barba Posted February 11 Posted February 11 VID_20250211_162827_916.mp4 Makron dao moshu Modiju...Nasao je na kom da silji paju.. . 1
barba Posted February 11 Posted February 11 1 hour ago, Shan Jan said: Razlog? . Nemam pojma, mozda je zaboravio sociva..
namenski Posted February 15 Posted February 15 Onako, usput: evropski studenti, neke tamo, recimo '68. bili bi promptno i masovno u izrazavanju, a bogami i poprilicno masovnim demonstracijama podrske svojim srpskim kolegama, zahtevajuci od svojih vlada... Cisto onako, esnafsketm solidarnosti radi... Danas, u depolitizovano doba, kada su vrednosti prevladale, uzele maha i pored tehnickih mogucnosti da se prakticno u realnom vremenu prate desavanja - evroakademska elita ima pametnijatm posla... Oglasavanje, dizanje glasa eminentnih evrointelektualaca ne vredi ni pominjati... U vremena podobnog CV-ja, naucnih radova, knjiga u kojima nabrajanje referenci i citiranih radova zauzimaju vise mesta od osnovne materije... Ili, i u vremena kada su recimo Гардијан i Монд informisali, izvestavali... A ne samo - преживали... 1 2
bags Posted February 22 Posted February 22 https://www.ft.com/content/13a830ce-071a-477f-864c-e499ce9e6065 Niakd ne bi pogodio autora.
Engineer Posted February 23 Posted February 23 (edited) Evo ovde bez paywall-a: https://archive.is/Hyseg Mislio sam da pročitam onu njegovu analizu na 300 strana ali možda i ne moram. Delimično jeste u pravu, ali je opet promašio fudbal. Slažem se da neke interne barijere postoje, pisao sam o tome na IT temi nekada. Treba to još više olakšati ili ukinitu, ali daleko je veći problem što često firme u jednoj EU državi nemaju želju da posluju van nje. Neko je takođe ovde pisao o primeru iz Nemačke, gde neka uspešna porodična firma jednostavno ne želi da raste do koroporacije. Imaju stabilan posao, od kog živi 100 porodica u malom gradu i svi su time zadovoljni. Skoro sam saznao da su trgovine obavezne da omoguće kupovinu iz bilo koje EU zemlje. Ako neko to krši pravilo, možeš da se žališ (našao sam stranicu nemačke privredne komore ili tako nečega). Problem je što i oni koji to nude, da bi sebi skinuli tu bedu sa vrata, podignu troškove dostave taman toliko da ti se ne isplati. I onda ti je jeftinije da kupiš u lokalu ili poručiš sa Aliexpress-a. A znam da postoje firme koje će ti poslati cipele iz Nemačke u Poljsku sa besplatnom dostavom ili za 2€, i ako ti se ne sviđa, možeš da vratiš, opet za džabe. Znači da je moguće biti konkurentan. Nije (toliko) do barijera, koliko do evropske kulture poslovanja i načina života. I naravno jezika. Uostalom, kazne za brzu vožnju bez problema stiži na svaku adresu, bez obzira gde si napravio prekršaj Mislim da se isto na nemačkoj temi pisalo o "gubicima" ekonomije zbog (kratkotrajanih) bolovanja. Da u proseku ljudi izostaju desetak dana godišnje, što košta ekonomiju Nemačke 50 milijardi godišnje. Iako mislim da je ok platiti bolovanje manje od 100% (možda je 60-80% realno), niko da spomene činjenicu da USA ekonomija gubi 300 milijardi godišnje zbog stresa i burnout-a zaposlenih. To je podatak iz 2020. sa inflacijom, pandemijom, ratom i unutrašnjim sukobima, cenim da je sad bar 350. A kritike na račun GDPR-a su kao kritike narkodilera na visoku cenu špriceva i kašika. I ne samo GDPR, već većinu regulativa. Da, postoji gomila gluposti koje EU gura, ali i tu je često veći problema neshvatanje i primena zemalja članica (takođe se ovde pisalo o slučaju hrvatske motike, zbog glupog prevoda regulative na srsko-hrvatski). Ja ne znam kako ponašanje kompanija od bilion dolara poslednjih godina nije dovoljno da svi shvate koliko je neophodno postaviti neke granice koje če štititi radnike, seljake i poštenu inteligenciju. Ali naravno da ne treba ići u krajnost. Poslednja glupost koju sam video je neka "pravedna" naplata putarina od 2030. Edited February 23 by Engineer 3
vememah Posted February 26 Posted February 26 (edited) Priveli Đeorđeskua na saslušanje kad je krenuo da preda kandidaturu za ponovljene izbore. Quote Romania’s pro-Russia presidential election front-runner Călin Georgescu has been taken in by police for questioning, in relation to last November’s controversial canceled vote that he won. “Călin Georgescu was going to file his new candidacy for the Presidency. About 30 minutes ago, the system stopped him in traffic and he was pulled over for questioning at the Prosecutor General’s Office! Where is democracy, where are the partners who must defend democracy?,” a post on Georgescu’s Facebook account said. According to Romanian news channel Digi24, prosecutors have issued an arrest warrant for him and have begun searching the premises of his close associates, including mercenary leader Horațiu Potra and Georgescu’s bodyguard. Romanian news channel Antena 3 CNN reported Georgescu is being questioned in connection with the financing of his election campaign last year. Prosecutors suspect 27 people of acting against Romania’s constitutional order, public incitement, initiation of a fascist organization and false statements regarding the sources of financing an election campaign, but they didn’t name Georgescu or his aides in their statement. However, shortly after news of the raids broke Wednesday morning, Georgescu claimed that the searches were aimed to block his new presidential candidacy. https://www.politico.eu/article/romania-presidential-calin-georgescu-front-runner-taken-police-prosecutors-raid-aides/ Edited February 26 by vememah 1
glibav Posted February 26 Posted February 26 23 minutes ago, vememah said: Neka bude i ovde, pošto je vrlo relevantno. haha kakav random generator teksta 1
zorglub Posted February 27 Posted February 27 On 28. 11. 2024. at 11:03, bags said: Od jutros i austrijski KTM sa 3700 radnika u ogromnim problemima. Dobar viđo: 1
bags Posted February 27 Posted February 27 Trenutno stanje u Austriji je da bukvalno sedmicno ima jedna velika firma koja bankrotira i desetine malih. Glavni razlozi su cena energije, cena radne snage i manja potrosnja. Evo recimo Q4 statistika: 20% vise insovlentnih firmi u Q4 2024 nego u Q4 2023. Evo po pokrajinama: Ovde ima puni izvestaj: https://www.creditreform.at/fileadmin/user_upload/central_files/img/startseite/aktuellesundwissen/wirtschaftsforschung/2024/Insolvenzstatistik_2024.pdf 1
Recommended Posts