da se vratim na tvoj primer stana, kod mene u kraju pokupovase bogati Rusi i Spanci vile na kamaru od 2008. I sad dodje trojka i kaze jebi ga Burekdzija, sad cemo da im maknemo vile, ali ode i tvoj stan, moras da doprineses spasu od lopina.Pri cemu ce lopine da dignu cenu gasa/droge/oruzja, a burek ce tesko da digne cenu svog sata. Dakle, kako je ovo resenje tj kako je ovo pravno u redu? Ne mogu se mesati ruske lopine i kiparski zubari.
Miralem Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Nisi po obicaju razumeo - to nisu njihove pare kao recimo kuca, zlatnici ili neka druga fizicka vrednost.Njihov je samo papir i garancija banke/drzave kojoj veruju da je kompetentna da kontrolise vrednost i tokove novca.To je sustina sistema sa papirnim ili elektronskim novcem pod monopolom centralnih i poslovnih banaka.znaci, novac vise ne spada u imovinu, nego u nekakve papire, koji su tako zavisni od vise faktora i blabla i moze neko sutra da ti to sve uzme i onda si sam kriv i ko te jebe... missim, da li si ti svestan sta lupetas uopste? libertarijancu? Vidim da se rasprava zahuktava. Lepo, ali vas molim da je ne prenosite na licni nivo. Drzite se argumenata.kako????
Аврам Гојић Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) Andurile, ti postavljas ovu situaciju kao da je apsolutno neophodno da EU pogazi sopstvene zakone, jer ce bez bas tih 5 milijardi evra ceo sistem evrozone da se urusi. Ovo je malecki bailout paket, apsolutno su mogli da daju tu lovu i bez pljackanja depozita, ali su se odlucili za politicki probitacniju metodu: kad vec nismo mogli da se izivljavamo na Grcima, daj barem da se poseremo u zivot tim Kipranima. Nema to nikakve veze sa matematikom nego sa izbornim kalkulacijama.Sto se tice ove polemike, meni je potpuno apsurdno da se prica o ozbiljnoj stvari skrece na kolosek nekih fringe ekonomskih teorija, ali ajde, izdrzacemo par strana. Edited March 18, 2013 by Marko M. Dabovic
Lancia Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Nema to nikakve veze sa matematikom nego sa izbornim kalkulacijama.apsolutno je ovo najbolniji deo, nije vazno ni postovanje igre, ni pravni momenat, ni kapitalizam kao takav, vec kakav ce utisak frau Merkel ostaviti na birace.
Anduril Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Nonsense. Sutra da mi dodju na vrata stana i kazu ugovor (papir) kojim si novac zamenio za fizicku vrednost ne vazi, imas do vikenda da se iselis, koja je moja opcija? Oruzje vise ne sme da se nosi.Razlika je u tome sto vrednost i postojanje tvoje kuce ne kontrolise direktno drzava putem centralne banke kao sto to cini sa novcem.Ipak je razlika da li imas recimo zlato u slamarici, pare u slamarici ili pare u banci.Ako imas pare u slamarici ti automatski delis svojinu sa (centralnom) bankom koja stampa te pare a ako ih imas u poslovnoj banci delis ih jos sa njima i politicarima jer oni te pare investiraju i garantuju.
Miralem Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 sve je tu vrlo jednostavno- anduril je ovde da brani krupni kapital i bankare. pre je glumeo libertarijanca kad je u pitanju placanje poreza, a sada glumi nekakvo drugo ludilo i zamajava posten svet.
Indy Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) EU mozes sada kriviti za hendlovanje krize (za sta matematicki ne postoji nacin da se neko ne oseca masivno opljackan) ali nikako za uzroke.Nemoguće da EU nema nikakve ingerencije i uvid u kiparsko bankarstvo? Šta onda radi European Banking Authority? Nisu te stvari sa pranjem novca od juče, znamo svi za njih barem 2 decenije. (A znaju u EU vlastima i mnogo više).EDIT. Pazi ovo, Andurile: The EBA has the power to overrule national regulators if they fail to properly regulate their banks. Edited March 18, 2013 by Indy
Аврам Гојић Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Ako imas pare u slamarici ti automatski delis svojinu sa (centralnom) bankom koja stampa te pare a ako ih imas u poslovnoj banci delis ih jos sa njima i politicarima jer oni te pare investiraju i garantuju.ne, ne delis svojinu, ideoloska vrdalamo sa najlicemernijim idejnim okvirom koji sam ikada video, nego si je poverio na cuvanje pod odredjenim uslovimajebote imam zelju da bacim monitor kroz prozor, necu vise da diskutujem ovde.
aram Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 ma ne glumi covek nista, zastupa stav "sve sto rade tim grcima/italijanima/spancima je ok, ako je alternativa da dirnu moje pare". krajnje posten stav, sto rece neko "crknite cigani" :D
Indy Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 jebote imam zelju da bacim monitor kroz prozor, necu vise da diskutujem ovde.Nemoj da se nerviraš bez veze, to je samo Anduril i njegov anarhokapitalizam.
Lancia Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 (edited) Ako imas pare u slamarici ti automatski delis svojinu sa (centralnom) bankom koja stampa te pare a ako ih imas u poslovnoj banci delis ih jos sa njima i politicarima jer oni te pare investiraju i garantuju.ovo je vec za PZD. daj malo razmisli sta pises. znaci ja odem do stedionice i treba pre nego sto ulozim pare da iscitam eleaborat o ulaganju mog novca i ako mi se ne svidi ili ne shvatim, ostavicu pare u slamarici¿ Edited March 18, 2013 by Lancia
Lezilebovich Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 nemojte da ste na kraj srca, teško je braniti ovo sranje, anduril daje sve od sebe.
Anduril Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 Andurile, ti postavljas ovu situaciju kao da je apsolutno neophodno da EU pogazi sopstvene zakone, jer ce bez bas tih 5 milijardi evra ceo sistem evrozone da se urusi. Ovo je malecki bailout paket, apsolutno su mogli da daju tu lovu i bez pljackanja depozita, ali su se odlucili za politicki probitacniju metodu: kad vec nismo mogli da se izivljavamo na Grcima, daj barem da se poseremo u zivot tim Kipranima. Nema to nikakve veze sa matematikom nego sa izbornim kalkulacijama.Sto se tice ove polemike, meni je potpuno apsurdno da se prica o ozbiljnoj stvari skrece na kolosek nekih fringe ekonomskih teorija, ali ajde, izdrzacemo par strana.Ovo ima iskljucivo veze sa time ko ce platiti racun a izbori su jedan od nacina da se utice na to sto je logicno.Mozda nisi znao, ali sve one silne bejlaute jos skoro niko zapravo nije platio jer su pravi, trilionski gubici jos uvek u bilansu poslovnih banaka i ECB.Rok placanja je samo pomeren i produzen a doci ce kad tad verovatno u formi vise inflacije kad obicno placaju oni najsiromasniji.I da ne bude zabune, ja ne branim EU nego samo kazem da je sistem vec odavno truo i da se itekako treba vratiti osnovnim pitanjima poput vladavine prava, prava gradjana i tako to.
gospa buba Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 da se itekako treba vratiti osnovnim pitanjima poput vladavine prava, prava gradjana i tako to.i ja sam isto za to.kad pochinjemo? ^_^ misslim, ozbiljna sam, zaista, ali to vishe ne moze, zar ne?
radisa Posted March 18, 2013 Posted March 18, 2013 ovo je vec za PZD. daj malo razmisli sta pises. znaci ja odem do stedionice i treba pre nego sto ulozim pare da iscitam eleaborat o ulaganju mog novca i ako mi se ne svidi ili ne shvatim, ostavicu pare u slamarici¿Ne vrediti ni da ih ostaviš u slamarici, nego treba da kupiš zalato, na primer. Opet ćeš ih deliti sa nekim, ako ih ostaviš kod kuće.
Recommended Posts