Eleniko Posted December 15 Posted December 15 pričao sam sa likom koji radi u volvo razvojnom centru /mislim da je negde u nemačkoj ali me ne držite za to/ lik vodi odeljenje za razvoj električnih sklopova /nisu električna vozila nego struja u kolima/ elem, kaže da nema šanse da se evropska auto industrija odupre aziji on čak smatra da će kinezi pregaziti i japance /čitaj tojotu/ ja ga pitam - misliš na električne automobile on kaže - ne, mislim na sve. i klasični SUS motori nemaju šanse protiv kineza. ovo sa nemcima je početak toga 1
Shan Jan Posted December 15 Posted December 15 Pa i ja to mislim. Naravno da korporacije gledaju da smanje prava radnika ali ovo ima dublji problem, ubise ih Kinezi, Evropa moze eventualno privremeno da se odbrani pregrupise sa povecanjem carina na kola iz Kine al i oko toga ne mogu da se dogovore. 1
Engineer Posted December 15 Posted December 15 48 minutes ago, Eleniko said: i klasični SUS motori nemaju šanse protiv kineza Osim ako nije reč o dizelima, kojih nema ni u Severnoj Americi i na Dalekom istoku. Niti ih voze, niti ih prave, ne mogu da budu konkurentni evropskim motorima. A malo i troše. I ukinuti su direktivom, a ne (ne)voljom kupaca. A to što su tri najprodavanija modela u Evropi Dacia Duster, VW Golf i Renault Clio, bi svakog normalnog direktora fabrike nateralo da se zamisli i shvati šta kupci zaista žele. Lako je navući ljudi da bacaju pare na sitne gluposti ili prodavati maglu za par desetina ili stotina evra. Ali kad treba da se iskešira 20-30.000€, svako će ipak malo razmisliti da li mu je tako nešto zaista potrebno i koliko dugo može koristiti to što kupuje. 58 minutes ago, Moonwalker said: Ma jok, bukvalno idu na razbojanje evropskih zastita za radnike. Imaju love koliko nece. Za svaku nepopularnu politiku ide par godina isforsiranog histerisanja i preusmeravanje besa na «druge». Ne može kapitalizam (u ovom obliku) da preživi ako ne otera radnike u bedu. Kad smo siromašni i bez posla, ne pitamo kakvi su uslovi rada. A uostalom, skoro nigde van Evrope ne postoje ovakva radnička prava i slobode. Pa možemo da biramo - hoćemo li raditi 60 sati nedeljno, sa 10 dana godišnjeg, kao u Kini, Americi, Meksiku, Vijetnamu... i biti konkurentni. Ili i dalje gledati kako da smanjimo ovih 40 sati i povećamo godišnji na preko 25 dana, pa da pored letovanja u Španiji i skijanja u Austriji, ubacimo i još neki izlet, Tajland u decembru ili tako nešto. 1
mackenzie Posted December 15 Posted December 15 4 minutes ago, Engineer said: Ne može kapitalizam (u ovom obliku) da preživi ako ne otera radnike u bedu. Kad smo siromašni i bez posla, ne pitamo kakvi su uslovi rada. A uostalom, skoro nigde van Evrope ne postoje ovakva radnička prava i slobode. Pa možemo da biramo - hoćemo li raditi 60 sati nedeljno, sa 10 dana godišnjeg, kao u Kini, Americi, Meksiku, Vijetnamu... i biti konkurentni. Ili i dalje gledati kako da smanjimo ovih 40 sati i povećamo godišnji na preko 25 dana, pa da pored letovanja u Španiji i skijanja u Austriji, ubacimo i još neki izlet, Tajland u decembru ili tako nešto. MA treba u tri smene da radimo na grijačima siceva.
Moonwalker Posted December 15 Posted December 15 (edited) 13 minutes ago, Engineer said: Ne može kapitalizam (u ovom obliku) da preživi ako ne otera radnike u bedu. Kad smo siromašni i bez posla, ne pitamo kakvi su uslovi rada. A uostalom, skoro nigde van Evrope ne postoje ovakva radnička prava i slobode. Pa možemo da biramo - hoćemo li raditi 60 sati nedeljno, sa 10 dana godišnjeg, kao u Kini, Americi, Meksiku, Vijetnamu... i biti konkurentni. Ili i dalje gledati kako da smanjimo ovih 40 sati i povećamo godišnji na preko 25 dana, pa da pored letovanja u Španiji i skijanja u Austriji, ubacimo i još neki izlet, Tajland u decembru ili tako nešto. Da se ne zezamo. Nema ta radnicka klasa sa svim pravima taj standard ni u Evropi (to sto opisujes nije radnicka klasa), niti u Kini rade svuda sada 60h (zadnjih 20godina). Isla sam na kao hitno zakazane sastanke, pa ispadne da se ne odrze, landara pisore odnos. Imaju sportske terene u fabrickom krugu (mali fudbal i kosarka) bolji nego nase skole. I nisu efikasniji od evropskih radnika. Ovo je recimo bilo brodogradiliste. Pa su poslali skupi, pa firme slale projekte na sklapanje u Indoneziju, kad ono mucak nije bas sigurno, pa treba dopremiti do narucioca. I dalje, dalje je Tihi okean. Neka bude da mene utisak vara. Edited December 15 by Moonwalker 2 1
Lezilebovich Posted December 15 Posted December 15 2 hours ago, nenad said: eh da je samo draxlmaier. ovo je, inace, i za nas ogroman problem. autoindustrija, koja je uglavnom naslonjena na nemacku, ima jako veliki udeo u gdp-u. Moze li malo detaljnije ? Ima li neki nacin da se vidi koji su najveci izvoznici u Nemacu (?) za auto industriju ?
Shan Jan Posted December 15 Posted December 15 16 minutes ago, Engineer said: A to što su tri najprodavanija modela u Evropi Dacia Duster, VW Golf i Renault Clio, bi svakog normalnog direktora fabrike nateralo da se zamisli i shvati šta kupci zaista žele. Lako je navući ljudi da bacaju pare na sitne gluposti ili prodavati maglu za par desetina ili stotina evra. Ali kad treba da se iskešira 20-30.000€, svako će ipak malo razmisliti da li mu je tako nešto zaista potrebno i koliko dugo može koristiti to što kupuje. Ovo! Mada mislim da je mozda problem Zapadnih proizvodjaca automobila sto su jako jako dugo imali model gde je svaka sledeca generacija istog auto i veca i bolje opremljena i skuplja. Treba puno vremena da se promeni taj nacin razmisljanja koji se ustalio bukvalno generacijama u kompaniji. Drugi, realni, problem je sto su Kinezi eksplodirali u vrlo kratkom roku. Do pre 3 godine BYD prakticno nije postojao, sada je na putu da postanje najveca autokompanija na svetu. Kinezi jesu postavili dobre temelje i vredno radili ali sa strane to nije bilo vidljivo, tek sada kad na sve strane izlaze kompanije za koje nisi nikad cuo sa EV koji su kvalitetniji i mnogo jeftiniji nego na Zapadu, krece panika. A slozio bih se sa @Moonwalker o tome da je prica o radnicima robovima po svetu - cesto prica. Ima toga, pa i kod nas su prava radnika manja nego na Zapadu, znamo kako to izgleda. Al evo ti bas primer i Srbije, koliko znas ljudi koji rade ali se izvlace a ne crnce? Takvih je enorman broj svuda. U Japanu sam se nagledao radnika koji rade brzinom ranjenog puza. Jeste, provode 12 sati dnevno na poslu ali zato kad broji kusur radi to kao da prisustvujes tea ceremony, mozes da otrcis krug oko parka dok zavrsi. U Africi 90% crnaca hvata zjale kad god moze. O Arapima bolje da ne pricam i to ovima u siromasnim zemljama. Ima svuda ljudi koji rade kao stoka ali isto tako ih svuda ima i koji se izvlace. Razlike izmedju zemalja su vise u parama koje dobijas za svoj rad i kako te tretira sef i drzava. 1
nenad Posted December 15 Posted December 15 (edited) 10 minutes ago, Lezilebovich said: Moze li malo detaljnije ? Ima li neki nacin da se vidi koji su najveci izvoznici u Nemacu (?) za auto industriju ? ne znam iz glave, pokusacu da nadjem na mejlu prezentaciju sa auto klastera srbije pa pisem. edit davno je bilo, pa su linkovi verovatno istekli, ali negde oko 7-8% bdpa mi je u glavi. puno je tu firmi, continentali, leoni, magna, zf. nisu svi vezani bas za nemacku, ali ce ih svakako pogoditi. Edited December 15 by nenad 1
dunja Posted December 15 Posted December 15 1 hour ago, Shan Jan said: Pa i ja to mislim. Naravno da korporacije gledaju da smanje prava radnika ali ovo ima dublji problem, ubise ih Kinezi, Evropa moze eventualno privremeno da se odbrani pregrupise sa povecanjem carina na kola iz Kine al i oko toga ne mogu da se dogovore. Nisu samo prava radnika u pitanju, već i (politička) moć sindikata i radničkih saveta velikih proizvođača, koja je dosta velika bar kad je Nemačka u pitanju. 1
bags Posted December 15 Posted December 15 Ovde su isto u manjim firmama pretili da ce te prebaciti recimo na ciscenje wc ako ne potpises da se odrices povisice koja ti sledi u kolektivnom. 3
BWA Posted December 15 Posted December 15 2 hours ago, Eleniko said: pričao sam sa likom koji radi u volvo razvojnom centru /mislim da je negde u nemačkoj ali me ne držite za to/ lik vodi odeljenje za razvoj električnih sklopova /nisu električna vozila nego struja u kolima/ elem, kaže da nema šanse da se evropska auto industrija odupre aziji on čak smatra da će kinezi pregaziti i japance /čitaj tojotu/ ja ga pitam - misliš na električne automobile on kaže - ne, mislim na sve. i klasični SUS motori nemaju šanse protiv kineza. ovo sa nemcima je početak toga Moj drug iz Danske priča isto. Kaže da kod njega opštine kupuju BYD kao službena vozila. 1
Eleniko Posted December 15 Posted December 15 1 hour ago, Engineer said: Osim ako nije reč o dizelima, kojih nema ni u Severnoj Americi i na Dalekom istoku. Niti ih voze, niti ih prave, ne mogu da budu konkurentni evropskim motorima. A malo i troše. I ukinuti su direktivom, a ne (ne)voljom kupaca. A to što su tri najprodavanija modela u Evropi Dacia Duster, VW Golf i Renault Clio To za dizele je težak ordure bizzare, ja da sam GM VAG grupe bi povukao benzinske SUS motore iz proizvodnje, vratio dizele i ucenio vladu Nemačke da ukine izdrkavanje prema toj tehnologiji. Pošto jedino dizel može spasiti nemačku auto industriju i da na duže staze pobedi EV. A Duster je bukvalno najbolji proizvod evropske auto industrije još od VW bube mada nije isključeno da će francuski pametnjakovići da to razjebu nebuloznim nakrcavanjem svega što diže cenu, jebo vas hibrid na rumunskim kolima 2
BWA Posted December 15 Posted December 15 Pa na dobrom su putu. Duster je već poprilično skup auto i ima tendenciju da bude još skuplji. 1 1
Eleniko Posted December 15 Posted December 15 meni je već ispao iz zanimljive zone zbog aktuelnih cena, niđe veze 1
Tribun_Populi Posted December 15 Posted December 15 3 hours ago, Eleniko said: pričao sam sa likom koji radi u volvo razvojnom centru /mislim da je negde u nemačkoj ali me ne držite za to/ lik vodi odeljenje za razvoj električnih sklopova /nisu električna vozila nego struja u kolima/ elem, kaže da nema šanse da se evropska auto industrija odupre aziji on čak smatra da će kinezi pregaziti i japance /čitaj tojotu/ ja ga pitam - misliš na električne automobile on kaže - ne, mislim na sve. i klasični SUS motori nemaju šanse protiv kineza. ovo sa nemcima je početak toga Vozim kineski motor, kupio sam ga nov od dilera u Srbiji. Na njemu je japansko vešanje i kočioni sistem, nemačka elektronika i gume, i motor koji su Kinezi reverzibilnim inženjeringom skinuli od Honde. Pravi ga fabrika koja inače pravi tri modela BMWa, a godišnje napravi tri miliona motora. Košta 30-50% manje od Honde. Sjebaće oni sve. 2
Recommended Posts