Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Ne ide dobro za Kaju Kalas

https://archive.ph/hdnBv

Engleski prevod (najbolje otvoriti u novi tab i zoomirati):

Spoiler

image.png

1 minute ago, Mel said:

Pa nemam ja sta to da kazem, to je valjda ocigledno vec neko vreme da je demokratija pod pritiskom sa svih strana i pre svega iznutra. A zapad ima svoju istoriju kolonijalizma i fasizma, koja nikad as nije bila skroz istorija ali neke prakse jesu bile manje ili vise potisnute i neki pozitivni trendovi su tu postojali. Razvoj demokratije je bio u usponu do 2000tih, 2010te, neka opsta ljudksa prava i prava manjina itd. Sad se sve to razbija. Le kapital.

Prebacio ovde da ne oftopikujemo - ovaj razvoj demokratije i procvat politicke korektnosti zajedno sa raspadom klasicnih medija zamenjenih YTubeom i podkastima je doveo do erozije pameti i jacanja desnice.

Covek je slaba i kvarljiva kreatura.

2 minutes ago, Caligula said:

Prebacio ovde da ne oftopikujemo - ovaj razvoj demokratije i procvat politicke korektnosti zajedno sa raspadom klasicnih medija zamenjenih YTubeom i podkastima je doveo do erozije pameti i jacanja desnice.

Covek je slaba i kvarljiva kreatura.

Ja mislim da je ono sto sam ja napisala - le capital strikes back nakon pada berlinskog zida sve vise i vise. Plus ovo da je covek slab i kvarljiv, sure, samo postoje ili bi trebalo da postoje i elite koje vuku i guraju, a deluje mi da se taj sloj nekako utanjio i marginalizovao (ovo sto su kod nas studenti, elita ali i pokretacka snaga koji su morali narodu da kazu da ovaj sistem vrednosti nije ok, a ne obrnuto).

25 minutes ago, Mel said:

Ja mislim da je ono sto sam ja napisala - le capital strikes back nakon pada berlinskog zida sve vise i vise. Plus ovo da je covek slab i kvarljiv, sure, samo postoje ili bi trebalo da postoje i elite koje vuku i guraju, a deluje mi da se taj sloj nekako utanjio i marginalizovao (ovo sto su kod nas studenti, elita ali i pokretacka snaga koji su morali narodu da kazu da ovaj sistem vrednosti nije ok, a ne obrnuto).

Pa jedno ne iskljucuje drugo, naprotiv.

Kapital sada ima neke dobre virtuelne i AI igracke za koje je nebo granica. Istrazivanje bilo kojeg javnog mnjenja od Elona ili Zukemberga dobijes za pet minuta. Kvantni kompjuteri kvantno racunaju, naravno u korist onih koji ih poseduju.

Mozemo samo da se uzdamo u covecnost - ali mi je strah veci od nade, kratkorocno. Dugorocno, ipak ce se roditi nesto lepo iz svega ovoga, pitanje je da li cu to doziveti.

oće thumbdown

...

Edited by vememah