4 hours ago4 hr 6 minutes ago, kipo said:Kakvu podrsku bi imao Tramp za nepotrebno uvodjenje zemlje u rat? Bilo kakva aktivnost ce se vratiti po americkim bazama, total rat da ne pominjemo. Bilo kakvo do logisticko uplitanje US je porazavajuce, za njih i za region. Tramp moze da igra na svoju "ovo je bilo samo upozorenje" kartu ali Iranci ce odgovoriti 1/1.Meni deluje da bi mogao imati priličnu podršku ako bi slom sadašnjeg Irana bio prikazan kao realna mogućnost. Slomom Irana bi se Bliski istok praktično zatvorio kao svetsko žarište, jer Izreal ne bi imao više nikakvih oponenata.
4 hours ago4 hr 8 minutes ago, Ayatollah said:Ovo sada naravno spekulišem bez ikakvih informacija, ali se ne bih zJa bih rekao da su Tramp i ekipa sada videli mogućnost da konačno silom unište iranski nuklearni i raketni program, i reše trajno to pitanje. Posle neće ni biti potrebe za nekim pregovorima. Nisu oni silni avio tankeri slučajno leteli preko Atlantika juče, niti su nosači aviona slučajno krenuli ka Iranu.Moguće je da se ide i na prevrat u Teheranu, ako imaju neke svoje ljude u visokim krugovima iranske vojske, ali mi ovo ne možemo znati kao obični posmatrači i videćemo u narednim danima.Ono što mislim da se neće desiti je kopnena invazija kao Rusi u Ukrajini. Prvo bi im trebalo jedno 6 meseci priprema za tako nešto, drugo nemaju odakle da napadnu osim iz Iraka ili da izvrše desant iz Zaliva gde bi ih Iranci čekali u planinama iznad, treće Iran je preveliki da bi se tako nešto moglo uraditi brzo. Ovo će ostati vazdušno-raketni rat do kraja.Naravno da nece odmah invaziju, no ako se Iran nekako odupre i ne instalira im se proxy u kratkom roku, bojim se da imamo posla sa ludacima koji hoce svoju igracku i koji ce onda preci na next lvl. Edited 4 hours ago4 hr by Fins fleet
4 hours ago4 hr Nikakva kopnena invazija. Ja mislim da nece biti ni neka duga akcija bombardovanja upravo iz straha da Iran ne sjebe puteve nafte. Verujem da ce u 2-3 dana da izlupaju sve sto vredi nalupati u Iranu i onda ih pozvati na pregovore. Promena rezima? Ako je u pitanju pad mula i povratak demokratiji... daj boze ali mislim da ce mule pre odvesti Iran u kameno doba nego pustiti vlast. To je vec vise unutrasnja stvar a ne mislim da Zapad ima vise nacin da utice na to jer sankcije vise nisu sankcije kad pola sveta na ovaj ili onaj nacin trguje sa Iranom. Morace Iran sam da se izbori za bolje sutra.
4 hours ago4 hr Jebote koliko su ovi busni, to je smehotresno:Israel claims killing top IRGC commanderThe Israeli military says it has assassinated the head of IRGC’s Khatam al-Anbiya Central Headquarters, Ali Shadmani, in an attack on Tehran.It described Shadmani as the Iran’s “most senior military commander” and “the man closest to” Iranian Supreme Leader Ali Khamenei.There was no immediate comment from Iran.Shadmani was appointed to the post after Israel assassinated the former head of the Khatam al-Anbiya Central Headquarters, Gholamali Rashid earlier in the week.
4 hours ago4 hr najrealniji ishod je neka vrsta prevrata u Iranu, (neki ljudi koji nisu IRCG), potpisaće se sporazum o konačnom miru sa Izraelu i US, odbaciti sumanutu opsesiju uništenja Izraela, sunitske okolne zemlje više nego zadovoljne, iranski narod zahvalan da ne gleda više ove psihopate i ubice na vlasti.dakle neka diktatura i dalje, ali "normalnija"prethodno će im US svojim bombama koje idu duboko pod zemlju uništiti nuklearni program.evo novi tj sada već stari načelnik generalštaba im na tom mestu prežive 4 (četiri) dana.
4 hours ago4 hr To će se zaista tako i odigrati ako Kina, Pakistan i Rusija (kao neposredno zainteresovani) urade jedno veliko ništa (ako Ameri zaista uđu u rat). Prije svega Pakistan bi bio kuvan u toj situaciji, da ne pričamo da ni ovim ostalim ne bi odgavao marionetski režim u Teheranu koji bi lizao dupe Amerima i Izraelcima i koji bi istima dozvolio pristup prirodnim resursima Irana, a možda nikne i neka nova baza.edit: BTW od 30 projektila lansiranih na Tel Aviv navodno je 11 prošlo, imaju slike napada. Doduše sad je već teško ustanoviti da li je neki repost od ranije, ali djeluje da nikada do sada nije bilo ovoliko direktnih udara na sam grad, tako da je moguće da je snimak autentičan. Edited 4 hours ago4 hr by Jesper23
3 hours ago3 hr 1 hour ago, Ayatollah said:Meni deluje da bi mogao imati priličnu podršku ako bi slom sadašnjeg Irana bio prikazan kao realna mogućnost. Slomom Irana bi se Bliski istok praktično zatvorio kao svetsko žarište, jer Izreal ne bi imao više nikakvih oponenata.Tramp ima malo nezadovoljstvo i kod kuce a to moze da se baferuje elegantnim ratom bez americkih zrtava, znaci ulaze, znaci avio/raketna podrska.Ovo po analogiji sa 99tom kod nas.Kad "Volodja" izbombarduje iranske gradove moze doci i do novog veceg talasa izbeglica ka Evropi.
3 hours ago3 hr Iran je pogodio područje na kojem se nalazi sjedište Mosada, navodno je i sjedište Unit 8200 u blizini.
2 hours ago2 hr 1 hour ago, Jesper23 said:BTW od 30 projektila lansiranih na Tel Aviv navodno je 11 prošlo, imaju slike napada. Doduše sad je već teško ustanoviti da li je neki repost od ranije, ali djeluje da nikada do sada nije bilo ovoliko direktnih udara na sam grad, tako da je moguće da je snimak autentičan.Izraelci su ubili lajv kamere koje su prethodnih dana snimale Haifu i Tel Aviv, a koje je AJZ prenosila, no vidim da objavljuju izveštaje o eksplozijama i intervencijama. Stegli su informacije maksimalno, i reporteri koji izveštavaju govore: ne možemo previše da vam kažemo o ovim napadima...Kako god, Iran najeba. Ima ona serija reportaža Momira Turudića o Iranu objavljivanih u Vremenu tamo neke 2006-7. Obilaz Persepolis (odn. Đamšidovu prestonicu), priča sa lokalcem i pita ga za komentar o aktuelnoj situaciji (Buš i ekipa prete zbog raketa i atomki), a ovaj će: "a šta ćeš, isto kao i ranije, neka strana sila dolazi da nas pokori".Tramp, kao što rekoh pre neki dan, neće da propusti priliku da udara magare u blatu. Kampanja bembanja može samo da mu pomogne, ovde ima konkretnije mete nego ovo jurenje sa Hutima gde samo troše gorivo bezveze i rizikuju ljudstvo i opremu, ovde je svaka zgrada dignuta u zrak čist dobitak.Perspektive za Iran su loše, a posledično i za region i ovde nema dobrog scenarija. Zanosili su se ljudi i snovima o demokratskom Avganistanu, nije to bilo tako davno... Šta du opcije? Ponižavajući mir? Smena režima, odn. još jedan puč i prevrat u zadnjih sto godina Irana? Mrcvarenje uz redovno bombardovanje tipa Irak 1991-2003? Vojna diktatura tipa Egipat? Ili sve zajedno, na smenu? I onda se misli da će biti mira i stabilnosti u tom regionu? Tja. Edited 2 hours ago2 hr by Zabalujev
2 hours ago2 hr Glupo je porediti Avganistan i Iran. Iran ima istoriju imperija koje su bile vrlo progresivne a i imali su u 20. veku demokratiju pa je neka svecka sila odlucila da to tako ne treba. Iran je islamska zemlja koliko je Kina komunisticka. U njihovoj dugoj istoriji to je jos samo jedna dinastija koja je zajahala.
2 hours ago2 hr 4 hours ago, kronostime said:organizovanjem tzv. arapskih proleca po zemljama severne Afeike i Bliskog istokaObojene revlucije a?
2 hours ago2 hr 11 minutes ago, Shan Jan said:Glupo je porediti Avganistan i Iran.Poredim samo zaista iskreni entuzijazam nekih za donošenje demokratije.
2 hours ago2 hr 2 hours ago, Ayatollah said:Meni deluje da bi mogao imati priličnu podršku ako bi slom sadašnjeg Irana bio prikazan kao realna mogućnost. Slomom Irana bi se Bliski istok praktično zatvorio kao svetsko žarište, jer Izreal ne bi imao više nikakvih oponenata.tesko da je amerima to u interesu.
1 hour ago1 hr Prošle su PVO 4 rakete na tu Mosad bazu ali u suštini nisu ništa pogodile, samo područje do 1000m oko baze, da su precizni, mogli su napraviti veliku štetu, ovako, meh.